Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Dusuk miktarda paralara ev kiralama taktikleri

Etiketler: | 0 yorum

KİRADER Genel Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, kiracıların ekonomik krizi kendi lehlerine çevirebileceklerini söyledi.Yeni Kiracılar Derneği (KİRADER) Genel Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, kiracıların ekonomik krizi kendi lehlerine çevirebileceklerini söyledi.

Büyüknohutçu, tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin etkilerinin Türkiye'de de hissedilmeye başladığını, kiracıların ödeme sıkıntısı çektiğini belirtti.

Türkiye'de kira miktarlarının gelişmiş ülkelerdekinin aksine, ev sahibinin keyfiyeti sonucu belirlendiği ifade eden Büyüknohutçu, “Asgari ücretli bir vatandaş standart bir evde kalmak isterse bütün maaşını kiraya vermek zorunda kalıyor. En düşük kira 400-500'den aşağı değil” diye konuştu.

Krizlerin iyi olmadığını, ancak iyi kullanılması durumunda düşük gelirli insanlar için fırsatlar doğurabileceğini öne süren Büyüknohutçu, oturduğu konuta değerinin çok üstünde kira ödemek zorunda kalan kiracıların bu dönemde ev sahibiyle yeniden kira miktarını görüşme fırsatı bulabileceğini söyledi.

Yaşanan ekonomik krizin kiracılar lehine dönüştürülebileceğini kaydeden Büyüknohutçu, şöyle devam etti:

“Bu dönemde evini kiraya verme sıkıntısı çeken ev sahiplerinin kiralarını düşürmüş olmaları gerekiyor. Düşürmemiş olsalar bile yeni kiracılar çevrede ödenen kira miktarına göre değil, ödeyebileceği kira miktarına göre ev sahibinden talepte bulunmalı. Kiracılar ev kiralamak isterken bir tek konutla sınırlı kalmamalı, alternatifleri mutlaka araştırmalı. Aynı semtte aynı koşullarda olan bir konut, ev sahibi tarafından bir yerde 500 YTL'den, bir başka yerde 300-400 YTL'den kiraya verilebiliyor. Kiracılar bu araştırmayı mutlaka yapsınlar. En önemlisi kiralama yapılırken pazarlık yapılsın. Evini istediği fiyattan veremeyen ev sahibiyle pazarlık yapma imkanı doğdu. Kiracılar bunu iyi değerlendirsin”

Ev sahiplerinin de bu dönemde krizden dolayı ödenemeyen kiralar nedeniyle kira indirimine gitmesi gerektiğini vurgulayan Büyüknohutçu, arz fazlası yeni konutlar, ödenemeyen kiralar ve çok fazla sayıda kiralık konut bulunmasını dikkate alarak kiracı lehine hareket edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Ver eski evini diledigin evi al

Etiketler: | 0 yorum

Kriz sürecinde tıkanan konut satışlarını canlandırmak için "Eski evini ver, üzerine ekle, beğendiğin evi al" sistemini geliştiren Turyap'a ilgi oldukça yoğun.

Krizde evini satmakta zorlananlar için geliştirilen takas sistemine başvuran alıcılar en çok yazlık evlerini getiriyor.

Turyap, Türkiye çapında satışında tıkanma yaşanan binlerce konutun satışını hızlandırmak için yeni bir sistem geliştirdi. Firma, eski evini, arsasını verene, bu gayrimenkulün bedeli kadar bir rakamı peşinata sayıyor ve karşılığında portföyündeki projelerden daire veriyor. Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, sisteme ilginin yoğun olduğunu belirterek "Krizin ardından takasa en çok konu olan yazlık evler" diye konuştu.

ARABULUCUK YAPIYOR

Takas sisteminin ardından yeni bir sistem daha geliştiren Turyap, şimdi de satılamayan projelerin satışını kolaylaştırabilmek için alıcıyla satıcı arasına girerek ara buluculuk rolünü üstlendi. Sistem şöyle çalışıyor: Ev almak isteyenler Turyap'ın portföyündeki bir projeden daire almak için Turyap'ı arıyor ve ne şartlarda bir ödeme planının kendilerine uyduğunu anlatıyor. Turyap, bu kişinin projesiyle ilgilendiği firmaya alıcının istediği şartları anlatıyor ve bir orta yol buluyor. Firmalarla tüketiciler için en uygun şartları görüşmek için masaya oturan Turyap, projelerde 10 yıla kadar aylık yüzde 0.01, 5 yıla kadar yüzde 1.5 gibi faiz oranları da getirilebilmesine vesile oluyor.

Satışında tıkanma yaşanan firmalarla ilgili özel çalışmalar da yürüttüklerini söyleyen Soner, "Gerekirse satış ofisi kuruyoruz, fiyatları reel değerlere çekiyoruz" dedi.

BAYRAMDA PROJE GEZDİLER

Turyap'ın Fethiye'de pazarlamasını yürüttüğü ve 10 yıla kadar aylık yüzde 0.01 faiz oranı uygulanan Hillpoint projesindeki 310 daire için 1 ayda bin kişiden başvuru aldıklarını açıklayan Soner, bayramda 60 kişiyi uçakla projeyi gezdireceklerini de sözlerine ekledi.

Türkiye çapında satışları daralan tüm müteahhitlere çağrı yapacaklarını kaydeden Soner, "Bu sistemi ne kadar çok projede uygulayabilirsek, sektör o denli hareketlenecektir" diye konuştu.

Vatan

Dumankaya nin saheserleri yok satti

Etiketler: | 0 yorum

Gayrimenkul sektörünün öncü kuruluşlarından Dumankaya İnşaat'ın Tuzla'da başladığı Adres projesinde evler yok sattı.

Fiyatların 39 bin YTL'den başladığı projede yeralan 280 konutun yarısından fazlası üç gün içinde tükendi. Bayram sonuna kadar da dairelerin tamamına yakınının satılması bekleniyor.

Dumankaya'nın Tuzla-Aydınlı bölgesinde yer alan Adres isimli projesinde fiyatlar 39 bin YTL'den başlarken 88 bin YTL'ye kadar çıkıyor. Projede metrekareleri 30-75 metrekare arasında değişen, stüdyo, 1+1 ve 2+1 olmak üzere üç farklı tipte konut bulunuyor.

YARISI GÖRMEDEN ALDI

Proje ile ilgili hurriyet.com.tr'ye bilgi veren Dumankaya İnşaat Satış ve Pazarlama Müdürü Ufuk Kayador, 280 konutun 150'sini üç günde sattıklarını söyledi. Bu ilgiyi beklediklerini ve şaşırmadıklarını kaydeden Kayador, "bayramın sonuna kadar tamamına yakınını satmış oluruz. Sonrasında da hepsi biter" dedi.

Dumankaya'nın tüm inşaatlarında teslim süresi olarak 30 ay verdiklerini kaydeden Kayador, bu sürenin Adres için de geçerli olduğunu, ancak daha öncesinde de teslimat yapılabileceğini kaydetti. Kayador, alıcıların yarısının da satış ofislerine gelmeden, internet üzerirnden projeyi inceleyip satın almaya karar verdiklerinin altını çizdi.

Dumankaya olarak mevcut dönemin koşullarına uygun bir proje ürettiklerini belirten Kayador, "Her sektörde bazı firmaların piyasaya dinamizm getirmek için öncülük yapması gerekiyor. Emlak sektörü durdu denilmeden, insanların alımlarına tekrar hareket kazandırmak için bu projeyi uygulamaya koyduk" dedi.

ARAZİ KENDİ MALIMIZ

Tuzla'daki arazinin Dumankaya'ın kendi malı olduğunu ve bu nedenle maliyetleri düşük tutabildiklerini anlatan Kayador, şöyle devam etti:"Sektörün koşullarına bakarak çok kısa sürede bu projeyi yapmaya karar verdik. Biz çok dinamik bir firmayız ve elastiki kararlar alabilyoruz. Bu sefer de böyle bir strateji ürettik. Kendi arazimiz olması nedeniyle bu kadar ucuz satabiliyoruz. Belki bu arazi için 3-4 sene sonra çok daha başka bir proje oluşturabilirdik ama şartlara göre böyle bir karar aldık."

Bundan sonra da piyasa koşullarına uygun işler yapmaya devam edeceklerini söyleyen Kayador, " Bizim bir prensibimiz var. Biz marka olarak görkemli projelerin ulaşılabilir fiyatlarla satışına başlıyoruz. Mesela Trend projemiz 2005 kasım ayında satışa çıktı, ilk alanlar yüzde 115 kazandı. Konsept projesinde de 2007 nisan ayında alanlar yüzde 75 kazandı. Biz ilk alanların kazanç artışı elde etmelerini sağlıyoruz. Böylece projelerde lansmandan önce yüzde 25-40 arası konutu satabiliyoruz. alanların yarısından fazlası da yatırım amaçlı alıyor." dedi.

Konut satisinde hediyeler sinir tanimiyor

Etiketler: | 0 yorum

Krizin etkisiyle konut satışları durma noktasına gelince, şirketler birbirinden cazip kampanyalar düzenlemeye başladı. İndirimler yüzde 25'e, vadeler 72 aya çıktı. Hediye kampanyaları ise hiç bu kadar zengin olmamıştı.

Küresel ekonomik krizle birlikte artan konut kredisi faizleri, konut almak isteyen orta gelirlinin hesabını bozdu. Konut alma hayalini başka bir bahara erteleyen orta gelirliye bir de ‘fiyatlar düşer umuduyla' alım kararını erteleyen üst gelir grubu eklenince, konut pazarında satışlar durma noktasına geldi. İçinde bulunduğu durumu aşmak konusunda kararlı görünen inşaat şirketleriyse çareyi birbirinden cazip kampanyalar düzenlemekte buldu.

Bazı konut sitelerinden ev alanlara model model otomobiller ve mobilya mağazalarından yüklü hediye çekleri armağan ediliyor. Bazı firmalar ise peşin ödemeye yüzde 25'e varan ölçüde indirim yapıyor.

DÖRT MODEL OTO VEREN VAR

- Hasko İnşaat, Zekeriyaköy'deki Yeşil Oba Konakları'ndan villa alanlara Renault Megane, Toyota Corolla, Honda Civic ve Citroen hediye edeceğini açıkladı.

BODRUM'DA EV ALANA HYUNDAİ

- Akkoyun İnşaat, Bodrum'daki Akrapol Deluxe sitesinden konut alana Hyundai otomobil veriyor.

PEŞİN ALANIN HEDİYESİ MİCRA

- B&B Yapı, Beylikdüzü'ndeki Bulvar Evleri'nden peşin ödemeyle ev alanlara Nissan Micra hediye ediyor.

20 BİN YTL'LİK OTO HEDİYE

- Antalya'da MSN Plus Home Construction'un inşa ettiği Fener Evleri'nden daire alanlar, 20 bin YTL değerinde otomobil kazanıyor.

IKEA'DAN HEDİYE ÇEKİ

- Optimus Yapı'nın Bayramoğlu'nda inşa ettiği Balyanus Evleri‘nden 15 Aralık'a kadar villa alanlara, Ikea'dan 10 bin YTL'lik hediye çeki veriliyor.

ÖNCE KİRALA, SONRA AL

Durma noktasına gelen konut satışları, inşaat şirketlerini indirim, taksit, hediye gibi klasik promosyon kampanyalarının yanı sıra tüketicinin hayal gücünü zorlayacak ilginç kampanyalar üretmeye zorluyor. İnşaat şirketlerinin en son bulduğu yöntemlerden biri de ‘önce kirala, son al'.

- Kuryap İnşaat'ın, Akfırat'ta inşa ettiği Royal Park Residence'tan ev kiralayanlar, oturdukları evi satın almak istediklerinde, o zamana kadar ödedikleri kira toplamını, evin satış bedelinden düşebilecek.

- Emay İnşaat tarafından Mimarsinan'da yapımı tamamlanan Kentplus Mimarsinan'da, kiralanan dairenin satış fiyatı bugünden sabitleniyor. İki yılın sonunda evi satın almak isteyenlere, ödedikleri toplam kira sabit satış fiyatı üzerinden düşülerek satış yapılıyor. Ayrıca satışta farklı ödeme seçenekleri sunuluyor.

PEŞİN PARASI OLANA CAZİP İNDİRİMLER
İlk 12 aya sabit taksit

- Sinpaş'tan, 72 ay vadeli taksit kampanyasıyla konut almak isteyenler aylık taksitleri ilk 12 ay sabit ödüyor. Sonraki taksitler ve ara ödemeler yılda bir kez olmak üzere Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) + 3 oranında artırılarak yine 12 ayda ödeniyor.

- Garanti Koza, Akiş ve Corio ortaklığının Esenyurt'ta inşa ettiği Akkoza'da banka kredisiz, peşinatsız 60 ay vade imkanı sunuluyor. İlk yılki taksitlerin faizsiz olduğu kampanyada sonraki yıllar için ise ara ödeme ve taksitlere TEFE +3 oranında bir artış yapılıyor.

- Dap Yapı'nın Sarıgazi'de inşa ettiği Centro Futura'da 24 aya kadar vade farksız taksit imkanı tanınıyor. Yüzde 15 peşin ve 2 ay sonra yüzde 15'lik bir ara ödeme yapılması gereken kampanyaya göre 36 aylık vadelerde aylık yüzde 0.99, 48 aylık vadelerde ise aylık yüzde 1.20 faiz uygulanıyor.

VADE FARKSIZ 40 TAKSİT DE VAR

- Regnum, Astrum Towers'ta kalan son daireleri sıfır peşinat ya da vade farksız 40 ay taksitle satışa sunuyor.

- Kuzu Grup'un Bahçeşehir'de inşa ettiği Spradon Kuleleri'nde yüzde 50 peşinata yüzde 20 indirim ve 30 ay vade farksız taksit, yüzde 40 peşinata yüzde 15 indirim ve 24 vade farksız taksit, yüzde 30 peşinata ise yüzde 10 indirim ve 18 ay vade farksız taksit uygulanıyor. Peşin alımlarda ise yüzde 25 indirim yapılıyor.

YÜZDE 25 PEŞİNE VADE FARKI YOK

- Uğurgül İnşaat'ın Gaziosmanpaşa Küçükköy'de inşa ettiği Validesuyu Konutları'ndaki daireler için yüzde 25 peşinatla vade farksız 12 taksit, yüzde 0.1 faizle 24 taksit yapılıyor. Peşin ödemelerde ise yüzde 3 ile 4 arasında değişen oranlarda indirim uygulanıyor.

- Yuvataş İnşaat'ın Akfırat'ta inşa ettiği Tepe Park villalarında yüzde 50 peşin ödeyenler, 12 ay vade farksız taksit imkanından yararlanıyor. 36 aylık vadelerde ise aylık yüzde 1.2 vade farkı uygulanıyor.

PEŞİNE YÜZDE 25 İNDİRİM

- Canan Yapı'nın Ataşehir'de inşa ettiği Canan Residence'ta peşin ödemelerde yüzde 25 indirim yapılıyor. En az yüzde 40 peşine 36 aya kadar vade farksız taksit uygulanıyor. Ayrıca taksitli ödemelerde peşin ödeme tutarının yüzde 20'sine kadar indirim oranından da yüzde 20 indirim uygulanıyor.

YÜZDE 20 PEŞİNE 0.44 FAİZ

- Artaş-Öztaş-Doğu İnşaat Ortak Girişimi tarafından Gaziosmanpaşa'da inşa edilen Avrupa Konutları TEM'de uygulanan kampanyaya göre yüzde 20 peşinle 12 ay için aylık yüzde 0.44, 24 ay için yüzde 1.08, 36 ay için yüzde 1.31, 48 ay için 1.42 ve 60 ay için yüzde 1.49, 72 ile 120 ay arası için ise aylık yüzde 1.54 ile 1.62 arasında değişen faiz oranlarıyla kredi kullanmak mümkün.

PEŞİNATA YÜZDE 20 İNDİRİM

- Dumankaya İnşaat'ın Kurtköy'de inşa ettiği Trend'de 20 daire peşin alımlarda yüzde 20 indirim, 12 ayda vade farksız taksitle satılıyor. Şirket, 36 ay için aylık yüzde 0.39, 48 ay için 0.70, 60 ay için 0.89 faizle banka kredisi imkanı tanıyor.

Dumankaya İnşaat'ın Kartal'daki Vizyon projesinde peşin alımlarda yüzde 10, Kurtköy'deki Konsept projesinde ise yüzde 12 indirim yapılıyor.

YÜZDE 1 VADEYLE 60 AY TAKSİT

- D Yapı'nın Esenler'de inşa ettiği Mall City Residence'da daireler, yüzde 30 peşin ve aylık yüzde 1 vade farkıyla 60 aya kadar taksitlendiriliyor.

Milliyet

Toki bir ilke imza atarak Gurbetcilere ev yapacak

Etiketler: | 0 yorum

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), gurbetçilere ev yapacak. İdare, yurt dışında yaşayan vatandaşlara, kurumun adı kullanılarak Türkiye'de konut satılmak istenmesi üzerine devreye girdi.

Bu çerçevede TOKİ, Almanya başta olmak üzere yurt dışındaki Türklere talep etmeleri ve organize olmaları halinde Türkiye'de istedikleri yerde uygun şartlarda konut inşa edecek ya da mevcut konutlardan almalarına imkantanıyacak.

Projenin hayata geçmesi halinde ödemeler, TOKİ'nin sosyal konut satışlarında uyguladığı şekilde olacak. Buna göre, yüzde 10, 15 ya da 25 gibi bir peşinat alınacak ve 96, 104 ya da 120 ay vade uygulanacak.

Yazlık yerlerde olmaması kaydıyla idarenin alt gelir grubuna yönelik inşa ettiği konutların kriterlerine uygun başvurular gelirse de ödemeler bu grubun koşullarına göre yapılacak.

Bu arada yurt dışında ''işsizlik maaşı'' ile geçinen vatandaşların istemeleri halinde de Türkiye'de evleri olmaması koşulu aranarak, toplu konut yapılabilecek.

Faizler hizla dusuyor fakat bankalar bu sefer problem yaratiyor

Etiketler: | 0 yorum

İngiltere Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yüzde 1’lik indirmesine rağmen, bankaların çoğu, yeni faiz oranını değişken faiz anlaşması bulunan müşterilerine uygulamıyor


İngiltere Merkez Bankasının faiz oranlarında yaptığı yüzde 1’lik indirimle, oranı yarım asrın üzerinde bir sürenin en düşük seviyesine çekmesinin ardından, bankalardan beklenen olumlu adım ve bankaların büyük bölümü yeni faiz oranlarını tutsat müşterilerine tam olarak uygulamayı düşünmediğini açıkladı.

Hükümetin bankaları, yeni faiz oranını değişken faiz anlaşması bulunan müşterilerine uygulaması için baskı altına aldığına dikkati çeken İngiliz basını, iki bankanın dışında, hemen hemen bütün bankaların yeni oranları tutsat müşterilerine yansıtmamak konusunda kararlı oldukları bildirildi. Bu bankalardan biri olan ve İngiltere’nin en büyük tutsat sağlayıcısı Halifax’ın da sahibi durumunda bulunan HBOS yönetimi yaptığı açıklamada, değişken faiz anlaşması bulunan müşterilere yeni faiz oranının sadece 0,25 puanlık indirim olarak yansıtılacağını belirtti.

Halifax yönetimi ise sadece belli bir türde değişken faiz anlaşması bulunan müşterilerinin yeni oranlardan tam olarak yararlanabileceklerini duyurdu. Bu durumda bankanın her 7 tutsat müşterisinden birinin yeni faiz indiriminden tam olarak yararlanamayacağı kaydedildi.

İngiliz basını ise bugün yeni faiz oranlarını müşterilerine yansıtmayı reddeden bankaların büyük bölümünün, geçen aylarda hükümetin bankacılık sektörüne yaptığı mali destekten ise yararlandığına işaret ediyor ve bugün sadece 7 müşterisinden sadece birini yeni oranlardan faydalandıran Halifax’a yapılan yardımın, 12 milyar sterlin olduğunu hatırlatıyor.

Gelişmeler üzerine bankalara yeni bir çağrıda bulunan Maliye Bakanı Alastair Darling, yeni faiz oranlarını müşterilerine tam olarak yansıtmalarını istedi.

Bankalardan müşterilerine adil davranmalarını isteyen Darling, "müşterilerinden kendileriyle yaptıkları anlaşmaya sadık kalmasını isteyen bankalar da, müşterileriyle yaptıkları anlaşmaya sadık kalmalı. Müşterinin bunu bankadan beklemeye hakkı var" dedi.

HBOS grubu adına bir açıklama yapan banka yöneticilerinden Shane O’Riordain, hükümetin kendilerinden ticari sınırların içinde ayakta durmalarını beklediğini belirtirken, "İşte biz de, tam da onu yapıyoruz. Bütün diğer iş kolları gibi aklı başında sınırlar içinde hareket etmeye çalışıyoruz, ne fazlası, ne eksiği" şeklinde konuştu.

Bu arada İngiltere’nin üç büyük bankası olan Lloyds TSB, Cheltenham and Gloucester ve Bristol and West ise Merkez Bankasının bir puanlık faiz indirimini müşterilerine tam olarak yansıtacaklarını açıklayarak, istisna oluşturdu.