Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Kiracıların büyük uyanıklığı

Etiketler: | 0 yorum


Uyanık kiracılar Türkiye2nin ilk kira sigortasının açığını buldu, sigorta bu yüzden iptal ediliyor.


Mortgage sistemine paralel olarak devreye sokulan Türkiye’nin ilk kira sigortası, uyanık müşteriler nedeniyle iptal ediliyor.


Sigorta, işten çıkarılmada 1 yıllık kirayı ödüyordu. İşçiler, patronlarıyla danışıklı olarak işten çıkarıldı. Hem işsizlik maaşı alıp hem de bir yıl kira ödemediler. Sigorta şirketi yöneticisi ‘Müşteriler uyanık çıktı. Poliçeleri satıştan çektik’ dedi


Star Gazetesi'nde yer alan habere göre, GENEL Yaşam Sigorta’nın mortgage sisteminin yeni başladığı 2007’nin başlarında uygulamaya koyduğu kira ödemelerini garanti altına alan Kirelax poliçesi uyanık kiracıların kurbanı oldu. Genel Yaşam Sigorta Genel Müdürü Muhittin Yurt, işsizlik, sürekli maluliyet ve vefat durumlarında devreye giren sigortada suiistimallerin olduğunu belirterek şunları söyledi:


"Bu poliçeyi çıkarmadan önce zayıf noktalarını tespit edip ona göre kurallar koyduk. Örneğin kiracı atılırsa ve işsizlik sigortasından para alırsa, kira sigortası devreye giriyordu.


Ama kiracılarla, patronları elele verip üçkağıt yaptılar. İşten atılacağını önceden öğrenen kiracı, gelip poliçe satın aldı. Ya da patronuna ‘Beni şu tarihte işten atarsan kiram bir yıl boyunca bedavaya gelecek’ deyip istediği tarihte işten çıkarıldı. Poliçenin başlangıç tarihinden 6 ay sonra birçok müşterinin işten çıkarıldığını gördük. Bu nedenle de bu poliçeyi geri çektik’ dedi.


KİRA SİGORTASI İÇİN NE ÖDENİYOR?


500 YTL’lik kira için yıllık 90 YTL prim ödendiğini, bin YTL’lik kiranın sigortası için de 180 YTL’nin ödendiğini söyleyen Yurt, primlerin kiranın 500 YTL yükselmesi durumunda, primin de 90 YTL arttığını belirterek ‘Örneğin bin YTL’lik kiranın yıllık primi 180 YTL, bin 500 YTL’lik kiranın primi ise 270 YTL olarak belirleniyor’ dedi. Aynı sigortanın ev sahipleri için de uygulandığını söyleyen Yurt ‘Ev sahiplerinin her ne koşulda olursa olsun kiracısı evden çıkarsa bin YTL’lik kira için 315 YTL primle 12 aylık kira gelirini garanti ödüyoruz’ dedi. Yurt ‘Kiracılar uyanık çıktı ama biz de çabuk uyanıp poliçeyi durdurduk. Şimdi belli emlakçılarla çalışıp, kiralanan evlerde bu poliçeyi veriyoruz’ dedi.


Emlakçılardan teklif gelirse değerlendiririz


MUHİTTİN Yurt, poliçeyi sadece emlakçıların promosyon amaçlı kullanılmasına izin verdiklerini belirterek ‘Emlakçılar kiraladıkları konutlarda müşterilerine bunu da yanında veriyorlar. Aldıkları komisyondan poliçenin parası ödeniyor. Eğer isterlerse diğer emlakçı kuruluşlarla da bu uygulamayı devam ettirebiliriz’ dedi. Sigorta poliçesinin kira bedelinin yüzde 100’ünü ödediğini söyleyen Yurt ‘Aylık 300 USD veya karşılığı YTL ile aylık 4.000 USD veya karşılığı YTL arasında bir kira ödüyorsanız kira bedelinizin tamamını sigorta ettirebilirsiniz’ dedi. Eskiden düzenlemiş tüm kira kontratlarına da poliçenin uygulandığını söyleyen Yurt ‘Sigorta süresi içinde gerçekleşmesi şartı ile azami 12 ay boyunca ödenir. İşsiz kalındığı sürece veya iflas sonrası yeni iş kurana ya da bulana kadar azami 12 ay boyunca öder. Yaşam kaybında ise 12 aylık kira, ev sahibine veya kanuni varislerine ödenir. Hastalık veya kaza sonucu kalıcı malul kalınması halinde 12 aylık kira ödenir’ diye konuştu.

Çatılarda Ondugreen Devrimi - Yeşil Çatı

Etiketler: | 0 yorum


Onduline Avrasya çevre duyarlılığını türkiye'de ilk kez uygulanan Ondugreen yeşil çatı sistemiyle bir kez daha ortaya koyuyor .Çevre güzelliğinin yanında çok büyük oranda su tasarrufu da sağlayan Ondugreen sistemiyle inşaat başlangıcında kaybolan yeşil alanlar çatılarda yeniden kendini gösteriyor.İnşaat ve trafik yoğunluğu yüksek olan şehirlerde havayı temizleme özelliğine de sahip olan Ondugreen ile kaplanan yeşil çatılar ısıyı da yalıtıyor.Ondugreen yeşil çatı sistemleriyle çakıl kaplı teras çatıların yerine bitki alanlarıyla yaşanabilir yeni dış mekanlar elde ediliyor.






Kentlerde ve endüstri alanlarında su kullanımı artarken betonlaşma sonucu yağmuru emecek toprağın azalması,kentlerin atik su sistemlerinin daha çok yüklenmesine yol açıyor.




Sistem Ondugreen


1) Bitkiler: Araştırma enstitüleri tarafından saptanan, sistem dahilinde kullanıldıkları takdirde yıllarca bozulmadan ve bölgenin iklim şartlarına uygun olarak kendiliğinden uzun yıllar yaşayabilen bitki türleri, çatı yeşillendirilmesinde kullanılıyor.

2) Bitki taşıyıcı tabaka: Zincolit ve Zinco Sistem Toprakları gibi özel malzemelerle oluşturulan alt yapılar seçilen bitkinin besin ihtiyacını karşılıyor, bitkiler böylelikle uzun yıllar canlılıklarını koruyor.

3) Filtre ve drenaj tabakası: Üst katmanlardan gelen su filtre tabakası tarafından süzülerek, bir yandan yağmursuz günler için depolanıyor, diğer taraftan ise biriken fazla su bitkilerin çürümesini engellemek amacıyla drene edilerek atılıyor. Ondugreen Sistemleri’nde bu fonksiyonları ideal biçimde yerine getiren Floradrain ve Floratec gibi malzemeler kullanılıyor.

4) Mekanik etkilere karşı koruyucu tabaka: Çürümeye dayanıklı özel keçelerden oluşan mekanik etkilere karşı koruyucu tabakanın Zinco koruyucu tabakaları normların gerektirdiği basınç mukavemetini gösteriyor.

5) Kök tutucu tabaka: Bitki köklerinin yalıtıma zarar vermesini engelleyen özel kök tutucu tabaka veya köklere dayanıklı su yalıtım membranı alanı için Onduline Avrasya Bituline Extra’nın özel bir türü olan Bituline Antiracine’i geliştirdi.

6) Su yalıtımı ve çatı konstrüksiyonu: Yeşil çatı sistemlerinin uygulanabilmesinin en önemli ön şartını, iyi bir su yalıtımının ve yeterli taşıyıcılığa sahip bir çatı konstrüksiyonunun varlığı oluşturuyor. Ondulien Avrasya, Bituline Su Yalıtım Membranları’yla alt yapı olarak mükemmel su yalıtımı elde ediyor.

Onduline Avrasya’nın pazarlama ve proje desteğiyle Sistem Ondugreen Türkiye’de birçok önemli ve prestijli projede yerini aldı.


Bunlardan en önemlilerini;
  • Kanyon /Levent ( 16.000 m2)

  • Grancha Sağlık Tesisleri Türkbükü/Bodrum ( 1600 m2)

  • Mesa Hastanesi /Ankara (1000 m2) ve

  • Geçtiğimiz aylarda uygulanmasına başlanan İstanbul Ümraniye’deki Metro Gross marketin çatısı ( 30.000 m2) oluşturuyor.

Bu projelerden İstanbul Ümraniye’ de bulunan, toplam 55.000 m²’lik çatı alanına sahip Metro Gross Market’in çatılarının 30.000 m²’ si Ondugreen yeşil çatı sistemi ile yeşillendiriliyor. Çok değişik eğimlere sahip olan söz konusu çatı alanında çatının eğimine bağlı olarak değişik tipte uygulamalar yapılıyor. 0 eğimden yaklaşık %125’e kadar değişen bir eğim eşitliliğine sahip bu çatı kompleksinde ekstensif (seyrek) yeşillendirme metodu uygulanıyor. Metro Gross Market’te uygulanan yeşil çatı sistemi, Ondugreen bileşenlerinin yanısıra özel bir sulama sistemini de içeriyor. Mart ayında başlanan uygulamanın Ağustos ayında bitmesi planlanıyor. Yeşil çatı uygulaması olarak dünyanın en büyük uygulamalarından birini teşkil eden ve Onduline Avrasya’nın proje desteğiyle yapılan bu projenin uygulamasını ise ICS firması gerçekleştiriyor.

Ofis sayısını 300'e çıkartmayı hedefliyor

Etiketler: | 0 yorum


Century 21,Türkiye,ofis sayısını hızla arttırıyor.2007'de 30 yeni ofis açan Century 21 Türkiye,122 olan ofis sayısını,iki yıl içerisinde 300'e çıkarmayı planlıyor.


Century 21 Türkiye'nin yeni ofis çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Century 21 Türkiye,Almanya ve Balkanlar Direktörü A.Rauf Saatçi,bu konuda şu bilgileri verdi;


"2007'de bize yoğun olarak gelen franchise başvurularını büyük bir titizlikle inceliyerek 30 yeni ofis açtık.2008'de ise hedefimiz yaklaşık 50 yeni ofis daha açmak.Özellikle de İzmir,Ankara ve Antalya'daki mevcut ofislerimize ek olarak bu illerde yeni franchiselar vermeyi düşünüyoruz.Amacımız bu bölgelerde de İstanbul kadar güçlü olabilmek".


Saatçi,İstanbul'da yakaladıkları potansiyeli bu illerde sürdürmeyi planladıklarını da ifade etti.

İstHanbul Evleri'nden ' önce otur sonra öde' kampanyası

Etiketler: | 0 yorum


Han Yapı,Millennium Bank ile vardığı anlaşmayla İstHanbul Evleri Projesi'nde 6 ay ödemesiz 180 ay vadeli kredi dönemine başlattı.


Han Yapı Gayrimenkul Pazarlama Müdürü Elif Pehlivanlı,yaptığı açıklamada,alternatif ödeme planları ile İstHanbul Evleri'nden daire sahibi olmak isteyenlere önemli ödeme kolaylıkları sunduklarını belirtti.

Millennium Bank'la yapılan yeni anlaşma kapsamında Mayıs 2008 teslimli 1'inci etaptakiler ile 2'inci etapta kalan son daireler için 6 ay ödemesiz 180 ay vadeli kredi imkanı sunduklarını bildiren Pehlivanlı,şöyle devam etti:


"İstHanbul Evleri,bin 660 konutu ile Beylikdüzün'de yeni ve nitelikli bir yaşam merkezi alternatifi sunuyor.Bu Kampanya ile İsthanbul'lu olacak potansiyel müşterilerimiz Mayıs 2008 itibari ile teslim edilecek konutlarda önce oturucak,sonra kredilerini ödemeye başlayacaktır.Yani yüzde 25 peşinat vererek,6 ay kredi ödemesi yapmadan daire sahibi olabilicekler.

Aynı zamanda kendi bünyemizde 12 ay vade farksız ödeme planı uyguluyoruz"

Konut yatırımında New York hala İstanbul dan daha cazip

Etiketler: | 0 yorum


ABD den konut almak isteyen Türk müşterileri anlatan Cempay Gayrimenkul Genel Müdürü Yapıcı, Borsamız manipüleye açık. ABD ye uzaylı gelmediği sürece hiçbir problem yok dedi..


Özellikle 90'lı yılların sonunda başlayan Miami'de ev alma modası bazı iddialara göre 40 bin Türk'ün Miami'de 'evlen'mesiyle sonuçlandı. ABD'nin ünlü projeleri ile Türk müşterileri buluşturan şirket Cempay Uluslararası Gayrimenkul'ün Genel Müdürü Cem Yapıcı müşterilerini Türkiye yerine ABD'ye yatırım yapmayı daha elverişli bulan bir kitle olarak niteliyor. Yapıcı, müşterilerinin seçimlerini şöyle değerlendiriyor: "Yatırım amaçlı olarak İstanbul'dan mı, New York'tan mı ev almaları konusunda düşündüklerinde New York'u seçenler bizim müşterimiz. Sonuçta, İstanbul'daki birçok rezidansın fiyatıyla New York'takilerle hemen hemen aynı. Müşterilerimiz iki şehri kıyaslayınca New York'a yatırım yapmayı daha avantajlı buluyor. Şunun farkındalar: ABD'ye uzaylılar gelmediği sürece hiçbir problem yok. Türkiye'ye göre risk çok az. Burada paranızın 6 ay içinde ne olacağı konusunda kimsenin fikri yok. Borsamız manipüleye çok açık. Bugün Miami'de ev alma potansiyeli olan 5 bin Türk var.


İlgi Miami'den New York'a kaydı

Miami'den ev alanların 1999-2004 yılları arasında yüzde 100-115 kazandığına değinen Yapıcı, Miami'de 8 adet ev sattıklarını kaydetti. Bu evlerin büyük çoğunluğunun yatırım amaçlı olduğunun altını çizen Yapıcı, Türklerin son yıllarda ilgisinin Miami'den New York'a kaydığını vurguladı. Yapıcı, "New York'a olan ilgi bu sene Miami'ye olanı dörde katlıyor. New York ağır basmaya başladı. Zaten geçmiş yıllarda Miami'de talep çoktu, arz yoktu. Şimdi çok ürün var, o kadar çok talep yok. Diğer yandan New York'da özellikle Trump Soho ve Setai New York'a karşı yüksek talep var. Lüks fuarı sonucunda satışa dönüşecek 4 müşterimizle irtibata geçtik" diye konuştu.


Hedef 15 ev satmak

Yapıcı müşterilerinin yüzde 35- 40'ının mortgage kredisiyle ev aldığını belirtirken, Türkiye ile ABD arasındaki lüks kavramının çok farklı olduğunu vurguladı. Türkiye'de ve dünyada zenginlerin paralarının yüzde 80-85'inin gayrimenkule yatırdığını ifade eden Yapıcı, gayrimenkulde yanılma payının çok az olduğunu kaydederek, "2008'de Amerika'da 15 ev veya daire satmayı hedefliyoruz. Bunun 12'sinin satışı şimdiden kesin" dedi. Yapıcı, ABD'li yatırımcıların Türkiye'ye bakışı hakkında, şunları söyledi: "Açıkçası Türkiye'ye yatırım açısından Batı Avrupa daha istekli ve ilgili. ABD'liler yakın zamanda yatırım yapmayı planlamıyor. Nedeni, Türkiye'nin onların ilgilendiği alanın dışında kalması. Ayrıca, Türkiye'yi iyi tanımıyorlar. Avrupalı, Türkiye'nin potansiyelinin farkında. Bu yüzden ilgili. Batı Avrupalı yatırımcıları çekmek daha kolay. Cempay olarak bünyemizde Türkiye'nin birçok farklı yerinde imarı uygun arsalar var. ABD'lilere zaman zaman bu arsaları teklif ediyoruz. Açıkçası o kadar da ilgili değiller. Kendileri gelip yatırım yapmayı riskli buluyorlar. Yeteri kadar kâr getiremeyeceği düşüncesi yaygın." Yapıcı, ABD'de son gözdenin Panama olduğunu, özellikle son birkaç senedir Orta Amerika'ya yatırım yapıldığını vurguladı. Yapıcı, bunun nedeni olarak Panama'nın Las Vegas'tan sonra Amerika'nın ikinci eğlence merkezi olmaya adaylığını gösterdi. Yapıcı, "Yakında yatırım için Panama'dan ev almayı düşünüyorum. Ekonomileri stabil. Enflasyon son yıllarda yok denecek kadar düşük. Ayrıca hükümet kumarı da yasal hale getirdi. Portföyümüzde değeri 100 milyon dolar aşan alışveriş merkezleri, arsalar, oteller var" dedi.


Kaynak : Sabah/Fatih ATALAY


Gayrimenkulü olan 2008’de çeşit çeşit vergi ödeyecek

Etiketler: | 0 yorum

GAYRİMENKUL sahibi şahıslar ve şirketler, gayrimenkulleri dururken ya da alıp satarken, çeşit çeşit vergi ve harç ödeyecekler. Gayrimenkul sahibinin ölümünde de mirasçıları vergi ve harç ödeyecekler.


2008 yılında; ev, dükkan, mağaza, büro, yazlık, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin, ’emlak vergisi değeri’ yüzde 3.6 oranında artırıldı. Buna bağlı olarak, gayrimenkullerin 2008’de ödenecek emlak vergisi de yüzde 3.6 oranında artmış oldu.


2008’de de Mart-Mayıs ve Kasım aylarında, iki taksitte ödenecek olan emlak vergisinin yüzde 10’u oranında da ’Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı’ ödenecek. 2008 yılında Emlak Vergisi, tabloda belirtilen oranlara göre hesaplanacak. Şu anda, TBMM’de bekleyen ’İl Özel İdareleri ve Belediye Gelirleri Tasarısı’nda, emlak vergisi oranlarının, yüzde 50 artırılması öngörülüyor. Tasarı yasalaşırsa, örneğin İstanbul’daki bir evin, emlak vergisi oranı binde 3, İzmir’deki arsanın oranı da binde 9 olacak. Şirketlerin, gayrimenkullerini 2 yıl ve daha fazla süre geçtikten sonra satmaları halinde, bu satış KDV’den istisna olacak (KDV Kanunu Md. 17/4-r).


KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEYECEK


Brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan bir konuta sahip olmaları koşuluyla; emekliler, işsizler, ev hanımları ve engelliler, 2008 yılında da emlak vergisi ödemeyecekler. Her ikisi de emekli, karı ve kocanın, 200 metrekareyi aşmayan birer konutları varsa, ikisi de emlak vergisi ödemeyecekler. 200 metrekaresinin altında, iki eve yüzde 50 hisse ile sahip olan emekli için, ’iki yarım, bir tam yapar’ denilmeyecek ve her iki ev için de emlak vergisi alınacak. Konut inşaatında net 150 metrekare sınırı BAKANLAR Kurulu tarafından, 1 Ocak 2008 itibariyle yapılan değişiklikliğe göre; Kanunla kurulmuş sosyal güvenlik kuruluşları ve belediyelere yapılan ve ’net alanı 150 metrekareye kadar olan’ konutlara ilişkin inşaat taahhüt işlerinde, yüzde 1 oranında KDV uygulanacak. Konut kooperatiflerine yapılan inşaat taahhüt işlerinde ise 150 m2 sınırı aranmıyor. Buna göre, kooperatif konutları net 250 hatta 500 m2 olsa bile, yüzde 1 KDV uygulanacak. Ayda 7 bin YTL işyeri kirasına vergi yok, hatta iade var 2008 yılında, işyeri kira geliri elde edenler, yıllık gayrisafi tutarı 19 bin 800 YTL’yi aştığında, bu gelirlerini beyan edecekler. Beyan edecekler ama aylık 7 bin, yıllık 84 bin YTL civarındaki kira gelirleri için gelir vergisi ödemeyecekler. Hatta üste vergi iadesi bile alacaklar. Bu durum, kira ödemelerindeki yüzde 20 stopajın (vergi kesintisinin) mahsubundan kaynaklanıyor.


Evini satan Gelir Vergisi verecek SATIN aldıkları gayrimenkulü, edinme tarihinden itibaren 4 yıl (1 Ocak 2007’den itibaren edinenler 5 yıl) içinde satanların, elde ettikleri kazanç "Değer Artışı Kazancı" kabul edilecek. Tarifeye göre yüzde 15-35 oranında gelir vergisi ödenecek (GVK Mükerrer Md. 80/6). Kooperatif evini satanlarda, 4 ya da 5 yıllık süre, tahsis tarihinden örneğin "kura çekimi" tarihinden itibaren başlıyor. Kazancın saptanmasında, gayrimenkulün maliyet bedeli (kooperatiflerde aidatlar), satılan ay hariç, aylık ÜFE oranına göre yükseltilerek belirleniyor.


Konutta 136 bin YTL’lik saksı çiçeği vergisine devam KONUTLARDA, net alanın 150 m2’ye kadar olması halinde, yüzde 1; 150 m2’yi aşması durumunda ise yüzde 18 KDV uygulanıyordu. Buna göre, net alan 150 yerine 150,20 m2 olursa, Neriman Teyze, 0,20 m2 yani küçük bir saksı çiçeği koyabileceği alan için 800 bin YTL’ye aldığı eve, 136 bin YTL ilave KDV ödüyordu (Bkz. 13.10.2007 tarihli Hürriyet). Bu sorun yine çözümlenmedi. Kooperatif evleri, net 300 m2’de bile yüzde 1 KDV ödenirken, normal konutlarda, net alan 150 m2’yi 0,20 m2 geçse bile yüzde 18 KDV alınmaya devam edilecek!.. Faiz ve repo geliri 19 bin YTL’yi aşan emekli Emlak Vergisi ödeyecek EMEKLİNİN, 200 metrekareyi aşmayan bir konutu için ’sıfır oranlı emlak vergisi’ne tabi olması yani emlak vergisi ödememesi için, emekli aylığı dışında başka gelirinin olmaması gerekiyor. Ancak, emeklinin; banka mevduat faizi, repo geliri, döviz tevdiat hesabı, Hazine bonosu ve tahvil ile Eurobond faizi, kár payı veya temettü geliri gibi menkul sermaye iradı olması halinde, bu gelirlerinin yıllık tutarı, 19 bin YTL’yi aşmadığı sürece, 2008 yılında, emlak vergisi ödemeyecek. Bu sınır işsiz vatandaşlar ve ev hanımları için de geçerli olacak.


2007’de ev alanların Emlak Vergisi 2008’de 2007 yılında ev, dükkan, büro ya da arsa alanlar, bu gayrimenkule ait emlak vergisini 2007’de yasa gereği ödemedi. Ancak 2008 yılı Mart-Mayıs ve Kasım aylarında, 2 eşit taksitte ödeyecekler. Alan da satan da binde 15 harç verecek 2008 yılında, gayrimenkul alan ve satanlar, tapu işlemleri sırasında, emlak vergisi asgari değerine göre, binde 15’er oranında harç ödeyecekler. Miras kalan gayrimenkulün tapusu alınırken, mirasçılar emlak vergisi asgari değeri üzerinden, binde 9 oranında, "tapu harcı" ödeyecekler.


Miras kalan gayrimenkul satınca durum değişiyor MİRAS kalan ev, büro, dükkan, yazlık, arsa ya da tarla, ne zaman ve kaç YTL’ye satılırsa satılsın, satış kazancı gelir vergisine tabi değil (Gelir Vergisi Kanunu Mükerrer Md. 80/6). ÖRNEK : Hüsamettin Kesekağıdı, 20 Eylül 2007 tarihinde ölen babasından miras kalan evi 200 bin YTL, arsayı da 500 bin YTL olarak veraset ve intikal vergisi beyannamesinde beyan etmiştir. 5 Ocak 2008 tarihinde de evi 400 bin arsayı 900 bin YTL’ye satmıştır. Bu durumda, miras kalan ev ve arsanın satışından doğan kazanç, gelir vergisine tabi olmayacak. Şirketler gayrimenkul satış kazancına yüzde 5 vergi verecek ŞİRKETLERİN, 2008 yılında satacakları gayrimenkullerde, önemli bir vergi avantajı var.


Satıştan doğan kazancın, yüzde 5’i kadar, "Kurumlar Vergisi" ödeyebilecekler. Bu satışın KDV’si ise hiç ödenmeyecek. Bu avantajdan yararlanabilmek için 5 koşul aranıyor. 1- Gayrimenkulün, en az iki tam yıl şirketin aktifinde kayıtlı olması, 2- Kurumlar Vergisi mükellefi olması, 3- Gayrimenkul ticareti ile uğraşılmaması, 4- Gayrimenkulün, satış suretiyle devir ve tesliminin yapılması, 5- Satıştan doğan kazancın, beş yıl süre ile ayrı bir fon hesabında gösterilmesi ya da sermayeye ilave edilmesi gerekiyor. Örnek : Bir anonim şirketin, 2004 yılında 400 bin YTL’ye aldığı ve şirketin aktifine kaydettiği gayrimenkul, 2008 yılında 3 milyon YTL’ye satılmıştır. Bu durumda, yaklaşık 2 milyon 600 bin YTL kazanç doğuyor. Bu kazancın, normal Kurumlar Vergisi, 520 bin YTL. Ancak, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5/e maddesi uyarınca, kazancın yüzde 75’i, vergiden müstesna tutulup, kalan 650 bin YTL üzerinden yüzde 20 yani 130 bin YTL Kurumlar Vergisi ödenecek. 130 bin YTL’lik bu vergi de, toplam satış kazancı olan 2 milyon 600 bin YTL’nin, yüzde 5’ine isabet ediyor. Konut kirasının 2 bin 400 YTL’si vergi dışı 2008 yılında konut kira geliri elde edenler, yıllık 2.400 YTL’lik istisnadan yararlanacaklar. Konut kirasının yıllık tutarı bu sınırı aşıyorsa beyan edilecek. Kiradan, önce 2.400 YTL istisna, sonra "yüzde 25 götürü gider" düşülecek. Kalan tutar üzerinden, tarifeye göre gelir vergisi ödenecek. Evini kiraya verip, kirada oturanlar ile banka kredisi kullananların, götürü gider yerine "gerçek gider" yöntemini seçmeleri daha avantajlı.


Kaynak: Hürriyet


Ev, araba umudu zayıfladı

Etiketler: | 0 yorum





'12 ay içinde ev alabilirim' diyenlerin oranı yüzde 2,6 ile 35 ayın en düşük seviyesine geriledi. İş bulma konusunda iyimser olanların sayısı da sınırlı. 'Kişisel ekonomi'ye ilişkin karamsar olan insanlar ülke ekonomisi için biraz daha umutlu;
Bugünlerde 2008 için herkes birbirine iyi dileklerini sunarken, kendileri için bu dileklerin gerçekleşeceğini düşünenlerin sayısı çok sınırlı.
Merkez Bankası'nın Türkiye İstatistik Kurumu'yla birlikte yaptığı Kasım ayı Tüketici Eğilim Anketi'ne göre, insanların ev araba alma umutları gittikçe zayıflıyor. Ankete katılanlardan "Önümüzdeki 6 ayda benim ya da ailemin otomobil alma ihtimali var" diyenlerin oranı önceki yılın aynı ayındaki yüzde 4'ten Kasım 2007'de yüzde 3,4'e düştü. Aynı dönemde "Bir miktar tasarruf yapabilirim" diyenlerin oranı yüzde 8,9'dan yüzde 7,8'e geriledi.
"Önümüzdeki 12 ayda ev alma ihtimalim az da olsa var" diyenler toplam nüfusun yüzde 2,6'sını oluşturuyor. Bu oran 2005'in başından beri kaydedilen en düşük oran.
Buzdolabı, televizyon, mobilya gibi dayanıklı tüketim malları söz konusu olduğunda ise ankete katılan 7 bin 396 kişinin yüzde 86'sı "Benim ya da ailemden birinin bu ürünlerden alma ihtimali hiç yok" derken "Pek sanmıyorum" diyenlerle birlikte bu kategoride umutsuzların oranı yüzde 92'ye yükseliyor.

İş umudu yüzde 20
Tüketici Eğilim Anketi'ne göre gelecek 6 aylık dönemde iş bulma olanaklarının 'biraz' ya da 'belirgin olarak' artacağını söyleyenlerin toplama oranı yüzde 20,1, ‘aynı kalacak’ diyenlerse yüzde 31,8. Ankete katılanların yüzde 37'si ise iş bulma olanaklarının azalacağını ifade ediyor.
6 aylık dönemde satın alma gücüne ilişkin beklentilere bakıldığında ise "Satın alma gücüm daha kötü olacak" diyenlerin sayısı "Daha iyi olacak" diyenlere göre oldukça yüksek.
Bu konuda olumsuz yanıt verenlerin oranı yüzde 36,2, olumlu cevap verenlerin oranı yüzde 12,8. 'Aynı kalacak' diyenler katılımcıların yüzde 46,6'sını oluşturuyor.

'Ülke ekonomisi daha iyi'
Anketin ortaya koyduğu çarpıcı bir başka nokta ise satın alma güçlerinin sınırlı olduğunu söyleyen insanların ülkenin genel ekonomik gidişatıyla ilgili olarak daha az karamsar olması. Ev ya da araba alabileceğini düşünenlerin oranı yüzde 3'ken, önümüzdeki üç aylık dönemde Türkiye'nin ekonomik durumu "Daha iyi olacak" diyenler ve "Çok daha iyi olacak" diyenlerin toplamının yüzde 16,4'e ulaşması dikkat çekti. Ankete katılanların yüzde 35'i ekonomik durumun aynı kalacağını ifade ederken yüzde 38'i kötüye gidiş bekliyor.
Benzer şekilde ankete katılanların yüzde 93'ü "Önümüzdeki 6 ayda dayanıklı tüketim eşyası alma ihtimalim yok" diyor ancak yüzde 40'ı "Şu an bu ürünleri almak için doğru bir zaman" diye düşündüğünü söylüyor.


Tüketici Eğilim Anketi'ne göre, güven endeksi 2004 boyunca 100'ün üzerinde seyredip 111,9'a kadar ulaşırken, 2007'de hep 100 seviyesinin altında kaldı (Endekse göre 100 seviyesinin üzeri iyimser, altıysa kötümser durumu ifade ediyor). Verilere göre tüketici güveni hem 2005'te hem de 2006'da yılın ilk beş ayı iyimser beklentilere işaret ediyordu.2007'de ise seçim atmosferine girilen hazirandan itibaren 5 ay boyunca endeks geçen yılın üzerinde seyrettiyse de tüketici karamsar olmaya devam etti. Kasım ayında ise tüketici güveni son 10 ayın en düşük seviyesine geriledi.









Kaynak: TUĞBA TEKEREK / MİLLİYET

88 bin YTL’ye site içinde daire

Etiketler: | 0 yorum

Kirazevler’de büyüklükleri 68 metrekare ile 265 metrekare arasında değişen daireler yüzde 30 peşin ve kalanı da 666 YTL taksitlerle satılıyor
İnsaş İnşaat tarafından İstanbul Büyükçekmece Yakuplu’da inşa edilen Kirazevler’de büyüklükleri 68 metrekare ile 265 metrekare arasında değişen 1+1, 2+1, 3+1, 4+1, 5+1 ve 6+1 normal ve dubleks daireler bulunuyor.

Ekim 2008’de tamamlanması planlanan proje 4 katlı 3 blok halinde 64 daire ve 22 dükkândan oluşuyor. Kirazevler’de daire fiyatları ise 88 bin YTL ile 265 bin YTL aralığında değişiyor. Fiyatlar konutların büyüklüğüne ve kat durumuna göre farklılık gösteriyor. Kirazevler’de firma bünyesinde esnek ödeme seçenekleri sunulurken alıcılar yüzde 30 peşin ödeyerek, kalan miktarı da 60 aya kadar 666 YTL’den başlayan taksitlerle ödeyebiliyor.

Jeo-mekanik sondaj ve sismik derinlik sondajı ile 20 metreye kadar yapılan projede, radye temel ve C30 beton kullanılıyor. Kirazevler, E-5 karayolu ile TEM Otoyoluna 5 ve 10 dakika, Atatürk Havalimanı’na 20 dakika, 5M Migros, Bauhaus, Carrefour alışveriş merkezlerine5 dakika mesafede bulunuyor.

Bina özellikleri
- Dış cephede ısı yalıtımı ve mantolama.
- Çelik konstrüksiyon çatı.
- Bina girişi, ortak alanlar ve merdiven basamakları granit zemin.
- Merkezi uydu anten.
- Otopark bağlantılı 2 adet insan ve 1 adet yük asansörü.
- Bina güvenlik kamerası.
- Su deposu.
- Kapalı otopark.
- Otopark girişinde güvenlik sistemi.

Konut özellikleri
- PVC doğrama ve ısıcam.
- Duvarlarda kartonpiyer, alçı sıva, su bazlı saten boya.
- Salon ve odalarda laminant parke.
- Mutfak dolaplarında mdf gövdeli pvc kapaklar.
- 1. sınıf armatürler ve vitrifiye.
- Islak zeminlerde birinci sınıf seramik karo.
- Daire kapıları çelik.
- İç kapılar Amerikan panel kapı.
- Doğalgaz panel radyatörler.
- Her daire için 2 adet harici telefon alt yapısı.

İnşaat teknikleri
- Deprem yönetmeliğine uygun.
- Radye temel.
- Beton sınıfı C30.
- Zemin etütleri yapılmış.

Tel: (0212) 879 07 53 -54
Web: http://www.insas.gen.tr

Elektrikte zam, konutta %19.5, sanayide ise %12 oranındaymış

Etiketler: | 0 yorum


Konutlara %15, sanayiye %10 olarak açıklanan elektrik zammı üzerine dağıtım, iletim ve hizmet bedeli eklenerek konutlarda %19.5'e, sanayide %12'ye çıktı.


Bakanlar Kurulu kararı ile 5 yıl sonra elektriğe yapılan zammın içinden süpriz zam çıktı. 2008 başı itibarıyla konutlarda %15, sanayide %10 olarak açıklanan elektrik zammı, vatandaşa gelmeden önce konutta %19.5'a, sanayide ise %12'ye ulaştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun Ağustos 2006'da yayımlanan yönetmelik fiyatının üzerine, "dağıtım bedeli, iletim bedeli ve perakende satış hizmet bedeli" de eklenince zam oranı da bir anda arttı.


EPDK yetkilileri söz konusu artışın EPDK zammı olarak algılanmaması gerektiğini ifade ederek, "Ağustos 2006'da TEDAŞ'la birlikte tarifelere enflasyon farkının aktarılması amacı ile bir yönetmelik hazırlandı. TEDAŞ'ın yeni tarifesi gündeme gelince de 17 aylık birikmiş enflasyon farkını da yansıtmak zorunda kaldık" değerlendirmesinde bulundu.


1 Ocak 2008 başı itirabıyla geçerli olmak üzere yürürlüğe giren elektrik zamlarının ilk etkisinin ocak ayı enflasyonunda olması bekleniyor. Uzmanlar elektrikteki zammın enflasyona 0.5 ile 0.6 puan olarak yansıyacağını tahmin ediyorlar. İkincil etkileri ile birlikte rakamın 1 puanı bulacağını ifade edenler de bulunuyor. Bilindiği gibi hükümet yaklaşık 5 yıldır elektrikte herhangi bir fiyat artışına gitmemişti. Ancak Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) uyarıları, Türkiye'deki elektrik üretiminin %50'sine yakınının petrol fiyatlarına bağlı olarak çıkışta olan doğalgazdan elde edilmesi artık bu sürecin devam etmesini engelliyordu.

Kaynak : Sabah

Emlak vergisi yeni yılda yüzde 3,6 oranında artacak

Etiketler: | 0 yorum

Maliye Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğine göre, mükelleflerin 2008 yılına ait bina, arsa ve arazi vergi değerleri, bu yıla ait vergi değerlerinin, 2007 için tespit edilen yüzde 7,2’lik yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 3,6 oranında artırılması suretiyle bulunacak.
Mükellefiyetleri 2008 yılında başlayan mükelleflerin bina, arsa ve arazi vergisi tarhiyatına esas alınacak vergi değerleri ise takdir komisyonlarınca 2005 yılında belirlenen asgari birim değerlere 2006 için yüzde 3,9 oranında, 2007 yılı için de yüzde 3,6 oranında artış yapılması suretiyle hesaplanacak.

Çevre temizlik vergileri de belirlendi
Diğer yandan yeni yılda ödenecek çevre temizlik vergileri de belirlendi. Maliye Bakanlığının Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı. Tebliğ uyarınca yeni yılda, konutlara ait çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 18 YKr, diğer belediyelerde 15 YKr üzerinden hesaplanacak. Vergi bu yıl, metreküp başına büyükşehirlerde 17 YKr, diğer yerlerde 14 YKr olarak uygulanmıştı. Buna göre konutlar bazında vergi, metreküp başına yüzde 5,88 ile yüzde 7,14 arasında artış görmüş oldu.

İşyeri ve diğer şekillerde kullanılan binaların Çevre Temizlik Vergisi, yasada yer alan tarifeye göre yıllık belirleniyor. Tarifedeki değerler, her yıl yeniden değerleme oranında artırılıyor.

Türkiye’nin müteahhiti TOKİ

Etiketler: | 0 yorum

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) yeni yılda da atılımı sürecek. Dört yıl önce planlı kentleşme ve konut üretimi amacıyla kurulan ve evsiz kimseleri konut sahibi etmek amacıyla başlatılan seferberlikle bu zamana 81 il ve 383 ilçede 285 bin 746 konut üreterek sahiplerine dağıtıldı.
Türkiye genelinde 90’ı İstanbul’da olmak üzere 924 şantiyelerinin olduğunu belirten TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, “İstanbul’da konut açığını kapamak, belediyelerimizle birlikte Kentsel Dönüşüm Projesi’ni hayata geçirmek için 60 bin konut ürettik. Amacımız tüm insanları ev sahibi yapmaktır. Sosyal meskenler yanında her kesime hitap etmek için lüks konut üretimine de girdik. Ayrıca konut yaptığımız yerlerin çevre yolu bağlantılarını, alt ve üst geçitlerini de biz yapıyoruz” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM
Bayraktar, “Kısa sürede ülkemizin her köşesinde şantiye kurduk, dar gelirlilerin ev hayalini gerçekleştirdik. 81 ilde 923 şantiyesi bulunan TOKİ 285 bin konut yaparak ihtiyaç sahiplerine dağıtarak onları kira öder gibi ev sahibi yaptı” dedi.

ŞEHİRLER MODERN HALE GELECEK
Kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde 132 belediye ile 113 bin 72 konut luk uygulama anlaşmaları olduğunu belirten TOKİ Başkanı Bayraktar, “Önümüzdeki yıllar için 500 bin konutluk program yaptık. Bu yıl içerisinde 250 bin konutun inşaatına başlayacağız” diye konuştu.

Kaynak: Akşam Gazetesi

Vakıfbank‘tan Emirdağlılara özel kredi

Etiketler: | 0 yorum

Vakıflar Bankası Türkiye'de bir ilke imza attı. Bir ilçeye özel konut kredisi ürünü çıkarttı.

Bankası'nın Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesindeki şubesi aracılığıyla, Emirdağlı gurbetçilere özel olarak, konut kredisi vermeye başladığı bildirildi.

Vakıflar Bankası Emirdağ Şube Müdürü Mürsel Uğraş, yaptığı açıklamada, Emirdağlı olup da yurt dışında yaşayan gurbetçilere özel bir kredi imkanı sağladıklarını kaydetti.

Uğraş, "Bu kampanya, Emirdağ doğumlu ya da Emirdağ nüfusuna kayıtlı olup ta yurt dışında gelir elde eden gurbetçiler içindir. Bu kampanya Türkiye de bir ilktir ve sadece Emirdağ için geçerlidir. Gurbetçilerin konut alımlarında finansman ihtiyaçlarını karşılamak adına hazırlanan bu kampanyada, bankadan kredi kullanım şartları kapsamında Türkiye'den alacakları her türlü bitmiş konut, ekspertiz değerinin yüzde 50'si oranında konut kredisi kapsamında finanse edilecektir" dedi.

Türkiye'de faaliyet gösteren bankaların, yurt dışında çalışan gurbetçilere böyle bir kredi imkanı sağlamadığını kaydeden Mürsel Uğraş, Vakıflar Bankası tarafından uygulanan bu kredinin Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi.

Emirdağlı gurbetçiler, yurt dışındaki gelirlerini belgeleyerek alacakları krediyi tutsat "Mortgage" sistemi çerçevesinde geri ödeyebilecek.
Emirdağ ve çevresinden, başta Belçika olmak üzere yurt dışında çalışan yaklaşık 150 bin gurbetçi olduğu belirtiliyor.

Kaynak:NURETTİN DİKER

Ateş: Konut kredileri 2008’de yüzde 1’i görür

Etiketler: | 0 yorum

Denizbank Genel Müdürü Ateş reel faizlerle birlikte konut kredilerinde de gerileme olabileceğini söyledi.
DENİZBANK Genel Müdürü Hakan Ateş, 2008 yılında Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin beklentilerini açıkladı. Bu yıl küresel ekonominin yavaşlayacağını belirten Ateş, dünya yavaşlarken Türkiye’nin daha hızlı büyümesinin beklenemeyeceğini vurguladı. Ateş ‘Hükümetin büyüme hedefi bana iddialı görünüyor. Dünya yavaşlarken bizim çok hızlı büyümemiz beklenemez. Özel tüketim yüzde 8’den 2.5’e, yatırımlar ise yüzde 6’lara geriledi. Faizlerin düşmesi ekonomiyi etkiler; bu kavramsal olarak doğrudur. Risk yeniden değerleniyor. Bizde bir köpük var ve o köpüğün alınması lazım’ dedi. Reel faizlerin yüzde 6-7 seviyelerine inebileceğini belirten Ateş, bu durumda konut kredilerinde de bir gerileme olabileceğini vurguladı. Ateş ‘Faiz indirimi bekliyoruz. Özellikle 1.20 1.30 bandında Hazine bonosunun bile getirisi neredeyse 1’ler seviyesine çekilebilir. Yüzde 1.00- 1.10 arasında olabilir. İnşaat sektörünün bunu ne kadar destekleyeceği de önemli’ diye konuştu. Habertürk televizyonunda Açıl Sezen’in sunduğu Sabah Raporu programının konuğu olan Ateş, ‘Amerika’nın dünyanın tüketim dinamosu olma özelliğini ne kadar sürdürebileceği sorgulanmaya başladı. Ben içinde bulunduğumuz durumu ‘mezarlıktan geçerken ıslık çalmaya’ benzetiyorum, uzun sürebilecek bir yavaşlama dönemine girip girmediğimizi iyi düşünmemiz lazım’ diye konuştu. Ateş ‘Durgunluk ve enflasyon korkusu var, hiçbir merkez bankası 2000’deki gibi faizleri fazla aşağı çekemez. Faizler şu anda 4.25 seviyelerinde. Yüzde 3’leri göreceğiz’ dedi. (Star)

ABD‘de ev al, kirasıyla mortgage taksidini öde

Etiketler: | 0 yorum

Subprime krizi ile derin yara alan ABD emlak piyasasında ilginç gelişmeler yaşanıyor. Bazı eyaletlerde ev fiyatları yüzde 50'ye yakın oranda düştü. Mortgage taksidini ödeyemeyenler anahtarı bankaya teslim edip kiraya çıkıyor. Dolayısıyla ABD'de ev fiyatları düşerken kira fiyatları çok hızlı bir şekilde yükseliyor. Miami'de daha önce 325-350 bin dolara satılan yüzme havuzlu bir evi şimdi 230-250 bin dolara satın almak mümkün.

2007'nin ikinci yarısından itibaren mortgage krizi ile çalkalanan ABD'de, bir taraftan düşen emlak fiyatları ve faizler, diğer taraftan artan kiralar, ev bedelinin yüzde 20'sini peşin ödeyen yatırımcılara mortgage taksitlerini, kira getirisi ile ödeyerek ev sahibi olma imkanı sundu.

ABD'de konut finansmanı sağlayan kuruluşlar, aylık ödeme kabiliyeti sınırlı olan insanlara bile 0 peşinat ile ev kredisi vermişti. Subprime adı verilen, kalitesi düşük kredilerde sorun çıkınca bu evleri alanlar ev anahtarını bankaya teslim etmeye başladı. Finansman şirketlerinin portföyünde bir anda binlerce yeniden satılmayı bekleyen ev ortaya çıktı. Mortgage taksidini ödeyemeyenler ise daha düşük standarttaki evlere kiracı olarak çıkmaya başladı. Böylece satılık ev fiyatları eyaletlere göre değişmekle birlikte yüzde 20-50 oranında gerilerken, kiralarda yüzde 15'e yakın artışlar meydana geldi.

Taksitini kirası ödüyor

Ağırlıklı olarak Miami bölgesinde çalıştıklarını belirten Acar Holding'den Tuğba Ensari, "Yaklaşık 6 yıldır ABD piyasasında iş yapıyoruz. Başlangıçta yatırımcı olarak girdik. Sonrasında gelişen potansiyel bizi alım satıma yöneltti. ABD emlak piyasasında fiyatlarda son 6 aydır gözle görülür düşüş var. Düşüşler yüzde 25-30 seviyesinde. Mesela Miami'de 280 bin dolarlık bir ev vardı. Şimdiki fiyatı 200 bin dolar oldu. Evi almak isteyen bir yatırımcı 40 bin dolar peşinat öderse, aylık 1.500 dolar mortgage taksitidi var. Aynı evi minimum bu paraya yani 1500 dolara çok rahat kiraya verebiliyor" dedi.

Bürokrasisi çok az

Türkler açısından ABD'de ev sahibi olmanın son derece kolay olduğunu söyleyen Debba Reaal Estate'den Cengiz Bayırlı, "Pasaport, vize, Türkiye'den alınmış bir ikametgah ve Türkiye'de hesabınızın bulunduğu bankadan alınan mortgage taksitlerini ödeyebileceğinize ilişkin yazı yeterli" şeklinde konuştu.

ABD'de ev satın almanın son derece güvenli olduğuna dikkat çeken Bayırlı, özellikle bitmemiş evlerde yüzde 20'lik peşinatın, ev teslim alınıncaya kadar yeddi emin hesapta tutulduğunu, tüketicinin evin tamamlanmasının ardından paranın inşaat şirteninin hesabına transfer edildiğini kaydetti.

ABD'de bir ABD vatandaşının kredi almasının bir Türk vatandaşına göre daha zor olduğunu söyleyen Bayırlı, "ABD, kendi vatandaşları için ince eleyip, sık dokuyor. Bir sürü bilgi ve belge istiyor. Yabancılar için ise bankadan alınan, 'taksitleri ödeyebilir' yazılı belge mortgage kredisinin çıkmasına yetiyor" dedi.

Satılık ev örnekleri

Evin değeri 250 bin $
3 oda 1 salon 2 banyo 152 metrekare
Bahçeli, havuzlu, 2 araçlık otomatik kapılı otoparkı mevcut
Yıllık vergi: 4,000 $
Adres: 16130 104 Av SW Miami, FL 33157 Mortgage taksidi: 1.199 dolar 360 ay
Muhtemel kira ederi: 1.100 $

Evin değeri 200 bin $
3 oda 1 salon 2 banyo 138 metrekare
Bahçeli
Yıllık vergi: 3,200 $
Adres: 1800 48 St NW Miami, FL 33142
Mortgage taksidi: 919 dolar 360 ay vade yüzde 20 peşin ödeme ile
Muhtemel kira ederi: 900 $

300 bin dolara lüks dubleks daire
4 oda 1 salon 2 banyo 1 kiler toplam 198 metrekare
Yıllık vergi: 4,800 $
Adres: 5016 154 Ct SW Miami, FL 33185
Mortgage taksidi: 1.439 dolar, 360 ay vade yüzde 20 peşin ödeme ile
Muhtemel kira değeri: 1250 $
Isıtma/Soğutma: Merkezi klima, merkezi ısıtma, elektrikli ısıtma
Beyaz eşya: Çamaşır makinesi Kurutma makinesi Bulaşık makinesi, Fırın, buzdolabı

Kaynak: TEBERNÜŞ KİREÇCİ

Haliç‘te 215 bin YTL‘ye

Etiketler: | 0 yorum

Efesan Grubu’nun 2005 yılında kurduğu Efektif Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım, ilk projesi Blox Haliç’i hayata geçiriyor. Projede fiyatlar 215 bin YTL'den başlıyor.
Efesan Demir Çelik, Ferro Döküm, Özefe Demir Sanayi, Efemet Demir Sanayi ve Metallink Metal Sanayi Yatırımları şirketlerini bünyesinde bulunduran Efesan Grubu’nun 2005 yılında kurduğu Efektif Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım, ilk projesi Blox Haliç’i hayata geçiriyor.

Efektif Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım Genel Müdürü Cem Dolunay, henüz iki yıllık bir firma olmalarına rağmen, Efektif Gayrimenkul’ün temelinin 35 yıl önceye dayandığını söyledi. Efesan Grubu’nun temellerinin inşaat yatırımlarıyla atıldığını hatırlatan Dolunay, “Grubumuz daha sonra demir çelik sektörüne ağırlık vermiş. Ancak gayrimenkule olan ilgi ve yatırım devam etmiş” diye konuştu.

“Değer” yaratan bir gayrimenkul firması olmak üzere yola çıktıklarını ifade eden Cem Dolunay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Efektif Gayrimenkul olarak tüm faaliyetlerimizde kalite standartlarını en üst düzeyde tutuyor ve 'sıfır hata' hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Blox Haliç, Efektif’in ilk projesi olmasına rağmen bu hedeflerimizi tutturacağımızı düşünüyoruz.”

Efektif Gayrimenkul’ün portföyünde toplam değeri 23 milyon dolar olan arsa stoğu bulunduğunu ifade eden Cem Dolunay, “İstanbul Kağıthane’de 10 bin 128 metrekare, Ömerli‘de 88 bin 888 metrekare, Hadımköy’de 11 bin 200 metrekare, Tekirdağ M. Ereğlisi’nde 32 bin 231 metrekare, Muratlı’da 205 bin metrekare, Gebze’de bin 312 metrekare, Fethiye’de 15 bin metrekarelik arsamız var.”

Konut projeleri dışında, alış veriş merkezleri, depolama alanları, teknolojik binalar, özel antrepolar yapmak istediklerini belirten Cem Dolunay, çok ve sıradan iş yaparak hızla büyümek yerine, kaliteli ve ses getiren projelerle efektif çalışmaya özen gösterip sağlıklı büyümek istediklerini söyledi. “Gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi olmak ve gayrimenkulden kazandığımızı gayrimenkule yatırarak büyümek istiyoruz” diye konuşan Cem Dolunay, Blox Haliç’in de ilk adımları olduğunu ifade etti.

“Kağıthane’nin kentsel dönüşümüne Blok Haliç’le destek vereceğiz”
Blox Haliç projesinin Kağıthane’de bulunan ve iki parselden oluşan 10 bin 128 metrekarelik arsa üzerinde gerçekleşeceğini söyleyen Cem Dolunay, İstanbul için odak ve geçiş merkezi olması nedeniyle Kağıthane’nin önemli bir nokta olduğunu vurguladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kağıthane Belediyesi”nin kentsel dönüşüm planları çerçevesinde Kağıthane Bölgesi’nin prestijini yükseltmek amacıyla bir çok yatırım ve proje planlandığına dikkat çeken Cem Dolunay, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Bu destekleyici projeler arasında, Kağıthane’nin kimliğini ve imajını tamamen değiştirecek olan ‘Sadabad Projesi’ yeni bir ekonomik sosyo kültürel merkez olacak şekilde yeniden planlanan ‘Cendere Vadisi‘ projeleri yer alıyor. Ayrıca; Haliç Karadeniz Sahra hattının yeniden açılmasına yönelik hazırlanan projenin de hayata geçirilmesiyle, Silahtarağa’dan başlayarak Kağıthane üzerinden Karadeniz’ e çıkan dekovil hattı yeniden kurulacak ve Haliç nostaljik bir trenle Karadeniz’e bağlanacaktır. Bunların yanı sıra İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin, trafik çilesine karşı çözüm olarak gündeme getirdiği "7 Tepe, 7 Tünel" projesi kapsamındaki tünellerden biri olan Dolmabahçe - Kağıthane arasındaki tünelle, Kağıthane- Dolmabahçe arası sadece 4 dakika sürecek. Proje 2008 yılı ortasında hayata geçecek. Biz de Efektif Gayrimenkul olarak Kağıthane’nin kentsel dönüşümüne Blok Haliç’le destek vereceğiz.”

Blox Haliç’e başlamadan önce ciddi bir saha ve piyasa araştırması yaptıklarını ifade eden Cem Dolunay, projenin Ağa Han ödüllü dünyaca ünlü mimar Han Tümertekin tarafından tasarlandığını belirtti. Blox Haliç’in alt yapı ve kaba inşaat çalışmalarının Haziran 2007’de başladığını vurgulayan Dolunay, Aralık 2008’de de projenin tamamlanacağını söyledi.

Blox Haliç’in sade, estetik ve yalın mimarisi, fonksiyonel ve ferah yaşam alanlarıyla sadece bugünün trendlerine değil, geleceğe yönelik ihtiyaçlara da cevap veren çağdaş ve avangard bir proje olduğunu belirten Dolunay, şunları söyledi:

“Temelden çatıya, güvenli ve yüksek inşaat kalitesiyle fark yaratıyor. İstanbul'un merkezinde, Blox Haliç'te yaşayanlar, site yaşamında aktivitelere olanak veren sosyal donatılar sayesinde kendilerine daha fazla vakit ayıracak ve açık havuz, güneşlenme terasları, fitness salonu, saunaları ve kafeterya ile TV salonuna sahip olan sitede sporu ve eğlenceyi bir arada sunan imkanlara sahip olacaklar.”

İki etaptan oluşan Blox Haliç’in ana hedef kitlesinin B ve B+ sosyo ekonomik gruba mensup, beyaz yakalılar ve serbest meslek sahipleri olduğunu ifade eden Dolunay, projenin metrekare fiyatlarının bin 950 YTL olduğunu söyledi. Cem Dolunay, Blox Haliç projesinden 50 milyon YTL’lik ciro beklediklerinin altını çizdi.

Projede konut fiyatlarının 215 bin ile 485 bin YTL arasında değişiyor.
“Yalın bir mimariye sahip”
Blox Haliç’in mimarı Han Tümertekin ise projenin mimari detayları hakkında bilgi verdi. Blox Haliç’te sade, estetik ve yalın bir mimari anlayışıyla çalıştıklarını ifade eden Han Tümertekin, iki etaplı projenin yedi blok ve 150 daireden oluştuğunu söyledi. İlk etabın üç blok ve 62 daireden oluştuğunu hatırlatan Han Tümertekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlk etapta iki blok 9 kat, bir blok 10 kat olarak planlandı. Her katta, hem ön hem arka cepheye sahip iki daire yer alıyor. Günlük yaşamın gereklerine uyum sağlayacak şekilde, pratik çözümlerle fonksiyonel ve ferah yaşam alanları yaratıldı. Blox Haliç’te çatı dubleksi, bahçe dubleksi, 3+1 ve 2+1 olmak üzere 4 tip ve 110 metrekareden başlayarak 257 metrekareye kadar değişen büyüklüklerde yaşam alanları mevcut. Ayrıca Blox Haliç’te, ortak kullanıma yönelik, açık havuz, kafeterya, fitness center, saunalar, soyunma odaları, çok amaçlı salon olmak üzere sosyal alanlar da bulunuyor.”

http://www.bloxhalic.com/

Kredi Geçmişim Geleceğimi Nasıl Etkiliyor?

Etiketler: | 0 yorum

Bir bankanın size kredi verip vermemeye nasıl karar verdiğini hiç merak ettiniz mi? Son beş yıl içinde finansal kurumlar aracılığıyla yaptığınız parasal işlemlerin (ödemeler, alınan borçlar, kayıtlı gelir-gider vs) “Kredi Geçmişinizi” oluşturduğunu biliyor muydunuz? Kredi veren kuruluşlar (banka, finans şirketleri) şahıs veya şirketlerin kredi kartı, araç veya ev kredisi taleplerini değerlendirirken kredi geçmişlerini incelemekte ve çeşitli skorlama sistemleri kullanarak risk analizi yapmaktadırlar. Tüm dünyada uygulanan kredi skorlama sistemi Türkiye’de belirli bankaların ortaklığıyla kurulan Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) faaliyete geçmesiyle resmi bir hüviyet kazanmıştır.

Kredi Skoru Nedir?

Kredi skoru, “geliriniz, gideriniz, geçmiş dönem ödenmiş ve ödenmemiş borçlarınız, kredi kartı ödemeleriniz” gibi kriterler göz önüne alınarak belirlenir. Ayrıca sahip olduğunuz hesapların türü ve sayısı, faturalarınızı zamanında ödemeniz, var olan borcunuz ve mevduatlarınızın süresi kredi raporunuzda yer alan kriterlerdir. Kredi veren kuruluşlar istatistiksel bir program kullanarak bu bilgileri benzer profillerdeki tüketicilerin kredi geri ödemesi geçmişiyle karşılaştırırlar. Kredi skorlama sistemi bir borcu ödeme konusunda olumlu göstergelerin her birine puan verir. Puanların toplamı (kredi skoru) sizin kredibilitenizi belirlerken borcunuzun toplamını geri ödeme ve ödemeleri zamanında yapma konusunda ne kadar yatkın olduğunuzu da ölçer.

Bu skorlama sonucunda tüketiciler genel olarak “Siyah, Beyaz ve Gri” olarak tanımlanan üç alanda toplanmaktadır. Siyah, isminden de anlaşlacağı üzere son beş yıl içinde ödenmemiş borcu (kredi, kredi kartı vs) olan ve/veya yasal takibe uğramış kişilerin yer aldığı ve bankalar tarafından doğrudan reddedilen gruba girer. Beyaz alan kredi geçmişinde leke olmayan, ödemelerini düzenli yapmış kişilerden oluşurken, gri alan ise Türkiye’de birçok kişinin dahil olduğu arada kalan grubu ifade eder: Son beş yıl içinde ödemeleriyle ilgili sıkıntı çekmiş ama borcunu kapatmış, düzenli geliri bir süreliğine kesilmiş ancak yeterli finansal geçmişi bulunan bu kişiler için kredi veren kuruluşlar kendi bünyelerinde belirledikleri kriterler doğrultusunda insiyatif kullanabilmektedirler.

Gelişen sigorta sektörü, çeşitlenen banka kredileri ve özellikle mortgage’ın hayatımıza girmesiyle “Kredi Skoru” büyük önem kazanmıştır: “Siyah, beyaz ve gri’nin” yalın tonlarını taşımakla birlikte uzun vadede kişisel bütçelerimizi düzenleyebilecek, ev, araba ve diğer temel ihtiyaçlarımızı karşılamak adına ihtiyacımız olan finansal güce erişmemizi sağlayarak hayatlarımızı renklendirecektir. Kredi skorlama sistemi yerine oturana ve tüketiciler yeterli bilince ulaşıncaya kadar Türkiye’de kredi kullanmak isteyenler için hala GRİ bir gün.

Kredi Kayıt Bürosu’na ulaşmak için:
http://www.kkb.com.tr/content/_index/index/index.php

Krediniz banka tarafından onaylanmadığı takdirde KKB’ye başvuruda bulunabilirsiniz.
https://itiraz.kkb.com.tr/KKBForms/forms/webItiraz.do?method=itirazGirisi

Ülke fonları kurtarıcı olur mu?

Etiketler: | 0 yorum

Konut kredisi krizine kadar dünyada likidite boldu, yatırım iştahı yüksekti. Onun için hisse senetlerinden gayrimenkule kadar bütün varlık fiyatları yükseliyordu.

ABDURRAHMAN YILDIRIM
Konut kredisi krizi ile ABD ve Avrupa piyasalarında yapılandırılmış ürünler ve özel sektör tahvil piyasası darbe yedi, likidite kayboldu. Konut sektöründe ve yapılandırılmış ürünlerde kimin ne kadar pozisyonu ve zararı olduğu bilinemediği için, finansal kuruluşlar da kendi aralarında para ticaretini en alt düzeye indirdi. Kilitlenmeyi çözmek için merkez bankaları piyasalara 100 milyarlarca dolar para enjekte ettiler. ABD'de faiz oranları da düşüyor.
Hem ABD Merkez Bankası (Fed) faiz düşürüyor hem de özel sektör kağıtlarından ve hisse senetlerinden çıkanların güvenli liman olarak buldukları hazine kağıtları prim yapıyor. 10 yıllık ABD hazine faizleri bu nedenle yüzde 4'ün altına kadar indi.

3 trilyon $'lık fon
Dünya likiditesini küresel risk alma iştahının yüksekliği yanında ABD'nin trilyon dolara dayanan cari açığı, dünya emtia ve petrol fiyatlarının yükselmesinin yarattığı servet ve sermaye birikimi besliyordu.
İşte böyle bir süreçte özellikle petrol fiyatlarının artışından dolayı petrol ihraç eden ülkelerde önemli fonlar birikti. Bu fonların bazıları ülke refah fonu ve ulusal yatırım fonu altında, zor dönemlerde kullanılmak için toplandı. Henüz sayısı ve toplam tutarı hakkında net bilgiler yok. Ancak toplam tutarının 3 trilyon doları geçtiği hesaplanıyor. Küresel kredi pazarının 2 trilyon dolar civarında daraldığı dikkate alınınca bu fonların yaraya ne ölçüde merhem olabileceği de ortaya çıkıyor.

Yeni oyuncular
Şimdi bu fonlar Batı'da zor duruma düşmüş bankalara ve finansal kuruluşlara ortak oluyor. Petrol gelirleri nedeniyle bu fonlar daha çok Körfez ülkelerinde toplanmış. Suudi Arabistan, Kuveyt, B.A.E, Libya, İran, Umman, Katar, Malezya, Rusya, Singapur, Çin, Cezayir, Norveç, Japonya ulusal fon kuran ülkeler. Ülke fonu olduğu için karar vericiler de hükümetler, başbakanlar, cumhurbaşkanları. Dolayısıyla yatırım kararları da ekonomik olmanın yanında siyasi içerikli olabiliyor. Bir anlamda ulusal fonlar yeni tip küresel oyuncular.
Şimdiye kadar UBS, Merrill Lynch, Citigroup, Morgan Stanley gibi kurumlara ortak oldular. Her ortaklık da küresel piyasaları olumlu etkiledi.

Batı'daki yangına Doğu'dan itfaiye
Yeni başlayan bu eğilim aslında varlık ve şirket fiyatlarının cazip düzeylere inmesi halinde bu fonlar tarafından satın alınabileceğini, belki başka alıcıların ortaya çıkabileceğini gösteriyor. Finansal piyasaların kötüleştiği ve varlık fiyatlarının düştüğü bir dönemde ülke fonları yeni bir pencere, yeni bir seçenek gibi duruyor. Belki de nihai alıcılar olarak piyasaların kurtarıcısı olmaya aday.
Geçmiş olumlu konjonktürde biriktirilen fonların şimdi zor dönemde kullanılmasıyla en azından krizin derinleşmesi ve uzun sürmesi, fiyatların çökmesi önlenebilir.
Fonlar genelde Ortadoğu ve Asya'da biriktiği, satın almaların da bu ülkeler tarafından yapıldığı dikkate alınırsa, Batı'daki yangına Doğu'daki sermaye itfaiye olarak gelecek. Şirketler ve varlıklar sermayenin toplandığı Doğu'nun eline geçmeye başlayacak. Tabii Batı tarafından izin verildiği ölçüde.

Sonuç
"Doğa, daima yeni şeyler yaratır." Goethe

Kaynak: Sabah

Dairemi satacağım ne kadar eder ?

Etiketler: | 0 yorum

Gayrimenkul müşterilerinin sık sorduğu sorulardandır. Peki müşterimizin satışa çıkarmak istediği dairenin fiyatını nasıl bulacağız? Öncelikle değerleme nedir sorusunun cevabını verelim.

Değerleme Nedir?

“Değerleme” bir varlığın veya gayrimenkulün, gayrimenkul projesinin veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların belli bir tarihteki muhtemel değerinin bağımsız ve tarafsız olarak takdir edilmesidir.


Herkes tarafından ortak ölçütler kullanılmasa da, gayrimenkul değerlemesi yaparken bazı kıstaslar esas alınır.


Örneği daire üzerinden devam ettirirsek daire için bir gayrimenkul bilgi formu doldurulur. Dairenin ve apartmanın özelliklerini içeren bilgi formu doldurulduktan sonra, dairenin bulunduğu lokasyondaki ve diğer portföylerdeki benzer dairelerin fiyatlarına bakılarak ortalama fiyatlar belirlenir.


Dairenin konumu, masraf durumu, bulunduğu kat (giriş ve en üst dezavantajdır), binanın yaşı, binanın özellikleri (asansörlü-bahçeli…) gibi maddeler de fiyat üzerinde etkilidir.


Değerleme yapılıp da ekspertiz raporu hazırlandıktan sonra diğer satılık daire örnekleri ile müşteriye fiyat teklifi sunulur. İlgili gayrimenkul danışmanın dürüstlüğünü esas alırsak (bu da ayrı bir yazı konusu, “gayrimenkul danışmanı müşteriye karşı neden dürüst olmaz?”) bilinçli müşterinin bu fiyatı kabul etmesi gerekir; fakat çoğu müşteri evinin değerinin düşük olduğunu iddia eder, peki neden?


Öncelikle ev sahipleri, satmaya karar verdikleri evle ilgili duygusal bağlarını kopartamazlar.
Muhtemelen o evde hatırlanması gereken, çok özel anlarına dair anıları vardır. Bunun sebebi ilk evleri de olabilir, çocuklarının o evde nişanlanması da olabilir, torunlarının büyüdüğü ev olması da olabilir, başka sebepler de.


Bu unutulmaması gereken anlar yüzünden de, ev sahibinin gözünde o evin değeri rayicinden yüksek olur, çünkü o eve anlam yüklenmiş olur.
Diğer bir neden de ev sahibinin ihtiyaç içinde olmasıdır. Belli miktarda paraya ihtiyacı vardır ve bu yüzden de evine ihtiyacı olan miktar kadar değer koyar. Bu mantık dışı olsa da, görülen bir durumdur.


Örneğin bir müşterim evine 185.000 YTL fiyat koymuştu, ben ekspertiz raporu hazırladıktan sonra ev sahibine dairenin 165.000 YTL edeceğini söyledim; fakat kabul etmedi. Neden ilk fiyatta direttiğini sorunca aldığım cevap: “Evimi bu fiyata sattıktan sonra 20.000 YTL’lik borcumu ödeyeceğim, e kalan 165.000 YTL’ye de bu bölgeden kötü de olsa anca ev bulurum”.
Yani müşterim ev fiyatını herhangi bir analiz sonucu değil, ihtiyacına göre belirlemiş ve hataya düşmüştü. 185.0000lik fiyatı kabul etseydim, daireyi portföyüme katacaktım; ama ben kibarca evin değerinin bu olmadığını ve bu fiyata satılmasının da çok zor olduğunu söyleyerek daireden çıktım. Aslında daireyi portföyüme katmak ve tabelamı asmak benim için yeterliydi; ama etik olmazdı (bir sonraki yazı konum).


Evinizin satmak isterseniz veya sadece merakınızdan fiyatını öğrenmek isterseniz bu işi uzmanlarına bırakmanızı tavsiye ederim. Nasıl ki bankaya para yatırıp da maksimum verimi alabilmek için bireysel müşteri temsilcilerinden yardım alıyorsanız, evinizin değerini belirlemede de bu yöntemi kullanın. Birçok gayrimenkul firması ücretsiz ekspertiz hizmeti sunmaktadır, bundan yararlanın ve bu işi uzmanına bırakın.Aksi halde rayic dışı belirleyeceğiniz fiyat, hem dairenizin satışını engelleyecek veya fazlasıyla geciktirecektir, hem de size zaman ve para kaybı olarak olumsuz olarak yansıyacaktır.

Kaynak:Milliyet Emlak Blog

Kiracılara koruma geliyor

Etiketler: | 0 yorum

Yeni Borçlar Kanunu Tasarısı yasalaştığında kira bedellerine yapılacak artış, üretici fiyat endeksindeki (üretici enflasyonu) artışı geçemeyecek. Kira sözleşmelerine üretici fiyat endeksinden daha yüksek artış yazılamayacak

Enflasyonu körüklüyor
Enflasyonun tek haneye inmesine karşın hâlâ iki haneli rakamlardan aşağı düşmeyen ve kiracı-ev sahibi kavgalarına yol açan kira artışlarına, yasal sınırlama geliyor. Türk Borçlar Kanunu Tasarısı (TBKT) yürürlüğe girdiğinde, kira bedellerinde yapılacak artış, bir önceki yıl gerçekleşen üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışını geçemeyecek. Kira sözleşmesine, ÜFE’den yüksek bir artış yazılamayacak.

Emsal dikkate alınacak
Sözleşmede bir oran belirtilmemişse mahkeme ÜFE artışını geçmemek kaydıyla yeni artış bedelini konutun durumunu göz önüne alarak belirleyecek. Beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli hakim tarafından ÜFE artış oranı, konutun durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak tespit

Arıza kirayı indirecek
Tasarıya göre, kiralanan bir dairenin sonradan çatısı akar, su, elektrik tesisatında arıza oluşur, şöminesi tüterse kiracı ev sahibinden onarım yapılmasını isteyebilecek. Kiracı, söz konusu arızadan kaynaklı zararı ev sahibinden isteyebilecek. Kiracı ayrıca onarım yapılıncaya kadar geçecek süre için kira bedelinden, ortaya çıkan ‘ayıp’la orantılı bir indirim yapılmasını talep edebilecek.

Oğlum evlenecek, çık’ yok
Kiracılarla ev sahipleri arasında en sık karşılaşılan sorunlardan birisi de evini boşalttırmak isteyen ev sahiplerinin ‘Oğlum evlenecek, kızım gelin olacak, Almanya’dan torunum gelecek’ gibi bahaneler ileri sürmeleri. Tasarıda, bu gerekçe ileri sürülerek boşaltılan dairelerin, o kişilere verilmediği taktirde, üç yıl süreyle eski kiracıdan başkasına kiralanamayacağı öngörülüyor.

Tercih hakkı eski kiracının
Yeniden inşa amacıyla boşalttırılan konutlar da haklı bir sebep olmazsa 3 yıl geçmedikçe başkasına kiralanamayacak. Yeniden yapılmak üzere yıkılan binanın eski kiracıları, inşaat bittikten sonra öncelikle oturma hakkına sahip olacak. Bu hakkın bir ay içinde kullanılması gerekecek. Bu hükümlere aykırı davranan ev sahipleri, eski kiracısına bir yıllık kira bedeli kadar tazminat ödeyecek.

Yasadan sonra kiralar peşin ödenmeyecek
Yaygın uygulamanın aksine yeni yasa tasarısında kira bedelinin ‘aksine sözleşme ve yerel adet olmadıkça’ peşin değil, her ayın sonunda ödenmesi düzenleniyor. Ancak ödemenin, en geç kira süresinin bitiminde yapılması gerekiyor. Kiracı ödemeyi yapmadığı takdirde ev sahibi en az otuz gün olmak üzere süre verecek. Ancak bu süre, bildirimin yapıldığı tarihte işlemeye başlayacak.

Komşuya saygı korunuyor
Mevcut kanundaki kiracının, kiraladığı daireyi özenle kullanması ve komşulara saygı göstermesi yükümlülüğü, daha açık kurallara bağlanarak yeni kanuna da taşındı. Kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda ev sahibi otuz gün vererek durumunu düzeltmesi için ihtarda bulunacak. Ancak, kiracının davranışları değişmezse ev sahibi yazılı bildirimle sözleşmeyi feshedebilecek.

Eski hale getir şartı kalkıyor
Kiracı, ev sahibinin rızasıyla konutta veya dükkanda değişiklik yapabilecek. Yazılı olarak kararlaştırılmadıkça, mal sahibi, yapılan değişikliklerin eski haline getirilmesini isteyemeyecek. Kiracı mal sahibinin rızası olmadan yeri başkasına devredemeyecek. Fakat mal sahibi, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça onayı verecek.

Depozito bankaya yatırılacak
Mülk sahibi, kiracıdan en çok üç aylık kira kadar depozito isteyecek. Kiracı parayı bankada vadeli hesaba yatıracak. Kiracılar, kira süresinin bitiminden itibaren üç ay içerisinde bankaya başvurarak depozitoyu faiziyle birlikte geri alabilecek. Kiracıya, kira ve apartman aidatı dışında ödeme yükümlülüğü getirilemeyecek. İhtara rağmen kira ödememek, tahliye sebebi sayılacak. Kira ve yakıt giderinin yanı sıra ısıtma, aydınlatma, su, kapıcı parasını ödememek tahliye sebebi olacak.

15 gün önceden bildirim zorunlu
Ev sahibi, sözleşme süresinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılacak. Ancak, ev sahibi, her uzama yılının bitiminden üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilecek.

Evi boşaltmayı eş onaylayacak
Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemeyecek. Bu rızanın alınması mümkün olmazsa veya eş haklı sebep olmaksızın rızasını vermekten kaçınırsa kiracı, hakimden bu konuda bir karar vermesini isteyebilecek.

Dövizle kira beş yıl artmayacak
Kira bedeli yabancı bir para birimiyle belirlenmişse, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamayacak. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de dikkate alınarak emsal kira bedellerine göre güncelleme yapılacak.

İstanbul’un zam şampiyonu konut

Etiketler: | 0 yorum

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi’ne göre, perakende fiyatlar 2007 yılında yüzde 12,46, toptan fiyatlar ise yüzde 7,25 arttı. Yüzde 14,45 ile en fazla artış konutta yaşandı

Yıllık bazda, İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi’nde yer alan gıda harcamaları grubunda yüzde 10,74 artış görüldü. Konut harcamaları grubundaki yıllık artış yüzde 14,45, ev eşyası harcamaları grubundaki artış yüzde 7,69, giyim harcamaları grubunda yüzde 9,15, sağlık ve kişisel bakım harcamaları grubundaki artış yüzde 9,93, ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubundaki artış yüzde 6,00, kültür-eğitim ve eğlence harcamaları grubundaki artış yüzde 10,30 ve diğer harcamalar grubundaki yıllık artış da yüzde 5,33 olarak gerçekleşti.

Aylık bazda ise İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi’nde yer alan gıda harcamaları grubunda yüzde 1,47 artış görüldü. Konut harcamaları grubundaki aylık artış yüzde 2,18, ev eşyası harcamaları grubundaki artış yüzde 0,09, sağlık ve kişisel bakım harcamaları grubundaki artış yüzde 0,40, ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubundaki artış yüzde 0,77 ve diğer harcamalar grubundaki aylık artış da yüzde 1,12 olarak gerçekleşti.

Aralık ayında giyim harcamaları grubunda yüzde 1,37, kültür-eğitim ve eğlence harcamaları grubunda da yüzde 6,38 azalış izlendi.

Konutta kredi faizleri ne olacak?

Etiketler: | 0 yorum

Konut kredileri faizlerinin özellikle 2008’in ikinci yarısından itibaren düşüş trendinde devam etmesi ve yılın sonu, 2009’un başında yüzde 1 seviyelerine gerilemesi bekleniyor

Son dönemde konut kredi faiz oranlarında ciddi değişiklikler olmadı. Sadece birkaç banka, faizlerinde küçük oranlarda indirime gittiler. Hali hazırda sektörde yüzde 1’in altında faiz oranları da uygulanıyor. Ancak bu oranlar, bir yıl gibi oldukça kısa vadelere veriliyor. Beş yıl ile 15 yıl gibi daha uzun vadelerde kredilerin faizleri ise yüzde 1.20-1.44 aralığında değişiyor.
Konut kredilerinde faizleri 2007 yılını bu aralıkta bitirdi. Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, son bir aylık süreçte faizlerde aşağıya doğru bir eğilim olduğunu ancak global piyasalarda oluşan çalkantının kredi maliyetlerini olumsuz etkilemesi nedeniyle bu trendin çok hızlı olmadığını söylüyor.

Önümüzdeki dönemde Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını düşürmeye devam etmesinin beklendiğini söyleyen Güven, risk algılamasındaki değişim ve risk primlerinde oluşan artışın kredi faizlerinde aynı oranda düşüşü engelleyeceği görüşünde.

2008’in sonunda yüzde 1 bekleniyor
Anadolubank Pazarlama Müdürü Oğuz Korkmaz ise yeni yılın ilk aylarında faizlerde birkaç puanlık düşüşler yaşanabileceğini ancak bu düşüşün müşteri hareketini değiştirecek ölçüde etkili olmayacağını söylüyor. Korkmaz, faiz hareketlerinde ABD’deki şirketlerin bilanço açıklayacak olmaları nedeniyle mart ayına kadar piyasalardaki seyrin izleneceğini belirtiyor.
Konut kredileri faizlerinin özellikle yılın ikinci yarısından itibaren düşüş trendinde devam etmesi ve 2008’in sonu, 2009’un başında yüzde 1 seviyelerine gerilemesi bekleniyor.

Bankaların konut kredilerinde uyguladıkları vade ve faizlerde son durum şöyle:
Akbank: Akbank geçen ay konut kredi faizlerinde indirime gitti. 12 ay vadeye yüzde 0.99 faiz uygulayan banka, 24 ay vadeli kredilerin faizini yüzde 1.29’dan 1.09’a, 240 ay vadenin faizini ise yüzde 1.31’den yüzde 1.29’a çekti. Akbank kredi seçeneklerine ara vadeler de ekledi. Buna göre 36 aya yüzde 1.16, 48 aya 1.19, 60 aya ise yüzde 1.21 oranında faiz uygulanmaya başlandı. Euro cinsi kredilerde ise 240 ay vadeye yüzde 0.60 faiz uygulayan banka, dolar cinsi kredilerde ise 120 ay vadede yüzde 0.65 faiz uyguluyor.

Anadolubank: Faiz oranlarını değiştirmeyen banka, 168 ay vadeli YTL cinsi kredilere yüzde 1.28, en uzun vade olan 180 ayda ise 1.25 faiz uyguluyor. Dolar ve Euro cinsi kredilerde ise 120 aya kadar tüm vadelerdeki oranı, yüzde 0.75. Japon Yeni cinsi kredilerde 12 aya yüzde 0.30, 120 aya ise 0.39 oranında faiz uygulanıyor. 120 ay vadeli İsviçre Frangı cinsinden kredinin faizi ise yüzde 0.54.

Denizbank: Geçen ay faizlerini değiştirmeyen Denizbank, 120 aylık vadeleri 180 aya uzatmayı tercih etti. Buna göre YTL kredilerde 180 aya yüzde 1.31, döviz kredilerde ise dolara 180 ayda yüzde 0.70, Euro’ya ise yüzde 0.65 faiz uyguluyor.

Fortis: Faizlerde değişikliğe gitmeyen Fortis, 12 ay vadeye yüzde 0.98 ile en düşük faizi uyguluyor. 36 ay vadede 1.30, 120 ay vadeye ise yüzde 1.31 oranında faiz uyguluyor. Euro ve dolar cinsi kredilerde ise 60 aya kadar vadelerde yüzde 0.75, 300 aya ise yüzde 0.80 faiz uygulamaya devam ediyor.

Finansbank: Finansbank’ın YTL cinsi konut kredi faizleri 24 ay vadede 1.19, 84 ay vadede 1.24, 120 vadede 1.27, 360 ay vadede ise 1.29 olarak devam ediyor. Euro cinsi kredilerde 144 ay vadede yüzde 0.55, dolar cinsi kredilerde ise yüzde 0.60 uygulanıyor.

Garanti Bankası: Garanti geçen ay faizlerde indirime giden az sayıda bankadan biri oldu. İndirimli mortgage kapsamında 12 ay vadeye yüzde 1.16, 18 aya yüzde 1.23, 36 aya yüzde 1.26 faiz uyguluyor. 36 ay vadeye uygulanan yüzde 1.26’lık faiz 1.24’e, 60 ayın faizi yüzde 1.28’ten 1.25’e, 240 ayın faizi ise yüzde 1.30’dan 1.27’ye çekildi. Bankanın döviz kredi faizleri ise şöyle: Dolarda 48 ay vadeye 0.60, 60 ay vadeye 0.65, 240 ay vadeye 0.70 faiz uyguluyor. 240 ay vadeli Euro kredilerin faizi ise yüzde 0.65. İsviçre Frangında ise 60 aya 0.55, 240 aya 0.60 faiz uygulanıyor.

Halk Bankası: Banka, faizlerini değiştirmeyerek 120 aya kadar tüm vadelerde yüzde 1.31 faiz uygulamaya devam ediyor.

HSBC: Geçen ay konut kredi faizlerinde değişikliğe gitti. YTL cinsi kredilerde 6 ay vadenin faizi yüzde 0.93’ten yüzde 0.89’a, 12 ay vadenin yüzde 1.16’dan yüzde 1.13’e, 18 ay vadenin yüzde 1.23’ten yüzde 1.20’ye, 24 ay yüzde 1.27’den 1.24’e, 36 ay ise yüzde 1.29’dan 1.27’ye çekildi. Banka 48 aya yüzde 1.28, 84 aya yüzde 1.30, 360 aya ise yüzde 1.35 faiz uyguluyor.
İş Bankası: Faizlerini değiştirmeyen İş Bankası, YTL cinsi kredilerde 120 ay vadeye yüzde 1.30, Euro ve dolar cinsi kredilerde 36 ay vadede yüzde 0.70, 120 ay vadede ise yüzde 0.75 faiz uyguluyor.

Millenium Bank: Faiz oranlarını değiştirmeyen banka, 180 aya kadar vadeli YTL cinsi kredilere yüzde 1.44 faiz uyguluyor. Euro cinsi kredilerde 180 aya yüzde 0.59, İsviçre Frangı bazındaki kredilere yüzde 0.52, dolar cinsi kredilerde ise 120 aya yüzde 0.63 faiz uyguluyor.
Oyakbank: Faizlerini değiştirmeyen Oyakbank, YTL cinsi kredilerde 144 ay vadeye yüzde 1.35 faiz uyguluyor. Döviz kredi faizlerinde ise 144 ay vadeye dolara yüzde 0.72, Euro’ya 0.69 faiz uyguluyor.

Şekerbank: Banka, YTL kredilerde 24 ay vadede yüzde 1.66 faiz uygulayan banka, 84 ay vadede yüzde 1.35, 360 ay vadede ise yüzde 1.33 faiz uyguluyor. Banka, dolar ve Euro cinsi kredilerde ise 120 ay vadeye yüzde 0.65 oranında faiz uyguluyor.

TEB: Faiz oranlarını değiştirmeyen TEB, YTL kredilerde 12 vay vadeye yüzde 1.45, 36 ay vadeye yüzde 1.34, 180 ay vadeye ise 1.31 faiz uyguluyor.

Tekstilbank: Geçen ay faizlerini değiştiren Tekstilbank, YTL cinsi kredilerde 24 ay vadenin faizini yüzde 1.39’dan 1.35’e, 120 ay vadeyi ise yüzde 1.37’den 1.31’e indirdi. Döviz cinsi kredi faizlerini değiştirmeyen banka, vadeleri ise aşağı çekti. Dolarda 48 ay vadeye 0.75, 84 ay vadeye 0.79, Euro’da ise 84 ay vadeye 0.69 faiz uyguluyor.

Vakıfbank: Banka, 12 aya yüzde 0.89, 24 aya yüzde 1.08, 36 aya 1.15, 48 aya 1.18, 60 aya 1.20, 240 aya ise 1.28 faiz uyguluyor.

YKB: Yapı Kredi, faiz oranlarında değişikliğe giderek, YTL cinsi kredilerde 240 ay vadenin faizini yüzde 1.35’ten 1.31’e çekti. Döviz cinsi kredilerde ise dolar bazında 240 ay vadeye yüzde 0.69, Euro bazlı kredilerde ise 240 ay vadeye yüzde 0.59 oranında faiz uyguluyor.

Ziraat Bankası: Faizlerini değiştiren bir diğer banka olan Ziraat Bankası, 120 aya kadar vadeli YTL kredilerin faizini yüzde 1.35’ten 1.30’a indirdi.

Kaynak: Milliyet Emlak

Mortgage Brokerları Dernekleşti

Etiketler: | 0 yorum

Türkiye'deki mortgage brokerlarınının mesleki anlamda gelişimi ve sosyal dayanışma sağlamak amacıyla " Mortgage Brokerları Derneği " kuruldu.Mortgage Brokerları Derneği'nin başkanlığını Mutlu İnşaat CEO'su Hakan Buvan yürütüyor.İstanbul'da kurulan derneğin en önemli hedeflerinden biri de mortgage brokerlığı eğitimine destek vererek mali sektörde nitelikli eleman yetişmesini sağlamak.

Mortgage Brokerlar Derneği Başkanı Hakan Buvan,derneğin,mortgage konusunda taraflara etkili danışmanlık yaparak mesleğin etik değerlerine sahip çıkacağını belirterek,bu konuda şu bilgileri verdi:

"Mortgage broker mesleğinin toplum içinde saygın ve güvenilir bir yer alması için çalışmalarda bulunacağız.Bunun yanında dernek,kamu kurumları ve diğer ilgili özel kuruluşlarla olan ortak
çalışmalarda etkin verimlilik hedefleyen çalışmalarda bulunacak.Gayrimenkul ekspertizleri,mortgage konusunda uzmanlaşan hukukçuları ve bankacıları,emlak brokerlarını çatımız altında toplamayı hedefliyoruz"

Konutta kredi faizleri ne olacak?

Etiketler: | 0 yorum

Konut kredileri faizlerinin özellikle 2008’in ikinci yarısından itibaren düşüş trendinde devam etmesi ve yılın sonu, 2009’un başında yüzde 1 seviyelerine gerilemesi bekleniyor
Son dönemde konut kredi faiz oranlarında ciddi değişiklikler olmadı. Sadece birkaç banka, faizlerinde küçük oranlarda indirime gittiler. Hali hazırda sektörde yüzde 1’in altında faiz oranları da uygulanıyor. Ancak bu oranlar, bir yıl gibi oldukça kısa vadelere veriliyor. Beş yıl ile 15 yıl gibi daha uzun vadelerde kredilerin faizleri ise yüzde 1.20-1.44 aralığında değişiyor.

Konut kredilerinde faizleri 2007 yılını bu aralıkta bitirdi. Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, son bir aylık süreçte faizlerde aşağıya doğru bir eğilim olduğunu ancak global piyasalarda oluşan çalkantının kredi maliyetlerini olumsuz etkilemesi nedeniyle bu trendin çok hızlı olmadığını söylüyor.

Önümüzdeki dönemde Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını düşürmeye devam etmesinin beklendiğini söyleyen Güven, risk algılamasındaki değişim ve risk primlerinde oluşan artışın kredi faizlerinde aynı oranda düşüşü engelleyeceği görüşünde.

2008’in sonunda yüzde 1 bekleniyor

Anadolubank Pazarlama Müdürü Oğuz Korkmaz ise yeni yılın ilk aylarında faizlerde birkaç puanlık düşüşler yaşanabileceğini ancak bu düşüşün müşteri hareketini değiştirecek ölçüde etkili olmayacağını söylüyor. Korkmaz, faiz hareketlerinde ABD’deki şirketlerin bilanço açıklayacak olmaları nedeniyle mart ayına kadar piyasalardaki seyrin izleneceğini belirtiyor.

Konut kredileri faizlerinin özellikle yılın ikinci yarısından itibaren düşüş trendinde devam etmesi ve 2008’in sonu, 2009’un başında yüzde 1 seviyelerine gerilemesi bekleniyor.

Bankaların konut kredilerinde uyguladıkları vade ve faizlerde son durum şöyle:

Akbank: Akbank geçen ay konut kredi faizlerinde indirime gitti. 12 ay vadeye yüzde 0.99 faiz uygulayan banka, 24 ay vadeli kredilerin faizini yüzde 1.29’dan 1.09’a, 240 ay vadenin faizini ise yüzde 1.31’den yüzde 1.29’a çekti. Akbank kredi seçeneklerine ara vadeler de ekledi. Buna göre 36 aya yüzde 1.16, 48 aya 1.19, 60 aya ise yüzde 1.21 oranında faiz uygulanmaya başlandı. Euro cinsi kredilerde ise 240 ay vadeye yüzde 0.60 faiz uygulayan banka, dolar cinsi kredilerde ise 120 ay vadede yüzde 0.65 faiz uyguluyor.

Anadolubank: Faiz oranlarını değiştirmeyen banka, 168 ay vadeli YTL cinsi kredilere yüzde 1.28, en uzun vade olan 180 ayda ise 1.25 faiz uyguluyor. Dolar ve Euro cinsi kredilerde ise 120 aya kadar tüm vadelerdeki oranı, yüzde 0.75. Japon Yeni cinsi kredilerde 12 aya yüzde 0.30, 120 aya ise 0.39 oranında faiz uygulanıyor. 120 ay vadeli İsviçre Frangı cinsinden kredinin faizi ise yüzde 0.54.

Denizbank: Geçen ay faizlerini değiştirmeyen Denizbank, 120 aylık vadeleri 180 aya uzatmayı tercih etti. Buna göre YTL kredilerde 180 aya yüzde 1.31, döviz kredilerde ise dolara 180 ayda yüzde 0.70, Euro’ya ise yüzde 0.65 faiz uyguluyor.

Fortis: Faizlerde değişikliğe gitmeyen Fortis, 12 ay vadeye yüzde 0.98 ile en düşük faizi uyguluyor. 36 ay vadede 1.30, 120 ay vadeye ise yüzde 1.31 oranında faiz uyguluyor. Euro ve dolar cinsi kredilerde ise 60 aya kadar vadelerde yüzde 0.75, 300 aya ise yüzde 0.80 faiz uygulamaya devam ediyor.

Finansbank: Finansbank’ın YTL cinsi konut kredi faizleri 24 ay vadede 1.19, 84 ay vadede 1.24, 120 vadede 1.27, 360 ay vadede ise 1.29 olarak devam ediyor. Euro cinsi kredilerde 144 ay vadede yüzde 0.55, dolar cinsi kredilerde ise yüzde 0.60 uygulanıyor.

Garanti Bankası: Garanti geçen ay faizlerde indirime giden az sayıda bankadan biri oldu. İndirimli mortgage kapsamında 12 ay vadeye yüzde 1.16, 18 aya yüzde 1.23, 36 aya yüzde 1.26 faiz uyguluyor. 36 ay vadeye uygulanan yüzde 1.26’lık faiz 1.24’e, 60 ayın faizi yüzde 1.28’ten 1.25’e, 240 ayın faizi ise yüzde 1.30’dan 1.27’ye çekildi. Bankanın döviz kredi faizleri ise şöyle: Dolarda 48 ay vadeye 0.60, 60 ay vadeye 0.65, 240 ay vadeye 0.70 faiz uyguluyor. 240 ay vadeli Euro kredilerin faizi ise yüzde 0.65. İsviçre Frangında ise 60 aya 0.55, 240 aya 0.60 faiz uygulanıyor.

Halk Bankası: Banka, faizlerini değiştirmeyerek 120 aya kadar tüm vadelerde yüzde 1.31 faiz uygulamaya devam ediyor.

HSBC: Geçen ay konut kredi faizlerinde değişikliğe gitti. YTL cinsi kredilerde 6 ay vadenin faizi yüzde 0.93’ten yüzde 0.89’a, 12 ay vadenin yüzde 1.16’dan yüzde 1.13’e, 18 ay vadenin yüzde 1.23’ten yüzde 1.20’ye, 24 ay yüzde 1.27’den 1.24’e, 36 ay ise yüzde 1.29’dan 1.27’ye çekildi. Banka 48 aya yüzde 1.28, 84 aya yüzde 1.30, 360 aya ise yüzde 1.35 faiz uyguluyor.

İş Bankası: Faizlerini değiştirmeyen İş Bankası, YTL cinsi kredilerde 120 ay vadeye yüzde 1.30, Euro ve dolar cinsi kredilerde 36 ay vadede yüzde 0.70, 120 ay vadede ise yüzde 0.75 faiz uyguluyor.

Millenium Bank: Faiz oranlarını değiştirmeyen banka, 180 aya kadar vadeli YTL cinsi kredilere yüzde 1.44 faiz uyguluyor. Euro cinsi kredilerde 180 aya yüzde 0.59, İsviçre Frangı bazındaki kredilere yüzde 0.52, dolar cinsi kredilerde ise 120 aya yüzde 0.63 faiz uyguluyor.

Oyakbank: Faizlerini değiştirmeyen Oyakbank, YTL cinsi kredilerde 144 ay vadeye yüzde 1.35 faiz uyguluyor. Döviz kredi faizlerinde ise 144 ay vadeye dolara yüzde 0.72, Euro’ya 0.69 faiz uyguluyor.

Şekerbank: Banka, YTL kredilerde 24 ay vadede yüzde 1.66 faiz uygulayan banka, 84 ay vadede yüzde 1.35, 360 ay vadede ise yüzde 1.33 faiz uyguluyor. Banka, dolar ve Euro cinsi kredilerde ise 120 ay vadeye yüzde 0.65 oranında faiz uyguluyor.

TEB: Faiz oranlarını değiştirmeyen TEB, YTL kredilerde 12 vay vadeye yüzde 1.45, 36 ay vadeye yüzde 1.34, 180 ay vadeye ise 1.31 faiz uyguluyor.

Tekstilbank: Geçen ay faizlerini değiştiren Tekstilbank, YTL cinsi kredilerde 24 ay vadenin faizini yüzde 1.39’dan 1.35’e, 120 ay vadeyi ise yüzde 1.37’den 1.31’e indirdi. Döviz cinsi kredi faizlerini değiştirmeyen banka, vadeleri ise aşağı çekti. Dolarda 48 ay vadeye 0.75, 84 ay vadeye 0.79, Euro’da ise 84 ay vadeye 0.69 faiz uyguluyor.

Vakıfbank: Banka, 12 aya yüzde 0.89, 24 aya yüzde 1.08, 36 aya 1.15, 48 aya 1.18, 60 aya 1.20, 240 aya ise 1.28 faiz uyguluyor.

YKB: Yapı Kredi, faiz oranlarında değişikliğe giderek, YTL cinsi kredilerde 240 ay vadenin faizini yüzde 1.35’ten 1.31’e çekti. Döviz cinsi kredilerde ise dolar bazında 240 ay vadeye yüzde 0.69, Euro bazlı kredilerde ise 240 ay vadeye yüzde 0.59 oranında faiz uyguluyor.

Ziraat Bankası: Faizlerini değiştiren bir diğer banka olan Ziraat Bankası, 120 aya kadar vadeli YTL kredilerin faizini yüzde 1.35’ten 1.30’a indirdi.

Kaynak: Milliyet

Mortgage krizi küresel piyasaları salladı, ekonomi yavaşladı

Etiketler: | 0 yorum

Son dört yıldır büyüme, enflasyon ve ihracat gibi genel ekonomik göstergelerde büyük bir başarı grafiği yakalan Türkiye, 2007'ye de aynı umutla başlamıştı.
Yılın ilk çeyreğinde büyümede, Uzakdoğu'da patlak veren krize rağmen yüzde 6,8 gibi yüksek bir rakam tutturulmuştu.
Ancak, 27 Nisan gecesi Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan bildiri piyasaları altüst etti. Açıklamanın ardından Borsa'da üç gün içinde yüzde 9,4 kayıp yaşanırken, hisseleri işlem gören şirketlerin piyasa değeri 20,3 milyar düştü. Aynı sürede dolar 1,32 YTL'den 1,3880 yeni liraya, bono bileşik faizi de yüzde 18'den 19,4'e yükseldi. Genelkurmay'ın açıklamasıyla cumhurbaşkanlığı seçimi açmaza girerken, hükümet erken seçim kararı aldı. Bütün bu gelişmeleri 'siyasi istikrarsızlık' olarak değerlendiren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin görünümünü 'pozitif'ten, 'durağan'a çevirdi. Yaşanan bu olumsuz gelişmeler, hükümetin, kamuoyunun ve sivil toplum kuruluşlarının soğukkanlı tutumu sayesinde ekonomik krize dönüşmedi. Ancak, son yıllarda ekonomide tutturulan başarı grafiğinde düşüş gözlendi. Yüzde 4 olarak hedeflenen enflasyon, Merkez Bankası'nın kararlı politikalarına rağmen yüzde 8'i aştı. Seneye iyi başlayan büyüme rakamları ikinci çeyrekte yüzde 5,3'e, üçüncü çeyrekte ise yüzde 4'e geriledi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, "2008 de 2007 gibi kayıp bir yıl olmasın." sözleri yaşananları özetliyordu.

İç politikadaki gelişmelerin yanı sıra ağustos ayında ABD'deki mortgage kriziyle başlayan ve başka alanlara sıçrayan küresel dalgalanma da Türkiye ekonomisini daraltan bir diğer amil oldu. ABD'de son 6 yılda önemli ölçüde artarak yaklaşık 1,4 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşan subprime (yüksek riskli) kredilerin geri ödenmemeye başlaması, bu ülkede konut ve finans sektörlerinde krize yol açtı. Dar boğaz buradan önce Avrupa'ya, daha sonra da diğer piyasalara sıçradı. Daralmadan Türkiye de nasibini aldı. Ekonomiyi menfi etkileyen bir diğer olumsuz gelişme de küresel ısınma sonucu yaşanan kuraklık oldu. Uluslararası piyasalara bakıldığında ise dolar, Euro ve İngiliz Sterlini karşısında tarihinin en düşük değerini gördü. Altın ise uluslararası piyasalarda 28 yılın en yüksek değerine ulaştı. Son yıllarda 'istikrarlı' artışını sürdüren petrolün varil fiyatı ise kasım ayında 100 dolar sınırına dayandı.

Türkiye'de yaşanan en önemli gelişme ise 22 Temmuz seçimlerinde AK Parti'nin yüzde 47 oy alması oldu. AK Parti yeniden tek başına iktidar olurken, 30 Ağustos tarihinde açıklanan kabinede ekonominin koordinasyonundan sorumlu başbakan yardımcılığına Nazım Ekren getirildi. Dışişleri Bakanlığı'na atanan Ali Babacan'ın yerine Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Ali Coşkun'un yerine de Zafer Çağlayan getirildi. Hayati Yazıcı devlet bakanı ve başbakan yardımcısı olarak gümrüklerden sorumlu oldu. Enerji Bakanı Hilmi Güler ve Tarım Bakanı Mehdi Eker yeni kabinede yerlerini korudu. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü Ulaştırma Bakanlığı'na, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı bulunan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlandı.

Ekonomide yaşanan yavaşlamaya rağmen 2007'de en sevindirici haber ihracatçılardan geldi. Geçen yılı 85 milyar dolarla kapatan ihracatçılar, bu sene için konulan 100 milyar dolar hedefine 9. ayda ulaştı. İhracatçılar, düşük döviz kurunun kendilerini zor durumda bıraktığını belirterek, Merkez Bankası'ndan faizleri düşürmesi çağrısında bulundu. Hatta ekimde ihracatçı birlikleri, işadamları, işçi ve işveren federasyonları 'Yeter artık indirin' sloganıyla tüm gazetelere verdikleri ortak ilanda Para Politikası Kurulu'ndan faizleri daha fazla düşürme çağrısı bile yaptı. Ancak Merkez Bankası 14 aylık aranın ardından eylülde 0,25 puan indirim yaptı. Aralık ayında ise gecelik borçlanma faizinde 0,50, borç verme faizinde ise 0,75 puanlık indirime gidildi. Karar sonrasında gecelik borçlanma faizi yüzde 15,75, borç verme faizi ise yüzde 20 düzeyine çekildi. İhracatçılar ise bu kararı yeterli görmezken, açıkladıkları rakamlar ise Türkiye'nin yüzünü güldürdü. Eylül itibarıyla yıllık 100 milyar 184 milyon 442 bin dolarla yıl sonu hedefine ulaşılırken, kasım ayında yeni bir rekora imza atıldı. Kasımda bir yıllık ihracat 111 milyon dolara ulaştı; aylık bazda ise 11,1 milyar dolarla 1987'nin yıllık ihracat rakamını geride bıraktı.

Sabah ve atv, yeni sahibini buldu

TMSF, el konulan Etibank'ın sahibi Dinç Bilgin ile Merkez Grubu'nun patronu Turgay Ciner arasında imzalanmış olan gizli sözleşmelerin ortaya çıkması sonrasında Bilgin ve Merkez Grubu'nun medyada faaliyet gösteren 73 şirketinin yönetim ve denetimini Nisan 2007'de devraldı. Fonun satışa çıkardığı atv-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğü için 5 Aralık'taki ihalede Çalık Grubu'na ait Turkuvaz Grubu 1,1 milyar dolarla en yüksek teklifi verdi. Satışı onaylanan TMSF, ihale sonucunu gerekli izinlerin temini amacıyla Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ve Rekabet Kurumu'na gönderdi. Ahmet Çalık'ın aldığı kuruluşlar arasında atv televizyonu, Sabah, Takvim, Günaydın, Yeni Asır ve Pas Fotomaç gazeteleri ile Radyo City ve 11 dergi yer alıyor.

Petkim Azerilere gitti

Türkiye'nin en önemli petrokimya tesisi Petkim, 2007'de yeni sahibini buldu. Petkim'in sermayesindeki yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satışı için 5 Temmuz'da yapılan açık artırma sonucunda ihalede en yüksek teklif 2 milyar 50 milyon dolar ile TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu'ndan geldi. İkinci en yüksek teklifi ise 2 milyar 40 milyon dolar ile Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu verdi. İhale komisyonu, ikinci en yüksek teklifi veren Azeri Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu'nun teklifini Rekabet Kurulu'na sunma kararı aldı. TransCentralAsia yetkilileri, ihale sonrası sorular üzerine ortaklıkta Kazak hisselerinin ağırlıkta olduğunu belirtirken, detaylı bilgi vermekten kaçındı. Ancak daha sonra medyada, bu grubun Ermeni diasporasınca desteklendiği haberleri yer aldı.

En değerli arazi 800 milyon dolara satıldı

Karayolları'nın İstanbul Zincirlikuyu'daki 96 bin 505 metrekarelik arazisini Zorlu Grubu aldı. Dubai Veliaht Prensi Şeyh Maktum'un şirketi ile Zorlu Gayrimenkul'ün çekişmesine sahne olan 7 Mart'taki ihale, rekor fiyatla sonuçlandı. Açık artırmanın 8. turunda 800 milyon dolara çıkan Zorlu, Türkiye'nin en değerli arazisinin sahibi oldu. Bölgede turizm tesisleri, rezidans ve iş merkezi inşa edeceklerini anlatan Zorlu, proje için yaklaşık 400 milyon dolar inşaat yatırımı öngördüklerini açıkladı. 800 milyon dolar ödemeyi peşin yapan Zorlu, 30 Mayıs'ta araziyi resmen devraldı.

Telekom grevi haberleşmeyi aksattı

2007, son yılların en büyük işçi grevine sahne oldu. Türk Telekom ile Türkiye Haber-İş Sendikası arasındaki toplu iş görüşmelerinden anlaşma sağlanamaması üzerine 23 bin 400 işçi 16 Ekim'de greve gitti. 45 gün süren grev, 1991 yılındaki madenci grevinin ardından son yıllardaki en büyük iş bırakma eylemi oldu. Grev, daha çok Telekom hatlarını hedef alan sabotaj olaylarıyla gündeme yerleşti. Sabotaj olaylarının yaşanması, grevin bitirilmesini güçleştiren en önemli sebep olarak öne çıktı. Taraflar birbirini suçlarken, grev ve sabotajlar birçok sektörde işlerin aksamasına yol açtı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın devreye girmesiyle taraflar anlaştı ve işçiler 29 Kasım sabahı işbaşı yaptı.

Kaynak: Zaman

Borsa mortgage krizini takmadı, dünya 5’incisi oldu

Etiketler: | 0 yorum

İçeride siyaset, dışarıda mortgage kriziyle gelişen dalgalanmaya karşın İMKB yüzde 42’lik getirisi ile en çok sevindirenler liginde öne geçti.
Esra SAHİCİİMKB Endeksi, 39 binden başladığı 2007’yi, 55.538 puandan kapatarak en çok kazandıran borsalarda 5’inci sıraya yerleşti. Global piyasalarda sular durulmasa da İMKB’nin bu yıl da cazibesini koruması bekleniyor.

YABANCILAR BİR KOYDU İKİ ALDI

2008'DE ANA TREND BOZULMAZ

ABD’de ortaya çıkan yüksek riskli mortgage krizi ile panik atak yaşayan Türk para ve sermaye piyasalarında, en yüksek getiri yüzde 42 ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) gerçekleşti. İMKB dünya borsaları içinde bu getiri ile 5’inci sıraya oturdu. 2008 yılında da gelişmekte olan piyasalar içinde cazibesini koruması beklenen İMKB’de, uluslararası piyasalara bağlı olarak dalgalı seyrini sürdürmesi bekleniyor.

TEK PARTİ İLE REKOR KIRDI: Global piyasalar 2007 yılında ABD’de ortaya çıkan mortgage krizi ile korkulu günler yaşadı. Mortgage krizi dünya piyasalarında likiditenin azalmasını ve tedirgin işlemleri de beraberinde getirdi. Ancak bu dalgalanmalara karşın, gelişmekte olan ülke piyasalarında getiriler yine azımsanmayacak düzeyde gerçekleşti. Bu ülkeler arasında Türkiye’de yüksek faiz cazibesi ile tercih edildi. 2007 yılına İMKB Ulusal 100 Endeksi 39.006 puandan başladı. Yılın ilk yarısında yatırımcılar için en önemli konu cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler oldu. Ordu ile hükümet arasındaki gerginlikler de piyasaların tansiyonunu olumsuz etkiledi. Borsada 22 Temmuz seçimleri öncesinde yabancı yatırımcılar, "tek parti iktidarına" oynadı. Seçim sonrasında AKP ile birlikte borsa yatırımcısı da kazandı. Rekor üzerine rekor kıran endeks, 24 Temmuz’da 54.930 puana çıktı.

MERKEZ BANKALARI ZİNCİRİ: Ancak bu olumlu hava, global piyasalardan gelen soğuk rüzgarlarla uzun sürmedi. İMKB Ulusal 100 Endeks’i ağustos ayı ortasında seans içinde 43.300 seviyesine kadar geriledi. Piyasalarda nefesler tutuldu ve olumsuzluklar arka arkaya gelmeye başladı. Mortgage piyasasına yatırım yapan hedge fonların batış haberlerine dünyanın en büyük bankalarının zararlarına yönelik söylentiler eklenince piyasalarda dalganın boyu büyümeye başladı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimleri de piyasaların ateşini söndürmedi. Dalgalanma arttıkça merkez bankaları devreye girdi. Geçen yıl ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankaları piyasalara likit enjeksiyon yaptı. Bu piyasaların moralini yükseltti. Ancak ABD ve Avrupa finans piyasalarına bu yeterli olmadı. Söylentiler ve olumsuz haberler arka arkaya gelmeye devam ederken, ABD’de mortgage krizine yönelik zarar rakam beklentisi de büyümeye başladı. Yılın sonuna doğru ise FED başta olmak üzere 4 büyük merkez bankası kasalarını birbirine açarak piyasadaki likidite soruna çare aradı. 2007 yılının tamamında dünya merkez bankaları bu krizi frenleyebilmek adına piyasalara 1 trilyon dolara yakın bir likit enjeksiyon yaptı.

TÜRKİYE 5’İNCİ SIRAYA OTURDU: ABD ekonomisine endekslenen 2007’de gelişmekte olan ülkeler ise yüksek performans gösterdi. Çin borsası yüzde 93.8 oranındaki getiri ile dünyanın en çok getiri sağlayan borsası olurken, Endonezya, Pakistan, Hindistan’ın ardından yüzde 42.38 getiri ile Türkiye 5’inci sıraya yerleşti. Yüksek faiz getirisi ile cazibesini koruyan Türkiye’de, İMKB endeksi yılın son işlem gününü 55.538 puandan tamamladı. İMKB geçen yılın tarihi zirvesini ise 15 Ekim’de 58.864 puanla seans içinde yaptı.

YTL, doları yüzde 18 eritti

GEÇEN yıl döviz, yatırımcısını üzdü. YTL karşısında yılın tamamında yüzde 18 eriyen dolar kuru uluslararası piyasalarda da büyük sarsıntı yaşadı. Birçok para birimi karşısında gücünü kaybeden doların tahtı Euro karşısında yerle bir oldu. Euro dolar karşısında 1.50 seviyesine kadar dayanırken, içeride de yabancıların YTL iştahları ve ABD ekonomisinde yaşanması beklenen durgunluğun tedirginliği ile erimesini sürdürdü. Dolar, Türkiye’de 1.42 YTL ile yıla başladı. Yıl içinde 1.15 YTL seviyelerine kadar geri çekilen dolar, yılın son işlem gününde dün bankalar arası piyasada 1.16 YTL’den işlem gördü. Böylece dolar kuru yılın tamamında YTL karşısında yüzde 18 oranında değer kaybetti.

Altın 27 yılın rekorunu kırdı Türkiye’de yüzde 8 kazandırdı

ALTIN fiyatları 2007’nin son ticaretinde rekor seviyeye ulaştı. Altının 843.20 dolara ulaşmasında Pakistan’ın eski başbakanı Benazir Butto’nun öldürülmesi etken oldu. Altın, Ocak 1980’den beri ilk kez bu seviyeye ulaştı. O dönemde 850 dolara ulaşan Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgal etmesi etkili olmuştu. Türkiye’de de altın fiyatları 2007 yılında yukarı yönlü bir seyir izledi. Geçen yılı 194 YTL düzeyinden tamamlayan Cumhuriyet Altını, bu yılı 210 YTL’den tamamlayarak yüzde 8 getiri sağladı.

Kaynak: Hürriyet

80 saat eğitimle bin emlakçı mortgage broker'ı olacak

Etiketler: | 0 yorum

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile yaptığı protokolle emlakçılara mortagage broker'lığı konusunda hizmet vermeye başlayacak.
Oda Başkanı Sabri Ateş, ev sahibi olmak isteyenlerin artık bankaları dolaşmayacağını, emlakçıların en uygun kredi konusunda müşterilerini yönlendirebileceğini söyledi.

80 SAAT EĞİTİM
İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası, MEB Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'yle, emlakçılara verilecek mortgage broker'lığı sertifikası konusunda bir protokol imzaladı. İnşaat sektörünün geliştiği dönemde Mortgage Yasası'nın da getirdiği standartlar sayesinde artık emlakçıların da eğitimli hale geleceğini dile getiren Ateş, "Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan bu protokolü, Ankara'dan sonra İstanbul'da, yakında da İzmir'de imzalayacağız. Halk Eğitim Merkezleri'nde vereceğimiz sertifika programı ile eğitimli emlakçı ve mortgage broker'ları yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bir yılda bin emlakçının bu programdan yararlanacağını tahmin ediyorum" dedi. Eğitim alacak emlakçılarda en az lise mezunu olma şartı aradıklarını dile getiren Ateş, eğitimlerin toplam 80 saat olacağını söyledi. Ateş, ABD'de mortgage broker'lığı eğitimi almış uzmanların yanı sıra, İMKB'den de konunun uzmanlarının ders vereceğini dile getirdi. MEB Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürü Necmettin Yalçın da iş hayatında eğitimin önemine değinerek, seminer programıyla emlakçıların meslek edinme, beceri kazanma ve konut finansmanında tanıtım ve pazarlama konularında uzmanlaşacağının altını çizdi.

Kaynak: Sabah

Devlerin mortgage zararı 30 milyar doları aşacak

Etiketler: | 0 yorum

Yatırımcıların mortgage krizinden sonra riskli gördükleri tahvillerden çıkmaya başlaması Goldman Sachs'ın Citigroup, Merrill Lynch ve JP Morgan için yaptığı zarar tahminlerini ikiye katladı.
Goldman Sachs, uluslararası piyasaların üç büyük aktörü olan Citigroup, Merrill Lynch ve JP Morgan Chase'in mortgage krizinden kaynaklanan zararının 30 milyar doları aşacağını tahmin etti. Goldman Sachs analisti William Tanona'nın hazırladığı raporda, söz konusu üç kuruluşun yılın son çeyreğinde toplam 33.6 milyar dolar zarar edebileceği belirtildi. Raporda, global kredi krizi derinleştikçe Citigroup'un sermayesini korumak için temettüsünü yüzde 40 azaltmaya gerek duyabileceği kaydedilerek şöyle denildi:

'Temettü de düşecek'"Mevcut kredi krizinin piyasalar tarafından tamamen hazmedilmesi için bir iki çeyreğin geçmesi gerekecek. Dördüncü çeyrek faaliyet sonuçlarının, bir süredir görülen en zayıf sonuçlar arasında yer alması muhtemeldir.
"Mortgage krizinden sonra yatırımcılar bir zamanlar güvenli olarak düşünülen tahvilleri riskli bulup çıkmaya başladılar. Tanona da bu nedenle raporunda, üç büyük yatırım kuruluşunun zararlarına yönelik tahminlerini yaklaşık iki katına çıkardı.
Tanona, Citigroup, Merrill Lynch ve JP Morgan'ın 2007'nin son çeyreğinde sırasıyla 18.7 milyar dolar, 11.5 milyar dolar ve 3.4 milyar dolar zarar göstereceklerini tahmin etti. Analistin aynı konudaki tahminleri daha önce sırasıyla 11 milyar dolar, 6 milyar dolar ve 1.7 milyar dolar şeklindeydi.Tanona ayrıca, Citigroup'un 5 ila 10 milyar dolarlık sermaye oluşturmak veya korumak için 2008'de hisse başına 0.54 olan çeyrek dönem temettüsünü düşüreceğini de tahmin etti.

ECB piyasadan 150 milyar euro çekti

Avrupa Merkez Bankası (ECB) dün, euro bölgesindeki fazla likiditeyi azaltmak için 150 milyar euro daha nakit çektiğini açıkladı. 31 Aralık'tan itibaren vadesi olan, faizleri yüzde 4 oranında sabitlemek isteyen ECB'nin düzenlediği ihaleye 52 banka bu ihaleye katıldı. Önceki gün ihale edilen tam miktar 145.6 milyar euro.
Mortgage sektöründen kaynaklanan riskli kredileri azaltmayı amaçlayan ECB piyasalara iki haftada toplam 348.6 milyar euro nakit pompaladı.

Kaynak: Milliyet