Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Faizi TÜFE’ye endeksledi 10 günde 130 konut sattı

Etiketler: | 0 yorum


SİNPAŞ GYO, Nisan ayının başında uygulamaya koyduğu TÜFE endeksli yeni ödeme planı sayesinde 10 günde 300’den fazla başvuru, 130’dan fazla da konut satışı gerçekleştirdi. Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, krizde olduğu iddia edilen bir sektörün yazde 17 büyüme gerçekleştirmesinin mümkün olamayacağına dikkat çekti..



Üst ve orta-üst gelir gruplarına yönelik konut projeleri geliştiren Sinpaş GYO, nisan ayının başında uygulamaya koyduğu TÜFE endeksli yeni ödeme planı sayesinde 10 günde 300’den fazla başvuru, 130’dan fazla da konut satışı gerçekleştirdi. Bursa’daki Ottomanors ve İstanbul’da ki Lagün projelerini kapsayan bu yeni ödeme planının konut sahibi olmak isteyenlere ödeme kolaylığı sağladığını söyleyen Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, krizde olduğu iddia edilen bir sektörün yazde 17 büyüme gerçekleştirmesinin mümkün olamayacağına dikkat çekti. Sinpaş GYO Genel Müdür Yardımcısı Seba Gecemer’de, konut sahibi olmak isteyenlerin artık son derece seçici davrandığına değinerek, "Yaşam standardını yükselten, fiyatlandırması, konumu, ve finansman desteği doğru yapılan projelerde satış sorunu yaşanmıyor" dedi..


Hürriyet Emlak Yaşam’a yeni ödeme planlarıyla ilgili açıklamada bulunan Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, gayrimenkul sektörüyle ilgili son dönemlerde yapılan "kriz" değerlendirmelerini de eleştirdi. Çelik, "Krizde olduğu iddia edilen bir sektör, nasıl oluyor da 2007 yılında yüzde 17 oranında büyüme, tapu işlemlerinde de yüzde 20 oranında artış gerçekleştirebiliyor? Konut kredi portföyünün bir yılda 22 milyar YTL’den 33 milyar YTL’ye ulaştığı bir ülkede, konut sektöründe kriz yaşandığını söylemek, bunu da fazlere bağlamak doğru bir yaklaşım olmaz. Artık, konut sabihibi olmak isteyenler, ev sahibi olmak için faizlerin düşmesini beklemiyor. Faiz düşerse, oluşacak talep nedeniyle konut fiyatlarının artacağını biliyor" dedi.


Ödemede kolaylık
Sinpaş GYO’nun Genel Müdür Yardımcısı Seba Gecemer’de, gayrimenkul sektöründe uygulamaya koydukları TÜFE endeksli ödeme planının bir devrim niteliğinde olduğunu ileri sürerek, "Bu sistem, konut sahibi olmak isteyenlere büyük kolaylık sağlıyor. Bu ödeme planını şu anda Bursa’da Ottomanors ve İstanbul Anadolu Yakası’nda Lagün projesinde kullanarak sektöre ivme kazandırmayı hedefliyoruz. Kampanyayı bu ay uygulamaya koymamıza rağmen, kısa sürede büyük talep gördü. Yeni ödeme planı ile 10 günde 300’ü aşkın başvuru, 90’ı Ottomanors’da olmak üze 130’a yakın ev seçimi yapıldı" dedi.


Kredi maliyetlerinin yüksek olduğu 2000 yılından önce de müşterilerine ödeme kolaylığı sağlamak amacıyla TÜFE endeksli ödeme planları oluşturan Sinpaş Grubu, son dönemlerde konut kredilerinin yeniden yükselme trendine girmesiyle birlikte, TÜFE endeksli formülü yeniden gündeme getirdi. Sinpaş GYO, yürürlüğe koyduğu bu sistem ile lüks konut projelerinden de konut almayı kolaylaştıran bir fırsatı müşterilerine sunuyor. 60 ay vadeyi kapsayan bu finansman modelinde peşinat, 4, 13 ve 25’nci aylarda alınan ara ödemelerle tahsil ediliyor. Bu yolla hiç peşinatsız gerçekleştirilen satışın bedeli, yıllık TÜFE + 3 artış oranıyla 60 ayda geri ödenmesi sağlanıyor.


Lagün’de örnek evler hazır
Sinpaş GYO’nun, İstanbul Samandıra’da hayata geçirdiği Lagün Projesi’nde 3’ncü etap satışlarının başlamasıyla birlikte örnek evler de hazırlandı..


Kent yaşamının olanaklarını, doğa ve teknolojiyi bir arada sunarak, Anadolu Yakası’nın en keyifli yaşam merkezlerinden birini gerçekleştiren Sinpaş GYO’nun Lagün’de örnek olarak hazırladığı İris Teras Ev ve İris Bahçe Ev, özgün konsepti ile sadece sakinlerinin değil bulunduğu bölgenin de yaşam standartlarını yükseltmeyi hedefliyor. 178 bin 347 metrekare alan üzerinde geliştirilen ve yaklaşık 2 bin kişinin yaşayacağı Lagün, yeşil alan zenginliği ve ev sayısıyla Anadolu yakasının dev "teras bahçe ev, bahçe ev ve müstakil ev" projesi olarak tanımlanıyor.

Toplam 515 konuttan oluşacak Lagün’de örnek olarak hazırlanan İris evlerinde fonksiyonellik, sadelik ve modernlik ön plana çıkıyor. Geniş cam yüzeyler, içeri bolca ışık almayı sağlarken, göl manzarasını da gözler önüne seriyor. İris Evler’de; doğaya açılan ve bahçeli yaşam konforu sunan Bahçe Ev ile lagün manzarasına ve gökyüzüne açılan Teras Bahçe Ev benzersiz bir villa yaşamına ortak olmanızı sağlıyor. Diğer detaylarla bütünleşerek kusursuz bir yaşam alanı yaratan evlerde; salon, iç teras, teras, yatak odası ve ebeveyn süiti bulunuyor. Sinpaş Grubu şirketlerinden Dekor’S’un hazırladığı örnek evler, Zen konsepti ile tasarlandı. Lagün’de konut fiyatları 429 bin YTL’den başlayıp, 1 milyon 978 bin YTL’ye kadar çıkıyor.


34 yıllık kuruluş
Sinpaş GYO, Sinpaş Grubu’nun konut sektöründeki 34 yıllık bilgi ve deneyimi ile 2007 yılında kuruldu. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları içinde konutta uzman ve sadece konut proje geliştirmeyi hedefleyen Sinpaş GYO, özgün projeler ile şehrin yapısını bozmadan, kaliteli ve yenilikçi yaşam alanları yaratıyor. Sinpaş GYO’nun portföyünde satışları tamamlanan ve inşaatı devam eden Zekeriyaköy Rumeli Konakları ve Ümraniye Avangarden; 1. etap satışları tamamlanan, 2. ve 3. etap satışlarına başlanan ve inşaatı devam eden Samandıra Lagün ve 1. etap satışlarına başlanan ve inşaatı devam eden Bursa Ottomanors projeleri bulunuyor..

Kaynak : Hürriyet Emlak

Suda cimrilik yapan rezervuar

Etiketler: | 0 yorum


RocaKale rezervuarlarında kullanılan 3/6 litre ve Start-Stop iç takımlar yüzde 40’a varan oranlarda su tasarrufu sağlıyor


Bir evin yıllık ortalama su tüketimi 400 bin litreyi bulurken, bunun büyük bölümü banyoda kullanılıyor. Su kaynaklarının korunmasına hassasiyetle yaklaşan RocaKale, suyun azami tasarrufu için teknolojiler ve ürünler geliştiriyor.



RocaKale rezervuarlarında kullanılan 3/6 litre ve Start-Stop iç takımlar yüzde 40’a varan oranlarda su tasarrufu sağlıyor. Ayrıca RocaKale Sentronic ve Sentronic-S pisuar yıkama sistemleri, su akış miktarının ayarlanabilmesi özellikleri ile su tasarrufuna katkıda bulunuyor. RocaKale armatürler ise teknolojiyi, doğanın korunmasına yönelik kullanıyor. Tek kumandalı, fotoselli ve termostatik armatürler teknik özellikleri ile farklı şekillerde su tasarrufu sağlamamıza olanak tanıyor.

Bakteri barındırmıyor
Dayanıklılığı ve bakteri barındırmayan özelliği ile suyun kullanıcıya sağlıklı bir şekilde ulaşmasını sağlayan seramik kartuş, RocaKale’nin İspanyol ortağı Roca tarafından geliştirildi. RocaKale’nin tüm tek kumandalı armatürlerinin bünyesinde seramik diskli Plus kartuş bulunuyor. Plus kartuşlu armatürlerde kumanda kolu, azami su akış bölmesine geçerken hafif bir direnç gösteriyor. Bu çift kademeli hidrokontrol sistemi ile yüzde 50 oranında su tasarrufu sağlanıyor. Ayrıca kartuş halkasının istenilen su sıcaklığı konumuna getirilmesi ile ısı kontrolü sağlanıp, fazla enerji tüketimi önleniyor.

Ayrıca armatürlerin su çıkış ucundaki perlatörde bulunan pencereler sayesinde su hava ile karışıyor. Venturi Etkisi ile köpük görünümünde su akışı elde ediyor ve su debisi sabit tutularak akan su miktarı azaltılıyor.

RocaKale’nin sunduğu tek kumandalı armatürler, geleneksel çift kumandalı armatürlere oranla dakikada 10,5 litre daha az su tüketimine olanak tanıyor. Basit bir hesapla; 100 odalı bir otelde RocaKale armatürün, günde 10 kez 3 dakika süre ile kullanıldığı düşünülürse, ayda 900 tonun üzerinden su tasarrufu ediliyor.

Fiziksel algılama ile su akışını yöneten RocaKale fotoselli armatürlerde, fotosel sistemi sayesinde el armatür altına uzatıldığında su akışı başlıyor, çekildiğinde ise sona eriyor. Bu sistemle hareket algısına bağlı su akışı kontrol altında tutularak fazla su tüketimi önleniyor. Algılama alanına herhangi bir nesnenin girmesi durumunda 60 saniye içerisinde kendiliğinden kapanarak olası su taşmalarının önüne geçiyor. Böylece ihtiyaç fazlası su tüketimine izin verilmeyerek %50’ye varan oranda su tasarrufu sağlanıyor.

Her şey bir elinizin altında!

Etiketler: | 0 yorum


unIQhome sistemleri ile evinizi tek bir kumandayla yönetebiliyorsunuz



Schneider Electric, unIQhome ile hayatınıza konfor katan çözümler sunuyor. Yaşadığınız mekanlarda ihtiyaç duyulan güvenlik, konfor ve estetik çözümleri bir bütün olarak bulabileceğiniz unIQhome çözümleri tüm detaylar çözülüyor.
unIQhome çözümleri sayesinde, DVD film izlemek istediğinizde yerinizden kalkmadan tek bir düğmeye basarak ışıkları önceden ayarlanmış seviyelere getirip DVD oynatıcı ve projektörü çalıştırabilmek hayal olmaktan çıkıyor. Bu sistem sayesinde uyumak istediğinizde yine tek bir kumanda tuşu ile storları kapatıp ısıtma sisteminizi düşük seviye koduna getirmeniz ve evin tüm ışıklarını söndürebilmeniz mümkün.

unIQhome, evinizin güvenliği ile ilgili tüm detayları da evinizde kullanacağınız tek bir kumanda veya evinizden uzaktayken cep telefonunuzla kontrol altına alma imkanı sunuyor. Evinizden çıkarken tüm ışıkları kapatıp alarm sistemini etkin hale getirmeniz ve hırsızlık, gaz kaçağı gibi alarm durumlarında cep telefonunuza ulaşacak bilgi aktarım fonksiyonunu etkinleştirmeniz için yapmanız gereken tek şey kontrol cihazınız üzerindeki programlanmış tuşa basmak.

Evin içinde gerçekleştireceği ışık simülasyonları ve storları belli saatlerde açıp kapayarak siz uzaktayken bile evde hayat devam ediyormuş izlenimi sağlayabilen unIQhome, evinizin güvenliğine katkı sağlamak konusunda da çözümler sunuyor.

KİPTAŞ’tan 2020 ucuz konut!

Etiketler: | 0 yorum


KİPTAŞ, Silivri’de 2020 konutu satışa çıkardı. 60 bin YTL'den satışa sunulan konutlar aylık 337 YTL taksitle alınabiliyor


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki olan KİPTAŞ, Silivri’de 2020 konutu satışa çıkardı. Silivri Konutları 2. Etap'ta yer alan 2020 konut 25 Nisan-16 Mayıs tarihleri arasında satışta olacak. Satışa sunulan dairelerden, 1 yıl İstanbul’da oturmuş ve hiç konut sahibi olmayan yurttaşlar yararlanacak.


Sosyal konut projesi kapsamında 75 metrekare ve 2+1 tipinde olacak konutların fiyatı ise 60 bin YTL. Yüzde 20 peşinat verilen Silivri Konutları 2. Etap Projesi’nde vadeler 120 aya kadar uzarken, aylık taksitler ise 337 YTL’den başlıyor.


Vakıfbanktan yüzde 0,95 faiz oranından başlayan konut kredisinin kullanılabildiği projede dileyenler ilk 18 ay hiç taksit ödeme yapmayabiliyor. İlk etabında inşa edilen 1230 dairesi yoğun ilgi gören ve tamamı 75 metrekarelik 2020 daireden oluşan Silivri Konutları'nın 2. etabı, çevre düzenlemesi, yeşil alanları, ilköğretim okulu ve çocuk oyun alanlarıyla teslim edilecek.


Proje özellikleri

- Daire iç kapıları Amerikan kapı.

- Pencereler ısı camlı PVC doğrama.

- Laminant parke.

- Seramik yer kaplaması.

- Seramik duvar kaplaması.

- Banyoda akrilik duş teknesi.

- Mutfak dolabı ve tezgahı.

- Isıtma sistemi kombi.

- Intercom Ve TV uydu tesisatı.

- Jeneratör.

- Dış cephe ısı izolasyonlu mantolama.

- Özel yalıtımlı teras bahçe çatı uygulaması.

- Fransız balkon.

- Aluminyum korkuluk.


Tel: (0212) 477 03 00

TOKİ yeni hedefi belirledi

Etiketler: | 0 yorum


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, 2011 yılı sonuna kadar, 500 bin konut rakamına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi


Yapımı devam eden TOKİ yatırımlarını incelemek üzere Denizli’ye gelen Bayraktar, Kurudere mevkinde yapılan konutların şantiyelerindeki incelemeleri sırasında, gazetecilerin, TOKİ konutlarında fiyat indirimi yapılmasına ilişkin sorusu üzerine, fiyatlarda indirim yapılmadığını, sürekli artış kaydedildiğini belirtti. Fiyat indirimi yapılabilmesi için enflasyonun eksik bakiye vermesi gerektiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:


"Enflasyon yüzde 8 civarında artarken, inşaat sektöründe işçilikle ilgili fiyatlar yüzde 50 civarında artıyor. Denizli’deki kentsel dönüşüm için gecekondu sahiplerine jest amacıyla fiyatları bir miktar indirdik. Zaten orada arsa bedeli yok, sosyal donatı yok, sadece inşaatların maliyetleri var. Daha aşağıya inmesi mümkün değil. Bugün 50 bin YTL’ye daire alma imkanı hiç bir yerde yok. Müteahhitler bir taraftan para kazanamıyor, zarar ediyor. Devlet bir taraftan zarar ediyor. Vatandaşın da imkanı yok ama biraz daha gayret etmesi lazım. Elimizden gelen son gayreti gösteriyoruz. Bunu herkesin bilmesi lazım."


TOKİ Başkanı Bayraktar, bir gazetecinin TOKİ’nin hedeflerine ilişkin sorusunu ise "2008 yılı sonuna kadar 330 bin, 2009 yılı sonuna kadar 400 bin 2011 yılının sonuna kadar da 500 bin konut rakamına ulaşmayı hedefliyoruz" şeklinde yanıtladı. TOKİ’nin görevlerinin sürekli çeşitlendiğini dile getiren Bayraktar, insanların hak ettikleri sağlam, kaliteli, çağdaş mekanlara, ucuz ve güvenilir konutlara ulaşmanın yanı sıra, yeni bir kentleşme ve konut anlayışını da oluşturmaya çalıştıklarını belirtti.

Yabancıya mülk satışı düzenlemesi Meclis'te

Etiketler: | 0 yorum

Yabancıların mülk edinimi konusunda Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı dikkate alınarak hazırlanan tasarı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Tapu Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, yabancı uyruklu gerçek kişiler, merkez ilçe ve ilçeler bazında, uygulama imar planı ve mevzi imar plan sınırları içerisinde kalan toplam alanların yüz ölçümünün yüzde 10'una kadar kısmında taşınmaz ile bağımsız ve sürekli nitelikte sınırlı ayni hak edinebilecek. Bakanlar Kurulu, merkez ilçe ve ilçelerin altyapı, ekonomi, enerji, çevre, kültür, tarım ve güvenlik açısından önemlerini dikkate alarak, bu orandan fazla olmamak kaydıyla farklı oran belirlemeye yetkili olacak.

Yabancı uyruklu gerçek kişiler, merkez ilçe ve ilçeler bazında, uygulama imar planı ve mevzi imar plan sınırları içerisinde kalan toplam alanların yüz ölçümünün yüzde 10'una kadar kısmında taşınmaz ile bağımsız ve sürekli nitelikte sınırlı ayni hak edinebilecek.

Kaynak: Referans Gazetesi

Konutta durgunluğa proje silahıyla meydan okunuyor

Etiketler: | 0 yorum

Global dalganın etkisiyle artan kredi faizleri yüzünden durma noktasına gelen konut satışlarını yeniden canlandırmak için devreye sokulan cazip ödeme planları, etkisini gösterince, yaşam standardını yükselten, fiyatlandırması, konumu ve finansman desteği doğru yapılan projeler, peş peşe uygulamaya koyuldu.

Aralarında Trump’ın da bulunduğu, Koray İnşaat, Dumankaya, Propa, Koytür, Kiptaş, Teknik Yapı, Makro& Yıltaş gibi birçok gayrimenkul kuruluşu, yeni konut projelerinin lansmanını baharla birlikte gerçekleştirdi. Şimdi, Sinpaş GYO, Krea Group, Alfa, Başarır, Doğuş,Gül, Ferko, Delmar Yapı da yeni projelerini mayısta görücüye çıkartmaya hazırlanıyor..

AMERİKA merkezli yaşanan global dalganın etkisiyle konut kredilerinde yaşanan faiz artışına, cazip ödeme planlarını devreye sokarak karşılık veren gayrimenkul kuruluşları, şimdi de yaşam standardını yükselten, fiyatlandırması, konumu ve finansman desteği doğru yapılan projeleri peş peşe devreye sokarak, karşı atağa kalktı. Aralarında dünyanın önemli merkezlerinde lüks yatırımlara imza atan Trump Organization’un da bulunduğu, Koray İnşaat, Dumankaya, Propa, Koytür, Kiptaş, Teknik Yapı, Makro& Yıltaş gibi birçok gayrimenkul kuruluşu, yeni konut projelerinin lansmanını nisan ayında gerçekleştirdi. Sinpaş GYO, Krea Group, Alfa, Başarır, Doğuş,Gül, Ferko, Delmar Yapı da yeni projelerini mayısta görücüye çıkartmaya hazırlanıyor.

Sinpaş GYO, Halkalı’da Bosphorus City ve Sarıgazi’de Aqua City Residences projesini, Krea Group ise İstinye’de 150 dubleks üniteden oluşan Boğaz manzaralı yeni konut projesini devreye sokacak. Ayfa İnşaat, yeni villa projesinin lasmanına hazırlanırken, Başarır İnşaat da Sarıgazi’de 170 konutluk ve 4 bin metrekarelik iş merkezi olan bir kompleks gerçekleştirmeyi planlıyor. Doğuş İnşaat, Kartal’da 600 daireden oluşan konut projesinde son rötuşları yaparken, Gül İnşaat Bahçeşehir’de, Ferko İnşaat’da Kemerburgaz’da Gökmahal projesine başlayacak. Delmar Yapı da, Kurtköy’de rezidans projesini önümüzdeki ay devreye sokmaya hazırlanıyor.

Nisan ayıyla birlikte satışa çıkarılan projeler arasında ise Kiptaş Maltepe Konutları’nın 2’nci etabı, Sinpaş GYO’nun Samandıra’da uygulamaya koyduğu Lagün projesinin 3’ncü etabı, Koytür İnşaat tarafından gerçekleştirilen CornerTown ve Corner Bazaar projesi, Koray İnşaat’ın Bursa’da gerçekleştirdiği Güzelbiryer projesi, Teknik Yapı’nın, Kartal’daki Uprise Elite ve Toki-Emlak Konut ve Makro & Yıltaş ortaklığıyla Çorlu’da gerçekleştirilen Ergene Vadisi Konutları yer alıyor.

Alternatif finansman
Global dalganın etkisiyle konut kredilerinde yaşanan faiz artışı yüzünden durma noktasına gelen konut satışlarını yeniden canlandırmak için bu kez gayrimenkul kuruluşları harekete geçti. Baharla birlikte uygulamaya konulacak yeni projeleri rafa kaldırmak yerine, piyasayı canlandırmak için cazip ödeme planları geliştirme görevi finansal yapısı güçlü inşaat şirketlerine düştü. Daha önce satışlarını cazip hale getirmek isteyen bazı inşaat firmaları bankalarla anlaşma yoluna giderek uygun faiz seçenekleri yaratırken, son dönemde bankaların faiz oranlarını yükseltmesiyle, bankaları devre dışı bırakma yolunu seçti. Kendi finansmanı kendi üstlenerek, cazip ödeme imkanları sağlayan gayrimenkul şirketleri yüzde sıfırdan başlayan faizle taksitlendirmeden TÜFE endeksli ödeme planlarına, yüzde 1’in altında özel faiz oranlarından taksit ötelemeye, ara ödeme ve kademeli olarak artan taksit sistemlerine kadar bir çok seçenek geliştirdi. Bu yolla, talebin projelerine yönelmesini sağladı.

Bundan destek alan gayrimenkul kuruluşları da, geliştirdikleri projeleri rafa kaldırmak yerine, peş peşe lansmanlarını gerçekleştirme yolunu seçti. Yaşam standardını yükselten, konumu ve fiyatlandırması doğru yapılan, cazip ödeme planlarıyla desteklenen projeler yine ön plana çıktı.

Corner’da metrekare fiyatı 1800 YTL
KOYTÜR İnşaat tarafından Taşdelen’de hayata geçirilen Corner projesi, CornerTown, CornerPark ve CornerBazaar olmak üzere toplam 3 projeden oluşuyor. 2009 başında teslim edilmesi planlanan CornerTown ve Corner Bazaar’ın satışına bu ay başlandı. Toplam 213 daire ve 24 alışveriş noktasının yer aldığı projede dairelerin metrekare satış fiyatı 1800-2.250 YTL arasında değişiyor. Sadece 1+1 ve 2+1 dairelerden oluşan, CornerTown’da toplam 94 daire yer alıyor. Daire büyüklükleri brüt 74 ile 232 metrekare arasında olan projede standart 1+1 ve 2+1 dairelerin yanı sıra dubleks daire seçenekleri de sunuluyor. Corner Projesi kapsamında yer alan, CornerBazaar’da ise toplam 24 adet dükkan yer alacak. Corner Bazaar’da yer alan 7 dükkan CornerTown’un, 17 dükkan ise CornerPark projesinin altında planlandı. Taşdelen Beldesi Şile yolu ana arteri üzerinde yer alan Corner, Şile yolu TEM Kavşağına, İKEA ve REAL Meydan’a 10 km, Boğaziçi Köprüsü’ne 19 km uzaklıkta yer alıyor.

En pahalı rezidans

KREA Grup’un, 2008 yılında uygulamaya koyacağı iki projeden biri olma özelliğini taşıyan konut projesi, İstinye’de Erol Kohen’e ait 28 bin metrekarelik arazi üzerine konumlandırılacak. Bu rezidans projesi, 150 dubleks üniteden oluşacak ve 7 bin 500 Euro’luk metrekare fiyatıyla İstanbul’un en pahalı Boğaz manzaralı daireleri arasına girecek. Üç yıl içinde tamamlanması planlanlanan bu dubleks dairelerden oluşan projenin önümüzdeki ay satışa çıkarılması bekleniyor.

Sarıyer Park’ta lansmana özel fiyat
PROPA İnşaat, temelini mayıs ayında atacağı Sarıyer Park projesini, yapılacak lansmanla birlikte indirimli fiyatlarla satışa çıkaracak. Sarıyer Park ayrıca 3-4 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan A Plus Gayrimenkul Fuarı’nda görücüye çıkacak. Projede yer alan 24 dubleks konuttan sadece 12 adedi satılacak. 650 bin dolardan başlayan fiyatlarla satışa çıkacak olan Sarıyer Park’a özel banka kredisi kullanma imkanı da sağlanacak. Projenin resmi açılışı öncesinde özel davetli grubuna tanıtım yapılacak ve bu tanıtım sırasında özel fiyatlar sunularak, kişiye özel ödeme planları da oluşturulacak. Büyüklükleri 190 metrekare ile 240 metrekare arasında değişen, 12’si bahçe, 12’si çatı olmak üzere toplam 24 dubleks konuttan oluşan Sarıyer Park’ta Boğaz ve deniz manzarasını rahatlıkla seyredebilmek ve aydınlık mekánlar yaratmak için geniş camlar ve yerden tavana kadar camlı kapılar kullanılıyor. Propa İnşaat’ın diğer projesi ÇorluPark AVM’nin temeli de mayıs ayında atılacak. Aynı zamanda cazip fiyatlar ve ödeme koşullarıyla yeni bir satış kampanyası da hayata geçecek. Tüm Trakya halkını buluşturacak bir sosyal merkez olarak konumlanan ÇorluPark AVM’de hipermarket, çeşitli mağazalar, food court, sinema ve eğlence bölümleri, toplantı ve düğün salonları, sağlık ve eğitim birimleri de yer alıyor

Metrekare fiyatları 2750 YTL’den başlıyor
DUMANKAYA İnşaat, önümüzdeki günlerde Kartal’da başlayacağı yeni projesi Dumankaya Vizyon’un lansmanını potansiyel müşterilere yönük olarak gerçekleştirecek. Tago Mimarlık’tan Tatsuya Yamamoto imzasını taşıyan Dumankaya Vizyon, 33 ve 24 katlı iki rezidans bloğu ile 18 katlı bir ofis bloğundan oluşuyor. 20 bin metrekare arazi üzerinde yükselecek olan Dumankaya Vizyon’da 340 rezidans daire yer alacak. Bölgenin en yüksek binalarını oluşturan rezidans bloklarında 1+1 stüdyo ve 2+1 seçeneklerinde daireler olacak. Ayrıca kalabalık aileler için 3+1 dairelerde bulunacak. Blokların en son katları ise yüksek tavanlı loft dairelere ayrılan projede konutların büyüklükleri 37 ile 131 metrekare arasında değişiyor. Yatırım değeri 100 milyon dolar olan Dumankaya Vizyon’da metrekare fiyatları ise 2 bin 750 YTL ile 4 bin 500 YTL arasında değişiyor.

Trump kalitesi İstanbul’a taşınacak
DÜNYANIN önemli merkezlerinde lüks yatırımlara imza atan Trump, Avrupa’ya ilk adımını İstanbul Şişli’de atıyor. Doğan Grubu, Taşyapı, Trump Organization ve Yeşil İnşaat’ın birlikte geliştirdiği Trump Towers kompleksi yaklaşık 23 bin metrekarelik alan üzerinde kurulacak. Biri ofis, diğeri rezidans olarak planlanan iki kule ve büyük bir alışveriş merkezinden oluşacak Trump Towers’ın mimari projesini Brigitte Weber Mimarlık hazırladı. Trump Towers İstanbul-Şişli’nin inşaat projesi, Taşyapı tarafından yürütülüyor. Geçtiğimiz hafta lansmanı gerçekleşen proje, Trump kalitesini İstanbul’a taşıyacak.

Maltepe Konutları’nda 2’nci etap satışta
KİPTAŞ, Eylül 2007’de temelini attığı Maltepe Konutları’nın, 1276 daire ile 2’inci etabını 14 Nisan’da satışa sundu. Maltepe Konutları 2’inci etapta Yeşiltepe ve Seyrantepe bölgelerinde toplam 18 blokta; 95, 105, 125 ve 150 metrekare büyüklüklerinde 2+1 ve 3+1 seçeneklerinde 1276 daireden oluşuyor. 2’inci etap projede Kiptaş, yüzde 0.98 kredi oranı ile 120 ay vade seçeneği sunarken dairelerin fiyatları ise 125 bin YTL’den başlayıp metrekaresine göre 250 bin YTL’ye çıkıyor. Projede, kapalı yüzme havuzu, fitness center, asansörle daireden inilebilen kapalı otopark, kafeterya, süs havuzları, dairelerde akıllı ev altyapısı, ankastre ürünleri ile tam donanımlı mutfak gibi özellikler yer alıyor.

5 yıldızlı otel konforu sunacak
DELMAR Yapı Kurtköy’de yeni bir rezidans projesinin inşasına haziran ayında başlıyor. Bölgede beş yıldızlı otel konforu sunacak projenin müşteri profili A+ olarak belirlendi. Kurtköy’ün en büyük bulvarı olan 50 metre genişliğindeki Osmanlı Bulvarı üzerinde, Sabiha Gökçen Havalimanı’na 3 dakika mesafede yer alacak projenin inşasına haziran, satışına ise eylül ayında başlanacak. Proje, 60 metrekarelik 1+1 home ofislerden oluşacak. Projede akıllı bina sistemi, açık ve kapalı yüzme havuzu, fitness salonu, kuaför, kuru temizleme ve vale parkinge kadar pek çok hizmet sunulacak..
Meltem KARA

Kaynak: Hürriyet

Konut kredisi faizi artacak ev fiyatları ise düşmeyecek

Etiketler: | 0 yorum

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, konut kredisinde baz alınan faizin Hazine bonosu faizleri olduğunu kaydederek, "Faizin artma ihtimali daha yüksek" dedi..
Konut kredisinde ilk üç aydaki artışın ardından yüzde 30 oranında gerileme yaşandığını kaydeden Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, yurt dışında swap piyasalarında maliyetlerin arttığına dikkat çekerek, "Konut kredisinde baz aldığımız oran Hazine bonosu faizi olduğu için faizin bundan sonra artma ihtimali daha yüksek" dedi. Garanti Bankası'nın Türkiye'de ilk olarak çıkardığı mortgage çağrı merkezinin tanıtım toplantısında konuşan Erbil eve olan talepte son bir aydır azalma olduğunun gözlendiğini, ancak kısa vadede 'inanılmaz derecede fiyatlar artacak' şeklinde bir öngörüleri bulunmadığını söyledi.

% 1 FAİZ 2008'DE HAYAL
Faiz oranları aylık yüzde 1.5'in üzerine çıktığı zaman konut almak isteyenlerin şevkinin kırıldığını kaydeden Erbil, konut firmalarının kendi finansman olanaklarını yaratma çabalarının aslında bir nevi indirim olduğunu kaydetti. Onaran, "Bu firmalar 100 bin YTL'lik konutu 80 bin YTL yapacağına faiz ile sübvanse ediyor. Fiyat indirimini faizin içine yediriyor" diye konuştu. Genel Müdürü Cemal Onaran ise faizlerin düşük olduğu dönemlerde mortgage kredisi kullanımının arttığını, dolayısıyla bankacı olarak kendilerinden de faizlerin düşmesini istediklerini belirterek, "Ama 2008 için yüzde 1'i görmek hayal'' dedi.

İnşaat firmalarının kendi finansmanlarıyla proje sunmalarına ilişkin bir soruya da Onaran, bu konuda bankacılık sektörünün kaçırdığı çok büyük hacimler olduğunu düşünmediğini söyledi. Onaran, bu tür imkanları sunan şirketlerin çok güçlü bir öz kaynağa sahip olmaları gerektiğine işaret ederek, "Şu an baktığımızda, (10 yıl bu işi finanse ederim) diyen bir şirket çıkmadı. Bu işin sağlıklı yürümesi için bankacıların olması ve uzun vadede bankaların tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum'' dedi. Ev fiyatlarının seyrine ilişkin olarak da Onaran, müşterilerine "Uygun evi bulduysanız ve bunu finanse edebiliyorsanız düşünmeden o evi alın'' tavsiyesinde bulunduklarını aktardı.

Kaynak: Sabah

Mortgage alacakları tahville takas edilecek

Etiketler: | 0 yorum

İNGİLTERE, kredi sıkışıklığının etkilerini gidermek amacıyla bankaların riskli mortgage alacaklarının devlet tahvilleriyle takasını öngören 50 milyar Sterlin’lik (100 milyar dolar) program açıkladı.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mervyn King, bu planın nihai miktarının, ihtiyaca bağlı olduğunu belirtti. King, planın üzerinde keyfi bir sınır olmadığını söyledi. BOE yaptığı yazılı açıklamada, "Bu plan bankacılık sistemindeki likidite pozisyonunu güçlendirmeyi ve finans piyasalarına güveni artırmayı amaçlıyor" dedi. ABD’deki subprime mortgage piyasasındaki çöküşün ardından doğan küresel kredi sıkışıklığında İngiliz bankaları, BOE’nin aralık ayından bu yana üç kez faiz indirmesine karşın, birbirlerine kredi açmaktan ya da yeni konut kredisi vermekten kaçınıyorlar. BOE’nin planı, bankaların bilançolarını rahatlatarak, düşen konut fiyatlarından, daralan mortgage olanaklarından ve artan petrol ve gıda fiyatlarından etkilenen tüketicilere daha çok kredi verebilmelerini sağlayacak.

Kaynak: Hürriyet

İstanbul'un bazı bölgelerinde büyük fırsat var

Etiketler: | 2 yorum

Piyasalarda son dönemde yaşanan sıkıntı gayrimenkul tarafında da kendisini hissetiriyor. Kredi faizlerinin artması ile birlikte satışlar bıçak gibi kesilirken, şimdi yatırımcılar merakla sektörün bundan sonra nereye gideceğini izliyor.

Gayrimenkul sektöründeki gelişmeleri değerlendirmek ve yeni projelerini öğrenmek üzere Türkiye'nin en büyük gayrimenkul geliştirme şirketi olan Gaya Gayrimenkul'ün kapısını çaldık. Aynı zamanda İstanbul'daki Bahçeşehir projesinin eski Genel Müdürü olan Fırat Murathanoğlu, sektörle ve yaptıkları işlerle ilgili önemli bilgiler verdi.

Gaya Gayrimenkul, bir gayrimenkul geliştirme, araştırma ve yatırım şirketi. Uygun arsayı bulup fizibilite çalışması yapmaktan, sonrasındaki projeden mimariye, kiralama işlerinden yönetime kadar tüm süreç içerisinde yer alıyorlar. Bir de şirketin bütün projelerini biriktirdiği bankası var. O da Türkiye'de bir ilk. Gayabank... Fırat Murathanoğlu, Gayabank fikrinin nasıl oluştuğunu anlatıyor...

"Bizim elimizde geçmişten itibaren çok fazla proje birikti. Biz de dedik ki; bir oluşum yapalım ve elimizde fizibilitesi tamamlanmış, kavramsal etüdleri bitmiş projeleri bir bankada toplayalım...

Fikir oradan geldi.Peki niye Gayabank dedik derseniz... Ee hem bilgi bankası manasında hem de sonuçta bir varlık, bir değer o orada. Doğru yatırımcıyı bulup realize ettiğimiz zaman bankanın verdiği faizden çok daha yüksek bir gelir elde edebilirsiniz. Biz de bu mantığı birleştirerek kurduk.

- Ne zamandan beri bu sektördesiniz?

Eren GÜLER YAZIYOR
1989'dan beri varız. Yoğun olarak 95-96'dan itibaren, ben Bahçeşehir'in Genel Müdürlüğü'nden ayrıldıktan sonra gayrimenkul tarafına ağırlık verdik. Gaya ve Gayabank markalarını da 2000 yılında tescil ettirdik.

- Bir gayrimenkulü geliştirme sürecini anlatır mısınız? Şimdi Gaya'nın yaptığı iş şu: Kendisine arazi geldiği zaman veya kendisi bir arazi bulduğu zaman önce Ar-Ge çalışması yapıyor. Yani en iyi kulanım fonksiyonlarını tespit etmek üzere bir çalışma gerçekleştiriyor.
İlk işimiz bu. Bunu yaparken de çevre analizleri, ulaşım ve hedef kitle analizleri yapıyoruz, demografik yapıyı buluyoruz, o bölgenin gelişim trendlerine bakıyoruz ve bir kavramsal oluşum düşünüyoruz.

Diyoruz ki mesela, 'bu arazide bir alışveriş merkezi olur, bu arazide konut projesi olur, hastane olur, otopark olur veya hiçbirşey olmaz...' Bir karar veriyoruz. Sonra verdiğimiz karara bağlı olarak bir konsept veya tema belirliyoruz.

Bir alışveriş merkezi yapacaksak, nasıl yapacağız? Bölgesel alışveriş merkezi mi, mahalle alışveriş merkezi mi ya da outlet mi? Bunun kararını veriyoruz. Eğer konut projesi ise hangi hedef kitleye olduğuna dair bir konsept belirliyoruz, mimari programını yazıyoruz, fizibilitesini yapıyoruz ve birinci çalışmamız bitiyor. Artık o arazide ne yapacağımızı biliyoruz...

-Bu arada o araziyi almadınız daha değil mi?Almadık, daha hiçbir şey yapmadık. Sadece o arazide ne yapılabileceğini ortaya koyduk. Eğer yatırımcımız, bu arsa sahibi de olabilir dışarıdan bir başkası da olabilir. Hazırsa Gaya çalışmaya devam ediyor. Ne yapıyor? Mimarı seçiyor, ikinci aşama. Ondan sonra ruhsat alınıyor ve pazarlamaya başlıyoruz. İnşaat bitti, pazarlama bitti, binaları işletmeye alıp yönetimlerini organize ediyoruz..

PROJELERİ GAYABANK'TA BİRİKTİRİYORUZ

- Gayabank ne zaman devreye giriyor?
Ar-Ge aşamasından sonra hazırda yatırımcı yok diyelim. İşte o zaman proje Gayabank'ın portföyüne gidiyor. Portföyde beklemeye başlıyor, biz o sırada projeyi yerli yabancı yatırımcılara gösteriyoruz. Dolayısıyla Gaya ile Gayabank'ın ana farkı bu. Gaya yatırımcı hazırsa devam ediyor, Gayabank ise yatırımcısı yoksa portföyünde biriktiriyor ve yatırımcılara sunuyor...


Biz bütün gayrimenkullerimizi Gayabank'ta biriktiriyoruz. Gelen yerli ve yabancı müşteriye diyoruz ki; 'bak burada böyle projeler var...' Gelen bakıyor, mesela 'şunların ikisini inceleyelim, üçüne bakalım' gibi talepleri oluyor.

Diğer firmalardan ne farkınız var?Bizim gibi çalışan firma pek yok. Biz bir geliştirme şirketiyiz. Altını koyu çizgilerle çiziyorum. Ama sadece projeyi gelişirip bırakmıyoruz, elimizi taşın altına koyuyoruz bir manada.

Sonuçta en iyi kullanım fonksiyonunu sunan birçok firma var. Onlar yapıyorlar, raporlarını sunuyorlar, sonra bitiyor. Bizde öyle değil. En iyi kullanım fonksiyonunu buluyoruz, ciroları tahmin ediyoruz... Sonra da diyoruz ki, 'biz şimdi bu raporda söylediğimiz herşeyi gerçekleştireceğiz'. Alıyoruz projeyi ve insanlar kullanana kadar ki tüm safhaları organize edip parayı da kazandırıyoruz. Herkesten farkımız bu."

BAYBURT'A AKMERKEZ YAPARSANIZ OLMAZ

-Arsayı genelde siz mi buluyorsunuz?
Eskiden insanlar bu mantığı fazla anlamıyordu. O nedenle 15 sene önce biz gidiyorduk. 'Arsanız var bu arsanızı geliştirelim' diyorduk. Sonra bu iş yavaş yavaş oturmaya başladı. Özellile yabancı fonlar proje geliştirme denildiği vakit bizim yaptıklarımız talep etmeye başladı. Son 5-6 senedir çoğunlukla arsalar gelmeye başladı. Arsa sahibi gelip bize 'bu arsayı nasıl değerlendirebilirim nasıl geliştirebilirim' diyor. Eskiden biz kapı çalardık, şimdi kapı çalmaya vaktimiz olmuyor...

- Talep daha çok nerelerden geliyor?
Türkiye'nin her yerinden birçok talep geliyor. İnsanlar evlerini, arsalarını, eski fabrika arazilerini nasıl değerlendirecekleri ile ilgili bize çok geliyor. Ancak bizim açımızdan dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta var... Reel alım gücü, ona bağlı olarak insanların ihtiyaçları ve talebin ne olduğunu anlamak lazım. Projeleri ona göre üretmeliyiz.

Mesela Bayburt'a Akmerkez yaparsan olmaz. O yanılgılara düşmemek lazım. İşte o da uzmanlık istiyor. Ama sonuçta her yerde arsa sahibine para getirecek bir proje orta çıkıyor.

-Yeni şirketler gelir mi pazara?
Biz gelmelerini istiyoruz. Rekabet iyidir, biz çekinmiyoruz. Özelikle yabancı tarafında da sektörle yakından ilgilenenler var.

-Elinizde ne kadar proje var? - Şu anda hangi projeleriniz devam ediyor?
Safranbolu'da bir outlet alışveriş merkezi yapıyoruz. Eskişehir'de yol üzerinde bir yol alışveriş merkezi var. Ayrıca İzmir'deki Selway Alışveriş Merkezi... Yol üzerindeki alışveriş merkezlerini çoğaltalım istiyoruz.


Böyle yol üzeri projeler önümüzdeki dönemde artacak. Buna da biz öncülük ediyoruz. Çanakkale'de de planlıyoruz. Ayrıca Mersin'de Marina Vista var. Onu yeniden yapılandırarak tekrar pazara çıkaracağız. Çorlu'da Orion var ve Trakya'da ikincisini yapacağız. Zonguldak Çaycuma'ya da alışveriş merkezi yapacağız.

Ayrıca Mecidiyeköy'de Profilo AVM, Çekmeköy'deki Eltes Güneşi ve Fibalife, Kurtköy'deki Lilyum Evleri, Oasis AVM, Antalya Kemerağzı ve Karun AVM gibi projelerimiz var.

Her biri 100 milyon doların üzerinde 12 tane esaslı proje var. Bunların içinde otopark projeleri, alışveri merkezi ve konut projeleri var.

YENİ HEDEF YABANCILARA ÖZEL SİTELER
Fırat Murathanoğlu, mevcut projelerin yanında önümüzdeki döneme yönelik olarak özellikle yabancılara yapılan projelerdeki eksikliğe dikkat çekiyor. Bu pazarın halen çok bakir olduğunu savunan Murathanoğlu'na göre büyük fırsatlar var...

"Bizim Mersin'den Çanakkale'ye kadar sahillerde yabancılara ikinci ev üretme projemiz var. Sadece onlara özel konutlar üretmeyi planlıyoruz.

Gelecekler, 6 ay oturacaklar, kalan 6 ayı da kiraya verecekler. İşin kira kısımını da biz yöneteceğiz. özellikle Didim Akbük ve Güllük'te iyi potansiyel var.

Şimdi bakın, İspanya'da, Malta'da, Yunanistan'da yer kalmadı. Türkiye bu anlamda çok bakir ve çok arazi var. Hem devletin elinde hem şahısların elinde var. Zaten TOKi de benzer bir projeksiyon yaptı, onlarla da beraber hareket edebiliriz.

Çok büyük bir pazar var burada. Mevcut durumda mortgage krizi biraz etkiledi ama bunlar geçici. Bizim projelerimiz 3-5 senelik projeler ve o süre sonunda biz bunları yabancılara kullandırıyor olacağız.

- Talep sıkıntsı çeker misiniz?
Zannetmiyorum.

-Konutları özel olarak pazarlayacağınız bir ülke olacak mı?
Mesela İngiltere en başta. Didim'e giderseniz, zaten orası küçük bir İngiliz kasabası gibi. Faturalar bile Türkçe-İngilizce basılıyor. İnanılmaz bir durum. Çıkıyorsunuz sokaklara, publar filan, gayet hoş olmuş.

Bence o pazar Türkiye'de önümüzdeki 20-25 senenin işi olur. Ben size söyleyeyim...

- Yabancılar başka ülkelerde de kendilerine benzer siteler kurabiliyor mu?
Tabii tabii. Bunların benzerlerini Malta'da veya İspanya ve Yunanistan'da da görebilirsiniz. Birebir aynı örnekler orada da var.

Bir de hep şu söyleniyor, yabancılar ülkenin topraklarını alıyor filan... Ama hesabını iyi yaparsanız çok ihmal edilebilecek kadar az bir alan bu. Ayrıca gelen yabancı sermaye size vergi olarak dönüyor ve ekonomiye katkıda bulunuyor. Yani ben öyle 'ülkenin toprağı elden gidiyor' gibi bir endişe içerisinde değilim.

Bu pazar bence halen çok farkedilmedi. Bir de yatırımcılar bazen ev tipleri konusunda hata yapabiliyor. Evin belirli bir metrekaresi ve tavan fiyatı var. Bunun üzerine çıktığınız zaman zorlanırsınız. Mesela 70 metrekarenin üzerine çıkmayacaksın, 50 bin paundu geçmeyeceksin...

-Var mı böyle bir ölçü?
Var var. Yani talep bu. Çünkü adam evine yatmadan yatmaya geliyor. Sokakta yaşıyor resmen... Yani orada bir pahalı ev talebi yok. Olayı Türkiye gibi düşünmemek lazım, burada durum farklı. Yurtdışında gelir dağılımı daha iyi olduğu için gelen adam, mesela oranın İSKİ'sinden emekli olmuş, buradaki evin parasını ödeyebiliyor. Dolayısıyla onun ev deyince öyle dehşet bir beklentisi yok ve o adamlardan çok var.

İşte bizim hedef kitlemiz de bu kesim. Yani Türkiye'de C dediğimiz gruba yönelik bir proje...

DAHA ÇOK ALIŞVERİŞ MERKEZİ AÇILACAK
- Alışveriş merkezleri yayılmaya devam edecek mi? Edecek. İstanbul'da da Anadolu'da da daha gidecek çok yol var.

- Yetmez mi bu kadar?"
Yok yetmez. Nüfusu 200 binin üzerinde olan her bölgeye en az bir tane 100-120 mağazalık alışveri merkezi lazım.

Aslında bu değişen bir kültür. Biz İstanbul'da yapıyoruz yapıyoruz ve insanlar gelmeye devam ediyor. Bu iş öyle bir noktaya geldi ki insanlar alışveriş merkezi kültürüyle tanıştı ve anlamaya başladılar. Her yeni alışveriş merkezi de yakın çevresini harekete geçiriyor ve size yeni müşteriler katıyor. O da pazarı büyütüyor.

Nüfusa baktığınız zaman İstanbul'da daha yeni alışveriş merkezlerinin yapılması lazım. Anadolu'ya baktığıız zaman ise alışveriş merkezi kültürüne alışma süreci daha çok yeni. Halk henüz bu alışkanlığı edinmedi ama önümüzdeki dönemde edinecek. Anadolu şehirlerinde alışveriş merkezleri açıldıkça cadde mağazıcılığı etkisini kaybedecek ve alışveriş, artık alışveriş merkezlerinde yapılacak. Uzun solukta iş buraya dönecek. Ama biraz daha zamana ihtiyaç var."

BAZI YERLERDE KİRALAR ÇOK YÜKSEK

"Yalnız burada önemli bir mesele var. Çok alışveriş merkezi yapıldğı zaman kiralarla cirolar orantılı olmalı. Bana göre bazı alışveriş merkezleri çok yüksek rakamlarla kiralandı ve bu hiç doğru değil. Özellikle yakın zamanlarda büyük kira kontratları gördük.

Bazı kira rakamlarının bana göre matematiği yok. Çünkü biz perakendede kimin ne ciro yaptığını biliyoruz. Dolayısıyla ne yapabileceğini de biliyoruz. Bundan sonraki alışveriş merkezlerinde minimum bir kira olmalı ama kiralar ciro üzerinden bir pay olarak alınmalı. Doğrusu bu bence...

BEYLİKDÜZÜ'NDE BAZI AVM'LER BATACAK
- İstanbul'da alışveriş merkezine (avm) doymuş bir bölge var mı?Şimdi Beylikdüzü tarafında bir talihsizlik oldu. İmar durumu alışveriş merkezi yapmaya müsait olunca küçük küçük 21 tane proje yapıldı. Bu çok yanlış. Bize de Beylikdüzü'nden birçok proje geldi ama biz hiçbirini kabul etmedik. Çünkü o 21 tane proje birbirini vuracak ve bir kısmı batacak veya şekil değiştirecek. Onların içinde olmak istemedik.

Bakın bu alışveriş merkezi işinde büyüklük çok önemli. Siz eğer 50-60 mağazalık 20 tane merkez yaparsanız, onların kimliğini tam olarak anlatamazsınız. Mesela bölgesel bir alışveriş merkezi yapıyorsanız içerisinde herşey olmalı ki insanlar gelsin ve aradığı herşeyi bulsun. Ama siz 50 mağazada ne yapabilirsiniz? Herşeyi koymak isterseniz işin kontrolünü kaybedersiniz...

Alışveriş merkezlerinin bizim gibi insanlara gelip danışmaları lazım. Şimdi benim 50 mağazalık bir yerim mi var... Ya yapmam ya da mesela giderim belediyeye 'ben buraya başka bir şey yapayım' derim. İlla da 50 mağazalık bir alışveriş merkezi yapayım derseniz ihtisaslaştırabilirsiniz. Çocuk giyim, spor mağazaları veya outlet gibi alanlarda ihtisaslaşması gerekiyor. Yoksa şu an o yatırımlar heba oluyor, zarar ediyor ve uzun solukta da o zararlar devam edecek. Maalesef süreç içerisinde bazıları ayıklanacak, bir kısmı fonksiyonunu değiştirecek. Mesela yıkıp hastane yapacak ya da başka birşey düşünecek. Bu hep 'komşum yaptı ben de yapayım iyi olur' mantığı. Ama büyük hata. Bu yüzden bizim gibi şirketler çoğalmalı, bize danışılmalı ve biz de doğru yolu göstermeliyiz."

BU BÖLGE DÜNYAYA BAYRAK SALLIYOR
"Alışveriş merkezi projelerini doğru yaptığınız zaman, mesela buradaki Levent-Mecidiyeköy-Esentepe bölgesi, bir anda alışveriş merkezleri bölgesi oluyor. Dolayısıyla tüm dünyaya bayrak sallıyorsunz. Adamlar istanbul'a geldiği zaman 'Levent'e gideyim orada çok alışveriş merkezi var' diyor. Böylece pazar da büyüyor....

Kaba hesapla 200 bin kişiye 1 alışveriş merkezi yeter. Ayrıca bölgesel bir alışveriş merkezinde ortalama 150 mağazayı yakalamak lazım. Beylikdüzü'nde 5 tane Migros gibi merkez yeterli olur. Ama bu kadar dip dibe ve küçük küçük iyi değil.

-İstanbul'un Anadolu yakası nasıl görünüyor?
Karşı tarafta çok eksik var ve daha fazla alışveriş merkezi yapılması gerekiyor. Zaten İstanbul'da Beylikdüzü dışında öne çıkan problematik bir bölge yok.

BAHÇEŞEHİR'DE 1 KOYAN 10 ALDIİstanbul'da Bahçeşehir bölgesinin Fırat Murathaoğlu için özel bir anlamı var. Çünkü Murathaoğlu, 1995 yılına kadar Bahçeşehir'in genel müdürlüğünü yürütüyordu. Peki Bahçeşehir projesini kendisi nasıl değerlendiriyor?

"Kuzguna yavrusu güzel gelir. Zaten Bahçeşehir yerel yönetim anlamında ödül de aldı. Bence çok başarılı bir proje oldu. Çünkü dağın başına bir şehir kurguladık ve onu hayata geçirdik. Bugün artık çevresiyle beraber dehşet bir proje oldu.

İnsanlara para kazandırdık, 1 koyan 10 aldı. Ama artık orada çok konut arzı var ve şu günleri kötü geçiriyor. Ama 1-2 sene sonra eski tılsımını yakalar...

İSTANBUL'UN BAZI BÖLGELERİNDE BÜYÜK FIRSAT VAR
- İstanbul'un hangi bölgelerinde fırsat var?Avrupa ile kıyasladığınız zaman İstanbul dışarıya göre çok ucuz. Ama özellikle bazı bölgelerde büyük fırsatlar var. Örneğin Kurtköy...

Aslında şöyle söylemek lazım: İstanbul kuzey-güney yönünde kentsel dönüşüm projeleri olarak bir doygunluğa ulaştı. Maslak'tan Beşiktaş'a kadar olan bölgede ve Boğaz'ın iki yakasında doygunluk var. Fiyatlar da çok yükseldi.

Yeni talebi karşılamak için şehri doğu-batı yönünde geliştiriyorlar. Yani Silivri-Kurtköy-Pendik-Gebze hattı. O bölgeler fırsat artık.

Başta Kurtköy olmak üzere Çekmeköy, Alemdağ, bu tarafta Bahçeşehir'den sonra E-5'in üzerinde Beylikdüzü'nden Silivri'ye kadar giden hatta büyük fırsat var.

Orada fiyatlar bir müddet daha makul olacak. Bu durum 3-5 sene böyle fırsat olarak devam eder ve fiyatlar ondan sonra yükselir.

Bence cebinde parası olan adam gitsin Kurtköy'e daire, villa, arsa ne bulursa alsın. Aynı şekilde Beylikdüzü tarafında da gitsin alsın. Oralarda önemli fırsatlar var.

ORTA GELİRLİYE YÖNELİK KONUT YAPAN KAZANACAK
- Hangi tip projeler prim yapar bundan sonra?B+ dediğimiz ortanın üzerine yapılan evlerde bir doygunluk var artık. Şimdi daha çok C'ye, yani daha orta gelirlilere yönelik konut üretmek lazım. En büyük engel ise kredi faizleri. Şu an çok yüksek ve bizim izlediğimiz yatırımcı, genelde kredi kullanmadan ev almaya çalışıyor. Çünkü faizle beraber eve ödeyeceği toplam paranın ileride evini satacağı zamanki fiyattan yüksek olacağını düşünüyor. Dolayısıyla nakitle almak istiyor.

-Şu anda nakitle mi almak mantıklı?
Bana sorarsan ben ödediğim aylık takside bakarım, ödeyip ödeyemeyeceğime bakarım... İkincisi, eve ödediğim toplam paranın evin değeri ile arasındaki farka bakarım. Eğer altında kalır gibi hissedersem kredi ile alırım. Ben tabii işi bilen bir adam olarak bu hesabı yapıyorum ama sokaktaki adam çekiniyor. Bakıyor faizler yüksek, cebindeki para ile evi almaya çalışıyor.

- Şu an piyasa nasıl?
Çok durgun. En önemli neden de faizlerin yüksekliği. Yüzde 30-35'lik bir kayıp oldu.

- Ne zaman açılır piyasa?
B+'ya konut üretenler için piyasasının açılması uzun sürer ama C grubuna yönelik yapanlar için kriz söz konusu değil. Şu an kaliteli, nitelikli ama uygun fiyatlı üretenler konut satabilecekler. Bir de çok pahalı ve aşırı lüks konutlar satılıyor. Orada hiç kriz olmuyor, satışlar aynen devam ediyor.

KONUTA YATIRIM ASLA DEĞER KAYBETMEZ

- Pazar şu anda doymuş durumda mı?
30 senedir emlakla uğraşıyorum ve ben daha bu pazarın doyduğunu görmedim. Bunu bir sinüs cosinüs eğrisi gibi düşünün. Böyle bir tepe yapıyor, iniyor sonra tekrar tepe yapıyor. Şu anda yüzde 10-15 düştü fiyatlar. Ayrıca şimdi yeni üretilenler daha ucuz üretiliyor. Herkes uyandı ona, 'daha ucuz üretelim ve başka bir kitleye satalım' diyorlar. Daha ucuz konutlar piyasaya geliyor.

Bakın, konuta yapılan yatırım asla değer kaybetmez. Eninde sonunda değerini bulur. Ama acil elden çıkartmanız gereken durumlarda kaybedersiniz. Eğer beklerseniz banka faizinden fazla kazanacağız kesin

Kaynak: Hürriyet