Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Türk yatırımcı çivi çakmadı, Kuzey Kıbrıs'taki araziler yabancıya kaldı

Etiketler: |

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Bafra'da 2003'te yaptığı arazi tahsisleri çivi bile çakmayan yatırımcılar yüzünden tehlikeye girdi. "Antalya Belek gibi bir turizm merkezi olmalı" hedefi ile yapılan tahsisleri mercek altına alan KKTC Başbakanlık Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA), sözleşmesini yerine getirmeyen yatırımcıların elindeki arazileri alarak yeniden tahsis yapmaya hazırlanıyor.

Yapılan tahsislerle Bafra bölgesinde 15 bin yeni yatağın oluşturulması planlanırken bölgede şu ana kadar bu tahsisleri kullanarak sadece Kaya Grubu'nun yaptığı Artemis Otel faaliyete geçti. Üç otelin de inşaatı devam ediyor. Bölgede diğer yatırımcıların ise henüz bir çivi bile çakmadığını belirten YAGA Direktörü Ayşe Dönmezer, "Bafra Turizm Bölgesi'nde 60 dönüm ve üstünde olmak üzere 16 parsel bulunuyor. YAGA'nın avukatları tahsisi iptal edilecek arazilerin tespiti üzerinde çalışıyor. Yapılan incelemeler sonrasında sözleşmesini yerine getirmeyen yatırımcıların tahsislerinin yeni yatırımcılara verilmesi söz konusu. Özellikle KKTC'de İsrailli ve Rus yatırımcılar turizm yatırımı yapmak için bekliyor" açıklamasını yaptı.

Doğru yatırımcılara gitmedi

Turizm Yatırımcıları Derneği'nin (TYD) KKTC'ye düzenlediği program çerçevesinde YAGA'yı ve adadaki yatırım olanaklarını anlatan Dönmezer, KKTC'yi turizm potansiyeli açısından geliştirmek istediklerini belirtti. Bu hedef doğrultusunda Bafra bölgesini yeniden ele alacaklarını kaydeden Dönmezer, "Bafra yeni bir turizm destinasyonu oluşturmak üzere 2003'te yatırımcılara açıldı. Burada yapılacak yatırımlarla 2007'ye kadar yaklaşık 15 bin yatağa ulaşılması planlanıyordu. Fakat burada işler umulduğu gibi gitmedi. Tahsisler doğru yatırımcılara gitmedi. Bunun için sözleşme şartlarını yerine getirmeyen yatırımcılar için yeni kararlar alacağız. Çünkü bölgeye çok fazla talep var" dedi.

Dönmezer, inşaatı başlayan yatırımların da yavaş ilerlediğini kaydetti. Bölgede altyapı yatırımlarının da tahsislere göre yapıldığına dikkat çeken Dönmezer, yapılmayan yatırımların bu açıdan sıkıntı yarattığını söyledi.

İptal edilecek tahsislerin henüz belli olmadığını söyleyen Dönmezer, şöyle devam etti: "Daha önce de KKTC'de bazı tahsisler iptal edilmiş. Mesala ön tahsis izni olan Eren Talu'nun da tahsisleri geçtiğimiz yıllarda iptal edilerek başka yatırımcılara verilmiş. İptal edilenlerin yanı sıra yeni tahsisler de olacak. Bafra Turizm Bölgesi'nin bulunduğu 19 no'lu alanı tahsis edeceğiz. Bunun yanında 16 no'lu parseli de ikiye ayırarak 'turizme destek hizmet ve aktivite' yatırımlarının yapılmasını istiyoruz. Bu alanlarda at biniciliğinden su oyunlarına kadar farklı aktiviteler olabilir."

Sanayiciler de yatırım arayışında

Ayşe Dönmezer, YAGA'ya sadece turizm değil sanayi yatırım taleplerinin de geldiğini belirterek "YAGA kurulduğundan bu yana 114 yatırımcı deri, peyniraltı suyu üretimi, tuğla yapımı, yeniden dönüşüm, tarım konularında yatırım yapmak için başvuruyor. Ağırlıklı talepler İsrail, İngiltere, Rusya ve Çin'den geliyor. Özellikle Ruslar adada turizm yatırımı yapmak için çok ısrarcı. Çin'den ise beyaz eşya montaj ve tarım alanlarına talep var. ABD'liler ise biyodizel yatırımı ile ilgileniyor" diye konuştu.

KKTC yönetimi, ayrıca Türkiye'nin yüksek talep nedeniyle karşılayamadığı yat üretimine alternatif olmak için altyapısını da kurmaya başladı. Organize bir yat bölgesi üretmek için yer arayışlarının sürdüğünü belirten Dönmezer, diğer bir taraftan marina yatırımları konusunda da çalıştıklarını söyledi. Yabancı yatların marinalara rahatlıkla girebildiğinin altını çizen Dönmezer, "Girne ve Magosa'yla beraber yat bağlama kapasitemiz 550. Bu sayıyı 2050'ye çıkaracağız. Bunun yanında İsraillilerin Karpaz'da 2 otel ve marina yatırımı da sürüyor. İngilizlerin işleteceği bu kompleks 200 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleşiyor ve 2011'e kadar tamamlanacak. Ayrıca organize bir yat bölgesi üretmek için yer arayışımız başladı" dedi.

Bafra'da arazi tahisi yapılan bazı yatırımcılar

Eksen İnşaat (Yatırım yapılmadı)

Yayöz Turizm (Yatırım yapılmadı)

Kaya (Yatırım tamamlandı)

Şimşekler Turizm AŞ (Yatırım yapılmadı)

Ada Kıbrıs (Yatırım yapılmadı)

Sunny Wally (Yatırım yapılmadı)

Koçoğlu Turizm (Yatırım aşamasında)

Bilgili Turizm (Yatırım yapılmadı)

Güral (Yatırım yapılmadı)

Limak (Yatırım aşamasında)

Göç Tur (Yatırım aşamasında)

Akfen (Yatırım yapılmadı)

Rum elçiliği "yasaklı oteller listesi" yayımlıyor

Kıbrıs'ta turizm sektöründe faaliyet gösterenlerin bir başka büyük sorunu da Rum Büyükelçiliği tarafından yayıldığı ifade edilen KKTC'deki 1974'ten sonra yapılan otellerle ilgili liste. Adadaki turizm yatırımcıları, "Yasaklı oteller" listesi olarak ifade edilen bu listenin daha önce Rumlara ait araziler üzerinde yapılan otelleri kapsadığını dile getirerek "Güney Kıbrıs'ta, 'Bu otellere gitmeyin' diye baskı yapıldığını duyuyoruz" diyor. Bu arada gidilmesin denilen oteller listesinde KKTC'deki yatırımları ile dikkat çeken Net Holding'in bir otelinin de olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Referans Gazetesi

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: