Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Kat Karşılığında Dünya Lideriyiz

Etiketler: |


İstanbul'un merkezi bölgelerinde yaşanan arsa sıkıntısı ve fiyatların giderek yükselmesi gayrimenkul firmalarını, mahalle müteahhitlerinin kullandığı sistem olan "kat karşılığına" yönlendirdi.

Hürriyet'in haberine göre, projeye ayırdıkları finansmanı arsa bedeli olarak ödemek yerine, daire karşılığında ödeme yöntemini tercih eden kuruluşlar arasında, Dumankaya, Güneri, Hasanoğlu, Delta İnşaat, Yapı Endüstrisi gibi firmalar ön plana çıkıyor.

Bunun sonucunda özellikle İstanbul'da kat karşılığı arsa oranları dünya standartlarının üzerine çıktı. Dünyada kat karşılığı oranları ortalama yüzde 25'ler seviyesinde olmasına rağmen, bu Türkiye genelinde yüzde 40'lara, İstanbul'un bazı merkezi bölgelerinde ise yüzde 70'lere çıkıyor..

İstanbul'da şehirleşmenin başladığı 1950'lerden itibaren hakim olan çarpık ve plansız yapılaşma, kötü bir görüntü oluşturmasının yanı sıra, düzenli konutların inşa edilebileceği arsaları da bitirdi. Çarpık yapılaşmayla mücadele eden İstanbul 2005 yılından itibaren gayrimenkul sektörünün çekim merkezi haline geldi.

Bu da, projelerin hızla yükselmesini sağlarken, İstanbul'daki imarlı arsa sayısı da gün geçtikçe azaldı. Konut üreticilerinin proje üretmeye devam ettikçe İstanbul'da arsa arzının uzun vadede bitecek olması, inşaat firmalarını da konut inşa edecek alan bulma konusunda zora sokuyor. Firmalar, konut geliştirebilmek için zamanla şehir içinde kalan sanayi sitelerini, fabrikaları çok yüksek rakamlara satın almaya razı olurken, şehir dışında yeni bölgeler oluşturmaya başladı. Şehir dışında kalan arsaların bile fiyatlarının yükselmesi, arsa bulmak ve fiyatta anlaşmakta zorluk çeken firmaları, arsa sahipleriyle kat karşılığında anlaşma yoluna itiyor.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: