Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Konut Fiyatları Düşmez, Ev Bulan Alsın

Etiketler: |


Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, ev fiyatlarının düşmeyeceğini belirterek buna neden olarak inşaat ve arsa maliyetlerinin düşmemesini gösterdi.

Türkiye'deki konut açığına da dikkat çeken Onaran, müşterilerine "Uygun evi bulduysanız ve bunu finanse edebiliyorsanız düşünmeden o evi alın'' tavsiyesinde bulunduklarını aktardı. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil de konuta olan talepte son bir aydır azalma olduğunun gözlendiğini, ancak kısa vadede fiyatların inanılmaz derecede artacağı şeklinde bir öngörüleri bulunmadığını söyledi.

'2008'DE YÜZDE 1 HAYAL'

Onaran, faizlerin düşük olduğu dönemlerde mortgage kredisi kullanımının arttığını, dolayısıyla bankacı olarak kendilerinin de faizlerin düşmesini istediklerini belirterek, "Ama 2008 için yüzde 1'i görmek hayal'' dedi. İnşaat firmalarının kendi finansmanlarıyla proje sunmalarına ilişkin olarak Onaran, bu konuda bankacılık sektörünün kaçırdığı çok büyük hacimler olduğunu düşünmediğini söyledi.

Onaran, bu tür imkanları sunan şirketlerin çok güçlü bir öz kaynağa sahip olmaları gerektiğine işaret ederek, "Şu an baktığımızda, '10 yıl bu işi finanse ederim' diyen bir şirket çıkmadı. Bu işin sağlıklı yürümesi için bankacıların olması ve uzun vadede bankaların tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum'' dedi. ABD'deki krizin detaylarına bakıldığında, ciddi bir regülasyon zafiyetinin olduğunun görüleceğini ifade eden Ali Fuat Erbil, Türkiye'de böyle bir zafiyet bulunmadığını kaydetti. Erbil, nisan ayı itibarıyla bireysel ve proje bazlı kredilendirmelerde yüzde 30 civarında bir düşüş olduğunu da aktardı.

SEKTÖR YÜZDE 35 BÜYÜYECEK

Onaran, 2008 yılını ilginç bir yıl olarak nitelendirdi. Kış aylarının kredi kullandırımının az olduğu dönemler olduğunu ifade eden Onaran, şöyle devam etti: "Bu yıl ilginç bir üç ay yaşadık. 31 milyar YTL seviyelerinden başladık, mart sonunu 34 milyar YTL ile kapattık. Neredeyse 4 milyar YTL'ye yakın kredi kullandırılmış durumda. Ama 10-15 gündür hafif çaplı bir durgunluk var. Sektörün yüzde 30-35 büyüyerek, yılı 40-41 milyar YTL seviyelerinde kapatacağını düşünüyoruz.''

Onaran, yabancılara mülk satışına ilişkin olarak da, Kuşadası, Marmaris, Bodrum gibi yerlerde yabancılara yönelik ciddi projeler yapıldığını kaydetti. Şu anda yabancılara yönelik satışın durduğunu, bunun önünün açılması gerektiğini aktaran Onaran, bu sorunun kısa sürede çözüleceğini düşündüğünü, Türkiye'de bu konuda büyük bir potansiyel bulunduğunu dile getirdi.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: