Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

99 bin YTL'yi duyan alıyor

Etiketler: | 0 yorum


99 bin YTL'yi duyan alıyor
İstanbul Halkalı’da yapılan Divan Residence’de satışa çıkarılan 1+1 dairelerin 100’ü ilk gün satıldı
Kuzu Toplu Konut İnşaat tarafından İstanbul Halkalı'da yapılmaya başlanan Divan Residence isimli projede, yatırımcı ve tekstilciler toptan alım için sıraya girdi. Konut satışlarının durduğu bir döneme denk gelmesine rağmen, kampanyanın ilk gününde (11 Nisan'da) 100 konut satıldı. Gelen ilgiden memnun olan Kuzu Grup yöneticileri, 99 bin-148 bin YTL'lik fiyatları mayıs başında yükseltmeye hazırlanıyor.

Tamamı 1+1 ve 2+1 tipinde deniz ve göl manzaralı 747 dairenin ilk etapta yarısı satışa sunuldu. 22 İşyerine de yer verecek olan proje 34 bin metrekare alan üzerine kurulacak ve 29 bin metrekaresi yeşil alandan oluşacak. 2009 yılı Aralık ayında teslim edilecek olan dairelerin büyüklükleri 57 metrekareyle 78 metrekare arasında değişiyor. Ortalama metrekare fiyatının bin 850 YTL olduğu projede vadeli almak isteyenler için, Vakıfbank aracılığıyla kredi de kullandırılıyor. Dairenin minimum yüzde 20'sini peşinat olarak veren tüketici 20 yıl vadeli olarak kredi kullanmak isterse 99 bin YTL'lik dairenin toplam maliyeti 296 bin 868 YTL'ye çıkıyor.

Divan Residence'de her konuta bir araçlık otopark imkanı tanınacak ve otopark konut erişimli olacak, yüzeyde araç geçişi olmayacak.

Kuzu Grup yöneticisi Güner Kuzu, projeyi fiyat ve kalitesinin yanında cazip kılan nedenin bulunduğu bölge olduğunu da söyledi. Güner Kuzu, kısa zamanda projenin en çok kazandıran proje olacağını öne sürdü.

Divan Residence Halkalı projesinin yanı başında Marmara Üniversitesi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile birlikte bir Teknokent kuracak. Projenin diğer tarafında ise TİM'in Avrupa Birliği kaynaklarıyla gerçekleştireceği Tekstil Ar-Ge merkezi de bulunacak. 7 dönüm alana yayılan Tekstil Ar-Ge merkezi 3 ay içinde gerçekleştirilecek.

Tekstilciler birliğinin projedeki bir bloğu tamamıyla almak istediğini de anlatan Kuzu "Ancak bu tür istekleri karşılayamıyoruz" dedi. Dairelere en fazla ilgi, kısa zamanda yüksek getiri sağlamayı bekleyen ve ellerinde nakti olan müşteri grubundan geliyor.
İstanbul ve Ankara'da 8 projede 6 bin 500 konut ve yaklaşık 2 milyar dolarlık satılık konut portföyü bulunan Kuzu Toplu Konut İnşaat projeyi TOKİ'nin Kaynak geliştirme uygulamaları çerçevesinde gerçekleştiriyor.


Peşin fiyatı: 99 bin YTL
Minimum peşinat: 19 bin 800 YTL
Kalan: 79 bin 200 YTL
Tel: 0212 444 98 00
Web: http://www.divanresidence.com/

Yüzde 1 peşinle ev sahibi olun

Etiketler: | 0 yorum


Ekinoks Beylikdüzü Rezidans'da ‘Yüzde 1 peşin, kalanı daire tesliminde’ kampanyası düzenliyor
Ekinciler İnşaat İstanbul Beylikdüzü’nde yaptığı Ekinoks Beylikdüzü Rezidans'da Denizbank ile birlikte ‘Yüzde 1 peşin, kalanı daire tesliminde’ kampanyası düzenliyor. Nisan 2008’in sonuna kadar sürecek kampanyada kredinin taksit ödemeleri ise Eylül 2008’de ev teslimatı sırasında ödenmeye başlanacak. Daire bedelinin yüzde 75’i için Denizbank’tan yüzde 0,99’dan başlayan faiz oranıyla kredi kullanılabiliyor. Üstelik alınacak kredi için hiçbir dosya masrafı da ödenmiyor.
Yüzde 70’inin satıldığı rezidansın girişinde güvenlik, terasında havuz, zemin katlarında alışveriş merkezi ve 2 bin 100 metrekarelik Tansaş bulunuyor. Bugün mevcut toplu taşıma araçlarına birkaç adım uzaklıkta inşa edilen Ekinoks Beylikdüzü Rezidans, metro inşaatının bitmesiyle ulaşım bakımından çok iyi bir konumda bulunacak.

Her daireye özel kapalı otoparktan, fitness salonuna, cafe ve restoranlardan, kuaför ve güzellik salonlarına, evlerde çift banyo ve yere kadar açılan salon camlarına kadar birçok ihtiyaç, Ekinoks Beylikdüzü Rezidans'ta standart olarak sunuluyor.
Tel: (0212) 872 29 00
Web: http://www.beylikduzurezidans.com/

100 bin YTL’ye deniz manzarası

Etiketler: | 0 yorum


İzmir’de yapılan Manzara Evleri’nde 125 metrekare büyüklüğündeki daireler 100 bin YTL’den satılıyor. Projede uygulanan kampanya ile yüzde 20 peşin ödeyene hemen tapu veriliyor ;

Narlıdere İnşaat tarafından İzmir Narlıdere’de yapılan Manzara Evleri, 4 bin 715 metrekare alan üzerine 2 blokta toplam 80 konuttan oluşuyor. 125 metrekare brüt, 105 metrekare net kullanım alanı bulunan ve 3+1 tipinde tasarlanan daireler 2 etapta teslim edilecek. İlk etapta Temmuz 2008’de teslim edilecek konutlar 100 bin YTL’den satılırken, Aralık 2008’de teslim edilecek konutlar ise 105 bin YTL’den satılıyor. Peşin ödemelerde yüzde 10 indirimin yapıldığı konutlar düzenlenen bir kampanya ile yüzde 20 peşinat ile hemen tapu teslim ediliyor.

Tüm cephelerinin Hiçbir cephesi kapanmayan ve körfez manzarasına sahip projede özel peyzaj alanları, modern tasarım ve konfor ön planda tutuluyor. Rengarenk çiçekler, ağaçlar ve tropik bitkilerin hakim olduğu projede her daireye otopark alanı ayrılıyor. Depreme dayanıklı olarak yapılan Manzara Evleri Karşıyaka’ya 9 kilometre mesafede yer alıyor. Metro durağına, alışveriş merkezlerine çok yakın bir konumda bulunan site Menemen ve Foça ilçelerine de yakın bir noktada konumlanıyor. Site yeni yapılacak metroya da yürüme mesafesinde bulunuyor.

Manzara Evleri ödeme planı

A Blok Peşinat Taksit Kredi Toplam
1.Seçenek 20 bin YTL 5x750 YTL 76.250 bin YTL 100 bin YTL
2.Seçenek 25 bin YTL 5x750 YTL 71.250 bin YTL 100 bin YTL
3.Seçenek 30 bin YTL 5x750 YTL 66.250 bin YTL 100 bin YTL


B Blok Peşinat Taksit Kredi Toplam
1. seçenek 25 bin YTL 10x1000 YTL 70 bin YTL 105 bin YTL
2. seçenek 30 bin YTL 10x900 YTL 66 bin YTL 105 bin YTL
3. seçenek 35 bin YTL 10x750 YTL 62.500 bin YTL 105 bin YTL

Site özellikleri
- Otopark - Basketbol sahası.
- Çocuk oyun parkı.
- Yürüyüş yolu.
- Kamelyalar.
- Demir korkuluklu site duvarı.
- 24 saat kameralı güvenlik sistemi.

Konut özellikleri
- Daire içi görüntülü interkom sistemi.- Kablolu yayın, uydu ve Digitürk sistemi.
- Daire iç kapıları ahşap kasalı 1. sınıf Amerikan panel kapı.
- Mobilya görünümlü çelik dış kapılar.
- Pencerelerde PVC doğrama
- İklim kontrol çözümlü çift cam
- Her dairede iki adet çift açılım mekanizma pencere kanadı
- Tavanlara kartonpiyer. - Islak zeminler 1. sınıf yerli seramik. - Saten alçı sıva ve saten boya.- Yerler laminant parke. - 1. sınıf yerli armatürler. - 1. sınıf yerli vitrifiyeler. - Akrilik küvet, dolaplı ve aynalı lavabo tezgahı, gömme rezervuar. - Küvet duşakabin.- Havlupan radyatör.
- Kombi sistemi

Bina özellikleri- Su deposu.
- Hidrofor.
- Dış duvarlar ponza blok.
- İç duvarlar ise tuğla.
- Dış cepheler silikon esaslı boya.
- Çatılarda su ve ısı yalıtımı.

İnşaat teknikleri
- Deprem yönetmeliğine uygun.
- Zemin etütleri yapılmış.
- Betonarme karkas.
- Radye temel.
- Tünel kalıp.
- C30 Hazır beton.

Referansları
- SS Gümüldür Yapı Kooperatifi 76 dubleks villa.
- Uygun Tatil Sitesi 28 villa.
- Narlıdere kelebekler Vadisi.

Yapımcının Künyesi
Yapımcı firma: Narlıdere İnşaat
Yön. Krl Bşk.: Murat Özkan
Kuruluş yılı: 1989
Tel: (0232) 833 33 96
Web: http://www.manzaraevleri.com

Konut Kredileri 4 Aylık Dönemde %13,26 Arttı

BDDK, bankaların seçilmiş mali tablolarına ilişkin istatistiki verileri içeren Nisan 2008 raporunu yayımladı. Şubat 2008 ayı sonuçlarının yer aldığı rapordaki verilere göre, bankalarca sağlanan konut kredisi hacmi Eylül 2007 – Şubat 2008 döneminde %13,26 oranında artış sergiledi.


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hazırlanan ve bankaların mali tablolarına ilişkin verileri içeren aylık istatistiki raporun Şubat 2008 sonuçları yayımlandı. Rapordaki verilere göre, Şubat ayında bankalarca tüketicilere sağlanan konut kredileri hacmi önceki aya oranla %3,09; önceki dört aylık dönemde ise %13,26 arttı.

Şubat 2008, cari dönem tüketici kredileri – konut (milyon YTL)


Yerli özel bankalar 15.375
Kamu bankaları 8.019
Yabancı bankalar 8.370

------------------------
Toplam 31.764

Yabancıların Gayrimenkul Edinimine İlişkin İptal Kararı Neleri Etkileyecek?

Etiketler: | 0 yorum


Yabancıların Gayrimenkul Edinimine İlişkin İptal Kararı Neleri Etkileyecek?
(Gayrimenkul Türkiye Yönetici Bülteni, Nisan 2008)

Ersun BayraktaroğluYeminli Mali Müşavir PwC Türkiye Vergi Bölümü Ortağı Anayasa Mahkemesi, 12 Mart 2008 tarihinde verdiği kararla 4785 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu’nun 3. maddesinin “d” bendini iptal ettiğini, söz konusu iptal kararının, ilgili gerekçeli kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasından itibaren 6. ayın sonunda yürürlüğe gireceğini açıkladı. İki üç satıra sığan bu açıklamanın etkilerinin neler olabileceği hiç düşündünüz mü? Her ne kadar iptal gerekçesini henüz bilmesek de, konuya sadece şehirlerimizin ana caddelerinde sağlı sollu yükselen alışveriş merkezleri, şehir gürültüsünden uzak ama “medeniyete” yakın yeni konut alanlarında oluşturulan ultra modern konut projeleri ya da iş merkezlerinde oluşturulan yüksek katlı ofis binaları açısından bakarsanız yanılırsınız.

Konuya çok daha geniş bir perspektifle bakmakta yarar var: Mesela üretim tesisleri, hastaneler, oteller, eğlence parkları gibi ekonomik ve sosyal hayatın vazgeçilmezleri açısından da Anayasa Mahkemesi kararının etkilerini değerlendirmemiz lazım. Söz konusu kararı yorumlarken, gayrimenkul sektörünün kendisi ile birlikte 250’den fazla alt sektöre de iş ve istihdam imkanı yaratan bir sektör olarak ülkemiz ekonomisinin lokomotifleri arasında yer aldığını, 2003 yılından beri Türkiye’ye giren net doğrudan yabancı yatırımların toplam tutarının (az da olsa gayrimenkul yatırımlarını da kapsayacak şekilde) 56,5 milyar dolar olduğunu da unutmamamız gerekir. İMKB’de işlem gören hisse senetlerinin yaklaşık %80’inin uluslararası yatırımcıların elinde olduğu bilinmektedir.

Anayasa Mahkemesi kararı İMKB’de işlem gören şirketleri de etkileyecektir. Eğer Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu’nun 3. maddesinin “d” bendi olmazsa, mesela %10 oranında yabancı yatırımcısı bulunan bir Türk şirketi gayrimenkul alamayacaktır. Bu resim Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen yasa maddesinin önemini anlatmaya yetecektir.

Uluslararası yatırımcılar Türkiye’de nasıl gayrimenkul edinebilir?

Uluslararası yatırımcıların Türkiye’de gayrimenkul edinimi ile ilgili iki temel yasa bulunmaktadır. Bunlardan biri “Tapu Kanunu”, diğeri ise “Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu”dur. Tapu Kanunu’nun 2005 yılında değiştirilen geçici 35. maddesi yabancı gerçek kişilere “karşılıklılık” prensibi çerçevesinde ve bazı sınırlamalarla (30 hektarı aşmamak, il sınırları içinde yabancılara satılan gayrimenkulün toplam il yüzölçümünün %5’ini aşmaması gibi) doğrudan gayrimenkul edinimini serbest bırakmakta; yabancı “tüzel kişiler” için ise doğrudan gayrimenkul edinimini (yani yurt dışında yerleşik şirket adına Türkiye Cumhuriyeti Tapu Senedi çıkarılmasını) sadece 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu, 6326 sayılı Petrol Kanunu ve 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu hükümleri çerçevesinde mümkün kılmaktadır. Başka bir ifade ile, söz konusu üç yasa kapsamına girmeyen hiç bir gayrimenkul yatırımı için yabancı kurumlar kendi adlarına gayrimenkul tescil ettiremezler.

Tapu Kanunu’nun yukarıda yer alan sınırları, Yabancı Yatırımlar Kanunu hükümleri çerçevesinde yabancı yatırımcılar tarafından Türkiye’de ve Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş Türk şirketleri için geçerli değildir. Yabancı Yatırımlar Kanunu’nun yukarıda sözünü ettiğimiz iptal edilen maddesi “Yabancı yatırımcıların Türkiye'de kurdukları veya iştirak ettikleri tüzel kişiliğe sahip şirketlerin, Türk vatandaşlarının edinimine açık olan bölgelerde taşınmaz mülkiyeti veya sınırlı aynî hak edinmeleri serbesttir” şeklindeki hükmü ile bu imkanı sağlamaktadır.

Aslında belki de yukarıda yer alan madde hükmüne eşitlik prensibi açısından bakmakta yarar var. Türk yasalarına göre kurulmuş, her türlü işlemi diğer Türk şirketleri ile aynı esaslara dayanan, yöneticilerinin ve hissedarlarının sorumluluğu diğer Türk şirketleri ile aynı olan ve elde ettiği kazançlar üzerinden diğer Türk şirketleri ile aynı oranlardan vergi ödeyen yabancı ortaklı bir Türk şirketine sadece yabancı ortağı olması nedeniyle “gayrimenkul” alımında farklı uygulama yapmak doğru mudur? Daha da ötesi Türk şirketi - yabancı şirket ayrımı konusunda mevzuatımızda açık bir hüküm var mıdır?

Soruların cevapları var mı?

Konunun önemi konu hakkında çok daha etraflıca düşünmemizi gerektiriyor. Ekonomik hayat “değişiklikleri” kabul edebilir ama yaşanacak “sürprizler”, akmakta olan suyun yatağını değiştirebilir. Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararının bir iki ay içinde yayınlanması bekleniyor. Ondan sonra 6 aylık süre işlemeye başlayacak. Gerek yerli ve gerekse de yabancı yatırımcının beklentisi bu süre içinde karara baz olan gerekçeyi de göz önünde tutarak yapılacak olan yeni düzenleme ile “yabancı yatırımların” önündeki bu sürpriz gelişmenin engele dönüşmesinin önüne geçilmesi yönünde.



(d) Bendi İptal Edildi; Yeni Yasal Düzenleme Bekleniyor

Etiketler: | 0 yorum

Anayasa Mahkemesi'nin yabancılara gayrimenkul satışına ilişkin gerekçeli iptal kararı dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararın yayımlanmasıyla, Bakanlar Kurulu yeni düzenlemeyi imzaya açtı. PcW Türkiye Vergi Bölümü Ortağı Ersun Bayraktaroğlu kararın neleri etkileyebileceğini Gayrimenkul Türkiye için yorumladı.


CHP tarafından açılan, 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu’nun 3. maddesinin d ve bentleri ile f bendinin ikinci cümlesinin iptaline ilişkin açılan davayla ilgili Anayasa Mahkemesi kararları dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Açıklamada, e ve f bentleri için iptal istemleri reddedilirken, d bendinin iptaline oyçokluğuyla karar verildiği bildirildi. Gerekçeli kararın yayımlanmasıyla Bakanlar Kurulu yeni düzenlemeyi hızla imzaya açtı. Düzenlemede yabancılara yapılacak doğrudan satışlarda 2.5 hektar sınırlaması korunurken Bakanlar Kurulu'nun miktarı artırma yetkisi kaldırılıyor. İllerin yüzölçümlerine göre belirlenen binde 5'lik alan için de imar planı içinde kalan alanın temel alınması şartı getiriliyor. İmar planı içindeki alanının yabancılara satılabilecek oranının da yasama organınca belirlenmesi öngörülüyor. Düzenlemede, il yüzölçümü yerine imar planı esas alınıyor. Tasarının ay sonuna kadar Meclis’ten geçirilerek yasalaştırılması hedefleniyor. Bu süreç içinde tapu dairelerince yabancı uyruklu kişilerin taşınmaz taleplerine ilişkin işlemleri bekletilecek.

İptal edilen karar

İptaline karar verilen, doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu’nun 3 maddesinin d bendi şöyle: “Yabancı yatırımcıların Türkiye'de kurdukları veya iştirak ettikleri tüzel kişiliğe sahip şirketlerin, Türk vatandaşlarının edinimine açık olan bölgelerde taşınmaz mülkiyeti veya sınırlı aynî hak edinmeleri serbesttir”.

İptal gerekçesi

Resmi Gazete’de yayımlanan iptal kararının gerekçesi özetle şöyle ifade ediliyor: “Devletlerarası ilişkilerde karşılıklı muamele esası, devletlerin ülkeleri üzerindeki egemenlik haklarının doğal sonuçlarından biridir. Devletlerin ilişkilerinde az ya da çok gelişmişlik, nüfus ve toprak büyüklüğü ve öbür niteliklerinin nazara alınmaması, bunların birbirlerine eşit oldukları prensibine dayanır. Karşılıklı muamele (mütekabiliyet) esası uluslararası ilişkilerde eşitliği sağlayan bir denge aracıdır. 4875 sayılı Kanun karşılıklılık aramaksızın yabancı yatırımcılara Türkiye’de şirket kurmak veya Türkiye’de kurulmuş şirkete iştirak etmek suretiyle, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının edinimine açık olan bölgelerde taşınmaz mal edinmek hakkını tanıyarak, bu eşitliği ve dengeyi bozmuş; Anayasa’nın Başlangıç’ının ikinci paragrafına aykırı bir durumun ortaya çıkmasına yol açmıştır.

Yabancı yatırımcılara Türkiye’nin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına açık olan her bölgesinde taşınmaz edinme hakkı tanınmasında bir kamu yararı yoktur. Çünkü Türkiye’ye olumlu bir katkı söz konusu değildir. Yabancı yatırımcıların Türkiye'de kurdukları veya iştirak ettikleri tüzel kişiliğe sahip şirketlerin, Türk vatandaşlarının edinimine açık olan bölgelerde karşılıklılık koşulu olmaksızın veya kamu yararı ve ülke güvenliği açısından belli alanlar dışlanmadan ve miktar bakımından sınırlama yapılmaksızın taşınmaz mülkiyeti veya sınırlı aynî hak edinmelerine imkan sağlayan (d) bendi; Türkiye Devletinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ilkesine de aykırıdır. Çünkü yabancıların kolayca satın alma yoluyla ülke topraklarını ele geçirmelerine imkan vermektedir”.

Gayrimenkul Uzmanları Emlak Raporunu Değerlendirdi

Etiketler: | 0 yorum

Genel Veriler
İstanbul Avrupalı yatırımcılar için büyük fırsatlar sunmaya devam ediyor. Ankara, Antalya, Gaziantep, İzmir, Kayseri de yatırımcıların gündeminde. Avrupalı 400 gayrimenkul uzmanın katılımı ile gerçekleşen “Emerging Trends in Real Estate® Europe 2008” raporunda İstanbul, gayrimenkul yatırımcıları tarafından yapılan değerlendirmede geçtiğimiz yılla aynı değerlere ulaştı. Moskova gayrimenkul piyasasındaki hızlı büyüme nedeniyle İstanbul, bu yıl çok küçük bir farkla 2. sırada yer alsa da, yatırımcılar tarafından “fırsatlar şehri” olarak nitelendirilmeye devam ediyor. 2008’de “İstanbul’da gayrimenkul alın” önerisinde bulunanların sayısı geçtiğimiz yıla oranla bütün alanlarda artış gösterirken; gerek ofis, sanayi ve ticari yatırımlar ve gerekse de, konut alımı açısından gayrimenkul alımında İstanbul, 27 kent içerisinde birinci veya ikinci sırada yer alıyor.

*Araştırmaya katılan yatırımcılardan biri İstanbul’u “büyük nüfusu, hızla artan milli geliri ve uygun ekonomik şartları ile Avrupa’nın Hindistan’ı” olarak nitelendirirken yatırımcıların İstanbul’a karşı iyimser yaklaşımı Türkiye geneline de yansımış gözüküyor. Araştırmaya katılan yatırımcılardan bazıları gözlerini Istanbul dışındaki illere de çevirdiklerini belirtti. Bu yılki araştırma sonuçlarına göre Antalya, Ankara, İzmir, Kayseri ve Gaziantep kentleri de Avrupalı gayrimenkul yatırımcılarının gündemine girmiş durumda.

* Araştırmaya göre Avrupa pazarları birbirine daha fazla bağlı ve etkileşimli hale geldi. Bir bölgedeki ekonomik değişimler diğer Avrupa bölgelerini de etkiliyor.

* Araştırmada, gelecek dönemde gayrimenkul sektörünü en çok etkileyecek etkenler; katı kredi koşulları, enerji maliyetlerinin artması ve konut piyasasının sakinleşmesi olarak sıralandı.

* Avrupa gayrimenkul sektörünün yatırımları Ortadoğu ve Afrika gibi bölgelere kayıyor.

• Avrupalı yatırımcılar İstanbul’da gayrimenkul yatırımı açısından en çok ofis alımına sıcak bakıyor. İstanbul’daki ofisler için %85 oranında “satın alın” tavsiyesi yapılırken konut alımında bu oran %58.

Degerleme çalismasi ne tür varlıklar için yapılabilir ?

Etiketler: | 0 yorum

Gayrimenkuller;

Konut amaçli kullanilan mülk
Arsa , arazi , tarla, bag-bahçeIsyeri , ismerkezi
Alisveris merkezleri (AVM)Oteller, turizm tesisleri
FabrikalarMarinalar, limanlar
Gayrimenkule dayali haklar ve faydalar
Kira degeriÜst hakki bedeli
Makina Parklari, Üretim hatlari…

Degerleme çalismasi ne tür varliklar için yapilabilir?

Yukaridakiler haricinde
Antika
Taki
Mücevher
Kiymetli Taslar
Tasinabilir mülkler
Yatlar

Patenet haklari gibi maddi olmayan hak ve faydalar için de ……Degerleme çalismasi yapilabilir.

Mortgage krizinin Türkiye'ye etkileri

Etiketler: | 0 yorum

Uzun yıllardan beri Avrupa ve Amerika'da kullanılmakta olan konut finansman modeli, mortgage diye adlandırılıyor. Son zamanlarda bu kelimeyi konut alıcılarının dışında da birçok kişinin her gün defalarca duyuyor olmasının nedeni ise Amerika'da başlayan ve Avrupa ülkelerini de etkileyen finansal kriz. Bu krizin çıkış sebebi de mortgage kredilerinde ortaya çıkan sorunlar. ABD mortgage kredilerinin toplam büyüklüğünün yaklaşık 7 trilyon dolar olduğu bilinmektedir.

Bu finansal krizin boyutu, IMF tahminine göre 550 milyar doları mortgage kredilerinde olmak üzere yaklaşık 1 trilyon dolar kayıptır. Türkiye'de verilen konut kredilerinin toplamının 25 milyar dolar olduğunu düşünürsek problemin ne kadar büyük olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Bu finansal krizin temel sebeplerini kısaca belirtirsek;* 2005'ten itibaren ABD ve Avrupa'da konut fiyatlarının hızla gerilemesi.* Konut bedelinin birçok ülkede yüzde 95-100'ünün kredilendirilmesi.* Bazı finansal kuruluşların subprime mortgage kredilerinin yüksek getirilerine heves ederek portföylerinde bu kredilerin ağırlığını aşırı yükseltmeleri.* ABD'de 2005'ten itibaren konut fiyatlarının hızla gerilemeye başlamasıyla sorunlu konut kredi miktarında ortaya çıkan hızlı artış ve bu evlerin haciz edilerek satılması ile fiyatlardaki düşüşün artarak devam etmesi ve bunun sarmal bir olaya dönüşmesi.

Avrupa'da da etkili
ABD'de ortaya çıkan bu krizin Avrupa'da da etkili olmaya başladığını görebiliyoruz. Dünya ekonomisinin küreselleştiği bugünkü süreçte bu finansal krizin Türkiye'ye etkileri muhakkak olacaktır. Bugün içinde bulunduğumuz duruma gayrimenkul sektörü açısından bakarsak, satışlar Mayıs 2006'dan beri bir gerileme göstermekte ve buna paralel olarak da fiyatlar düşüş eğilimi göstermektedir.

Türkiye'de bugünkü durumun ana sebepleri; sürekli olarak yaşanan finansman sorunları nedeniyle kredi faizlerinin kronik yüksekliği, ekonomide ortaya çıkan yavaşlama, ayrıca önemli bir konut alıcı kitlesi olan küçük esnaf ve sanatkarların ekonomik dönüşüm sonucu büyük oranda tasfiye olmaları ve satınalma güçlerini kaybetmeleri ve son olarak da özellikle İstanbul'da bazı semtlerde TOKİ'nin kaynak yaratma projeleri nedeniyle ortaya çıkan arz fazlasıdır. ABD ve Avrupa'da ortaya çıkan finansal krizin kısa vadede Türkiye'ye etkisi, daha çok reel ekonominin finansmanında sorunlar ve yeni yatırımların yavaşlaması şeklinde olacaktır. Orta ve uzun vadede ise dünya ekonomisindeki yavaşlama özellikle Türkiye'nin ihracatında sıkıntılara yol açacaktır.

Bunun sonucu olarak büyüme yavaşlayacak ve özellikle tüketici kredilerinde sorunlu kredilerde ciddi artışlar olacaktır. Konut kredilerinde büyük bir sorun beklenmemektedir.

2008'de negatif büyüme
Ekonomide ortaya çıkan büyüme sektörel bazda incelendiğinde son üç yılda inşaat sektörünün ortalama büyümenin üstünde performans sergilediğini görüyoruz. 2005 yılında yıllık büyüme yüzde 6.7, inşaat sektörü büyümesi yüzde 20, 2006 yılında yıllık büyüme yüzde 5.2 inşaat sektörü yüzde 20.5, 2007 yılında ise genel büyüme yüzde 4.5 inşaat sektörü ise yüzde 5 oranında büyüme göstermiştir. Son üç yılın tersine 2008'de inşaat sektörünün çok küçük oranda hatta negatif büyüme göstermesi sürpriz olmayacaktır. Bu da ekonomideki yavaşlamayı hızlandıracak ve konut talebini daha da düşürecektir.

Konut fiyatları ise bölge ve proje bazında hareket edecektir. Yukarıda yaptığımız tespitler ışığında Türkiye'de gayrimenkul sektörü bir süre daha, muhtemelen 2009 yılı ortalarına kadar, bir miktar daha küçülmeye devam edecektir. Sektörün tekrar canlanması, ekonominin tekrar güçlü büyüme trendini yakalaması ile mümkün olacaktır. Türkiye'de gayrimenkul fiyatları şehir merkezleri hariç yüksek değildir. Şehir merkezlerinde fiyatların dengelenmesi için kentsel dönüşüm projelerinin hızlanması ve şehrin banliyöleri ile merkezi arasına raylı taşıma sistemlerinin kurulması gerekmektedir.

Bunun sonucu olarak şehir merkezlerinde konut edinme eğilimi düşecek, bu alanlarda yapılması zorunlu olan turizm ve ticaret alanları için arazi bulmak kolaylaşacak hem de konut fiyatları dengelenecektir.

Yabancılara avantaj
Risk sevmeyen uzun vadeli yatırımcılar 2008 boyunca gayrimenkul yatırımlarındaki fırsatları değerlendireceklerdir. Türkiye'nin geleceğine inanan yabancı yatırımcılar da bu yıl içinde ortaya çıkan bu avantajlı durumu şirket satın alarak ya da gayrimenkul projelerinde toplu alımlar yaparak değerlendireceklerdir.

Kaynak: Sabah

Şimdi Konut Alma Zamanı!

Etiketler: | 0 yorum


2006 yılının ortalarından buyana durağan bir dönem yaşayan konut piyasasında özellikle orta kesime yönelik toplu konut projelerinde yüzde 15-20 oranında bir fiyat gerilemesi söz konusu. Bundan yola çıkarak pazardaki tüm parametreleri inceledik. Hem ihtiyaç için hem de yatırım için konut alma arayışında olanlara bu dönemin konut alımı için uygun bir dönem olduğu sonucu ortaya çıktı.



Amerika Birleşik Devletleri'ni (ABD) kasıp kavuran mortgage krizinin yansımaları, AKP'nin kapatılma davası süreci ve ardından Ergenekon soruşturması ile iç siyasette tansiyonun yükselmesi, gayrimenkul piyasasını tedirgin etti.



Konut kredisi faiz oranlarının artışı ile ellerindeki evleri satmak için fiyat düşürmek zorunda kalan firmalar SOS veriyor. Gayrimenkul sektöründe yaşanan durgunluk en çok da lüks konut satışlarını etkiledi. A plus kategorisine giren bu türden konutların satışlarının bıçak gibi kesildiği ifade ediliyor.



Deprem ve ekonomik kriz yıllarında biriken konut talebinin realize edildiği 2004, 2005 ve 2006'da altın dönemini yaşayan inşaat sektöründen büyük bir durgunluğun işaretleri geliyor.
Sorunun boyutlarının tam olarak tespiti için yılın ikinci yarısını beklemenin daha doğru olacağını söyleyen sektör temsilcileri, programsız konut arzı ile bu işte tecrübesi olmayanların inşaat sektöründe önemli yatırımlara girmesinin getirdiği tedirginliği yaşıyor.



Bankaların, kredisini ödeyemeyenlerin konutlarına el koyabileceği bile telaffuz edilirken, özel sektöre ait konutlar için müteahhitlerin, konut fiyatlarını maliyetin altına çekebileceği vurgulanıyor.



Gayrimenkul sektörü uzmanları yatırımcı için bu dönemi ‘fırsat' olarak görüyorlar. İnşaat firmalarının kredi faizlerindeki artışın olumsuz etkisini ortadan kaldırmak için konut fiyatlarında yüzde 15-20 indirimler yaptığını söyleyen TURYAP Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, nâkite olan ihtiyacın artmasının ikinci elde hareketliliğe neden olduğunu belirtiyor.



Her türlü pazarlık teklifine açık satıcılar görmeye başladıklarını ifade eden Soner, "Sıkıntıda olanlar haraç mezat satış yapacaktır. İkinci el konutta bu nedenle fiyatlar yüzde 15-20 düşebilir. Nakit sıkıntısıyla yapılan satışlar faizlerin yükseliyor olmasına rağmen konut satışlarını artıracaktır" şeklinde görüş belirtiyor.



İNŞAATLAR DURDU
Sektör temsilcileri, inşaat maliyetinin artmasının da sektördeki durgunluğun önemli nedenlerinden birisi olduğunun altını çiziyorlar. Son bir ayda inşaat demiri fiyatının yüzde 40 artmasını buna örnek olarak gösteren yetkililer, kilogramı 90 YKr olan demirin fiyatının 1.30 YTL'ye kadar çıktığına işaret etmekteler.



İnşaat sektöründe yaşanan gerileme ve durgunluk Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) geçtiğimiz günlerde açıkladığı büyüme rakamlarında net bir şekilde görülmekte.
Son yıllardaki hızlı büyümesiyle milli gelir büyümesine önemli katkı yapan inşaat sektöründe de geçen yıl belirgin bir yavaşlama görüldü. 2006 yılındaki yüzde 18.5'lik büyümenin ardından geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 8.8, ikinci çeyrekte yüzde 7.5, üçüncüde yüzde 4 ve son çeyrekte sadece yüzde 0.5 büyüyen inşaat sektörünün yılın tümündeki büyüme oranı yüzde 5 olarak gerçekleşti.



Yine TÜİK'in bu yılın son çeyreğine ilişkin rakamlarına göre inşaat ruhsatı alınan konut sayısı; yüzde 3.1 geriledi. İskan izni alınan konut sayısında ise yüzde 10.1 oranında artış oldu. Bu veriler, konutta yeni inşaat başlangıçlarının azaldığı, inşaatı tamamlanıp piyasaya sürülen konut sayısının ise arttığı anlamına geliyor.



FİYATLAR DÜŞTÜ
İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, Amerika'dan başlayan ve Avrupa ülkelerine de sirayet eden mortgage kredilerinin geri ödenmemesi nedeniyle yaşanan sıkıntının, Türkiye'ye de sıçradığını savunuyor. Emlak sektöründe yüzde 50'lik bir daralma olduğuna işaret eden Ateş, konut satamadığı için birçok inşaat firmasının kepenk kapattığını ve iflas durumunda olduğunu öne sürüyor.



Ateş, "İnşaatlardan çekiç sesi gelmiyor, firmalar şu anda bir çivi çakamıyor. İki yıl sonra evi bitireceklerini taahhüt ettikleri halde kendilerinden daire ve işyeri alan müşterileri ile görüşerek bu sürenin altı-yedi yıla çıkarılması yönünde çalışıyor " diyor. Ateş'e göre yeni konut projelerindeki fiyat düşü yüzde 25'ler seviyesinde. Bunun dışında asıl daralmanın ikinci el konut piyasasında olduğunu ifade eden Ateş, "İstanbul'da ikinci el konut piyasasındaki fiyat düşüşleri semlerine göre yüzde 35, hatta yüzde 50 seviyesine kadar çıkmakta" şeklinde açıklamada bulunuyor.



DURUM PARLAK DEĞİL



Gayrimenkul sektöründe komisyoncu cephesinde bu gelişmeler yaşanırken, markalı konut üreticilerinin penceresinden ise sektörün içinde bulunduğu durum pek de iyi görünmüyor.
Markalı konut üreticilerine göre yaklaşık bir yıldır fiyatlar yerinde sayıyor. Bu yılın ilk üç ayında YTL karşılığında özellikle İstanbul'un dış semtlerinde yer alan konut projelerinde fiyatların ya aynı kaldığını, ya da yüzde 10 düşüş yaşandığını ifade eden markalı konut üreticileri, yıllık enflasyonun da hesaba katıldığında düşüş oranının yaklaşık yüzde 20'lere vardığının altını çiziyorlar. Ne var ki; şehir merkezinde yer alan projelerde ise fiyatlarda doların artışına rağmen dolar seviyesinde bir geriye gidiş olmadığını ifade eden konut üreticileri, bunun nedenini ise "Şehir merkezlerindeki konut fiyatlarında herhangi bir düşüş olmamasının temel nedeni, şehrin dışa doğru büyümesidir" şeklinde özetliyorlar.



KAMPANYA SİLAHINA SARILDILAR
Öte yandan, konut talebinde son dönemde yaşanan düşüş, markalı konut üreticileri de kampanya silahına sarılmaya itti. Üreticiler, son günlerde gazetelere verdikleri kampanya ilanları ile son derece cazip satış koşulları ve promosyonlarla talebi canlandırmaya çalışıyor.
Arz cephesini oluşturan proje sahiplerinin çoğu peşin ödemelerde belli oranlarda indirim uygularken, kampanyalarda ise genellikle 24 aya kadar olan vadelerde sıfır faizle ve dosya masrafı almaksızın müşteri çekmeye çalışılıyor. Hem yatırım yapmak isteyenler, hem de ihtiyaç sahiplerinin bu kampanyalarda mutlaka bütçelerine ve beklentilerine göre bir konut bulabilmeleri mümkün.



İstanbul'dan Ankara'ya, İzmir'den Adana ve Bursa'ya kadar büyük kentlerde gerçekleştirilen kampanyalarda, taksitleri 10 ay sonra başlatma, sıfır faizli kredi imkanı sağlama, liste fiyatından yüzde 15-20 indirim yapma, banka komisyonlarını üstlenme gibi cazip avantajlar bulunuyor.



KONUT KREDİLERİNDE ARTIŞ VAR
Global piyasalardaki kriz ve artan iç siyasi belirsizliğe bağlı olarak yükselen faizlere rağmen konut kredilerine talep ise hız kesmeden devam ediyor. Ev almak isteyenlerin bankalardan sağladıkları konut kredileri, yılbaşından bu yana 3 milyar YTL artarak 33 milyar 833 milyon YTL'ye ulaştı. Konut kredilerinde ilk üç ayda yaşanan yüzde 9.76'lık yükseliş 2007 yılının ilk çeyreğindeki büyümeyi de geride bıraktı. Geçen yılın ilk üç ayında yüzde 5.15 artan konut kredilerinde haftalık büyüme oranlarında bir düşüşün yaşanmadığı görülüyor.



Uzmanlar, konut kredilerindeki artışı sıfırdan konut yapan proje şirketlerin kampanyalarına, ev fiyatlarındaki düşüşe ve faizlerin daha da artacağı beklentisine bağlıyor. Bunun dışında sıfırdan konut yapan şirketlerin kampanyaları kredi talebinin devamını sağlıyor. İkinci el konut kredilerinde ise düşüş var.



ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE NELER OLACAK?
Geçmişte yaşanan canlılıktan sonra yukarıda sözü edilen nedenlerden ötürü konut alım satımının yavaşladığı sektörde, önümüzdeki günlerde neler olacak? Konutta fiyatların seyri nasıl olacak? Bu ortamda konut almalı mı? Yetkililer, piyasalardaki belirsizliğin devam etmesi durumunda önümüzdeki dönemde konut fiyatlarındaki düşün kaçınılmaz olacağı görüşünde birleşiyorlar. Bu sebeplerden dolayı içinde bulunduğumuz dönemin gayrimenkul satın almak için uygun bir zaman dilimi olduğu ifade ediliyor.



Yetkililer, gayrimenkul sektöründe yaşanan daralmanın 2009 yılı ortalarına kadar devam edeceğini öngörüyorlar. Sektörün yeniden canlanmasının zaman alacağını ifade eden sektör temsilcileri bu konuda şu tahminlerde bulunuyorlar:



"İnşaat sektörünün her zaman yedi senelik bir periyotla hareket ettiğini görüyoruz. Bu nedenle 2005 yılında sektörde yaşanan patlamanın bir benzerini 2012 yılında yaşayacağımızı düşünüyoruz. Özellikle 2008 ve 2009 yılları daralmanın en çok hissedileceği yıllar olacak. Ancak 2009'dan sonra piyasada bir rahatlama olacak. Genel anlamda yurtdışı krizinin en az etkileyeceği ülkenin Türkiye olacağını söylememiz mümkün"



"GİZLİ İNDİRİM SÖZ KONUSU"
Yücel Ersöz (Yapı Kredi Koray Genel Müdürü):
"Gayrimenkul firmaları süregelen projelerinde fiyat artışlarından kaçınıyorlar. Devam eden projelerde yoğun bir biçimde faiz sübvansiyonları uygulanıyor. Bu sübvansiyonlar yüzde 10 ila yüzde 20 mertebesinde bir gizli indirime işaret ediyor.



Fiyat artışlarının durma noktasına geldiği, gizli indirimlerin uygulandığı söylenebilir. Bunlar da piyasada ciddi bir gevşemenin başlamış olduğu tezini güçlendiriyor. Bu nedenle piyasadaki yavaşlamanın ne zaman hızlanmaya döneceğini bilebilmek zor. ABD'den başlayarak dünyanın her yerine sıçrayan kredi krizi ve resesyon tehlikesi ortadan kalktığında gayrimenkul piyasası da tekrar canlanmaya başlayacaktır"



"DARALMA, 2009 ORTASINA KADAR SÜRER"



Özkan Boyar (Fiba Gayrimenkul Genel Müdürü)
"Birim fiyat bazında konut fiyatlarının düştüğünü söyleyemeyiz. Ancak konut fiyatlarında artış da söz konusu değil. Az da olsa fiyat artışı gözlenen şehir içi niş projeler hariç, markalı konut projelerinde fiyatlar uzun süredir aynı seviyede seyretmekte. İnşaat aşamasında veya teslim aşamasında olan konut projelerinde fiyat düşürmenin mümkün olmayacağı düşünüldüğünde, 30-35 yıllık ekonomik ömrünü tamamlamak üzere olan ikinci el konutlarda önümüzdeki dönemlerde düşüş beklenmektedir. Daralmanın 2009 yılı ortalarına kadar devam edeceğini düşünüyoruz. Sektörün yeniden canlanması zaman alacaktır"



"DOLAR BAZINDA GERİYE GİDİŞ YOK"
Serdar İnan (İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı)
"Bu yılın ilk üç ayında YTL karşılığında İstanbul'un dış semtlerinde fiyatların ya aynı kaldığını, ya da yüzde 10 düşüş yaşandığını gözlüyoruz. Yıllık enflasyonu da hesaplarsak yaklaşık yüzde 20'lere varan bir düşüşün söz konusu olduğu söylenebilir, ancak şehir merkezinde fiyatlarda doların artışına rağmen dolar seviyesinde bir geriye gidiş olmadığını gözlemliyoruz. 2005 yılında sektörde yaşanan patlamanın bir benzerini 2012 yılında yaşayacağımızı düşünüyoruz. Özellikle 2008 ve 2009 yılları daralmanın en çok hissedileceği yıllar olacak. Ancak 2009'dan sonra piyasada bir rahatlama olacak"



"BİRİKİMİ OLAN İÇİN FIRSAT"



Teoman Metehan (Teknik Yapı CEO'su):
"Konut fiyatlarında son bir yılda önemli bir yükseliş ya da düşüş yaşanmadı. Bu çıkış fiyatlardaki durgunluk dönemlerinin ardından ertelenen talebin de etkisiyle daha da hızlı oluyor. Ancak Amerika'da yaşanan mortgage kredileri bazlı çalkantı ve Türkiye'deki bir takım siyasi gerilimler sonucu emlak fiyatları bir yıldan fazla süredir yerinde sayıyor. Bu da belirli bir birikimi olanlar için bir fırsattır.



Sektörde yaşanan daralma değil talepte seçicilik olarak nitelendiriyorum. Özellikle konut alacaklara tavsiyem, doğru yerde, doğru fiyatla, doğru projeyi doğru firmadan almayı hedef edinmeleri."



"KAMPANYALAR OLUMLU ETKİ YARATIR"



Hüseyin Altaş (Coldwell Banker Türkiye-Kıbrıs Genel Müdürü)
"Ülkemizde konut talebinin, yıllık 600-650 bin ve konut arzının ise yaklaşık 300 bin seviyesinde olduğunu düşünürsek, piyasadaki var olduğu düşünülen daralma, içinde bulunduğumuz yılın sonuna doğru azalacak ve daha sonraki dönemde ise gerçek alıcılar ortaya çıkacaktır. Piyasalarda durgunluğun yaşandığı dönemlerde, üretici firmaların satışı artırıcı yönde uyguladıkları kampanyalar, üretici firma açısından olumlu sonuçlar oluşturan uygulamalardır. Tüm bu değerlendirmeler ışığında, tüketicinin gayrimenkul ihtiyacını karşılaması veya bu alımı yatırım aracı olarak kullanması için uygun bir dönemin içinde bulunmaktayız"



"GERİLEMEDEN BAHSEDEMEYİZ"



Ramadan Kumova (Eroğlu Yapı CEO'su):
"Fiyatlarda bir gerilemeden bahsedemeyiz. Çünkü konut sektöründe ihtiyacın doğru tespit edildiği, doğru lokasyonda yapılan, yatırım değeri olan markalı konut projelerinde fiyatlar değişen oranlarda artmıştır. Dünyada yaşanan finansal kriz henüz Türkiye'ye tam olarak yansımadı, ancak piyasalarda bir tedirginliğin olduğunu da söylemek gerekir. Ekonomik belirsizlik ve siyasi krizinin etkisi yavaş yavaş hissedilmeye başladı. Gayrimenkul yatırımcısı için içinde bulunduğumuz bu dönem fırsat olarak değerlendirilebilir. Çünkü finansman yükünün tüketici ve üretici ile birlikte paylaşıldığı bu dönemin, konut almak için uygun bir dönem olduğunu düşünüyoruz"



"KÜLLERİNDEN DOĞMAYA ALIŞIK"



Başak Soner (TURYAP Yönetim Kurulu Üyesi)
"Günde 2 bin konutun satıldığı, insanların ileriye dönük borçlanmaktan çekinmediği, yabancı yatırımcıyı mıknatıs gibi çeken bir ortamdan sonra yine dağıldık. Yoğunlaşan politik gündem dövizi, faizi alt üst etti. Ama gayrimenkul sektörü küllerinden doğmaya alışık. Akıllıca hareket ederek bu dönemi avantaja dönüştürmek lazım. Elinizde bir miktar toplu para mevcutsa şanslısınız. İster kullanmak, ister yatırım yapmak üzere birikiminizi gayrimenkule yönlendirmek için en uygun dönemdesiniz. Konut piyasasında A tipi lüks konutlarda doygunluk yaşanacak. Sınırlı talep ile fiyat artışları sınırlı kalacak hatta fiyatlarda gerilemeler olacaktır. B tipi standart ve nitelikli konutlar talebi ise hızla genişleyecek. Yeni konutların fiyatları ve kira gelirleri artacak."



"FAİZLER BANKALARIN ALTINDA"Erdal Eren (Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı)



"Müteahhitler, satış ilanlarında bankaların vermediği faizleri teklif ediyor. Direnmeye çalışıyorlar. Bunların bir kısmı zora girecek. Zora girince de ya zarar ederek ya da fiyat kırarak ellerindeki konutları satmak zorunda kalacaklar. Bir kısmı da nakit akışındaki negatif etkiden batacak diye korkarım. Bu yıl, inşaat sektöründe geçen yılki büyümeyi beklemiyoruz"
Dünyada yaşanan finansal krizin Türkiye'deki etkileri yavaş yavaş tecelli etmeye başladı. Böyle olunca da yatırımcı, vatandaş konut alımını durdurdu. Bu, konut sektöründe ciddi bir duraklamaya ve paniğe neden olacak. Konut sektöründe yapıp satan meslektaşlarımız, satma trendinin aynı hızla devam edeceğini düşündüğü için tam gaz konut üretti. Ama konut alımının durduğu görüldü. Ellerinde çok fazla konut stoku birikti. Arz talep dengesinde negatif bir görüntü var. Konut sektörü biraz yara alacak bu durumdan.''



Okhan Şentürk - Ekonomist

Konut kredileri 5 yılda 65 kat arttı

Etiketler: | 0 yorum

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, son beş yıllık dönemde konut kredilerinde 65 kat artış yaşandığını bildirdi.
Bakan Ekren, artışın nedenini ise, "milli gelirdeki yükselme ve bankaların fon miktarlarındaki artışa" bağladı.

Nazım Ekren, CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş'in soru önergesine verdiği yanıtta, bankaların konut ve araç kredilerinin hacminin son yıllarda belirgin bir artış gösterdiğini bildirdi. Ekren, "Faiz oranlarındaki düşüş, bekleyişlerdeki iyileşme, krizler nedeniyle ertelenmiş tüketim harcamalarının realize edilmesi, kişi başı milli gelirdeki yükselme ve bankaların fon miktarlarındaki artış bu gelişmedeki başlıca etkenlerdir" dedi.

2002 yıl sonu ile 2007 yılının Ekim ayı sonu arasındaki yaklaşık beş yıllık dönemde, konut kredilerinin 65 kat artışla 460 milyon YTL'den 30 milyar 503 milyon YTL'ye ulaştığını ifade eden Ekren, taşıt kredilerinin de 10 katlık artışla 541 milyon YTL'den 5 milyar 939 milyon YTL'ye çıktığını kaydetti. Ekren'in verdiği bilgiye göre, müşteri sayısı ise aynı dönemde konut kredilerinde 112 bin 189'dan 628 bin 320'ye, taşıt kredilerinde 460 bin 662'den, 812 bin 359'a yükseldi.

Konut ve taşıt kredilerindeki artışın, tüketici kredilerinin toplam krediler ve toplam aktifler içindeki payında da yükselmeye neden olduğunun altını çizen Ekren, 2002-2007 döneminde tüketici kredilerinin toplam krediler içindeki payının yüzde 4.8'den, yüzde 23'e yükseldiğini, toplam aktifler içindeki payının da yüzde 1.1'den yüzde 11'e çıktığını kaydetti.

TAKİP ORANLARI DÜŞTÜ
Devlet Bakanı Ekren, konut ve taşıt kredilerindeki takip işlemleriyle ilgili de bilgi verdi. Konut ve taşıt kredilerindeki takibe düşme oranlarının 2002 yılından itibaren belirgin bir şekilde düştüğünü, ancak 2005 ve 2006 yıllarından itibaren bir miktar yükseldiğini belirten Ekren, şu bilgileri verdi:

"Konut kredilerinde 2002 yıl sonunda yüzde 2.3 olan takibe dönüşüm oranı 2005 yılında yüzde 0.1'e kadar gerilemiş ancak 2006 yılında hafif bir artışla yüzde 0.2'ye ve 2007 yılı Ekim ayı itibariyle yüzde 0,6'ya yükseldi. Taşıt kredilerinde 2002 yılsonunda yüzde 3.7 olan takibe dönüşme oranı 2004 yılında yüzde 0.7'ye kadar gerilemiş, ardından girdiği artış trendi neticesinde 2007 yılı Ekim ayı itibariyle yüzde 3.6'ya yükselmiştir. Konut ve taşıt kredilerinde takibe dönüşme oranlarının sırasıyla yüzde 0.6 ve yüzde 3.6 artışa rağmen, tolere edilebilir seviyelerde seyrettiği ve sektördeki toplam kredilere ilişkin takibe dönüşüm oranından yüzde 3,6 yüksek olmadığı görülmektedir. Bu bakımdan, gerek bankacılık sistemimiz gerekse hanehalkı açısından önemli bir sorun bulunmadığı düşünülmektedir. Zira, son yıllardaki artışa rağmen kişi başına düşen tüketici kredisi ve milli gelire oran olarak ülkemizde tüketici kredilerinin gelişmiş ülkelerin hala oldukça gerisinde bulunduğu görülmektedir."

(ANKA)

Kaynak: Anka

Durgunluk konutta yüzde 30’a varan indirimler getirdi

Etiketler: | 0 yorum

Global dalgalanmanın Türkiye’deki etkileri, gayrimenkul sektöründe indirim getirdi. JNR Fuarcılık tarafından 3-4 Mayıs’ta Hilton Convention Center’de düzelenlenecek olan 2’nci A Plus Gayrimunkul ve Finans Hizmetleri Fuarı’na katılan 40 firma piyasalardaki tedirginlik nedeniyle yüzde 10 ile 30 arasında özel indirimler yapma kararı aldı.

Fuarda ayrıca bankaların da alıcılara mortgage faizleriyle ilgili özel indirimli faizler uygulayacağı da açıklandı..

Ekonomi büyürken küçüldük
Arkon İnşaat ve Mimar Mühendisler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kalsın fuarın A Plus alıcılar için önemli avantajlar sağlayacağını söyledi. Kalsın, inşaat sektörünün 2002 ve 2003 yıllarında yüzde 4.9 ve yüzde 9.0 oranında küçüldüğünü belirterek "2004 yılının ilk çeyreğinde büyüme hızının sektörün değişime geç cevap vermesi nedeniyle gayri safi milli hasılanın yüzde 12.4 büyümesine rağmen yüzde sektörel büyüme 2.9 olarak gerçekleşmiştir" dedi.

Lükse rağbet var
Mühendisler Odası olarak fuarı, sektörün hareketlenmesi adına desteklediklerini de kaydeden Kalsın şöyle devam etti: "Fuara, ABD, Körfez ülkeleri, Hollanda ve Almanya’dan ticaret odalarının önemli temsilcileri ile yatırımcıları da davet edildi. Böylece fuar yalnızca iç piyasaya değil, aynı zaman dış pazara da projelerimizin anlatılması fırsatını vermektedir. Biz sektördeki konut talebinin ekonomik kriz söylentilerine rağmen azalmadığını, özellikle lüks merkezli residencelara olan talebin daha arttığını biliyoruz. Nitekim biz de bu durumu İstanbul’un merkez yerleşim bölgelerinden biri olan Şişli’deki Arkon Residance-1 ve 2’deki talepten net olarak gözlemliyoruz.."

Kaynak: Hürriyet

'Türkiye'de emlak fiyatları 10 yıl önceki İspanya'nın düzeyinde'

Etiketler: | 0 yorum


The Property Guide'a göre Avrupa ülkelerine göre daha ucuz olan Türkiye'nin AB'ye üyeliği gerçekleşirse emlak fiyatları yükselecek. İngiliz The Property Guide dergisine göre Avrupa'da gelecek vaat eden emlak piyasasında Türkiye ilk sırada. Fiyatların 10 yılda İspanya'yı yakalayacağı ifade ediliyor



Britanya'da yayınlanan bir emlak dergisinin haberine göre Türkiye, Avrupa'nın en cazip gayrimenkul sektörüne sahip ülkesi. The Property Guide (Küresel Emlak Rehberi) dergisinde Avrupa'da gelecek vaat eden emlak piyasaları arasında Türkiye birinci sırada yer alırken, Türkiye'yi Slovakya, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan izliyor. Türkiye ekonomisinde son yıllarda gerçekleştirilen reformların, ekonomiyi canlandırdığı belirtilirken, özellikle konut sektörünün etkileyici bir potansiyele sahip olduğu kaydedildi. Mortgage yasasının da etkisiyle, konut kredisi faiz oranlarının düştüğü belirtilirken, bu yıldan itibaren konut yatırımlarının en cazip yatırım alanı haline geleceği vurgulandı. Türkiye'de İstanbul ve sahil yörelerinin yabancı yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği yerler olduğu belirtilirken, son iki yıldan bu yana çok sayıda yabancı yatırımcının sahil bölgelerine yatırım yaptığı kaydedildi.



AB sürecinin etkisi


Britanya'nın önde gelen emlak danışmanlık ve yatırım şirketi yetkilileri, İngiliz yatırımcıların son yıllarda en çok Türkiye emlak piyasasına ilgi gösterdiklerini ve bu yılın ilk yarısından itibaren İngiltere merkezli emlak yatırımcılarının Türkiye'yi liste başına koyduklarını vurguladı. Emlak piyasasına yatırım açısından, yabancı yatırımcıların, 'geleneksel piyasalar' yerine Türkiye gibi potansiyel oluşturan piyasalara yönelmeye başladıkları ifade edildi. Türkiye'de, özellikle sahil yörelerindeki arsa ve konutların, diğer Akdeniz ülkelerine göre ucuz olduğu belirtilirken, Avrupa Birliği (AB) sürecinde fiyatların yükseleceği kaydedildi. Haberde, sahil yörelerindeki arsa ve konutlar, gelecek yıl yüzde 50, takip eden yıllarda ise yüzde 100 oranında değer kazanacak.



Türkiye neden cazip?


Haberde, Türkiye'de ekonomik koşullardaki iyileşme çerçevesinde turistik altyapının da geliştiği ve ulaşımın kolaylaştığı, bunun sonucu olarak da her yıl daha çok turistin geldiği ifade edildi. Türkiye'ye yatırım yapmak için diğer sebepler arasında ise 'yaz sezonunun uzun olması, tabiat ve iklim koşullarının uygun olması, diğer Avrupa ülkelerine göre daha ucuz olması, altyapının bulunması, Avrupa Birliği sürecinin devam etmesi' gibi nedenler sıralandı. Türkiye'deki emlak piyasasının parlak bir geleceğinin olduğu belirtilirken, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi halinde emlak fiyatlarının Avrupa düzeyine geleceği kaydedildi.


Haberde, Türkiye'deki emlak piyasasının hızla geliştiği ve bu gelişimin önümüzdeki yıllarda daha da hız kazanacağı vurgulanırken, emlak piyasasındaki fiyatların şu sıralarda, 10 yıl önceki İspanya düzeyinde olduğu ancak yakın gelecekte yani en fazla 10 yıl içinde fiyatların İspanya'yı yakalayacağı ifade edildi. Emlak piyasasına yatırım açısından ise İstanbul ile sahil yörelerinin cazip yatırım alanları olduğu vurgulandı.


RADİKAL - İSTANBUL

Emlak Terimleri

Etiketler: | 2 yorum

EMLAK: Mülk ve maldan oluşan emlak kelimesi ev, arsa, bağ, bahçe, tarla, ve arazi gibi taşınmayan malların orta adına denir.
HARİTA: Coğrafya olgularının dağılımını bir plan üzerinde gösteren ölçekli çizimdir.
PAFTA: Büyük haritayı meydana getiren parçaların her birine denir.
ARAZİ: Yerleşim alanları ve yapılmış yollar dışında kalan topak parçasına denir.
ADA: Belirli yollarla çevrili imar planların meydana getirdiği parsellerin üzerindeki bir arada oluşumuna denir.MEVZİİ İMAR PLANI: Bir bölgeye mahsus olan ve genel olmayan planlanmış bölgeye denir.
ARSA: İmar planı kapsamında yer alan kullanım şekli ve yapılaşma düzeni belirlenip tamamlanmış arazi parçalarına denir. Arsaların diğer bir ismi de "imar parseli"dir.
KOORDİNELİ ÇAP: Kadastro pafta üzerinde ilgili parselin koordinatlarının bulunduğu vesikaya denir.
ROPERLİ KROKİ: İlgili parselin yapılabilmesini sağlayan, gerekli ölçülerin bulunduğu vesikaya denir.
İMAR DURUMU: İmar parselinin boyutlarını, sınırını, imar planında kullanım şeklini ve yapılacak yapının teknik şartlarını belirten belgeye denir.
İFRAZ: Tapu kütüğünde kayıtlı bir taşınmazın birden fazla parsel haline getirilmesidir.
TEVHİD: Tapu kütüğünde kayıtlı birden fazla taşınmazın tek bir parsel haline getirilmesidir.
KAT KARŞILIĞI ANLAŞMASI: Taraftar arasında şekil, biçim adet (yüzde ) karşılığı bedel ödemeksizin Tapu Sicil Müdürlüğünce senet altına temlik şeklidir.
KAT İRTİFAKI: Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak ve yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için, o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat, Mülkiyeti Konunu na göre kurulan irtifak hakkıdır.
CİNS TASHİHİ: Tapu kütüğünde kayıtlı bir taşınmazı niteliğinin değiştirerek, bir başka nitelikteki tapu kütüğünde tescil edilmesine denir.
İSKAN: Yapılan yapının bitmesi nedeni ile oturulmak için alınan yapı kullanım izine denir.
DAİRE: Yapılarda aynı çatı altında birden fazla yapılan bölümlerden her birine denir.
KAT MÜLKİYETİ: Tamamlanmış bir yapının kat, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen,depo gibi bölümlerden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanların üzerinde, o taşınmazın maliki veya ortak malikleri tarafından at Mülkiyeti Kanununa göre kurulan özel mülkiyet hakkına denir.
AKİT: Tarafların karşılıklı beyanların alındığı resmi senet tanzimine tabi işlemine denir.
SATIŞ VADİ: Taşınmazın satışının bir kimseye vaat edilmesidir.
HİSSELİ TAPU: Birden fazla kişinin sahip olduğu belgeye denir.
MÜSTAKİL TAPU: Bir kişinin kendi başına sahip olduğu belgeye denir.

DEVRE MÜLK: Belirli devrelerde kişilerce kullanılarak belirli zaman içinde diğer halk sahiplerine devredilen mekana denir.
GECEKONDU: Hazine arazileri üzerinde izinsiz ve yetkisizce çok kısa sürede yapılan derme çatma kaçak yapılara denir.
VEKALET: Kişinin kendi iradesi ile tayin ettiği bir temsil şeklidir.
VERASET İLAMI: Kanuni varislerin ölenin varisleri olduklarını resmi kayıt evrakları neticesinde kendilerini kanıtlamalı ve ilgili mahkemeden almış oldukları tasdikli belgeye denir.
MİRASIN İNTİKALİ: Ölen bir kimsenin mal varlığı ile alacak ve borçlarının mirasçılarına geçmesine denir.
ŞUFA HAKKI: Hissedarlar arasında birinin üçüncü şahıslara satışında yürürlüğe girme hakkına denir.
ŞERH: Tapu kütüğüne geçici mahiyette olmak bazı şahsi hakların kaydedilmesine denir.
İPOTEK: Alacaktan kalan kısmı için konan şerhe denir.
HACİZ: İhtilaflı işlerden doğan pürüzün çözümü için konulan şerhe denir.
TEDBİR: Emlak ile olan ihtilafın ve alacaktan doğan ihtilafın çözümü için konan şerhe denir.
İZALE-İ ŞUYU: Hissedarlar arasında paylaşılmayan emlakın mahkeme yoluyla satışına isteme şekline denir.
İNTİFA HAKKI: Emlakın iradından faydalanma hakkına denir.
KURU MÜLKİYETİ: Emlakta hak sahibi olup tasarruf sağlamayan intifa hakkı ile hareket edebilen terime denir.
İRTİFAK HAKKI: İki emlaktan diğerine geçiş hakkı tesisine denir.
KİRALAMA İŞLEMİ: Taraflarca belirli zaman ve şartlarda anlaşarak sözleşme altına alınan kullanım şekline denir.
EMLAK BEYANI: Şahıs, kurum ve kuruşlarca sahibi olduklarını ispatlayarak bulundukları bölgedeki bağlı oldukları belediyelere makbuz karşılığı verilen belgeye denir.
VERASET BEYANI: Varislerin mahkeme kanalı ile kendilerini ispatlamaları neticesinde menkul ve gayrimenkullerini kendi adlarına veya müşterek olarak ilgili daireye beyanda bulunmalarına denir.
DİLEKÇE: Vergiden doğan cezaların azaltılması için ilgili daireye verilen yazıya denir.
TAPU VE KADASTROL MÜDÜRLÜKLERİ: Akitli ve akitsiz işlemleri ile arazi, arsa ve binalar üzerinde yapılan değişikleri işleyen, kayda geçen, bunların sicilini tutan devlet dairelerine denir.

Emlakçı Kimdir ?

Etiketler: | 0 yorum

Emlakçı Kimdir ? : Emlakçı, taşınmaz gayrimenkuller uzmanıdır. Emlakçı, gayrimenkullerin değerini doğru tesbit edebilendir. Emlakçı, taşınmaz değerlerin çevresel faktörlerini gelişebilir ve de değişebilir kıymetleri önceden değerlendirebilendir. Emlakçı bir başkasının malını bir başkasına satmak üzere dükkan açan değildir. Emlakçı, insanların bir ömür çalışıp rahat bir mekanda yaşama arzusunu gerçekleştirmeye öncülük edendir. Türkiyemiz de birçok konudaki başıboşluk maalesef emlak sektöründe de vardır. Bunların önüne geçmenin tek yolu bilinçli tüketiciden geçer. Berberinizi değiştirin desem asla dersiniz, Terzinizi değiştirin desem asla dersiniz, lokantanızı? Oda olmaz yemekleri bozana midenizi bozana kadar… Peki bir ömür çalışarak elde ettiğiniz alın terinizi emeğinizi nasıl oluyor da kapı kapı dolaşarak tanımadığınız veya kamu kuruluşlarındaki devamlılığına ve siciline bakmaksızın teslim oluyorsunuz pes doğrusu Tekrar ediyorum emlakçı, fikrine emlak konusunda müracaat edilendir.

Milli Eğitim Sertifikalı Emlakçılık Kursu

Etiketler: | 0 yorum

1982 yılında Açık Öğretim, Üniversite hazırlık ve yabancı dil alanlarında faaliyet göstererek eğitim sektörünün temel taşlarından biri olan KARACAN AKADEMİ halen Ankara, İzmir ve İstanbul’da faaliyetlerini sürdürmektedir.


Gerek genel merkezde gerekse tüm şubelerinde, Açık Öğretim, ALES, DGS, KPSS alan bilgisi, KPSS Eğitim Bilimleri, KPSS B tipi kadroları, SPK lisanslama kategorisi–temel düzey, ileri düzey, türev araçları, kredi derecelendirme, konut değerleme ve gayrimenkul değerleme-, Serbest muhasebeci mali müşavirlik staj başlatma ve yeterlik Mortgage Broker’lığı ve temel emlakçılık sınavlarına hazırlık amacıyla gerekli eğitimler Türkiye’nin en iyi eğitim kadrolarından oluşan bir ekip eşliğinde verilmektedir.


İstanbul Telefonları;

Bakırköy: 0 212 542 50 50

Mecidiyeköy: 0 212 347 91 91

Kadıköy: 0 216 349 46 46


E-mail: istanbulakademi@karacan.com.tr

Emlak Müşavirleri Mutlaka Okumalı

Etiketler: | 0 yorum




İdealleri olan güzel bir kuruluş içinde yer aldık. Doğal olarak; bu kutsal ve idealist çatı altında buluşmamızın önemli sebepleri bulunmaktadır. Bir ordu, ülkeyi korumak, bir şirket kazanmak; bir aile, sağlıklı bir nesil yetiştirmek ve kendi soyunun bekasını sağlamak amacıyla kurulduğu gibi, MAREMDER'in de amaç ve hedefleri bulunmaktadır. “Birlikten kuvvet doğar” gerçeğinden yola çıkarak, emlakçı esnafı olarak en büyük sorunlarımızdan biri olan “kendimizi duyurabilme” konusuna değinmek ve enine boyuna tartışmak, bir asgari, müşterekte birleşmenin yollarını araştırmak istiyorum.


Bir emlakçının bugünkü en önemli sıkıntılarından biri, portföyüne katılan bir gayrimenkulün, alıcısına gereğince etkili ve sansasyonel bir şekilde iletilebilmesi konusudur.
Bilgisayar teknolojisinin kaydettiği çok önemli gelişmeler, bugün bizlere büyük kolaylıklar sağlamış olmakla beraber, günlük gazetelerin bu konuya verdikleri önem ve güncellik kolaylığı bakımından tercih edildiği gerçeği her an göz önünde tutulmalıdır. Her talep sahibinin internet kanalıyla değil de çoğunlukla gazete ilanları vasıtasiyle bizlere ulaştığı gerçeğinden yola çıkacak olursak; artık adeta bir sanayi hüviyeti kazanmış olan gazete ilan sektörünün iş kolumuzla nasıl içiçe olduğunu görmek, gerçeğin kendisini görmek demektir.


İşte konunun bu yere geldiği noktada, bütün üyelerimizin ve üye olmalarını ısrarla tavsiye ettiğimiz emlakçı esnafı arkadaşlarımızın bu konu üzerinde ciddiyetle düşünmelerini istiyorum: Acaba, gazete ilanları bize ne veriyor ve emlakçı esnafı gazetelere ne veriyor?


Bu, “yumurta-tavuk” denklemiyle aynı sonucu veren bir konuma ulaştırır bizi ve bu defa gazetelere verdiğimiz ilanlardan aldığımız karşılıkların yeterli olup olmadığı konusunda menfaatlerimizin devamlı olarak zedelendiği noktasında buluşturur.


Tüm arkadaşlarımızı; gazetelere yıllık olarak ne kadar ilan parası verdiklerini ve emlakçılık açısından çok kısır geçen son iki yılda ne kazandıklarını hesaplamaya ve ne büyük zorluklarla karşılaştıklarını bir değerlendirmeye alarak orantıya vurmaları konusunda düşünmeye ve harekete geçmeleri bağlamında birlik ve beraberliğe çağırıyorum. Bu birlik hareketi, Maremder üyesi tüm firmaların, ilan verdikleri gazetelerle karşılıklı olarak tek ağızdan müzakereye oturmak üzere internet sitemizdeki köşemizde; fikir ve düşüncelerini önümüzdeki on beş gün içinde beyan etmelerini önemle rica ediyorum.


Marmara Emlak Müşavirleri Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Yeşiltaş

Bu proje faizleri ‘takmıyor’ Dikkat

Etiketler: | 0 yorum


Yüzde 1 faizle 10 yıl vadeyle konut kredisi kullanılabilen Bilgetürk Manzara Evleri’nde daireler 119 bin YTL ile 160 bin YTL arasındaki fiyatlardan satılıyor. Peşin alımda yüzde 10 indirim yapılan proje 30 Ağustos 2008’de teslim edilecek


Laçin Turizm İnşaat tarafından Ankara Eryaman’da 20 bin metrekare alan üzerinde yapılan Bilgetürk Manzara Evleri, 5 blokta toplam 224 konuttan oluşuyor. Projede 3+1 tipinde ve 129 metrekare büyüklüğündeki daireler 119 bin YTL ile 140 bin YTL, 4+1 tipinde ve 151 metrekare büyüklüğündeki daireler de 139 bin YTL ile 160 bin YTL arasında değişen fiyatlardan satılıyor. Bilgetürk Manzara Evleri’nde Şekerbank ile yapılan anlaşma ile yüzde 1 faiz oranından 10 yıl vadeyle konut kredisi kullanılabilirken, krediyle alımlarda dosya ve tapu masrafları da firma tarafından karşılanıyor. Projede ayrıca peşin alımlarda yüzde 10 indirim uygulanırken, firma bünyesinde kişiye özgü ödeme seçenekleri de sunuluyor.


İnşaata 2007 yılının nisan ayında başlanan Bilgetürk Manzara Evleri, 30 Ağustos 2008 tarihinde sahiplerine teslim edilecek. Eryaman’ın kentsel dokusu içinde güvenli bir yaşam vaat eden Bilgetürk Manzara Evleri’nde engelliler de düşünülürken, asansörler ve tüm blok girişleri engellilerin rahatça kullanabileceği şekilde tasarlanıyor. Projede engellilerin talepleri doğrultusunda dairelerde değişiklikler de yapılabiliyor. Depreme dayanıklı radye temel üzerine inşa edilen site, toplu taşıma araçlarının güzergahında, metroya 700 metre mesafede ve alışveriş merkezlerinin hemen yakınında yer alıyor.


Müşterilerine piyasanın altındaki faiz oranından konut kredisi kullanma fırsatı sunduklarını ifade eden Bilgetürk Manzara Evleri Satış Koordinatörü Mehmet Kahya, “Hem Şekerbank hem de kendi bünyemizde müşterilerimize özel çok uygun ödeme seçenekleri sunuyoruz. Engelli vatandaşların da düşünüldüğü Bilgetürk Manzara Evleri’nde hayat başladığı zaman tüm ortak alanlar için ayda sadece 50 YTL aidat toplamayı planlıyoruz” dedi.


Site özellikleri- 24 saat güvenlik. - Teknik servis desteği.- Profesyonel işletme.- Basketbol ve voleybol sahaları. - Kapalı devre kamera. - Renkli intercom sistemi. - Site giriş uzaktan kumandalı otomatik bariyer.- Açık otopark.- Yeşil alanlar. - Çocuk oyun alanları, süs havuzları.- Yüzme havuzu.- Şelaleler.


Bina özellikleri- İki adet 8 kişilik hızlı asansör.- Bloklarda ekstrüde malzeme ile ısı ses ve neme karşı yalıtım.- Katlar arasında döşeme üzerine ses yalıtımı.- Her blokta 30 tonluk su deposu.- Hidrofor.- Her blok altında sığınak.- Yangın merdiveni. - Engelliler için blok girişlerinde ve blok arasında rampa


Konut özellikleri- Kombi ısıtma sistemi.- Panel radyatörler.- Davlumbaz gaz ve yangın detektörü. - Ortak banyoda jakuzi. - Mutfak balkonunda çelik barbekü.- Ahşap kaplama mutfak dolapları. - Çelik dış kapı.- Isı ve ses yalıtımı PVC doğrama. - Islak zeminler 1. sınıf seramik.- Dekoratif amerikan panel iç kapılar.- Mutfak kapıları çift yönlü açılır kanat. - Duvarlarda saten alçı yağlı boya.- Kartonpiyer ve spot aydınlatma.- Yerler ithal laminant parke. - Salonda split klima tesisatı.- Gardrop, vestiyer, yüklük, banyo dolapları, ve gömme dolap.- Tüm odalarda uydu sistemi kablolu yayın ve internet bağlantısı.


İnşaat teknikleri- Deprem yönetmeliğine uygun.- Zemin etütleri yapılmış.- Radye temel. - Yapı denetimli.- C20 beton.- Nervürlü demir.


Yapımcının künyesiYapımcı firma: Laçin Turizm İnşaat A.Ş. Kuruluş yılı: 1985Yön. Krl. Bşk.: Yücel LaçinTel: (0312) 272 74 06 - 07Web: http://www.lacin.com.tr/

Kiptaş, Maltape Konutları satışta

Etiketler: | 0 yorum


Kiptaş, Maltepe Konutları’nın 875 konutluk ilk etabının ardından, 1276 konuttan oluşan ikinci etap konutları da bugün satışa çıkarıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kiptaş, Maltepe Konutları’nın 875 konutluk ilk etabının ardından, 1276 konuttan oluşan ikinci etap konutları satışa çıkarıyor. 14 Nisan-2 Mayıs 2008 tarihleri arasında satışta olacak ikinci etapta 95 metrekare 2+1, 105 metrekare 2+1, 125 metrekare 3+1 ve 150 metrekare 3+1 tipinde daireler yer alıyor.
Maltepe Yeşiltepe bölgesinde satışa sunulan 95-125 metrekare büyüklüğündeki konutlar 125 bin ve 198 bin YTL peşin fiyatla satışa çıktı. Maltepe Seyrantepe’de 105 ve 150 metrekare büyüklüğündeki konutlar ise 160 bin ve 250 bin YTL peşin fiyat ile satışa sunuldu. Konutların satışında yüzde 0,98 kredi faiz oranı ve 120 ay vade imkanı da sunuluyor.

Denize nazır konumu ve birçok donatısı bulunan Maltepe Konutları, cazip kredi oranı ve ödeme seçenekleriyle satılacak. Maltepe Konutları’na başvurular Büyükşehir Belediyesi Saraçhane binası ve Maltepe Belediyesi’ne yapılabilecek.

'Toplam 6 bin konut yapacağız'
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde kampanyanın başlaması nedeniyle düzenlenen törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu bölgede toplam 6 bin konut yapacaklarını, konutların orman ve adalar manzarasına sahip olmalarının yanı sıra 18 milyon metrekarelik Maltepe Bölge Parkı’nın da yanında olacağını söyledi.

Bölgenin ulaşım aksları, sosyal tesisleri, donatı alanları ve bisiklet yollarıyla yeni bir yaşam merkezi sunacağını belirten Topbaş, dövizdeki hareketliliğe rağmen bankalardan yüzde 1’in altında kredi temin ettiklerini ve konutların mutfaklarındaki beyaz eşyaların da KİPTAŞ tarafından alınacağını belirti.

Maltepe Konutları ayrıntılı fiyat listesi için tıklayınız!

Tel: (0212) 618 25 18

TOKİ,'yap-sat'çıları batma noktasına getirdi

Etiketler: | 0 yorum


Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, devlet imkanlarını kullanarak konut üreten Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) haksız rekabeti nedeniyle ekonominin lokomotifi olan orta ölçekli yap-sat müteahhitlerinin ve müteahhitlik sektörünün krizin eşiğine geldiğini öne sürdü..



Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, TOKİ'nin haksız rekabeti yüzünden çok sayıda inşaat firmasının battığını, pek çoğunun da yurt dışına gittiğini bildirdi. Çok sayıda inşaat şirketinin borç batağına düştüğünü belirten Aygün, "inşaat şirketleri, belediye harçları ve yapı denetim bedeli ödemeyen, ucuz arsa temin eden TOKİ ile rekabet edemiyor ve tefecilerin ve çetelerin tuzağına düştük. Bu bir imdat çığlığıdır.


Sesimizi duyan yok mu" dedi. TOKİ'nin belediyelere vergi harcı ve benzeri ödemeler yapmadığını, yapı denetim bedeli ödemediğini, müteahhitler yüzde 50 ile arsa alırken TOKİ'nin en değerli yerleşim yerlerinde yüzde 20-30 ile veya çok uzun vadeli arsa aldığını, 20 yıl vadeli banka kredisi kullanabildiğini anlatan Aygün, şunları kaydetti: "TOKİ sırtını devlete dayamış, müteahhitlik sektörünü hallaç pamuğu gibi atıyor. TOKİ'ye bütün imkanlar sunuluyor. Devlet güvencesinde olmanın verdiği bu imkanlarla daha ucuza daire yapabiliyor. Devlet eliyle müteahhitlik sektörü çökertiliyor."



Müteahhitler krizde
Müteahhitlerin ise bir yandan belediyeler, diğer yandan Maliye tarafından sıkıştırıldığını anlatan Aygün, sürekli değişen imar uygulamalarının müteahhitleri şaşırttığını, maliye, işçilik ve KDV adı altında cezalar kesildiğini, bazen bu cezaların, müteahhidin sermayesinin büyüklüğüne ulaştığını kaydetti. Belediyelere ödenen yapı denetim bedeli, yol ve ruhsat harçlarının çok yüksek olduğunu vurgulayan Aygün, bu haksız rekabete bir son verilmesini beklediklerini ifade etti.


Aygün, TOKİ'nin lüks konut üretmesini de eleştirerek, TOKİ'nin kuruluş amacına uygun olarak, dar gelirliye konut üretmesi gerektiğini belirtti. TOKİ'nin 2007 yılı sonu itibariyle 285 bin konut ürettiğini kaydeden Aygün, bunun sadece 140 bininin alt ve orta gelir gruplarına yönelik olduğunu iddia etti.



Devlet de riske giriyor
TOKİ'nin önümüzdeki yıllarda devlete büyük yük getireceğini savunan Aygün, şunları kaydetti: "Amerika'da ve Avrupa'da yaşanan mortgage krizi gibi, önümüzdeki yıllarda Türkiye'de de toplu konut krizi çıkacak. Geçmiş yıllarda Emlak Konut vardı. Devletin kasasına büyük bir yük getirerek battı. Emlak Bankası'nı da batırdı. İleride, TOKİ de devlete büyük bir yük getirecek.


Şu anda, TOKİ müteahhitleri mal aldıkları firmalara para ödeyemiyorlar. Devlet sübvanse etmese TOKİ ayakta duramaz. Devlet, TOKİ'yi sübvanse ederek büyük riske giriyor."


Müteahhitlere sahip çıkılmasını isteyen Aygün, TOKİ'ye verilen imkanların verilmesi durumunda orta ölçekli müteahhitlerin TOKİ'den yüzde 10 daha ucuza konut yapacaklarını taahhüt ettiklerini belirtti. Müteahhitlerin önündeki en büyük engelin belediye harçları ve uygulamaları olduğuna da dikkati çeken Aygün, imar mevzuatı ile ilgili sıkıntıların da giderilmesi gerektiğini bildirdi.



"Yapı denetim firmaları evrak takibi yapıyor"
Kontrol mekanizması olarak düşünülen yapı denetim firmalarının belediyeler ile müteahhitler arasında evrak takibi yaptıklarını ifade eden Aygün, yapı denetim firmalarının, müteahhide ek külfet olmaktan öteye bir yarar sağlamadığını belirtti. TOKİ'nin yapı denetim hizmeti olmadan 300-500 daireli inşaatlar yapabildiğini de belirten Aygün, şöyle devam etti: "5 Şubat 2008 tarihinde çıkarılan bir yönetmelik ile inşaatlarda şantiye şefi bulundurulması zorunlu hale getirildi.


Müteahhitler, şantiye şefi denetiminde kanuna ve yönetmeliğe uygun binalar inşa edebilir. Evrak takibi dışında hiçbir işlevi ve mesuliyeti olmayan yapı denetim firmalarının görevinin binanın taşıyıcı sistemi tamamlandığında bitmesi, söz konusu firmaların müteahhitlere külfet olmasını engelleyerek bu yönde yeni bir düzenleme yapılması gerektiği kanaatindeyiz."


Aygün, 29 Haziran 2001 ve 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu'na göre, yapı denetim hizmet bedelinin arsa sahipleri tarafından ödenmesi gerektiğini, ancak uygulamada bu bedelin müteahhitler tarafından karşılandığını da ifade etti. Söz konusu yasa gereği, yapı denetiminin Türkiye genelinde sadece 19 ilde uygulandığını söyleyen Aygün, yapı denetimi uygulamasının gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.


Aygün, açıklamasında, "Ankara'da yapı denetimi uygulanırken, Kuzey Fay Hattında bulunan Çankırı ve Kırıkkale'de neden uygulanmıyor? Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz" dedi. ATO Başkanı, ATO Yönetim Kurulu'nun TOKİ'nin haksız rekabetine karşı dava açma kararı aldığını da kaydetti.

EmPro Profesyonel Emlak Programi Ücretsiz

Tanitim :EmPro Profesyonel Emlak yazılımı, Türkiyedeki en iyi Emlak Sisteminin bir parçasıdır. Emlak Ofisinizin Tüm işlerini EmPro ile kolaylıkla yönetebilirsiniz.

Yazılım ile arazi, konut, işyeri portföylerinizin 56 adet özelliği ile beraber 20 adet resim ve video görüntüsünüde kayıt edebilir, müşterilerinize yazılım ile portföylerinizin tanıtımını yapabilirsiniz.Empro ile siparişlerinizi kayıt edebilir, sipariş takibi yapabilir, muhasebe bilgilerinizi takip edebilirsiniz.

INDIRMEK ICIN TIKLAYIN

Ayrıca EmPro ile Takvim ve randevu takibini de yapabilirsiniz. Messenger bölümü ile yazılımı kullanan diğer emlakçılarla sohbet edebilirsiniz. Müşterilerinize sözleşmelerinizi hazırlayabilirsiniz. TC Kimlik no, Vergi no, Bağkur vb. bilgilerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.EmPro ile yazılımdan tek tıklama ile portföylerinizin www.emlakdanismanlik.com da yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Üstelik bu hizmet de ücretsiz. En önemlisi, Emühendislikten temin edebileceğiniz Web Sitenizin içeriğini, sayfalarını ve raporlamaları EmPro ile kolaylıkla yönetebilirsiniz. Gayrimenkullerinizi, resimleri hatta video görüntüsünü web sitenize tek tıklama ile gönderebilirsiniz. Web sitenizin tüm bölümlerini EmPro ile yönetebilirsiniz.Büronuzda EmPro varsa başka yazılıma ihtiyacınız kalmaz.


Boyut:32.4 Mb

Dili:Türkçe

Versiyon:4.0.5

Platform:Windows (Tümü)

Lisans:Ücretsiz (Freeware)

Üretici:Emühendislik

Ekleme:9/21/2007 4:58:44 PM(admin)

Yazlık Almanın Tam Zamanı!

Etiketler: | 0 yorum


Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Gökova'da yazlık konut fiyatlarının, yüzde 35'e varan oranlarda gerilediğini belirten uzmanlar, fiyatlardaki düşüşün alım fırsatı olarak değerlendirilebileceği ifade ediyor.



Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Nevzat Tilkici,Amerika ve Avrupa'da mortgage piyasasında yaşanan tıkanıklığın yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisini azalttığını söyledi.
Bazı müteahhit ve emlakçıların yaptığı hatalar nedeniyle yabancıların konut almak için Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile balkan ülkelerine yöneldiğini belirten Tilkici, yabancıların talebinin azalması üzerine, yazlık konut satışının durma noktasına geldiğini kaydetti.



YATIRIMCI İÇİN İYİ BİR FIRSAT



Nevzat Tilkici, yatırımcıların, yazlık konut piyasasındaki durgunluğu değerlendirerek uzun dönemde diğer yatırım araçlarından daha fazla kazanabileceklerini söyledi. Tilkici, şöyle konuştu:
''Sektörde, 2005 ve 2006 yıllarına kadar yabancıların yatırımlarından kaynaklı canlılık vardı. Bodrum Türkbükü'nde 100 bin avroya satılan 100 metrekare müstakil bir yazlık, 2 yıl önce 130-135 bin avroya satılıyordu. Ancak mortgage piyasasında yaşanan tıkanık ile bazı müteahhit ve emlakçıların mesleki hatalarından dolayı, yabancılardan gelen talebin azalması üzerine ilçede yazlık fiyatları yüzde 35, arsa fiyatları ise yüzde 20 oranında düştü.



2006'da 100-110 bin sterline satılan ortalama bir yazlık, artık 65-70 bin sterline ancak alıcı buluyor. 2006 ve öncesinde Fethiye'de yabancılara yıllık ortalama 1500 villa satıyorduk. Fakat geçen yıl en fazla 500 villa satıldı.''



Fethiye'de yaklaşık 6 bin konutun satışa hazır beklediğini ifade eden Tilkici, ''Fiyatlarımız taban noktaya düştü. Şartları alıcı belirliyor, yatırımcının pazarlık payı arttı. Yazlık konut piyasasında 2-3 yılda bir böyle durgunluklar yaşanır. Durgunluğun aşılacağını düşünüyoruz. Akdeniz kıyısı her zaman değerlidir. Bu dönemde yazlık alan yatırımcı, uzun dönemde kazançlı olur'' diye konuştu.



''BODRUM'UN MARKA DEĞERİ VAR''



Bodrum Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Yetkin de sektördeki durgunluk nedeniyle ilçede yazlık fiyatlarının yüzde 25 oranında düştüğünü söyledi.İlçede satışa hazır çok sayıda yazlığın müşteri beklediğini belirten Yetkin, şöyle konuştu:
''Yabancılara konut satışında belirgin bir düşüş var. Mortgage piyasasındaki kriz ve yabancılara mülk satışını düzenleyen yasalardaki değişiklikler nedeniyle yabancılar, Balkan ülkelerine yöneldiler. 2006'ya göre Bodrum'da yazlık konut fiyatları yaklaşık yüzde 25 oranında düşüştü. Yerine ve niteliğine göre değişmekle beraber daha önce 125-130 bin dolara satılan yazlıkların fiyatı şimdi 100 bin dolarlara alınabilir. İlçede sadece sıcak paraya dönüştürebilmek için mal ettiğinin daha altında fiyatla konut satan müteahhitler var. Bu dönemde Bodrum'dan yazlık alan ileride kazanır. Bodrum'un marka değeri var. Burada konut her zaman kıymetli.''



''ŞİMDİ ALAN KAZANIR''
Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı Kemal Işık ise sektördeki durgunluğun yabancılara mülk satışı olan tüm bölgelerde görüldüğünü söyledi.Marmaris'te yazlık fiyatlarının yüzde 30 oranında düştüğünü belirten Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:



''Bizim tespitlerimize göre, Marmaris'te 700 yapı, üreticinin elinde kaldı. Yazlık fiyatları 2006'ya göre oldukça düştü. Şuanda ilçede daire fiyatına çift katlı bahçeli bir yazlık alınabilir. Fiyatlar tabanı buldu. Daha aşağıya düşmesini beklemiyoruz. Nakit parası olanlar için şimdi alım zamanı. Bu dönemde yazlık alan, uzun dönemde kazançlı çıkar. Yazlık fiyatları, Avrupa'daki ekonomik gelişmelerden çabuk etkileniyor.



Avrupa'da emlak piyasasındaki tıkanıklık aşıldığı an Türkiye'de yazlık fiyatları hızla artar.''Işık, Marmaris'te 170-180 bin YTL'ye satılan bir yazlığın 110-120 bin YTL'ye düştüğünü belirtti.



YAZLIK FİYATLARI



Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği verilerine göre, ilçede en düşük ve en yüksek yazlık fiyatları şöyle:



Merkez 70 - 300 bin YTL


Beldibi 70 - 150 bin YTL


Armutalan 100 - 650 bin YTL


İçmeler 150 - 750 bin YTL


Söğüt 150 - 700 bin YTL



Bodrum'da ortalama 100 metrekarelik müstakil yazlık fiyatları da şöyle:



Merkez 140 - 200 bin Avro


Türkbükü 100 - 150 bin Avro


Yalıkavak 120 - 170 bin Avro


Gündoğan 75 - 100 bin Avro


Gümüşlük 60 - 90 bin Avro


Turgutreis 60 - 90 bin Avro

Vergi Borcu Olana Ev Yok!

Etiketler: | 0 yorum


Vergi borcu olana ev satılmayacak; silah ruhsatı, petrol arama, tekel bayii, özel okul, otel, sigorta şirketi kurma izni verilmeyecek.



Amme Alacaklarının Tahsili Yasası'nda deşikliğe gidiliyor. Vergi borcu olanlara ev satılmayacak, silah ruhsatının yanı sıra petrol arama, tekel bayii, özel okul, otel, sigorta şirketi kurma izni verilmeyecek. Maliye Bakanlığı, vergi borcu olanları yakın takibe almaya hazırlanıyor.



Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Meclis Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda ele alınan bir yasa tasarısında yapılan düzenleme ile ev almak isteyen vatandaştan tekel bayii açmak isteyen girişimciye kadar çok geniş bir kitle için önemli kısıtlamalar getirildi.Örneğin, vergi borcu olan vatandaşlar birikmiş borcunu ödemeden ev alım satımı yapamayacak.



Vergi borcu olanlar petrol arama izni alamayacak, tekel bayii, özel okul, otel, sigorta şirketi açamayacak. Bu durumda olanlara silah ruhsatı da verilmeyecek. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nun Amme Alacaklarının Tahsili Yasa Tasarısı ile ilgili yaptığı çalışma tamamlandı. Tasarıda, amme alacağı ödenmeden yapılamayacak işlemler konusunda Maliye Bakanlığı'na geniş yetki tanındı. Ev satın alınmasından döviz bürosu açmaya kadar çok sayıda işlemde, mükellefin vergi borcu olmadığına ilişkin yazı istenmesi konusunda Maliye Bakanlığı'na yetki verildi. Alt komisyonun tasarıda yaptığı değişiklik şu düzenlemeleri içeriyor:



BORCU OLANA EV VE RUHSAT YOK
Vergilerini vadesinde ödemeyenlerin yapamayacağı resmi işlemlerin kapsamı genişletildi. Buna göre, yapı kullanma izni alımı, bina inşaat harcı ve tapu işlemlerinde vergi borcu bulunmağına ilişkin belge istenecek. Yani ev alan vatandaşlar tapu dairesinde işlem yaptırırken vergi dairesinden aldığı "Borcu yoktur" yazısını götürecek. Herhangi bir vergi borcu bulunan vatandaş, tapu işlemi yapamayacağı için örneğin ev alımı satımı gerçekleştiremeyecek.



SİLAH RUHSATI VE DEFİNE ARAMA
Silah taşıma ve bulundurma ruhsatı da vergi borcu olmayanlara verilecek. Eski eser ve define arama izni, avcılık belgesi alımı, maden arama izni, özel yat kayıtları gibi işlemler sırasında da vergi borcu olmadığına ilişkin yazı istenecek.



PETROL ARAMA VE DÖVİZ BÜROSU
Vergi borcu bulunanlar marka tescili yaptıramayacak, petrol arama izni alamayacak. Burcu olanlara tekel ürünleri, tıbbi ürünleri satma, özel hastane, avukatlık bürosu, özel okul, özel sürücü kursu, turizm tesisi açma izni verilmeyecek. Müteahhitlik karnesi, özel TV ve radyo kurma, banka, sigorta şirketi, döviz büfesi açma sırasında da bu belge istenecek.



KAMU İHALELERİ
Maliye Bakanlığı, Kamu İhale Kanunu kapsamında devletten ihale alanlar, teşviklerden yararlananlar ile kamu kurumlarında yaptırılacak bazı harç ve izin belgesi işlemlerinde de bakanlığa bağlı tahsil dairelerince takip edilen alacak olmadığına dair yazı getirme zorunluluğu getirebilecek. Bakanlığın uygulamasına rağmen işlem yaparken vergi borcu olmadığı yazısını zorunlu tutmayan idarelere 2 bin YTL idari para cezası verilecek.


Sabah

Bitmemiş Projelerden Nasıl Ev Alınır?

Etiketler: | 0 yorum


Bazı inşaat şirketlerinin projelerini tamamlayamaması riskiyle karşı karşıya kaldığını belirten uzmanlar, "Finansal gücü yetersiz inşaatçılardan bitmemiş ev almayın" diyor.



İnşaat sektöründe işler daha da kötüleşiyor. Birçok inşaat şirketi elindeki projeleri tamamlamayıp yarım bırakabilir... Sektör temsilcileri tarafından çeşitli defalar söyleyen bu cümleler bugünlerde yüksek sesle dile getiriliyor.



Geçen yıl oldukça sönük bir dönem geçiren sektörde, ABD'de patlak verip global hale gelen krizin üstüne gelen iç siyasette yaşanan siyasi gerilim deyim yerindeyse tuz biber ekmiş durumda. İnşaat sektörü ciddi bir talep daralmasıyla karşı karşıya. Sektörde büyüme de ciddi bir şekilde hız kesmiş durumda. İnşaatçılar yaşanan durgunluğun daha da artması ve sektörde işlerin kötüye gitmesinden endişe ediyorlar. İşte bu nedenle bazı inşaat projelerinin tamamlanamayacağı endişesi sıkça dile getiriyor.



Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı(TMB) Erdal Eren, "Şu an satılamayan konut sorunu var. Bu konutlann satılamamasından dolayı nakit akışlarında problem olan müteahhitler ellerindeki projelerini tamamlamamak gibi sorunlar yaşayacak" şeklinde konuşuyor.

Sorunlu Odalar Nasıl Düzene Sokulur?

Etiketler: | 0 yorum


Problemli bir odanız mı var? Çok uzun? Çok dar? Çok yüksek?


Birkaç görsel hile ile alan probleminizi gizleyebilirsiniz. Uygun renk ve çizgi kombinasyonlarını kullanarak gözün odayı algılamasında büyük değişik yaratabilirsiniz.



1. Odanız çok mu uzun?
Odada iki veya daha fazla alan gruplandırması yapın. Sohbet için bir bölüm, müzik dinlemek veya film izlemek için bir bölüm. Alanları belirlemek için halı kullanın ve bütün tasarımın birbirine bağlantılı olmasını sağlayın. Uzun alanların her iki ucundaki kısa duvarları koyu renk boyamak, göz aldanması ile duvarları ileriye çıkararak alanın görsel olarak kısalmasını sağlar.



2. Odanız çok mu dar?
Göz aldanması için mobilyalarınızı diyagonal bir şekilde düzenleyin. Tablolar, raflar veya halılar gibi çizgisel eşyaları görsel açıdan genişlik hissi uyandırması için kısa duvarlara yerleştirin. Uzun duvarları soğuk bir renge boyamak, duvarları geriye çeken göz aldanması ile odanın daha geniş görünmesini sağlar.



3. Tavanınız çok mu alçak?
Kitaplıklar gibi uzun veya dikey eşyalarla odanıza yükseklik ekleyin. Uzun ya da ayaklı lambalar gibi, yere kadar uzanan perdeler de odaya görsel açıdan yükseklik katar. Tavanı açık ve soğuk bir renge boyamak da göz aldanması ile tavanı geriye çekerek odayı daha aydınlık ve ferah gösterir.



4. Odanız çok mu yüksek?
Odayı yatay çizgilerle düzenlemek tavanı alçaltır. Raflar, tablolar ve taç pervazlar odanın yüksekliğini azaltan eşyalardır. Bir başka yöntem ise duvarın orta ya da dörtte birlik kısmına bir pervaz ya da duvar kordonu geçirmektir. Bu hile görsel olarak odayı kısaltır. Tavanı koyu ve sıcak bir renge boyamak da işe yarar.



5. Odanız çok mu büyük?
Odanızı daha samimi alanlara bölün. Birkaç sandalye ve çift kişilik bir koltuk, iki sandalye ve küçük bir masa, bir divan ve bir sandalye veya diğer benzer gruplar odanızın çok daha sıcak görünmesini sağlar. Sıcak renkler göz aldanması ile ileri çıkarak alanı daha küçük gösterir. Odanızı sıcak renklere boyamak da daha samimi bir hava yaratır.


Evim Dergisi

Uykunuzda Elektromanyetikten Korunun

Etiketler: | 0 yorum


Tüm gün cep telefonu, televizyon, radyo, mikrodalga fırın vb. derken sürekli olarak elektromanyetik dalgalara maruz kalıyoruz.



Arta Design Group, en azından uyurken bu dalgalardan kurtulmanız için size İtalya'dan ithal edilen bir çözüm öneriyor.



Birçok testten başarı ile bu özel yatak, gövdesinde, elektromanyetik alanların negatif etkilerini ortadan kaldırmak için özel destekler kullanılıyor. En savunmasız olduğunuz, vücudunuzun kendisini yenilediği uykunuzda size savunuyor.
http://www.artadesigngroup.com/

75 Bin YTL'ye Beyaz Lara Konutları

Etiketler: | 0 yorum


Beyaz Konut İnşaat tarafından inşası süren Beyaz Lara Konutları'nda dairelerin fiyatı 75 bin 600 YTL'den başlıyor..



Beyaz Konut İnşaat tarafından Silivri'nin merkezinde inşa edilen Beyaz Lara Konutları'nda dört farklı tipte daire seçeneği bulunuyor. Ocak 2010'da teslim edilecek projede, daire fiyatları 75 bin 600 YTL'den başlıyor.



30 DÖNÜMDE İNŞA EDİLİYOR



İnşasına bu yılın ocak ayında başlanan Beyaz Lara Konutları, 30 bin metrekarelik alanda, 282 daire olarak projelendirildi. 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 olmak üzere dört farklı daire tipinin yer aldığı Beyaz Lara Konutları'nda daireler, 75 bin 600 YTL, 140 bin YTL, 171 bin 500 YTL ve 280 bin YTL'den başlayan fiyatlarla satılıyor.



Projede, 1+1 dairelerin büyüklüğü 83 metrekareden 2+1 daireler, 107 metrekareden, 3+1 daireler 143 metrekareden ve 4+1 daireler de 185 metrekareden başlıyor. 3 ve 4 katlı toplam 15 bloktan oluşan projede, yarı olimpik yüzme havuzu, çocuk havuzu ve tenis kortu da yer alacak. Voleybol ve basketbol sahalarının yanı sıra, koşu ve yürüyüş parkurlarının da bulunacağı Beyaz Lara Konutları'nda bisiklete binmek isteyenler için ayrı bir yol da yapılacak.



Kapalı bir otoparkın da projelendirildiği konutlar, 24 saat güvenlik sistemiyle korunacak. 120 aya varan uygun ödeme seçenekleri bulunan Beyaz Lara Konutları, Silivri'nin merkezinde, otoyola 1 kilometre, otobana ise 3 kilometre uzaklıkta konumlandırılıyor.



BEYAZ LARA KONUTLARI'NIN KÜNYESİ



- Firma: Beyaz Konut İnşaat- Yer: Silivri- Konut sayısı: 282- Konut büyüklüğü: 83 metrekaden başlıyor- Fiyat: 75 bin 600 YTL'den başlıyor- Tel: (0 212) 728 01 81

Aylık 300 YTL Taksitle Vadişehir

Etiketler: | 0 yorum


Toplam 2 bin 400 konutluk Vadişehir projesinin ilk etabındaki 1072 konut 21 Nisan-9 Mayıs tarihleri arasında satışa çıkıyor. 72, 85, 110, 126 metrekarelik konutlar aylık 300 YTL taksitle satılacak.


Eskişehir Odunpazarı Belediyesi ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı işbirliğiyle yaptırılan Vadişehir projesi kapsamındaki konutlar için başvurular, 21 Nisan-9 Mayıs tarihleri arasında kabul edilecek.


Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Çankaya Mahallesi'nde hayata geçirilen Vadişehir projesi içinde toplam 2 bin 500 konut ve sosyal tesisin yer aldığını kaydetti. Vadişehir projesinin 1. etabında yer alan 1072 konut için başvuruların bu ay sonunda alınacağını ifade eden Sakallı, şöyle konuştu:


"Vadişehir'de 2 bin 500 konut var. Eğer, bir konutta ortalama 5 kişinin yaşayacağını düşünürsek 12 bin 500 kişi yapar. İçerisinde kreş, ilköğretim okulu, lise, spor salonu, ticaret merkezi, sağlık ocağı ve aktivite merkezleri bulunacak Vadişehir, planlı yapılan bölge olacak. Vadişehir tamamlandığında bölge, kentin en büyük ilçesi konumuna gelecek. Eskişehir'in geçmişindeki sağlıksız ve çarpık kentleşmeyi düşündüğünüzde tamamlanan Ihlamurkent ile Vadişehir önemli bir projedir."


AYLIK 300 YTL TAKSİTLE


Konutların 72, 85, 110, 126 metrekare olmak üzere 4 tip olarak planlandığını kaydeden Sakallı, şöyle konuştu:


"TOKİ ile görüşmeler neticesinde 1072 konutun 864'ünü alt gelir grubuna ayırdık. 180 ay vade ile ödeme yapılacak. Vatandaşlar konutun bedelinin yüzde 12'si peşin, geri kalanını 180 ay vadeli 300-400 YTL gibi taksitle ödeyecek. Yüzde 12'lik peşinatın yarısını sözleşme sırasında, geri kalan kısmını 3 ay sonra ödeyecek vatandaşlar.


Konut sahipleri taksitleri, konutları teslim aldıktan sonra ödemeye başlayacaklar. Böylece vatandaşlar aynı anda hem kira hem de taksit ödememiş olacak. Proje kapsamında şehit aileleri, maluller ve dul, yetimleri ile gaziler için kontenjan ayrıldı. Bunlar kuraya girmeden ev sahibi olabilecekler."


Sakallı, başvurularda, Eskişehir nüfusuna kayıtlı olmak veya en az 5 yıldır kentte ikamet etmek şartının aranacağını ifade ederek, "Kura sonucu ev sahibi olacak kişiler, 180 ay boyunca evin satışını hiç kimseye yapamayacaklar. Konutlarda, ya ev sahibi, ya eşi ya da bakmakla yükümlü olduğu çocukları oturabilecek. Evler kiraya verilemeyecek" dedi.

Kirayı Elden Alan Evsahibi Yanacak!

Etiketler: | 0 yorum


500 YTL'lik kira parasını elden alan ev sahibi 1.490 YTL ceza ödeyecek. Nasıl mı? İşte böyle...
Kayıt dışı ile etkin mücadele için, kira ve maaş bedellerini bankaya yatırma zorunluluğu geliyor. Maliye'nin üzerinde çalıştığı tebliğe göre 500 YTL'yi aşan konut kiraları, 100 YTL'nin üzerindeki ücret ödemeleri ve tüm işyeri kiraları bankaya yatırılacak.



Maaşta işveren, işyeri kiralarında kiracı, konutta ise ev sahibi sorumlu olacak. Örneğin ayda 500 YTL kira alan birinci sınıf tüccar, kira bedelini elden aldığının tespit edilmesi halinde en az bin 490 yeni lira usulsüzlük cezası ödeyecek. İkinci sınıf tüccar 680, bunların dışında kalanlar da en az 320 YTL cezaya katlanacak.



Kira bedelinin yüksek olması durumunda ceza oranları artacak. Düzenlemenin 2008 yılı içerisinde uygulamaya girmesi bekleniyor. Kiraların büyük bölümünün elden alındığına dikkat çeken Maliye'den üst düzey bir yetkili, "Getirdiğimiz sınırın üzerinde kira ödeyen on binlerce kişi var. Çoğu da ödemesini elden yapıyor. Dolayısıyla kiraların bankaya yatırılması milyonlarca yeni liranın kayıt altına girmesini sağlayacak." dedi.

Güneydoğu 300 YTL Taksitle Dönüşecek

Etiketler: | 0 yorum


Güneydoğu Anadolu bölgesinin ilk kentsel dönüşüm çalışması Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde başladı. 150 dönüm arazi üzerinde inşa edilen ilk etaptaki 1260 konut eylül ayında teslim edilecek. Sahipleri kurayla belirlenecek olan konutlar 300-350 YTL taksitle satılacak.


Güneydoğu Anadolu bölgesindeki ilk kentsel dönüşün projesini Gaziantep'in Şahinbey Belediyesi başlattı. Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can, havaalanı yolu üzerindeki Serinevler mahallesinde Toplu Konut İdaresi'yle (TOKİ) işbirliği yaparak ilk etapta 1260 daire inşa ettiklerini söyledi. Can, belediyenin maddi olanaklarıyla Serinevler'de 600 konutu 36 milyon YTL bedelle kamulaştırdıklarını, kamulaştırmayla elde ettikleri 150 dönümlük arazi üzerinde inşa edilen yeni konutların eylül ayında teslim edileceğini kaydetti.


Toplam 420 dönümlük arazide 4 bin konut olarak planlanan Perilikaya Serinevler Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ikinci etabı için kamulaştırma çalışmalarına hazırlandıklarını belirten Can, ilk etabın kamulaştırma çalışmaları sırasında gecekondu sahiplerinden olumsuz tepki aldıklarını ve kamulaştırma aleyhine 150 dava açıldığını ifade etti. Açılan davalarda mahkemenin, belediyenin teklif ettiği kamulaştırma bedelinden daha düşük bir bedeli uygun gördüğünü kaydeden Can, "Davalar sonuçlanınca mahkemeye gidenlerin birçoğu daha sonra belediyenin kamulaştırma bedeline razı oldu ama mahkeme kararı olduğu için mahkemenin biçtiği değer kadar alabildiler" dedi.


'KENTSEL DÖNÜŞÜM KOLAY DEĞİL'
Evleri kamulaştırılan kişilerin tepki göstermesinin normal olduğunu belirten Can, şöyle konuştu:
"Kolay değil insanların yaşadığı, komşuluk yaptığı evlerini ellerinden alıyorsunuz. Ve yerine daha iyisini yapacağınızı vaat ediyorsunuz. İnsanların bu vaatlere inanmasını bekleyemezsiniz. Bu nedenle ilk etap biraz zor oldu ama ikinci etapta işimiz daha kolay olacak. Evler yükselmeye başlayınca, gözle görülür olunca herkes inandı tabii ki. Şimdi komşu parsellerde oturanlar, bizi gördüklerinde, 'Bizim evimizi de kamulaştırın' diyorlar."


Kamulaştırma bedelinin tamamının belediyenin bütçesinden karşıladıklarına dikkat çeken Can, kentsel dönüşüm pojesinin Gaziantep’in çehresini değiştireceiini söyledi. Can, projeden kamulaştırma bedeli karşılılğında daire almak yerine TOKİ'den 36 milyon YTL nakit para talep ettiklerini kaydetti.
15 YIL VADEYLE SATILIYOR
Kentsel dönüşüm alanında inşa edilen yeni konutlar hakkında bilgi veren Can, büyüklükleri 80-132 metrekare arasında değişen konutların 3+1 ve 2+1 tiplerinde olduğunu söyledi. Konutların 15 yıl vadeyle aylık 300-350 YTL bedelle satın alınabileceğini belirten Can, satışların kurayla yapılacağını ifade etti.


Gaziantep’in Güneydoğu'nun Paris'i olduğunu belirten Ömer Can, şöyle konuştu:
"Kentsel dönüşümü başlattığımız yer Antep’in girişinde bulunuyor ve kötü bir görüntü sergiliyordu. Buradaki gecekondu yapılaşması bizi utandırıyordu. Hatta bir keresinde Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'le birlikte bir İtalyan yatırım heyeti gelmişti. Bu görüntüyü görmesinler diye kendilerini Kilis yolundan dolaştırarak şehre getirmiştik."


'BÜTÇEMİZ 115 MİLYON YTL'
Ömer Can, ilçenin değişik yerlerinde belediyenin 60 milyon YTL'lik kamulaştırma yaptığını ifade ederek "2004 yılında göreve geldiğimizde belediyenin nakiti 42 bin YTL'ydi, 20 bin YTL de borcu vardı. O gün 24 milyon YTL olan bütçemiz 2008 yılında 115 milyon YTL olarak belirlendi" dedi.