Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Tapu garantili konut satışı yapılabilir mi?

Etiketler: |

“Tapu Garantili” konut satışı hukuki açıdan ne anlama geliyor? Konut tapusu nasıl olmalı?

Bir kısım inşaat- konut firmaları tarafından televizyon ve gazetelerde yayınlanan reklam ve ilanlarda sıkça kullanılan bir deyim-hatta slogan var: “tapu garantili konutlar-işyerleri” . “Tapu garantili konut-işyerleri” deyiminin anlamını hukuk tekniği açısından irdelemekte yarar görüyorum.

1- “Tapu garantisi verilemez”, ancak “tapu senedi” verilebilir.

Hukuk tekniği açısından “tapu garantisi” şeklinde bir deyim-kavram bulunmamaktadır. Bu deyimin, eski yıllarda imar affı uygulaması çerçevesinde elinde “tapu tahsis belgesi” bulunan vatandaşlara, belediye başkan adaylarının “tapu dağıtma” vaadini içeren siyasi bir hatırayı içermesi dışında bir orijinalliği bulunmamaktadır. Bu konuda bilinmesi gereken en önemli ayrıntı şu: Taşınmazın parasını ödedikten sonra tapu müdürlüğü tarafından düzenlenmiş bir “tapu senedi” almışsanız en önemli garanti budur.

2- Kat Mülkiyeti Tapusu” –“Kat İrtifak Tapusu” Ayrımı Önemlidir.

Tapu müdürlüğü tarafından verilmiş olan tapu senedinin de “kat mülkiyeti tapusu” olmasına dikkat edilmelidir. Kat irtifak tapusu, yaygın halk deyimi ile arsa tapulu konut, her zaman mülkiyet hakkının sizin lehinize doğmuş olduğunun garantisini içermez.

Kat irtifaklı bir bina tapuda halen “arsa” niteliğindedir.“Arsa” niteliğinden “bina” niteliğinde kat mülkiyeti esasına uygun bir yapının kurulabilmesi için;

1- Yapının tamamlanmış olması,
2- İskan ruhsatının verilmiş olması;
3- “Arsa” nın, “bina” olarak cins değişikliğinin gerçekleştirilmesi, zorunludur.

Özetle, “tapu garantili” deyimi hukuk tekniği açısından hiçbir bağlayıcı- sonuç doğurucu yön taşımadığından bu tür ilan ve reklamlara fazla prim verilmemelidir. Ayrıca, konut satışına aracılık eden ve “mesleki”(!) formasyonu 10 kadar ezberletilmiş pazarlama cümlesinden ibaret şahıslara da itibar edilmemelidir.

Av. Mehmet Parlak
mehmetparlak@emlakkulisi.com

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: