Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Bu faizler ile kim niye oynuyor?

Etiketler: |

Geçtiğimiz bir - iki ay içinde faiz oranları çok hızlı bir şekilde yüzde 1.30' dan yüzde 1.50'ler seviyesine gelmişti.


Bu harekete ABD' deki subprime mortgage' ın yol açtığını, yurt dışındaki global kriz ve yurt içinde de AKP kapatma davasını sebep olarak göstermiş, bunlara paralel bono fiyatlarının ve paranın maliyetinin artmış olmasının faizleri de yukarı yönde hareketlendirdiğini ve bunun da tüm finans sektöründeki kişiler de dahil olmak üzere önümüzdeki günlerde bu krizin boyutunu hesaba katarak faizlerin daha da yukarı gitme ihtimali olduğunu belirtmiştik. Ama bir sabah uyandık ve ne gördük? Bazı büyük özel ve kamu finans kurumları ciddi faiz indirimlerine gitmiş. Tabi bu hareketi yapan finans kurumlarının ciddiyetini göze alarak bunun mutlaka bir nedeni olması gerektiğini düşünüp bunu hemen araştırmaya başladık. Hemen faizin yukarı yönde gitmesine neden olan olayları tekrar gözden geçirdik, acaba hangi gösterge değişmiş ve olumluya gitmişti ki bu finans kurumları faiz indirmişti?

Yurt dışındaki krizin boyutu mu değişmişti ? Hayır

AKP kapatma davası mı sonuçlanmıştı ? Hayır

Paranın maliyeti mi bir anda düşmüştü ? Hayır

Bonolar tekrar 18' lerin altına mı gerilemişti ? Hayır

Peki ne olmuştu da bir anda faizleri yukarı çekenler tekrar bir anda indirmişti ?

İşte gördüğünüz gibi maalesef yaşadığımız bazı durumların bizde açıklamasını bulamıyoruz. Bizim açıklama bulamadığımız bu durumları konut almayı düşünen vatandaşlarımız nasıl anlayabilir ki ? İnşaat sektörü nasıl bu durumlara karşı bir strateji belirleyebilir ki ? Yarın küçük bir haberle tekrar yukarı yönde hareket ettirmeyeceklerinin garantisini kim verebilir ki ?

Unutmayalım mortgage daha stabil ekonomilerde daha sağlıklı ilerler. Her ay nedenini bile kestiremediğimiz hareketlerin yaşandığı ülkemizde değil.

Faizin %1.50' lere çıkmış olması bile inanın bu ani ve ekonomik açıklamasını bile bulamadığımız dalgalanmalar kadar zarar vermez. Çünkü konut alan ve konut satan kendisini mevcut faiz oranına göre ayarlar ve ona göre aksiyon planı oluşturur. Bu nedensiz dalgalanma ise hem konut alanı hem de satanı inanın sersem eder.

Bu haftalık dalgalanmalar ile Büyük konut projelerine giren firmalar ne yapacak peki? Faizdeki bu hareket ile nasıl kampanyaya çıkıp da satış yapacaklar? Kampanyaya çıkacaklar ama maalesef aylık hatta bazen haftalık kampanyaya bile çıkamayacaklar... Peki bu dalgalı durumun sektöre nasıl zarar verdiğini acaba görmüyorlar mı? diye soruyorum kendi kendime çoğu zaman...

Daha düne kadar faizler yukarı çıktığında yazılı ve görsel basında neler denmişti isterseniz bir anımsayalım...Sektörün önde gelenleri, görsel basına çıkıp "Faizler yukarı çıktığında konut fiyatları düşer ve tam alım zamanıdır" dememişler miydi? Yazılı basında hemen hemen her gün "Konut alım zamanı, işte tam fırsat" diye haberler çıkmamış mıydı? Peki şimdi faizleri düşürdükleri zaman "Alım zamanı değil, biraz daha bekleyin daha da düşecek" mi diyecekler?

Şunu unutmayalım; hepimiz aynı geminin içindeyiz, bu gemi su almaya başlarsa başta finans sektörü olmak üzere sistemin içinde yer alan tüm 300' e yakın sektör çok büyük yara alır.

Bu yüzden kısa vadeli, pazar payı kaygıları gibi hesaplar yüzünden, henüz yeni başladığımız ve daha uzun bir maraton olan bu mortgage sistemine zarar verip, vatandaşın gözünde güven kaybına yol açmayalım. Planlarımızı gerek inşaat sektörü, gerek finans sektörü, gerekse yatırımcılar olsun uzun vadeli, sağlam ve istikrarlı adımlar ile yapalım.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: