Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Vatandaşın borç yükü 110 milyar YTL

Etiketler: | 0 yorum

Türk halkının bankalar,katılım bankaları ve finansman şirketleri gibi mail sektörü kuruluşlarına,kullandıkları tüketici kredileri ve bireysel kredi kartı harcamaları kaynaklı borcu,yılbaşından bu yana 13.5 milyar YTL'ye yakın artışla 110.8 milyar YTL'ulaştı.

Merkez Bankası verilenlerinden yapılan hesaplanmaya göre söz konusu borç yükü, yılbaşından 13 Haziran'a kadar olan dönemde yüzde 13.8 arttı. Bu oran 13.4 milyar YTL'lik satış anlamına geliyor.Tüketicilerin toplam borç yükü geçen yılın haziran sonundan bu yana geçen yaklaşık bir yıllık dönemde ise yüzde 35.3 (23.9 milyar YTL) arttı.Borcun en büyük kısmını konut kredileri oluşturdu.Yılbaşından bu yana yüzde 15.9 artan (4.9 milyar YTL) konut kredileri 15.8 milyar YTL'ye ulaştı.

Ev Alırken Vergi Borcu Sorulmayacak

Etiketler: | 0 yorum

Vergi borcu olanların ev almasını önleyen düzenlemeden geri adım atılıyor.Başbakan Tayyip Erdoğan,maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a "tapuda işlem yapılması için vergi borcu yoktur yazısı istenmesin " talimatı verdi.Meclis'te geçen günlerde kabul edilen amme alacakları ile ilgili yasa kapsamında ev alan vatandaşların tapu işlemlerini yatırması için vergi borcu bulunmadığına ilişkin belge getirmesine yönelik düzenleme yapıldı.Vergi borcu olanların ev sahibi olamamasının yolunu açan bu düzenlemenin uygulanıp uygulanmayacağı konusunda Maliye Bakanlığı'na yetki verildi.Başbakan Erdoğan geçen günlerde kurmayları ile bir toplantı yaptı.Tapu vergi borcu sorulmasının konut sektörünü olumsuz etkiliyebileceği nedeniyle bu kadar alındı..

En Ağır Borç Konut Kredisinde

Etiketler: | 0 yorum

2005 2006 2007 13.Haz.08
Konut 12.624 22.113 30.904 35.812
Taşıt 6.182 6.327 5.918 5.816
İhtiyaç 10.127 17.583 29.123 34.445
Kredi Kartı 16.869 21.690 26.483 29.530
Diğer 2.953 4.147 4.901 5.156
Toplam 48.755 71.860 97.329 110.759

Kaynak: Sabah Gazetesi

Ev Almanın Tam Zamanı (mı)?

Etiketler: | 0 yorum


Ev almayı ya da satmayı düşünenler bu haberi dikkatli okusun. İşte sır gibi Kamuoyundan saklanan rapor...

Büyük bir emlak şirketinin franchise ofisleri için hazırlattığı rapor sektörle ilgili çarpıcı öngörülerde bulunuyor. Sır gibi gizlenen raporda, emlakçılara evlerini bir an önce ellerinden çıkarmaları öneriliyor. Artan faiz oranlarının, ekonomideki sıkıntıların, gayrimenkul yatırımlarının önünü keseceği vurgulanıyor. Fiyatlardaki düşüşün de devam edeceğinin altı çiziliyor. Ancak araştırmada altı çizilen en temel nokta bunlarla sınırlı değil.

Habertürk'te yer alan haberde, raporun en çarpıcı yanı satıcıların profilindeki değişim için yaptığı analiz. İhtiyaçtan dolayı gayrimenkul satanların sayısının hızla arttığı belirtiliyor. Bu artışın da yıl sonuna kadar katlanarak artması bekleniyor. Satıcı profilindeki bu değişim gerekçesi olarak ise, Türkiye’de uzun süredir hissedilen finansal darboğazın artık dayanılmaz noktaya gelmesi gösteriliyor.

İşte bu gelişmeler emlakta yeni bir dönem anlamına geliyor. Alıcı yaklaşık 4 yıl aradan sonra tekrar kral oluyor. Her ne kadar bazı lüks konut projeleri daha temeli atılmadan satılsa da, orta ve alt gelir grubuna yönelik projelerde büyük sıkıntılar yaşanacağı öngörülüyor.

52 Bin YTL'ye Konut, 4,750 YTL'ye Dükkan

Etiketler: | 0 yorum


TOKİ mülkiyetinde bulunan toplam 731 adet taşınmaz, 30 Haziran 2008 tarihinde gerçekleştirilecek açık artırma ile satılacak.

TOKİ mülkiyetinde bulunan 695 adet dükkan ve 36 adet konut olmak üzere toplam 731 adet taşınmaz, 30 Haziran 2008 tarihinde gerçekleştirilecek açık artırma (teklif alma) ile satışa sunuldu. Türkiye genelinde satışa sunulan dükkan fiyatları 4 bin 750 YTL'den başlarken, konut fiyatları 52 bin YTL'den başlııyor.

Açık Artırmaya ilişkin bankacılık hizmetleri Türkiye Halk Bankası ve Ziraat Bankası tarafından yürütülecek olup, başvurular/teminatlar anılan Bankalar tarafından yetkilendirilmiş şubeler aracılığı ile kabul edilecek.

Başvurular için muhammen bedeli 100 bin YTL’ ye kadar olanlar için 5 bin YTL, muhammen bedeli 100 bin YTL ile 200 bin YTL arasında olanlar için 10 bin YTL, muhammen bedeli 200 bin YTL’nin üstünde olan taşınmazlar için de 50 bin YTL katılım teminatı ödenecek.

Adıyaman, Aksaray, Ankara – Eryaman, Etimesğut Polatlı Zafer, Ankara - Sincan Yenikent Ortapınar 2. Bölge, Ankara - Şereflikoçhisar, Balıkesir - Manyas Kızık Köyü 2. Etap, Balıkesir - Merkez 1. Bölge Ayşebacı Mev., Bilecik - Pazaryeri, Bitlis - Tatvan, Bolu - Merkez Kürkçüler, Burdur - Bucak Konak, Bursa - Nilüfer Kayapa, Çorum - Sungurlu Kuzuluk, Diyarbakır - Bismil Şentepe 1. Bölge, Elazığ - Merkez Sürsürü 2. Bölge, Elazığ - Palu, Gümüşhane - Kelkit, Gümüşhane - Siran, Gümüşhane - Merkez, Karabük - Merkez Fatih 2. Bölge, Karaman - Merkez Yeşilada, Kars - Merkez, Kocaeli - Bekirpaşa, Konya - Beyşehir, Kütahya - Merkez İnköy 2. Etap, Ordu - Fatsa Şerefiye, Osmaniye - Düziçi, Samsun - Merkez Çobanlı Atakent 2. Etap, Siirt - Merkez Bostancık, Sivas - Merkez Çayboyu, Tokat - Merkez Dedeli 2. Bölge, Uşak - Merkez Kuyucak ve Yozgat - Boğazlıyan projelerinde yer alan işyerleri yüzde 15 peşinat oranı için 84 ay, diğer projelerde yer alan işyerleri ise yüzde 25 peşinat oranı için 84 ay; konutlar ise yüzde 25 peşinat oranı için 120 ay vadeyle satılacak.

PEŞİNDE YÜZDE 22 İNDİRİM

İstanbul - Bakırköy’deki konut için yüzde 30 peşin, 60 ay vade süresi uygulanırken,

İstanbul - Bahçeşehir’deki konut için yüzde 25 peşin, 120 ay vade süresi uygulanacak.

Ankara - Çankaya Meclis Lojmanları için yüzde 25 peşinat oranı için 48 ay vade, Yüzde 35 peşinat için 60 ay vade ve yüzde 5 oranında indirim yapılacak. Yüzde 45 peşinat için 72 ay vade süresi uygulanacak ve yüzde 10 oranında indirim yapılacak. Peşin ödeme durumunda yüzde 22 indirim uygulanacak.

Satış işlemlerine yönelik reklam, tanıtım, pazarlama ve satış organizasyonu hizmetleri Eskidji A.Ş. tarafından yerine getirilecek.

AÇIK ARTIRMA YERİ VE SAATİ

Yer: Merkez İstanbul Eskidji Yenibosna/İstanbul, naklen canlı baglantı Toki Salonu Bilkent/Ankara, ses baglantılı Ege Palas Oteli Alsancak / İzmir ve Mavi Sürmeli Oteli Seyhan/Adana

Tarih: 30.06.2008

Saat: 14:00

Tel: 444 45 45

187 Bin YTL Daire, 162 Bin YTL'ye...

Etiketler: | 0 yorum

Yeşilkoru Evleri'nde 187 bin YTL'den satılan 141 metrekarelik 3+1 daireler, Franke beyaz eşyalarıyla birlikte 162 bin YTL'den satılıyor.

Yenidoğan’daki Yeşilkoru Evleri sitesinin ilk etabını 4 ay erken bitirerek nisan ayında sahiplerine teslim etmeye başlayan Aydın Yapı, yeni bir satış kampanyasına başladı.

"Dayalı döşeli, depreme dayanıklı, mükemmel fiyatla, süper lüx bir siteye taşınmaya hazır mısınız?" sloganıyla tanıtılan kampanyaya göre daha önce 187 bin YTL'den satılan 141 metrekarelik 3+1 daireler, Franke beyaz eşyalarıyla birlikte 162 bin YTL'den satışa sunuluyor.

5 bin metrekare arsa üzerinde, 3 blokta toplam 96 daireden oluşan Yaşilkoru Evleri'nde site alanının yüzde 65'i yeşil alanlara ayrılıyor. Sitede özellikle çocuklara yönelik sosyal ve sportif imkanlar yaratmak amacıyla çocuk oyun alanları, çocuk havuzu, kreş, basketbol ve voleybol sahaları, gibi donatılara geniş yer veriliyor. Sitede bir de fitness salonu ile yürüyüş ve koşu parkuru bulunuyor.


Şile otobanı ile İstanbul'un merkezi noktalarına kolay ulaşım imkanına sahip olan Yenidoğan bölgesinde inşa edilen Yeşilkoru Evleri, Şile otobanının Yenidoğan kavşağına sadece 1 kilometre Çekmeköy merkeze 7 kilometre, İkea ve Carrafour alışveriş merkezlerine ise 10 kilometre mesafede yer alıyor.

Yeşilkoru Evleri konseptini İstanbul'un değişik noktalarına taşıma kararı alan Aydın Yapı, sitenin ikinci etabını Taşdelen'de gerçekleştirecek. Yeni proje toplam 130 daireden oluşacak.

Tel: (0216) 430 85 85

İzmir'in İki Yakası Biraraya Geliyor

Etiketler: | 0 yorum


Tekfen-OZ ve Rönesans Alışveriş Merkezleri'nin, İzmir'in ticaret ve sosyal hayatını canlandıracak 250 milyon dolarlık bir yatırım için güçlerini birleştirdi.

Tekfen-OZ ve Rönesans ortak imzasını taşıyacak proje, İzmir'de bugüne kadar tek çatı altında yapılan en büyük çok fonksiyonlu (mixed-used) emlak geliştirme projesi olma özelliğini taşıyor.

Konut, ofis ve alışveriş merkezinden oluşacak, tek proje altında yapılan çok fonksiyonlu (mixed-used) yapısı ve 200 bin metrekarelik inşaat alanıyla İzmir'in en kapsamlı emlak geliştirme projesi özelliğini taşıyacak kompleks, İzmir Konak Limanı arkasında, 54 bin metrekarelik arazi üzerine kurulacak. 2010 yılında tamamlanması planlanan projenin bitiminde, toplam maliyetin 250 milyon Doları bulması bekleniyor.

Tekfen-OZ Gayrimenkul Geliştirme A.Ş. ve Rönesans Alışveriş Merkezleri ortaklığında gerçekleştirilecek yatırımla, alışveriş merkezi potansiyeli en yüksek şehirlerden biri olmasına rağmen bugüne kadar emlak yatırımlarından yeterince pay almayan İzmir, kendisine yakışır yeni bir yaşam alanına kavuşacak. Proje, 140 bin metrekare büyüklüğündeki alışveriş merkezi, deniz manzaralı ve toplam 60 bin metrekarelik rezidans ve ofis bloklarıyla bölgenin en önemli yatırımı olacak. Modern İzmir'in sembolü olmaya aday niteliklere sahip proje, hem sosyal yaşama; hem de ticaret hayatına değer katmayı hedefliyor.

Yeni proje; Karşıyaka, Konak ve Bornova çevre yollarının kesiştiği kavşakta yer alacak. Ege mimarisine yakışacak tasarımıyla fark yaratacak ve A+ dizayn, inşaat ve işletme kalitesine sahip olacak proje, klasik kapalı alışveriş merkezi anlayışı yerine, Ege'nin yaşam kültürüne ve iklimine uygun, ferah ve geniş açık alanlar sunacak. İzmir Bayraklı'da yer alacak projenin inşaatının 2009'un ilk çeyreğinde başlaması ve 2010 yılının son çeyreğinde tamamlanması planlanıyor.

İZMİR'E YAKIŞIR BİR PROJE GELİYOR, İKİ “YAKA” BİRLEŞİYOR

Proje tamamlandığında, Türkiye'nin 3. büyük şehri ve Ege Bölgesi'nin kalbi olan İzmir, hak ettiği yatırıma kavuşmuş olacak. İzmir'in kalbinde yer alacak kompleks, hem Ankara çevre yolunun cephesinde oluşu; hem de Karşıyaka, Konak ve Bornova'ya 5-10 dakika kadar kısa mesafesi ve deniz yolu ile raylı sistem gibi alternatif ulaşım imkanlarıyla, şehrin en cazip noktalarından biri haline gelecek.

TOPLAM 5000 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK

Açılışıyla birlikte alışveriş merkezini yıllık ortalama 12 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Proje sağlayacağı istihdamla da dikkat çekiyor. İnşaat süresince 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak yatırım, hizmete açıldığında da yaklaşık 2 bin 500 kişiye iş imkanı sunacak. 2009 yılının ilkbaharında temelleri atılacak olan proje, 2010 yılı sonbaharında tamamlanıp, kapılarını İzmirlilere açacak.

“İZMİR'İN İKİ YAKASINI BİR ARAYA GETİRECEK”

Proje Künyesi
- Lokasyon:
Bayraklı / İzmir
- Konum: Alsancak Limanı/Bayraklı Vapur İskelesi arkası, Konak ve Karşıyaka yollarının kesişme noktası, Çınarlı metro istasyonu karşısı
- Proje sahibi: Tekfen-OZ Gayrimenkul Geliştirme ve Rönesans Alışveriş Merkezleri
- Ortaklık yapısı: Tekfen-OZ Gayrimenkul Geliştirme %50; Rönesans Alışveriş Merkezleri %50
- Proje değeri: 250 milyon dolar
- Özelliği: Tek proje altında yapılan çok fonksiyonlu (mixed-used) İzmir'in en büyük emlak geliştirme projesi

- Brüt arazi alanı: 54 bin m2
- Toplam inşaat alanı: 200 bin m2

- AVM kiralanabilir alanı: 60 bin m2
- Ofis ve konut alanı: 60 bin m2
- Proje inşaatının başlama tarihi: 2009 yılının ilk çeyreği
- Bitiş tarihi: 2010 yılının son çeyreği
- İstihdam:
- Yapım aşamasında: yaklaşık 2.500 kişi
- İşletme aşamasında: yaklaşık 2.500 kişi
- Beklenen AVM sirkülasyonu: 12 milyon ziyaretçi / yıl
- Fonksiyonları:
- Alışveriş merkezi
- Ofis
- Konut
- Kültür-sanat etkinlikleri için alanlar
- Café ve restoranlar
- Otopark (2.600 araç kapasiteli)


'Alize' de 120 m2 Daire 160 Bin YTL

Etiketler: | 0 yorum


Alizepark Evleri'nde 120 ile 195 metrekare arasında değişik büyüklükteki konutların fiyatları 160 bin YTL'den başlıyor, 280 bin YTL'ye kadar çıkıyor.

Beşyıldız Yuvataş tarafından İstanbul Kurtköy'de yapılan Alizepark Evleri 11 bin metrekare alan üzerinde 2+1, 3+1 ve 4+1 tipinde 195 metrekare, 170 metrekare, 140 metrekare ve 120 metrekare büyüklüğünde konutlardan oluşuyor.

Ağustos 2009'da teslim edilecek Alizepark Evleri'nde, park tarafına bakan daire fiyatları büyüklüklerine göre 165 bin YTL ile 200 bin YTL arasında değişirken, site tarafına bakan dairelerin fiyatları ise yine büyüklüklerine göre 180 bin YTL ile 280 bin YTL arasında.

Yapı Kredi Bankası ile anlaşması bulunan Alize Park Evleri için uzun vadelerle kredi kullanılabilirken, ayrıca firma bünyesinde de vade yapılabiliyor. Fonksiyonelliğin ön planda tutulduğu, yalın ve sade mimarisiyle dikkat çeken Alizepark Evleri'nde, tüketicilere sağlanan en büyük avantajlardan biri de evlerin iç dekorasyonu konusunda profesyonel iç mimar desteği.

9 bin 400 metrekare yeşil alana sahip Alizepark Evleri, depreme dayanıklı olarak, birinci sınıf malzeme ile inşa ediliyor. Kapalı otopark, jeneratör, yüzme havuzu, 24 saat güvenlik, tenis kortu, basketbol ve voleybol sahası, çocuk havuzu, açık ve kapalı çocuk oyun alanı, tüm açık alanlarda wireless internetin bulunduğu Alizepark'ın 300 metrekarelik kapalı alana sahip AlizePark Club'ün de ise fitness salonu, sauna, şok duşu, kafeterya, bilardo, masa tenisi, çeşitli masa oyunları ve toplantı salonu bulunuyor.

Alizepark Evleri, Sabiha Gökçen Havaalanı'na 1.9 kilometre ve Atlantis Alışveriş Merkezi'ne ise 200 metre mesafede yer alıyor.

Tel: 0216 683 93 93

Validesuyu Konutları'nda Mutlu Son

Etiketler: | 0 yorum


Validesuyu Konutları'nın ilk etabındaki konutlar 180 bin YTL ile 299 bin YTL arasında değişen fiyatlardan satılıyor.

Küçükköy'deki Validesuyu Konutları'nın birinci etabında yer alan 410 dairenin teslimi Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı'nın katılımıyla gerçekleşti. Uğurgül İnşaat ve Ark Yapı işbirliğiyle Aralık 2006'da 23 bin metrekare arsa üzerinde yapımına başlanan Validesuyu Konutları, TEM Alibeyköy, Küçükköy çıkışından 2 kilometre mesafede yeralıyor.

Validesuyu Konutları'nda 103 metrekarelik 2+1 dairelerin fiyatları 180 bin ile 199 bin YTL arasında, 136 metrekarelik 3+1 dairelerin fiyatlarıysa 220 bin ile 276 bin YTL arasında değişiyor. 160 metrekarelik 3+1 dairelerin fiyatlarıysa 275 bin ile 299 bin YTL arasında belirlendi.

Toplam 9 blokta 420 daireden oluşan Validesuyu Konutları'nda binalar zemin üzerine 10 ve 11 kat olarak inşa ediliyor. Her katta 4 daire bulunuyor. Her daire için kapalı otopark yerinin yanı sıra sitede yüzme havuzu, sauna, fitness center, basketbol, voleybol, mini futbol sahası, tenis kortu, site içi kreş, ilköğretim öğrencilerine etüt merkezi de yer alıyor.

24 saat kapalı devre güvenlik şemsiyesiyle korunacak projede tüm giriş ve çıkışlar gözetim altında tutuluyor. Çelik kapı, Amerikan iç kapılar, özel tasarımlı banyo ve mutfak dolapları, mutfakta Bosch marka üçlü ankastre, laminat parke, Bosch marka kat kombisi, intercom sistemi, iki telefon hattı, uydu hattı, Dijitürk ve Kablolu TV altyapısı yeralıyor. Jeneratörü de olan sitede daireler, kat irtifaklı tapularıyla teslim edilecek.

Gecekonduya Bir Af Daha Geliyor!

Etiketler: | 0 yorum


Başbakan'ın gecekondulaşma ve kaçak binaları önlemek için 4 yıl önce TCK'ya koydurduğu maddeden geri adım atılıyor. Arazileri işgal, şikâyete bağlı suç haline getiriliyor.

Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri haline gelen ve büyük şehirlerin etrafını saran gecekondu ve kaçak binaların önlenmesi için Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Türk Ceza Kanunu'na konulan "imar kirliliği" başlıklı maddeden bir geri adım daha atıldı. AK Parti, yapı ruhsatı bulunan, ancak gerekli koşulları yerine getirmediği için "iskân" yani oturma izni bulunmayan binalara elektrik, su, telefon bağlanmasının yolunu açan bir yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

Sabah'ın haberine göre, binlerce binayı ve vatandaşı ilgilendiren bu kısmi af kapsamında, yapı ruhsatı olan binalara elektrik, su ve telefon bağlayan belediye başkanları ile bakanlık görevlileri 5 yıl hapis cezasından kurtulacak.

TEKLİF VERİLDİ

AK Partili Mevlüt Çavuşoğlu ve Veysi Kaynak'ın imzası ile TBMM Başkanlığı'na TCK'nın "imar kirliliği" başlıklı 184. maddesinde değişiklik yapan bir yasa teklifi sunuldu. Teklif kapsamında maddenin "Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre (5 yıla kadar hapis cezası öngörüyor) cezalandırılır" fıkrasına, "Ancak yapı ruhsatiyesine uygun olarak inşaatı tamamlanmış olup da henüz yapı kullanma izni alınmamış binalar hakkında bu fıkra hükmü uygulanmaz" ibaresi eklendi.

Bu fıkra gecekondu ve kaçak binalara özellikle seçim dönemlerinde belediyelerin başkanları ya da hükümetlerin elektrik, su, telefon gibi hizmetleri götürmesini önlemek için konulmuştu. Belediye başkanları ve bürokratlar 5 yıl hapsi göze alamayacağı için kaçak binalara hizmet de götüremiyordu. Düzenleme ile belediye başkanları ve bürokratlar yapı ruhsatı olan binalara imar izni almadan elektrik, su ve telefon bağlama yani buraları yaşanır hale getirmeye yönelik hizmetleri götürdüğünde 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmayacak. Yapı ruhsatı olan binalar için kısmi af çıkmış ve bu durumdaki binalara elektrik, su, telefon bağlanmasının yolu açılmış olacak.

GEREKÇESİ ÇEKİLEN KONUT SIKINTISI

Maddenin gerekçesinde şöyle denildi: "Konut sıkıntısı çekilen ülkemizde inşaat ruhsatına uygun biçimde yapılan bina kullanılabilir duruma gelmesine rağmen, henüz yapı kullanma izninin alınmaması nedeniyle elektrik, su ve telefon gibi hizmetlerden yararlanılmaması pek çok vatandaşın mağduriyetine yol açmaktadır. Ayrıca, bürokratik işlemlerin uzun bir süre alması nedeniyle yapı kullanma izninin kısa sürede alınamadığı da nazara alındığında, söz konusu mağduriyetin giderilmesi için fıkranın yeniden düzenlenmesi zarureti hasıl olmuştur."

ŞİKÂYET ŞARTI

Teklifle; bir taşınmazı işgal etmek şikâyete bağlı suç haline getiriliyor. Buna göre, bir hakka dayanmaksızın başkasına ait taşınmaz mal ve eklentilerini malikmiş gibi tamamen veya kısmen işgal eden veya sınırlarını değiştiren veya bozan veya hak sahibinin bunlardan kısmen de olsa yararlanmasına engel olan kimseye, şikâyet üzerine altı aydan 3 yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Faizler arttı, aylık ödeme ortalama 77 lira yükseldi

Bankaların konut kredilerinde ortalama faiz oranı yüzde 1.60'a çıkarken, 120 ay vadeli 100 bin YTL'lik kredi kullanan müşterinin aylık ödemeleri 77 YTL birden arttı..

Merkez Bankası'nın borçlanma faiz oranını önceki gün 0.50 puan artırarak yüzde 16.25'e çıkarması ve 'önümüzdeki dönemde yeni faiz artışları olabilir' sinyali sonrası bankalar konut kredileri için uyguladıkları faiz oranlarını yükseltmeye başladı. Konut kredilerinde ortalama faiz oranı yüzde 1.50'den yüzde 1.60'a çıktı.

En düşük faiz % 1.40
Faiz kararı öncesi konut kredi faizlerini ilk yükselten banka İş Bankası olurken, sektörde yer alan diğer bankalar da ardı ardına konut faizlerini yükseltti. En düşük konut faizi yüzde 1.40, en yüksek konut faizi ise yüzde 1.89'a çıktı. Dış piyasalardaki finans krizinin likidite sıkışıklığı yaratması ile kredi maliyetlerinin artması da bankaların konut kredi faizlerini yukarı çekmesinde etkili olurken, uzmanlar önümüzdeki dönemde faizlerdeki yukarı doğru hareketin devam edeceğini öngördü. Bankaların verdikleri konut kredilerinde ortalama faizin yüzde 1.60'a yükselmesi, 120 ay vadeli 100 bin liralık konut kredisi kullanan bir tüketicinin aylık ödemelerine ortalama 77 liralık ek yük getirdi. Yeni faiz oranlarına göre, yine 120 ay vadeyle 100 bin lira konut kredisi alan bir müşteri, en az bin 718 lira öderken, en yüksek faiz oranı olan yüzde 1.89'dan kredi kullanan kişinin ödemesi ise 2 bin 113 liraya yükseldi. Konut kredilerinde en düşük faizi uygulayan banka Ziraat. Banka, konut kredisi için yüzde 1.40 faiz oranı belirlerken, Vakıfbank konut kredisi faiz oranlarını bu hafta yüzde 1.48'e yükseltti. Konut faizlerini yükselten bir diğer banka ise Akbank. Akbank konut faizi olarak yüzde 1.49 oranını uyguluyor.

İş Bankası öncülük etti
Finansbank konut kredisi faiz oranını yüzde 1.54'e yükseltirken, TEB yüzde 1.55'e, Halkbankası ise yüzde 1.59'a çıkardı. Merkez Bankası'nın faiz kararı aldığı gün konut kredi faizlerini yüzde 1.54'ten yüzde 1.60'a yükselten İş Bankası'nı yüzde 1.60'lık konut kredisi faiz oranı ile Garanti Bankası ve Yapı Kredi takip ediyor. Şekerbank konut kredilerinde faiz oranını yüzde 1.61'e çıkarırken, Oyakbank ve Fortis ise konut kredi faiz oranlarını yüzde 1.62'ye yükseltti. Denizbank yüzde 1.64'lük konut faizi ile hizmet veriken, HSBC'nin konut kredi faiz oranı yüzde 1.80'e çıktı. Piyasada en yüksek konut kredisi faiz oranını ise yüzde 1.89 ile Milleniumbank veriyor.

Gelişmekte olan bölgelerden konut almak avantajlı olabilir

Etiketler: | 0 yorum

Konut almak isteyenlerin bütçesine göre hareket etmesi gerektiğini belirten Propa İnşaat'ın patronu Özçiçek, gelişmekte olan bölgeleri tavsiye etti..

Propa İnşat İcra Kurulu Başkanı Harun Reşit Özçiçek, 'bu yıl inşaat sektörünün satışlar açısından bahar sevincini yaşayamadığı' görüşünü bildirdi. Özçiçek, yaptığı açıklamada, bahar aylarının gayrimenkul sektörü açısından en hareketli zamanlar olduğunu belirterek, "Taşınmak için okulların kapanmasını ve havaların düzelmesini bekleyenler, bu dönemde harekete geçmeye başlar. Ancak bu yıl inşaat sektöründe bahar sevinci yaşandığını söyleyemiyoruz" dedi. Dövizde dalgalanma, Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmaları, erken seçim, ABD'de başlayan ve gelişmekte olan piyasaları etkileyen mortgage krizi, AKP'ye yönelik kapatma davası gibi etkenlerin konut sektöründe kısa süreli durgunluğa neden olduğunu ifade eden Özçiçek, emlak fiyatların artmadığı düşüncesini yansıttı.

'Gelecek dönemde zam olabilir'
Demir fiyatlarında yaşanan neredeyse yüzde 100'lük artışın maliyetlere ve tüketiciye henüz yansımadığını da sözlerine ekleyen Özçiçek, şu yorumlarda bulundu: "Bu belirsiz dönemin geçici bir süreç olacağı göz önüne alındığında fiyatların ilerleyen dönemlerde artacağını biliyoruz. Çünkü, ister istemez maliyetler tüketicilere yansıyacak. Ekonomik ve siyasi çalkantılar düzene girdiğinde konuta olan talep yine artacak ve fiyat artışını da beraberinde getirecek. Bu nedenle, durgunluktan yararlanarak ev almanın tam zamanı." Özçiçek, ev almaya karar vermenin çok da kolay olmadığını dile getirerek, "Bütçeye uygun olmasının yanı sıra kendini amorti edebilecek ve gelecekte önemli bir yatırım aracına dönüşebilecek projelere öncelik tanımak gerekiyor. Yatırımcılar için gelişmekte olan bölgelerde hayata geçirilen konut projeleri cazip fırsatlar" diye konuştu.

Oturmadığınız zaman kiralayabilirsiniz!

Etiketler: | 0 yorum

Antalya’da yapılan Ak Club Residence’da, 48 ile 105 metrekare arasındaki dairelerin fiyatları 67 bin 665 euro’dan başlıyor, 126 bin 492 euro’ya kadar. Ev-otel konseptinde yapılan projede satın alınan daireler kiralanabiliyor

FDB Yapı tarafından Antalya’da inşa edilen Ak Club Residence projesi 4 etapta toplam 1200 konuttan oluşacak. Ev-otel konseptinde yapılan projede 3 blokta 274 dairelik ilk etabın 2009’un sonunda bitirilmesi hedefleniyor. Toplam 11 milyon euro’ya mal olacak projenin ilk etabında 48 metrekareden 105 metrekareye kadar değişik büyüklüklerde stüdyo, 1+1 ve 2+1 tipinde daireler satışa sunulacak. Metrekaresi 1200 euro’dan satılacak konutların fiyatları 67 bin 665 euro’dan başlıyor, 126 bin 492 euro’ya kadar çıkıyor. Fiyatlara ayrıca möble farkı ekleniyor. Satışlarına 2008 Haziran ayında başlanacak proje Japonya, Çin, Almanya, Hollanda, Belçika, İngiltere ve Rusya’da da tanıtılacak.

Antalya havaalanına yakın bir mesafede yer alan AK Club Residence yeni deprem yönetmeliğine göre inşa ediliyor. Projede kapalı yüzme havuzu, fitness merkezi, güzellik salonu, kuaför, sauna, masaj odaları, masa tenisi ve tenis kortlarının yanı sıra; cafe-bar restoran, toplantı odaları, snack bar, resepsiyon, ofis hizmetleri gibi beş yıldızlı otelde bulunan hizmet ve aktiviteleri alanları yer alıyor.

Ev-otel konseptinde yapılan AK Clup Residence’dan satın alınan daireler kiralanabiliyor. Daire sahipleri tüm hukuksal şartları düzenlenmiş yönetim sistemi sayesinde, satın aldıkları konutun lüks otel standartlarında günlük olarak kiraya verilmesiyle aktif bir kazanç elde edebiliyor. Buradan konut alanlar hem kendi dairelerinde tatil yapabiliyor hem de dairelerini otelin işletmecileri aracılığıyla kiraya verip gelir elde edebiliyor. Dünyada “overseas property” adıyla anılan bu sektör, denizaşırı ülkelerden ikinci konut alma trendi olarak tanımlanıyor. Sistem, hem yapılacak kısa süreli konaklamalarda konutu kullanma hem de bu mekanı kiralayarak gelir elde etme esasına dayanıyor.

Kendi kendine yetebilen akıllı bina otomasyon sistemiyle donatılacak teknolojik yapı sayesinde modern, konforlu ve güvenli bir bina sistemi oluşturacaklarını belirten FDB Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Deniz Bıçakçı, şunları söyledi:

“Home otel projesi ikinci konut sahibi olanların karşılaştıkları olumsuzlukları gidermek ve bunları artıya dönüştürmek üzere geliştirilmiştir. Çok kısa bir süre kullanılmasına karşılık ikinci konutların güvenlik, bakım, onarım gibi sabit giderleri mevcut. Bu giderler ‘home otel’ projesi ile ortadan kaldırılıyor. Ak Club Residence projemiz, hem ikinci konut ihtiyacını karşılayacak hem de sunacağı dört dörtlük hizmet standartlarıyla Antalya’nın merkezinde turizme hizmet edecek.”

Site özellikleri

- Kapalı yüzme havuzu.

- Fitness merkezi.

- Güzellik salonu.

- Kuaför.

- Sauna.

- Masaj odaları.

- Masa tenisi.

- Tenis kortları.

- Toplantı odaları.

- Snack bar.

- Ofis hizmetleri.

- Basketbol ve voleybol sahası.

- Cafe/teras bar/havuz bar/restoran.

- Butik çarşı.

- Kuru temizleme.

- Çamaşırhane.

- Oto kuaför.

- Açık-kapalı otopark.

- 24 saat “home” servis.

- 24 saat snack bar hizmeti.

- Teknik servis hizmetleri.

- Sağlık hizmetleri.

- Merkezi TV dağıtım sistemi.

- 24 saat merkezi güvenlik.

- Peyzaj.

- Çocuk havuzu.

- İnternet cafe.

- Spa.

Bina özellikleri

- Akıllı bina otomasyon sistemi.

- Asansör.

- Jeneratör.

- Resepsiyon.

- Su deposu.

- Thermocoat ses, ısı ve su yalıtım uygulaması.

- 1 bodrum, zemin artı 14 kat ve teras.

Konut özellikleri

- Tüm banyolarda ithal seramik ve küvet.

- Çift cam PVC doğrama.

- Tüm odalarda klima, TV, telefon sistemi.

- Tüm odalarda duvar kağıdı.

- Minibar.

- Güneş enerjisi tesisatı.

İnşaat teknikleri

- Deprem yönetmeliğine uygun.

- Zemin etütleri yapılmış.

- Betonarme taşıyıcı sistem.

- C 30 hazır beton.

Referansları

- Turkuaz Villaları.

- Karaburun.

- Yakuplu.

- Kiraz Evler.

- Cibali.

Yapımcının künyesi

Yapımcı firma: FDB Yapı.

Kuruluş yılı: 2007

Yön. Krl. Bşk.: fatih Deniz Bıçakçı

Tel: (0212) 872 30 00

Bu Dönemde Parayı Nereye Yatırmalı?

Etiketler: | 0 yorum


Global kriz ve içerideki siyasi belirsizlik, piyasalardaki gerilimi artırdı. Ancak bu gerilim döviz kurlarından çok faizde yaşanıyor. Geçen hafta Hazine'nin ihalelerinden önce gelen satış baskısıyla bileşik faizler, yüzde 22.5 ile son iki yılın en yüksek seviyesini gördü. Buna karşılık 1.26'yı gören dolar kuru bu seviyelerden artan satışlarla tekrar 1.25'lerin altına geriledi.

Kriz ve belirsizlik durumlarında geleneksel olarak yükselen kurların bu kez dar bir bantta seyretmesinin altında yüksek faizler yatıyor.

Bileşik faizler yüzde 22'leri aşarken, mevduat faizleri yüzde 18-19 bandına yükseldi. Bu yüksek faiz ise yatırımcıların dövize yönelmesini engelliyor. Bu arada enflasyondaki artış nedeniyle Merkez Bankası'nın faiz artırımına gideceği bekleniyor. Dolayısıyla piyasa aktörleri uzun vadeli yerine kısa vadeli, repo gibi likit enstrümanları tercih ediyor. Merkez Bankası'nın faiz politikası netleştikçe, faizlerin maksimum seviyeye ulaştığına inanıldığı noktada yavaş yavaş uzun vadeli faiz enstrümanlarına yöneliş bekleniyor. Tabii bu noktada içerideki siyasi gelişmeler ve global piyasalardaki gelişmelerin seyrinın de önemli olacağı unutulmamalı.

DOLARDA 1.50'NİN ÜZERİ BEKLENMİYOR

Ankete katılanların yüzde 52'si dövizde yatay bir seyir bekliyor. Yani YTL'nin değerlenmesini beklemiyor. Yüzde 33.1'i ise 1.35-1.50 arasında olacağını söylüyor. Her iki grup toplandığında ki bu da yüzde 85'e tekabül ediyor, yıl sonunda dolar kurunun 1.50'yi geçmeyeceği yönünde bir görüş olduğu ortaya çıkıyor. Bankacılara göre bu beklenti oldukça gerçekçi. Çünkü reel faizler yüksek seyrettikçe yatırımcıların dövize yönelmesi zor görünüyor.

Ama bu tablo aynı zamanda kurda fazla bir düşüş beklenmeğini gösteriyor. Yani doların 1.20'nin altına inmesi bu yıl oldukça zor. Çünkü global belirsizlik devam ederken, içeride siyasi belirsizlik sürüyor. Artan petrol fiyatları enflasyon, enflasyon da faizler üzerinde baskı yaratıyor. Faizler yüksek seyrettiği sürece de dövizde aşırı harekete neden olacak bir talebin olması zor görünüyor. Tabii şu anda öngörülemeyen çok olumsuz siyasi ve ekonomik bir kriz yaşanmazsa…

“YÜKSEK FAİZ SÜRDÜKÇE KURDA FAZLA HAREKET OLMAZ”

Bora Böcügöz Denizbank Genel Müdür Yardımcısı:

“Piyasalar faize aşırı tepki veriyor. Bunun arkasındaki neden ise petrol fiyatlarındaki artışın enflasyona etkisi ve içerideki belirsizliğe Merkez Bankası'nın ne tepki vereceğinin kestirilemiyor olması yatıyor. Dış piyasalarda likidite sıkışıklığı var. Bu içeride de sıkışıklık yaratıyor. Yabancılar bonodan uzak duruyor. Yerli yatırımcılar da likidite sıkışıklığı nedeniyle bono almıyor. Merkez Bankası'nın faiz politikasının belirsizliği nedeniyle uzun vadeli faizler aşırı tepki veriyor.

Kurun seviyesi global piyasalardaki gelişmelerden, siyasi belirsizliğe, petrol fiyatları ve enflasyona etkisi dolayısıyla Merkez Bankası'nın izleyeceği faiz politikasına kadar birçok etkene bağlı. Petrol fiyatları enflasyon kaygısını artırıyor. Merkez Bankası'nın faiz politikası net değil. Bu nedenle faizler yüksek seyrediyor. Faizler yüksek seyrettikçe kurun üstendeki baskı sürecektir. Petrol fiyatlarında ani ve hızlı bir düşüş olmaz ve enflasyon ve doğal olarak faizler üzerindeki baskı kalkmazsa bu durum değişmez. Kurun seviyesini de bu faktörler belirleyecek.”


GAYRİMENKUL ALMANIN TAM ZAMANI

Ekonomideki istikrar ve büyümenin de etkisiyle gayrimenkul ve özellikle konut sektörü 2004, 2005 ve 2006 yılları arasında altın dönemini yaşadı. Faizlerin düşmesi ve tüketicinin alım gücünün artmasıyla gayrimenkuldeki ertelenmiş talep, son yıllarda gerçekleşmeye başladı. Öyle ki; 2002 yılında 924 bin adet seviyelerinde gerçekleşen gayrimenkul alım-satım işlem adedi, 2007 yılında 1.4 milyon adetlere ulaştı. Aynı dönemde mortgage ile yapılan işlemlerin adedi ise 8 binden, 230 bin adet seviyelerine ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı inşaat yapı ruhsatı izin adetleri de bu gelişimi doğruluyor. 2003 yılında 203 bin adet olan inşaat yapı ruhsat izin adedi, 2007 sonunda 582 bin adede yükseldi.

Gayrimenkul sektörüne yönelik bu yoğun ilgi sadece ertelenmiş talep ve gelişen ekonomi ile sınırlı değil. Türkiye'de, yıllık yaklaşık 600 bin adet seviyelerinde yeni konut ihtiyacı oluşuyor; önümüzdeki dönemde de bu adette bir azalma öngörülmüyor.

Ancak şu sıralar siyasi belirsizlik ve konut kredi faiz oranlarının ortalama yüzde 1.52 seviyesine ulaşmasıyla birlikte konut alım-satımı biraz yavaşlamış durumda. Ancak sektör temsilcilerine göre konuta olan talep, önümüzdeki dönemde de artmaya devam edecek.

HER ZAMAN GAYRİMENKUL

Ekonomist'in düzenlediği ankette yer alan “Bugün yatırım yapacak olursanız neyi tercih edersiniz?” sorusuna yanıt veren bin 193 kişinin yüzde 39.6'sı, yani 472 kişi gayrimenkulü tercih etti. Ortaya çıkan bu sonuç, aslında şaşırtıcı değil. Çünkü gayrimenkul aslında her dönemin yıldızı. Orta ve uzun vadede, riske girmeden, maksimum kazanç vadeden bir enstrüman. Döviz, faiz ve borsa, kaygan zeminli ekonomilerde tedirginlik yaratırken, gayrimenkul asla kaybettirmiyor.

“İSTİKRAR DEVAM ETMELİ”

Cemal Onaran Garanti Mortgage Genel Müdürü:

“Talebin bu kadar canlı olduğu, ancak arz miktarının talebe göre sınırlı kaldığı her üründe uzun vadede para kazanma ihtimali yüksektir. Türkiye için ekonomik istikrarın devam etmesi, enflasyonun düşmesi, faizlerin aşağı gelmesi, büyümenin devam edip milli gelirimizin artmasıyla gayrimenkul sektöründe de benzer patlamayı önümüzdeki yıllarda yaşayacağız. Bu senaryoya inanan yatırımcılar da gayrimenkul sektörünü yıldız olarak görmekteler.”

YATIRIMCI BORSADAN UZAK DURUYOR

2007 yılında yüzde 40 oranında getiri sağlayan İMKB, 2008 yılbaşından bu yana ise yüzde 30.5 değer yitirmiş bulunuyor. Bu düşüşte global piyasalarda subprime mortgage kredileri nedeniyle başlayan krizin giderek derinleşmesi ve tüm dünya borsalarının da gerilemesinin etkisi var. Ancak İMKB, içeride AKP'nin kapatılması davasının da gündeme gelmesiyle birlikte diğer borsalardan çok daha kırılgan hale geldiği için yılbaşındaki 55.538 seviyesinden 38.594 puana kadar gerilemiş bulunuyor.

Borsadaki bu gerilemenin yanı sıra gösterge bileşik faiz oranı da yüzde 22'ye ulaşmış durumda. Üstelik reel faizde kısa vadede bir düşüş olması beklenmiyor. Hatta artan enflasyon kaygılarıyla birlikte reel faizlerin daha da yükselebileceği tahmin ediliyor.

Bütün bu tahminler, AKP'nin kapatılması yönündeki beklentilere bağlı görünüyor. Ayrıca yurt dışı piyasalarda da en azından sonbahara kadar, rahat yüzü yok gibi. Böyle bir ortamda da İMKB her ne kadar F/K olarak 10 seviyesinin altına inerek dünyanın en ucuz borsalarından biri haline geldiyse de yatırımcılar açısından cazip olduğunu söylemek zor.

Yaptığımız ankette, “Yakın zamanda borsada yeni alım düşünür müsünüz?” sorumuza, bin 2 kişi cevap verdi. Bu yatırımcıların yüzde 73.1'i ise borsada alım düşünmediğini bildirdi. Bu sonuç, yatırımcıların önümüzdeki dönemde borsaya pek sıcak bakmayacağını ve beklemeyi tercih edeceğini gösteriyor.

NEDEN ALMIYORLAR?

Yurt içindeki siyasi belirsizlik ile dünya piyasalarındaki dalgalanmanın borsa yatırımcılarını olumsuz etkilediğini ifade eden A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, dış dalganın cari açık rakamlarını da kötüleştirdiğini söylüyor. Yerli borsa yatırımcısının genel trendi izlemeyi tercih eden bir yapıya sahip olduğunu anlatan Ekspres Yatırım Genel Müdürü Haldun Alperat, ayrıca faizin de cazip bir yatırım aracı haline geldiğini hatırlatıyor. Böyle bir ortamda yatırımcıların alım iştahının azalmasının normal karşılanması gerektiğini belirten Alperat, “Yatırımcılar ‘piyasa daha da düşebilir, 36.000'e inebilir, daha aşağıdan hisse alabilirim' beklentisindeler. Piyasa yönünü yukarı çevirdiğinde hisse alma isteği artacak. Ancak o zaman bugünkü ucuz değerleri bulmaları zor” diyor.

Belirsizlik ortamının yatırımcının tercihlerinde birinci faktör olduğunu söyleyen Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı ise “Hisse fiyatı çok ucuz olmasına rağmen alım için acele etmemelerini söylüyoruz. Çünkü olumsuz süreç bir süre daha devam edecek” diyor. Kasabalı, belirsizlik ortadan kalkmaya başladığında yatırımcıların alım yönünde daha net karar verebileceğini ifade ediyor.

YENİ ALIMIN MOTİVASYONU

Özvarlık değerinin altında işlem gören birçok şirket olduğunu söyleyen Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç, bu seviyelerden orta uzun vadede alım yapanların ciddi paralar kazanacağı düşüncesinde. Bu tür fırsatların borsada her zaman olmayacağını kaydeden Topaç, “En son 2001 krizinde fiyatlar bu kadar ucuzdu. Bizim yatırımcımız, almak için borsanın dibini aramasın. Çünkü bu çok zor” diyor.

Murat Salar ve Nergis Kasabalı ise kısa vadede alım için henüz acele edilmemesi gerektiği kanısındalar. Salar, önümüzdeki süreçte YTL'de faize dayalı enstrümanların cazip olacağını ayrıca portföylerde de mutlaka belirli oranda döviz bulundurulmasını tavsiye ediyor. Borsanın düşmesiyle değerlemelerin daha da cazip noktalara geleceğini söyleyen Kasabalı ise “38.000'in altı belki bizim belirsizlikte son noktalara gelmemizle çakışacak. 35.000'lerde olası kur hareketi de fiyatlanmış olacak. Kur hareketiyle birlikte dolar cinsinden değerlemeler daha da cazip olacak” diyor.

Kasabalı, yabancı yatırımcıların, bu seviyelerden alım yönünde daha iştahlı olduklarını ancak onların da siyasi belirsizlik ve yurt dışı konjonktür nedeniyle alımlarını frenlediklerini sözlerine ekliyor.


BORSA DÜŞÜK KAPANIR

Ankette, yılbaşından bu güne kadar yüzde 30'un üzerinde değer yitiren İMKB'de beklentilerin yıl sonu için de düşük olduğu sonucu çıkıyor. Ankete katılan yüzde 56'lık bölüm, endeksin 38.000-45.000 aralığında kapanacağı görüşünde. 38.000'in altında kapanış bekleyenlerin oranı ise yüzde 24.7 seviyesinde. Gedik Yatırım olarak beklentilerinin 38.500-48.500 aralığı olduğunu ifade eden Erhan Topaç, “Ankete katılanlar realist davranmış” diyor. 38.000'in İMKB açısından son derece önemli destek seviyesi olduğunu anlatan Murat Salar, buranın altına kalıcı olarak inilmesinin ciddi problem yaratacağını ifade ediyor. Salar da yıl sonu için 38.000-45.000 aralığının daha gerçekçi olacağını sözlerine ekliyor.

Sonbaharda AKP kapatma davasıyla ilgili belirsizliklerin fiyatlara iyice yansıyacağı bir dönem olacağını söyleyen Nergis Kasabalı, seçime doğru giden bir süreç olursa, toparlanmanın güç olacağını ifade ediyor. Kasabalı, “38.000'in altında çok fazla kalmayacağımızı düşünüyoruz. Sonbaharda belirsizlik ortamı azalırsa, en azından 40.000'in üzerinde bir seviyede kapanırız” diyor. Kasabalı, belirsizlikler yıl sonuna kadar atlatılamayacağı için 50.000 seviyelerinin çok zor olduğunu sözlerine ekliyor.

ENDEKSTE 45.000 ÜZERİ ZOR

53.000 seviyesinden 38.000 seviyesine gerileyen endeksin yılbaşından bu güne değer kaybı yüzde 40 oldu. Yurt dışındaki olumsuz havaya AKP kapatma havası da eklenince yatırımcıların morali iyice bozuldu. Yıl sonuna kadarki süreçte de AKP davasıyla birlikte yatırımcılar, olumsuz havanın devam edeceği kanaatinde. Bu durum anket sonuçlarına da yansıyor. Sonuçta yatırımcıların yüzde 80.8'i endeksin 45.000'in üzerinde bir yıl sonu kapanışı yapamayacağını düşünüyor. Bu oran, karamsar havayı özetleyen en önemli gösterge.

“AKP TAM FİYATLANMADI”

Haldun Alperat Ekspres Yatırım Genel Müdürü:

“Yıl sonunda dünya piyasalarında yukarı ralli olacağı yönünde bir beklentim var. Ancak bu dönemde İMKB için çok büyük bir belirsizlik var. O da AKP'nin kapatılması davası. Bu davanın tam olarak ne zaman sonuçlanacağı bilinmediği için, yıl sonu endeks tahmininde öngörü yapmak zor. Bizim kurum olarak 53.000 beklentimiz var. Ancak bu seviyenin, bu şartlar altında görüleceğini tahmin etmiyorum. Çünkü AKP davasının fiyatlara tam olarak yansımadığını düşünüyorum.”

“BELİRSİZLİK YÜKSEK”

Erhan Topaç (Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı):

“Gayrimenkul harici menkul kıymet yatırımı yapanlar için paranın sabit getiri sağlaması esastır. Önceden ne kazanacağını bilmek, hele siyasi ve ekonomik ortamın bozulduğu, yurt dışı piyasalarda belirsizliğin yükseldiği bir dönemde önemli. Hisse senedi gelinen bu seviyelerde yüksek getiri potansiyeli taşımasına rağmen, yüksek de risk de taşıyor. Yatırımcıların kafasında AKP davasının sonuçlanması sürecinde daha da aşağı düşebileceği endişesi var. İçinde bulunduğumuz konjonktür de dikkate alındığında, yüzde 26.9'luk evet yanıtı bile iyi bir oran.”

YÜKSEK FAİZ VE RİSKLER BELİRLEYİCİ OLDU

Türkiye'de yatırımcı profili incelendiğinde, hisse senedi yüzde 5-6 seviyelerinde bir pay alıyor. Ankete katılan borsa yatırımcısına bakıldığında ise oran yüzde 26.9 seviyesinde. Borsa yatırımcısı, endeksin 38.000 seviyesinin altına indiği ve tüm risklerin fiyatlara ilave edildiği bir ortamda, yeni yatırımın yapılabileceği kanaatinde. Borsanın, yatırımcı açısından tercih edilmemesinin önemli bir diğer nedeni de yüksek reel faiz oranları. Yatırımcı bu risk ortamında yüzde 22'ler seviyesine yükselen bileşik bono faizini veya daha kısa vadeli enstrüman olan mevduat faizini tercih ediyor. Yurt dışı piyasalar ise hala yerli yatırımcı tarafından birinci belirleyici faktör değil. Ancak borsada halka açık kısmın yüzde 70'nin yabancı olduğu da unutulmamalı.

Ekonomist

Bu Köylerden Arazi Alın...

Etiketler: | 0 yorum


Kısa bir süre önce İstanbul'un yeni haritasını yayınlamıştık. Şimdi de değişen haritada yeni imara açılacak bölgeleri mercek altına aldık. İşte Arnavutköy'den Şile'ye, Çatalca'dan Beykoz'a, köy köy yatırım yapılacak araziler...

Piyasalardaki durgunluk malum. Deyim yerindeyse birçok alanda yaprak kımıldamıyor. Yatırımcı böyle dönemlerde borsa, döviz, faiz üçgeninde pek durmak istemez. Biz de bu noktada yatırımcıya yol gösterebilmek için bir başka alternatif yatırım aracını inceledik. Gerçi bu yatırım aracı diğerleri gibi kısa vadeli değil.

O yüzden önceden uyarıyoruz. Bu yazıyı okuyup da arazi alacak okurlarımız en az 3-5 yıl getiriyi unutmak. Hatta bu süre ne kadar uzarsa kazanç oranının katlanarak artacaktır. Uzmanlara göre, istanbul gibi sürekli gelişen ve büyüyen şehirlerde araziye yatırım yapmak, 3-5 yıl gibi uzun vadelerde neredeyse l'e 10 kazandırıyor.

Para dergisinin haberine göre, araziye yatırım öneren gayrimenkul uzmanları, 2009 yılında yapılacak mahalli seçimlerin de büyük fırsatlar doğuracağı inancında.

YENİ İSTANBUL PLANI

22 Ağustos 2006'da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından onaylan 1/100.000 Ölçekli İstanbul 11 Çevre Düzeni Planı için İstanbul 2'nci İdare Mahkemesi, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin başvurusu üzerine "Yürütmeyi Durdurma" kararı aldı. Mahkemenin aldığı bu karar, İstanbul'da yapılması düşünülen Galataport ve Haydarpaşa gibi projelerin şimdilik rafa kalkmasına neden oldu.

Yürütmeyi durdurma kararı, yeni imar planlarını bekleyen ilçe ve belde belediyelerini de zora soktu. İstanbul'un çevresindeki ilçeler, beldeler ve köyler imar izni verebilmek için Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 1/100.000 Ölçekli İstanbul 11 Çevre Düzeni Planı'nın uygulamaya girmesini bekliyordu.

BELİRSİZLİK KAZANCA DÖNÜŞSÜN

Şimdi herkes birbirine "Ne olacak" diye soruyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ya İdare Mahkemesi'nin aldığı bu karara itiraz edecek ya da yeni bir il çevre düzen planı hazırlayacak. Yeni planı da en kısa sürede hazırlamak zorunda.

Ancak uzmanlar, yatırımcılar için bu belirsizlik ortamının kazanca dönüşebileceği görüşünde. Gayrimenkul uzmanlarına göre, araziye yatırım yapmanın şimdi tam zamanı. Çünkü yeni 1/100.000 ölçekli İstanbul 11 Çevre Düzeni Planı onaylandığında ve bazı bölgelere imar izni çıktığında buralardaki arazilerin fiyatı katlanacak.

GELİŞME BÖLGELERİ

İstanbul sürekli büyüyor. Büyüdükçe ve nüfusu artıkça da yeni yerleşim alanlarına ihtiyaç duyuyor. Avrupa Yakası'nda Sarıyer, Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Beyoğlu, Fatih, Bayrampaşa, Bakırköy, Bahçelievler, Güngören, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Sultanbeyli, Esenler, Başakşehir, Bağcılar, Küçükçekmece, Bü-yükçekmece, Beylikdüzü ve Esenyurt; Anadolu Yakası 'nda ise Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye, Ataşehir, Maltepe, Kartal, Pendik, Sancaktepe ve Sultanbeyli gibi ilçelerde arazi bulmak neredeyse imkansız hale geldi. İstanbul'un yeni gelişme bölgeleri arasında ise Avrupa Ya-kası'nda Silivri, Çatalca ve Arnavutköy; Anadolu Yakası'nda ise Beykoz, Çek-meköy ve Şile ön plana çıkıyor.

İstanbul'un yeni idari sınır yapılanmasına göre bazı köyler el değiştirdi, örneğin, eskiden Çatalca sınırları içinde olan Balabanlı, Durusu, Yassıören, Boyalık, Baklah ve Karaburun, Arnavutköy ilçesine bağlandı. Arnavutköy, Gaziosmanpaşa'dan ise Tayakadın ve Yeniköy'ü aldı. Son yıllarda hızla büyüyen Arnavutköy'ün yeni köyleriyle birlikte arazi sıkıntısının ortadan kalkması ve hızla büyümesi bekleniyor. Anadolu Yakası'nda da daha önce Şile'ye bağlı olan Hüseyinli, Sırapınar ve Koçullu köyleri Çekmeköy ilçesine geçti. Çekmeköy'de yaşanan arazi sıkıntısının yeni bağlanan köylerle aşılacağı tahmin ediliyor.

MAHALLİ SEÇİMLER GELİYOR

Araziye yatırım yapmak her dönem kazançlı olmuştur. Ancak yatırım yapacağınız araziyi iyi seçmeniz gerekiyor. Bunun için de belirli kriterler var. öncelikle şehrin nereye doğru gelişeceğini iyi tahmin etmeniz gerekiyor. Ardından yeni imara açılacak yerleri takip etmeniz ve öncesinden yatırım yapmanız kazancınızı katlayacaktır.

Uzmanlar, 2009 yılında yapılacak yerel seçimlerin arazi yatırımı için uygun bir ortam yarattığı görüşünde, önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerin ardından göreve gelecek yeni belediyeler, kaynak yaratmak için bölgelerindeki bazı arazileri imara açmak zorunda. Bu arazilere şimdiden yatırım yaptığınızda kazancınızı 10'a katlamanız mümkün.

BUNLARA DİKKAT EDİN

Ancak yatırım yapmadan önce dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. örneğin, hisseli arazi almamaya dikkat edin. Resmi makamlar, arazilerin bölünmesini Önlemek için hisseli satışlara kesinlikle izin vermiyor. Bu tip arazileri satın almak için hissedarların rızasını almanız gerekiyor. Sadece bir veya iki kişinin hissesini satın almanız artık mümkün değil.

Tarla vasfındaki arazilere verilen yüzde 5 imar izni de artık kalktı. Bu tip bir arazi satın aldığınızda artık üstüne çadır kurmanıza bile izin vermiyorlar. İstanbul'un çevre köylerinden bu tip bir arazi satın almaya karar verdiyseniz, mutlaka köy gelişim sahası içinde olup olmadığını sorun. Şu anda sadece köy gelişim sahası içinde olan yerlere imar izni veriliyor. Köy gelişim sahası içinde kalan arazilere ortalama yüzde 20 ile 25 oranında imar izni var. Bu oran da 2 katlı bir konuta denk geliyor.

YATIRIM YAPILACAK YERLER

İstanbul'da yatırım yapılacak yerlerin başında Anadolu Yakası'nda Beykoz, Çekmeköy ve Şile geliyor. Avrupa Yakası'nda ise Silivri, Çatalca ve Arnavutköy yeni gelişim bölgesi kapsamına alınan ilçeler.

Geçen hafta, önce Beykoz'dan başlayıp Riva ve Şile'ye kadar yatırım yapılabilecek tüm köyleri tek tek dolaştık. Ardından Avrupa Yakası'na geçtik ve Silivri, Çatalca ve Arnavutköy'e bağlı köylerdeki arazileri ve fiyatlarını araştırdık...

BEYKOZ VE KÖYLERİ

İstanbul'da gelişecek bölgeler arasında Anadolu Yakası'nda öncelikle Kartal ve köyleri geliyor. Ancak dikkat etmeniz gereken konu, Kartal'a bağlı Gollü, Bozhane, Kılıçlı, Ishaklı, öğümce ve Anadolu Feneri gibi köylerde arazilerin çoğunun 2B kapsamında olması. Kartal'ın köylerinde arazilerin metrekaresi ortalama 60 ile 150 YTL'ye satılıyor. Akbaba Köyü'nde bu rakam 100-200 YTL'lere çıkıyor. Anadolu Feneri'ndeki arazilerin fiyatı biraz daha cazip; metrekaresi 40-100 YTL arasında.

En pahalı arazilerse Riva ve Polenezköy'de. Beykoz'a bağlı köyler arasında imar sorunu olmayan tek yer Riva. Ri-va'da arazilerin metrekare fiyatı 200 ile 350 dolar arasında değişiyor, imar izni ise yerine göre yüzde 25 ile 35 arasında değişiyor. Riva'daki arazilere en fazla 2.5 katlı bir binaya izin veriliyor. Bölgede 500 metrekareden başlayan parseller, 40-50 dönüme kadar çıkıyor. Arazilerin hepsi imarlı ve müstakil tapulu. İstanbul'a yapılacak 3'üncü boğaz köprüsü yolunun Riva'nın 20 kilometre kadar yakınından geçmesi bölgenin cazibesini daha da artırıyor.

Cazibesinin artması yatırımcı gurupları da Riva'ya çekiyor. Riva'da 7 bin dönüm araziye sahip olan Alarko Holding, 4 bin villalık Alkent Riva Park projesine başlayacağını açıkladı. Geçen aylarda İngiltere merkezli Ottoman Finance Com-pany, 1 milyon metrekarelik arazi satın almıştı. Yapı Kredi Koray GYO da 480 bin metrekarelik arazi almış. Riva'da Galatasaray ve Fenerbahçe gibi spor kulüplerinin de arazileri bulunuyor.

Polenezköy'de ise arazilerin metrekare fiyatları 400 YTL'den başlayıp bin 500 YTL'ye kadar çıkıyor.

Beykoz köylerinde fiyatlar
Köy_____________Metrekare fiyatı
Gollü____________60-150 YTL
Bozhane_________ 60-150 YTL
Kılıçlı____________60-150 YTL
İshaklı___________60-150 YTL
Oğümce_________60-150 YTL
Anadolu Feneri____40-100 YTL
Riva___________200-350 dolar
Polonezköy____ 400-1.500 YTL

ŞİLE VE KÖYLERİ

Şile'ye bağlı çok fazla köy var. Ama sahile yakın ve yatırım yapılacak yerler arasında Karakiraz, Kurna, Sahilköy, Doğancah, Alacalı, Sofular, Avcıkkoru, Yeşilvadi, Kervansaray gibi köyler ön plana çıkıyor.

Sahilköy, Doğancah ve Alacalı'dan 1993 yılında imar geçmiş, 1998'de de onaylanmış. Geçen yıla göre arazilerin fiyatları yüzde 25 artmış. Bu üç köyde de imarlı ve ifrazlı arazilerin metrekaresi 150-250 YTL arasında satılıyor. Tarla vasfındaki arazilerin metrekare fiyatlarıysa 100-150 YTL arasında değişiyor. Köy içlerinde, deniz görmeyen imarlı arazilerin metrekare fiyatı 100-150 YTL. Yolu olmayan, elektrik ve su gibi altyapı hizmetlerinin götürülmediği yüzde 5 imarlı arazilerin fiyatı ise 50-60 YTL'ye kadar düşüyor.

Sofular'da imarlı arazilerin metrekare fiyatı 100-150 YTL arasında değişiyor. Tarla vasfındaki imarsız arazilerin fiyat-larıysa 60-80 YTL'ye kadar düşüyor. Yolu olmayan, henüz elektrik ve su gibi altyapı hizmetleri gitmeyen yerlerdeki arazilerin metrekaresi 50-60 YTL'ye satılıyor. Bölgede 2B arazilerine çivi bile çaktırılmıyor. Karakiraz ve Kurna'da fiyatlar daha da uygun. Sahili olan Kurna'da inşa edilen villa siteleri dikkat çekiyor.

Karakiraz ve Kurna'da köy yerleşim alanındaki arazilerin metrekaresi 70-100, tarla vasfında olan arazilerin metrekaresi ise 40-70 YTL'ye satılıyor. Gayrimenkul uzmanları, Avcıkoru, Yeşilvadi ve Kervansaray gibi sahile uzak olan köylerde ise fiyatların biraz daha ucuz olduğunu belirtiyor.

Şile köylerinde fiyatlar

Köy__________ Metrekare fiyatı
Sahilköy________50-250 YTL
Doğancah_______50-250 YTL
Alacalı__________50-250 YTL
Karakiraz_______40-100 YTL '
Kurna__________40-100 YTL
Sofular_________50-150 YTL
Avcıkoru________20-80 YTL
Yeşilvadi________20-80 YTL
Kervansaray_____20-80 YTL

ARNAVUTKÖY VE KÖYLERİ

Balabanlı, Durusu, Yassıören, Boyalık, Baklalı ve Karaburun eskiden Çatalca'ya bağlı köylerdi. Tayakadın ve Yeni-köy ise Gaziosmanpaşa'nın köyleriydi. Şimdi bu köylerin hepsi Arnavutköy Be-lediyesi'ne bağlandı.

Yukarıda saydığımız köyler arasında en pahalı arazi Karaburun'da. Karadeniz'e sahile bulunan Karaburun'da imarlı arazilerin metrekaresi 50-100 YTL arasında değişiyor. Arnavutköy'e yakınlığıyla dikkat çeken Tayakadın'da imarlı arazilerin metrekaresi 20-80, Yassıö-ren'de ise 30-90 YTL adasında değişiyor.

Arnavutköy'den biraz uzakta kalan ve Durusu Gölü'ne yanındaki Balabanlı'da arazilerin metrekaresi 20-40, Çatalca ilçe sınırına yakın Boyalık'ta 15-40, Baklalı'da ise 20-40 YTL arasında değişiyor.

Arnavutköy'de fiyatlar

Köy____________Metrekare fiyatı
Balaban_________20-40 YTL
Yassıören________30-90 YTL
Boyalık_________15-40 YTL
Baklah_________ 20-40 YTL
Tayakadın_______20-80 YTL
Karaburun_______50-100 YTL

ÇATALCA VE KÖYLERİ

Bazılarını Arnavutköy'e kaptırsa da Çatalca hala İstanbul'un en geniş araziye sahip ilçelerinden biri. İlçenin köy sayısı oldukça fazla. Arazilerin fiyatları ise oldukça ucuz. Gayrimenkul danışmanları şimdiden Çatalca'ya yapılacak yatırımın ileride çok getiri sağlayacağı görüşünde.

Çatalca köylerinde fiyatlar
Köy_____________Metrekare fiyatı
Gümüşpınar______20-50 YTL
Belgrat__________ 5-20 YTL
Ihsaniye_________20-60 YTL
Ormanlı__________5-20 YTL
Başakköy________10-20 YTL
Örencik__________5-20 YTL
Celepköy________10-25 YTL
Kalfaköy_________5-30 YTL

Akalan__________10-40 YTL
Kabakça_________20-100 YTL
Çanakça_________30-70 YTL
Yazlık___________20-50 YTL
Dağyenice_______15-50 YTL
Subaşı__________30-150 YTL
Yalıköy__________20-150 YTL
Aydınlar_________20-80 YTL
Halaçh__________20-80 YTL
Kestanelik_______20-80 YTL
Orünçlü_________20-100 YTL
Kızılcaali________20-80 YTL
Gökçeali_________40-200 YTL
Inceğiz__________15-150 YTL
Elbasan_________20-80 YTL

Bir Gecede Eve 6 Bin, Otoya 720 YTL Zam!

Etiketler: | 0 yorum


Merkez Bankası’nın faiz artırımları ve Hazine bonosu oranlarındaki yükseliş tüketiciye de fatura çıkardı. Kredi faizlerine dün gelen zamla 100 bin YTL’lik evde 6 bin, 30 bin YTL’lik otomobilde ise 720 YTL’lik maliyet artışı yaşandı.

Hazine bonosu ve Merkez Bankası faizlerindeki artış tüketciye de yansıdı. Geçen haftadan itibaren bankaların tüketici kredilerinde başlayan yükseliş trendi dün sektörün belirleyici kuruluşları arasında yer alan İş Bankası’nın faiz zammıyla belirginleşti.

Konut kredisi oranları yüzde 1.60’a, oto kredisi faizleri de yüzde 1.64’e yükselirken, 10 yıl vadeyle 100 bin YTL’lik konut kredisi çeken tüketicinin maliyeti 6 bin YTL arttı. Otomobil almak için 4 yıl vadeyle 30 bin YTL kredi kullanan bir tüketci ise 720 YTL daha fazla ödemeyle karşı karşıya kaldı.

20 Yılda Bitti, Yalı Fiyatını Geride Bıraktı

Etiketler: | 0 yorum


Tatlıcı Kuleleri'nin 1988 yılında temeli atıldığında İstanbul'un en yüksek binası olması hedefiyle yola çıkıldı. Ancak geçen 20 yılda kule en yüksek olma hedefini İş Kuleleri'ne kaptırdı. Tatlıcı Kuleleri sonunda Ağustos ayında kapılarını halka açacak. Alman Bilfinger Berger Holding, Salih Tatlıcı ile anlaşarak Ağustos'ta Tat Towers'ı açma kararı aldı.

İki bölümden oluşacak Tat Towers'ta, ofislerden oluşan bölüme Tat Business, alışveriş merkezine ise Tat Business Mall adı verildi. Ofisler Ağustos ayında açılırken alışveriş merkezi ise Eylül'de İstanbullulara ‘merhaba' diyecek. 31 kattan oluşan Tat Towers'ta, kira fiyatları yükseklik arttıkça artıyor.

En alt katlar metrekaresi 23 dolardan kiralanırken, en üst katlara doğru fiyat 35 dolara çıkıyor. 723 metrekarelik en üst kata ise özel fiyat uygulanıyor. Tat Towers'ı işletecek olan HSG Şirketi Genel Müdürü Leyla Özulucak, bu katın fiyatını projelerin belirleyeceğini söyledi:

"Son 3 katı birlikte kiraya verebiliriz. Her biri 723 metrekare ve metrekaresi en az 50 dolar olduğunu düşünürsek en az 150 bin dolar aylık kira geliri olur. Penthouse dediğimiz bu bölümden herkesin faydalanmasını istiyoruz. Bu yüzden restoran tarzı projelere sıcak bakıyoruz. Alt limiti metrekare başına 50 dolar belirledik ama bu fiyat gelen tekliflerle yükselecektir. Hatta penthouse'a ikamet için isteyen oldu ama vermedik."

Konut Kredi Faiz Oranları Yükseliyor

Etiketler: | 0 yorum


İş Bankası kredi faiz oranlarını yükseltti. Konut kredi faizi yüzde 1.60'a, taşıt kredisi de yüzde 1.64'e çıktı.

BANKALARIN KONUT KREDİ FAİZ ORANLARINI İNCELEYİN...

İş Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre banka, konut kredilerinde 1-120 ay vadede uyguladığı yüzde 1,54 faiz oranını yüzde 1,60'a, 1-48 ay vadede uyguladığı sıfır kilometre taşıt kredisi faiz oranını ise yüzde 1,57'den yüzde 1,64'e çıkardı.

Banka, 1,59 olan ikinci el taşıt kredisi faiz oranını da 1-48 ay vadede yüzde 1,64 olarak belirledi.

Bankanın 1-60 ay vadelerde sunduğu tüketici destek kredisi faiz oranı yüzde 1,65'ten yüzde 1,69'a, eğitim kredisi faiz oranı da 1-12 ay vadede yüzde 1,55'ten yüzde 1,59'a çıktı.

Tapu Harçları Vatandaşı Vuracak!

Etiketler: | 0 yorum


Gayrimenkullerin satışında gerçek değerlerin esas alınmasıyla ilgili olarak çıkartılan yasa emlakçıları harekete geçirdi. ATEM Başkanı Ali Taylan, tapu harçlarının yüksekliği nedeniyle tüketicilerin mağdur olacağını ve konut fiyatlarının yükselebileceğini söyledi.

Ankara Tüm Emlakçılar (ATEM) Meslek Odası Başkanı Ali Taylan, 6 Haziran 2008 tarihli Mükerrer Resmi Gazete'de yayınlanan 5766 sayılı yasa ile gayrimenkullerin satışında gerçek değerlerin esas alındığını bunun da piyasaya olumsuz etkide bulunacağını belirterek, tapu harçlarının mutlaka düşürülmesi gerektiğini vurguladı.

Ali Taylan, şimdiye kadar 2 Temmuz 1964 Harçlar Kanunu'na göre belediyelerin belirlediği emlak vergisi asgari değerlerine göre satışların yapıldığını hatırlatarak, şu açıklamayı yaptı:

“Ancak yeni düzenlemeye göre bundan sonra gayrimenkul satışları gerçek değerinden yapılacak. Tapu işlemlerinde gösterilecek değer normal değer olacak. Örneğin 200 bin YTL'ye satılan gayrimenkulün, emlak vergisi asgari değeri 70 bin YTL olsa bile satış 200 bin YTL dikkate alınarak yapılacak ve tapu harcı da bu oran üzerinden ödenecek. Gayrimenkulün gerçek değerinin altında satışının yapıldığının belirlenmesi durumunda ise aradaki farkın harcı alınacak ve yüzde 25 oranında da ceza uygulanacak.”

‘KONUT FİYATLARINI ARTIRIR'

Tapu harçlarının yüksekliği nedeniyle yeni oluşan durumda tüketicilerin mağdur olacağını ve zaten durgun olan emlak piyasasının daha da tıkanabileceğine işaret eden Taylan, şöyle devam etti:

“Türkiye'de tapu harçları çok yüksek. Binde 15 alıcı, binde 15 de satıcıdan alınıyor. Fakat gayrimenkul alımında şimdiye kadar emlak vergisi değerleri baz alındığı için ödenen harç miktarları çok yüksek değildi. Yeni uygulamayla gerçek değerlerin baz alınmasıyla ödenen harçlarda 3-4 kat artış yaşanacak. Emlak vergisi asgari değeri 70 bin YTL olan bir gayrimenkul için yaklaşık 2 bin YTL harç ödenirken, aynı gayrimenkün gerçek değerinin yaklaşık 200 bin YTL olması nedeniyle ödenecek harç miktarı da 6 bin YTL'ye çıkıyor.

Gayrimenkul alım-satımında diğer masrafları da düşündüğümüzde yüzde 7 ile 10 arasında bir maliyet ortaya çıkıyor. Gayrimenkuller gerçek değerinden gösterilsin ama harçlar çok yüksek. Binde 15 olan oranın yüzde 0,5'e kadar düşürülmesi gerekiyor. Aksi durumda artan maliyetler konut fiyatlarına yansıyacak ve fiyatlarda artış yaşanacak.”

Çağlayan'dan çalışana KEY müjdesi

Etiketler: | 0 yorum

Sanayi Bakanı Çağlayan, KEY ödemelerinin temmuz ayında başlayacağını açıkladı


ANKARA- Çalışanların heyecanla beklediği Konut Edindirme Yardımları (KEY) ödemelerine temmuz ayında başlanıyor. Ödemelerin Ziraat Bankası şubelerinden yapılacağını belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Ödemelerde herhangi bir erteleme veya gecikmeden bahsetmek mümkün değildir" dedi.

TBMM Genel Kurulunda gündemdışı söz alan CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün'ün konuşmasına yanıt veren Bakan Çağlayan, KEY ödemelerinin yapılması için çalışmaların sürdürüldüğünü, hak sahiplerinin tespiti nedeniyle listelerin Mayıs ayı sonuna kadar askıda kaldığını bildirdi. Ödeme listesinin 21 Hazirandan itibaren Emlak Gayri Menkul Yatırım Ortaklığına gönderileceğinin açıklandığını kaydeden Çağlayan, "Konut Edindirme Yardımı ödemelerine, Temmuz ayı içerisinde Ziraat Bankası şubelerinden başlanacaktır. KEY ödemelerinde herhangi bir erteleme veya gecikmeden bahsetmek mümkün değildir. 1995’ten beri süren sorunu çözerek, vatandaşlarımıza en kısa sürede ödeme yapılmaya çalışılmaktadır" diye konuştu.

Tüzün ise Genel Kurul'da yaptığı konuşmada KEY ödemelerinin seçim yatırımı yapılarak, yerel seçimlerden önce ödenmek istendiğini ifade etti. (Radikal)

Kaynak: Radikal

KEY'de büyük sorun

Etiketler: | 0 yorum

8.3 milyon KEY hak sahibinin ilan edilmesi için Resmi Gazete’nin 125 bin sayfa olması gerekiyor. Bu nedenle, yasal değişiklikle Resmi Gazete şartının kaldırılması planlanıyor.


Star Gazetesi'nin haberine göre, KEY ödemelerinde Resmi Gazete sıkıntısı yaşanıyor. KEY ödemelerine ilişkin yasaya göre, ödemeden önce hak sahiplerinin listesinin Resmi Gazete’de (RG) ilan edilmesi gerekiyor. Uzmanlar sadece kesinleşen yaklaşık 8.3 milyon hak sahibinin isminin yayınlanması halinde bile RG’nin 125 bin sayfa olması gerektiğini hesapladı. Bu durumda hak sahiplerinin listesinin RG’de ilan edilmesini fiili olarak imkansız hale getirdi.

3 milyon kişi bekleniyordu
KEY hak sahiplerine ödeme yapılabilmesi için, Tasfiye Halindeki Türkiye Emlak Bankası tarafından belirlenen hak sahiplerinin listesinin, Resmi Gazete’de yayınlanarak ilan edilmesi gerekiyor. KEY’den yararlanacak kişi sayısının yaklaşık 3 milyon olacağı tahmin ediliyordu. Ancak KEY’den yararlanması kesinleşen kişi sayısı 8.3 milyona ulaştı. Sayının beklenenin çok üzerine çıkması, RG sıkıntısına neden oldu. Listelerin RG’de yayınlanma imkanı ile ilgili bir araştırma yapıldı. RG’de hak sahiplerinin isimleriyle birlikte, vatandaşlık numarası, çalışma dönemleri, KEY tutarları ile hak sahiplerine ödenecek miktarın da olacağını dikkate alan uzmanlar, listelerin yayımlanması halinde gazetenin 125 bin sayfa olacağını hesapladı.

Yeni formül internet
KEY hak sahiplerinin isimlerinin ilan edilmesi için yeni bir formül aranıyor. Bu formüllerin başında ise, yasada değişiklik yapılarak ‘Hak sahibi listesi Resmi Gazete’de yayınlanır’ hükmünün kaldırılması geliyor. Bu hükmün yasadan çıkarılması ile birlikte, bir bilgisayar sistemi ile hak sahiplerinin isimleri internet ortamında ilan edilecek. Gündeme gelen bir başka formül ise yasa hükmü değiştirilmeden, Resmi Gazete’nin sınırlı sayıda basılarak yasa hükmümün yerine getirilmesi oldu. Bu formül kapsamında ise, Resmi Gazete sınırlı sayıda basılacak ve dağıtılmayacak. Listeler yine internet ortamında ilan edilecek.


Kaynak: Star

Şehire Göre Semtine Göre Emlakçı Bul !

Etiketler: | 0 yorum


İnternette sörf yaparken , sokak sokak emlakçı arıyanlar için harika bir kaynak buldum.Tek bir tuş ile http://www.emlakcibul.org 'da semte göre " Etiler,Bebek,Nişantaşı" veya şehirlere göre "İstanbul,Antalya,Ankara" arama yapabiliyorsunuz.Google tabanını kullanan EmlakciBul, kendi haznesinde sakladığı emlak sitelerinden sizlerin karşısına tüm emlakçıların web sitelerini veya dilediğiniz hangi şehirde ,semtte ilanı varsa çıkarıyor.

Artık sokak sokak dolaşıp emlakçı aramanıza gerek kalmadı EmlakciBul tek bir tuş ile dilediğiniz tüm alternatifleri önünüze sunuyor.

48 Ay Vadeli 0 Faizli Daireler

Etiketler: | 0 yorum


Keleşoğlu ve Kullar İnşaat tarafından Beylikdüzü'nde inşası süren ve fiyatları 144 bin YTL'den başlayan Ginza Lavinya Park, Haziran 2010'da teslim edilecek.

Keleşoğlu ve Kullar İnşaat tarafından Beylikdüzü'nde inşa edilen Ginza Lavinya Park'ta 48 aya kadar sıfır faiz uygulanıyor. Haziran 2010'da teslim edilecek proje 330 konuttan meydana geliyor. Büyüklükleri 49 metrekare ile 244 metrekare arasında farklılık gösteren konutlardan oluşan Ginza Lavinya Park'ta fiyatlar 144 bin YTL'den başlıyor.

Toplam 21 bin metrekarelik alanda 330 daire ve 50 mağazadan oluşan projede yer alan ve 8-10 kattan oluşan altı blokta 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 tipinde daireler bulunuyor. Projede yer alan 1+1 tipindeki dairelerin büyüklükleri 49 ile 176 metrekare arasında değişirken, 2+1daireler 155 ile 157 metrekare, 3+1 daireler 200 ile 205 metrekare, 4+1 konutlar ise 235 ile 244 metrekare arasında.

Metrekaresi bin 200 YTL'den başlıyor

Ortalama metrekare satış fiyatları bin 200 ile bin 500 YTL olarak belirlenen Ginza Lavinya Park'ta dairelerin satış fiyatları ise 144 bin YTL'den başlıyor. Bankalarla yapılan anlaşmalarla uygun koşullardan konut kredisinin kullanıldığı projede kredi faiz oranları 48 ay için yüzde sıfır. Projede yarı olimpik kapalı yüzme havuzu ile çocuk havuzu, fitness center, Türk hamamı, sauna, Fin hamamı ve SPA alanları ile yürüyüş parkurları da yer alıyor. Projenin 6 bin metrekaresi yeşil alanlara ayrılırken, projede 735 araçlık kapalı otopark da bulunuyor.

GİNZA LAVİNYA PARK'IN KÜNYESİ

- Firma: Keleşoğlu ve Kullar İnşaat
- Yer: Beylikdüzü
- Konut sayısı: 330
- Konut büyüklüğü: 49- 244 metrekare
- Fiyat: Metrekaresi bin 200-bin 500 YTL
- Tel: (0 212) 854 21 45

Banu Evleri'nde Hemen Teslim Daireler

Etiketler: | 0 yorum


Hasanoğlu İnşaat, Bahçeşehir'de inşa ettiği Banu Evleri'nin son etabı olan Lal Katlı Evler‘de daire teslimlerine devam ediyor.

103 bin metrekare alan üzerinde yapılan Banu Evleri projesinin Lal Katlı Evler'inde 10 bloktan oluşan 171 adet konut yer alıyor. 131, 148, 175, 185 ve 350 metrekare aralıklarına sahip konutlarda ilk teslimler Ocak 2008 itibari ile başlamış olup, kademeli olarak devam ediyor.

Yüzde 60'ının satışının gerçekleştiği projede Katlı Evler 300 bin YTL'den başlayan fiyatlarla, villalar da 550 bin dolardan başlayan fiyatlarla satılıyor.

SİTE ÖZELLİKLERİ

- Alışveriş merkezleri
- Fitness center
- Açık ve kapalı yüzme havuzu
- Tenis kortları
- Voleybol, basketbol, futbol sahası
- Yürüyüş parkurları
- Açık ve kapalı otopark
- 24 saat kameralı güvenlik
- Tüm site içi ile dahili hat üzerinden görüşebilme

DAİRE ÖZELLİKLERİ

- Doğalgazlı kombi ve yerden ısıtma sistemi
- Ankastre beyaz eşyalar
- Lamine parke
- Lcd Tv
- Klimalar
- Tv üzerinden site giriş çıkışlarını izleme imkanı
- Çelik kapı ve Amerikan panel iç kapılar
- Her oda da Adsl bağlantı
- Merkezi toz emme sistemi

BİNA ÖZELLİKLERİ

- Asansör.
- Doğalgaz ve yangın alarm sistemi.
- Otoparktan direkt asansör bağlantısı.
- Su deposu.
- Her daireye depo.
- Digiturk ve uydu sistemi.
- Jeneratör.

İNŞAAT TEKNİKLERİ

- Radye temel
- Isı ve ses yalıtımı
- C30 beton
- B. A. perde sistemi

YAPIMCI KÜNYESİ

Yapımcı Firma : Hasanoğlu İnşaat
Yönetim Kurulu Başkanı: Ali Yavuz Hasanoğlu
Kuruluş Yılı: 1993
Tel: 0212 669 84 90 – 91

58 Bin YTL, 268 YTL Taksitle Konut!

Etiketler: | 0 yorum


TOKİ, Ankara Mamak'ta 510 konutu 58 bin YTL'den başlayan fiyatlarla satışa çıkardı.

Ankara Mamak'ta Toplu Konut Uygulaması çerçevesinde, toplam 510 konutu satışa çıkaran TOKİ bu konutların 216 tanesini alt gelir grubuna yönelik yapıyor. 9 - 28 Haziran 2008 tarihleri arasında Mamak Belediye Başkanlığı tarafından kabul edilen başvurular için en az 3 yıldır Ankara il sınırları içerisinde ikamet etmek ve aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 1.350 YTL olması şartı aranıyor.

2+1 tipinde ve burut 84,43 metrekare büyüklüğündeki konutlar 58 bin 664 YTL ile 83 bin 609 YTL arasında değişen fiyatlardan satılıyor. Yüzde 12 oranında peşinatın istendiği konutlar için 180 aya kadar vade yapılıyor ve aylık taksitler 286 YTL'den başlıyor.

TOKİ'nin satışa çıkardığı kalan 294 konut 3+1 tipinde ve 120 metrekare büyüklüğünde. 102 bin YTL ile 152 bin YTL arasında değişen fiyatlardan satışa çıkarılan konutlar için son başvuru tarihi ise 11 Temmuz 2008 olarak belirlendi.

Yüzde 30 ile yüzde 40 peşinatla indirimli olarak alınabilen konutlar için 120 aya kadar vade yapılabiliyor. Aylık taksitler de 433 YTL'den başlıyor.

Tel: 0312 565 20 65

Başbakan'ın Damadına Bir Kıyak Daha!

Etiketler: | 0 yorum


Ahmet Çalık'ın sahibi olduğu şirket, korunması gereken alana villa yapacak.

Başbakan Erdoğan’ın damadı Albayrak’ın yönettiği şirket sit alanında 120 villa yapacak. Karar dün Büyükşehir Belediye Meclisi'nde CHP'lilerin itirazına rağmen alındı. AKP'liler, Başbakan Erdoğan'ın damadının yönettiği şirkete "villa izni" verdirtmek için canla başla mücadele etti.

ÇALIK'A NASIL KIYAK YAPILDI?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın genel müdür vekili olduğu GAP İnşaat Yatırım ve Dış Ticaret AŞ’nin, Boğaziçi Köprüsü yakınındaki 95 dönümlük araziye 120 villa yapmasına izin verdi. Arazi geçen yıl 3 kez ihaleye çıkartılmış ve son ihale tek katılımcı olan GAP İnşaat’a 344 milyon YTL’lik hasılat paylaşımıyla verilmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nin önceki gün gerçekleştirilen oturumunda TOKİ Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (GYO) mülkiyetindeki Üsküdar Burhaniye Mahallesi’ndeki 95 bin 939 metrekarelik arazinin plan tadilatı teklifi görüşüldü.