Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Dar gelirliye konutta çare aranıyor!

Etiketler: |


Sorunun cevabı 4-5 Haziran 2008 tarihleri arasında İstanbul’da 8’incisi düzenlenecek olan ‘Gayrimenkul Zirvesi'nde açıklanacak

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından 8’incisi düzenlenecek olan ‘Gayrimenkul Zirvesi-8’, 4-5 Haziran 2008 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Bu yıl ‘Türkiye’nin 100 Yıllık Gayrimenkul Potansiyeli’ temasıyla düzenlenecek zirvede, iki gün boyunca gayrimenkul sektöründeki yatırım fırsatları ve sorunlar ele alınacak. İlk gün 3, ikinci gün 4 olmak üzere toplam 7 oturumunda 30’u aşkın konuşmacı görüşlerini katılımcılarla paylaşacak.

Zirvede, dar ve orta gelirlilerin konut sahibi olmasına yönelik olarak GYODER adına Affordable Housing Institute tarafından hazırlanan "Affordable Housing: Dar Gelirlilerin Konut İhtiyacı ve Çözüm Önerileri", "Türkiye’de Perakende Pazarı ve Alışveriş Merkezleri için Öngörüler 2015" ve gelişmekte olan 10 ilin (Denizli, Manisa, Trabzon, Balıkesir, Hatay, Malatya, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Aydın, Muğla) ele alındığı "İller İçin Öngörüler" başlıklı üç raporun sonuçları açıklanacak.

Dar gelirlilerin konut edinmesi tartışılacak

Zirve öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan GYODER Yönetim Kurulu Üyesi ve Soyak Genel Müdürü Emre Çamlıbel, daha önceki raporlarda Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıl boyunca yıllık 600-700 bin yeni konut ihtiyacı olacağının, bu ihtiyaca sahip olan ailelerin ise sadece yüzde 20’sinin konut alacak finansal güce sahip olduğunun ortaya konduğunu hatırlatarak, bağımsız olarak hazırlanan "Affordable Housing: Dar Gelirlilerin Konut İhtiyacı ve Çözüm Önerileri" raporunda ise Türkiye’de dar gelirlilerin konut edinmesi için ne tür finansal modeller ve yapısal değişiklikler yapılması gerektiğine dair görüşlerin sunulacağını aktardı.

Konutta durgunluk dönemi

GYODER Başkanı Bekir Cumurcu da yaptığı konuşmada, dünyada ABD’de tutsat (mortgage) kredileri ile başlayan global bir sorun olduğunu, Türkiye’de ise konut kredilerinden kaynaklanan bir problem bulunmadığını belirtti. Cumurcu, "Biz var olan bu problemleri ithal etmiş durumdayız. Likidite sorunu, güven krizi oldu. Bunun sonucu olarak maliyetler, risk primi artmaya başladı. Genel ekonomik aktivitede bir yavaşlama oldu. Bunun inşaat ve gayrimenkul sektörüne yansımalarının kaçınılmaz olduğunu görüyoruz" dedi.

Türkiye’de hala pozitif büyümenin devam ettiğine işaret eden Cumurcu, "Ancak çok büyük heyecanlarla tadını çıkardığımız özellikle konut sektöründeki hareketliliği 2008 yılında görmeyeceğiz. 2009 yılından sonra daha iyi olmasını umacağız. Eldeki stokları daha rahat eritmek için piyasayı motive edici kampanyalardan da görüyoruz ki piyasa az çok endişe yaşıyor" diye konuştu.

Seneye dev gayrimenkul fuarı yapılacak

GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Tanes de önümüzdeki yıldan itibaren İstanbul’da zirve ile birlikte uluslararası büyük bir gayrimenkul fuarını gerçekleştirmeye başlayacaklarını, bunu uluslararası bir fuarcılık firmasıyla işbirliğine giderek, 3 gün fuar 1 gün zirve şeklinde yapılacağını bildirdi.

10 ilin gayrimenkul projeksiyonu açıklanacak

Toplantıda "İller İçin Öngörüler" başlıklı rapora ilişkin özet bulguları anlatan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel ise, raporda Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Manisa, Muğla, Tekirdağ ve Trabzon’a ilişkin 2015 öngörülerinin yer aldığını ve bu illerle birlikte araştırması yapılan il sayısının 25’e ulaştığını söyledi. Gürlesel, "Türkiye’de 2015’e kadar kentsel alanda konut ihtiyacı 6,1 milyon adet. Türkiye’de toplam konut ihtiyacının yüzde 85’ini bu 25 il kapsamış olacak" dedi.

10 ilin toplam nüfusunun 9,6 milyon olduğunu ve Türkiye nüfusunun yüzde 14’ünü oluşturduğunu ifade eden Gürlesel, "Bu illerin 2015’te nüfusu 10,2 milyona ulaşacak. Bu illerde 2 milyon adet konut var. Bunların yüzde 22’si inşaat izni alınmaksızın yapılmış. Bu illerde 2015’e kadar konut ihtiyacı 472 bin adet olarak görünüyor. Türkiye konut ihtiyacının yüzde 6’sı bu illerde ortaya çıkacak" diye konuştu.

Bu illerde 25 AVM var

Gürlesel, Türkiye’de perakende harcamalarının yüzde 25’inin bu illerde yapıldığını, bu illerde toplam 20 alışveriş merkezi bulunduğunu, 2015’i kadar bu illerde toplam 450-740 bin metre kare ilave kiralanabilir alana sahip alışveriş merkezleri yapılabileceğini kaydetti. Konaklama tesisi için Mugla, Aydın, Balıkesir’in ve Tekirdağ’ın ön plana çıktığını söyleyen Gürlesel, Muğla ve Aydın’da yabancıya dönük ikincil konut talebinin yüksek olduğunun öngörüldüğünü belirtti. Gürlesel, sanayi alanı olarak Manisa ve Hatay’ın lojistik olarak da Tekirdağ, Balıkesir’in çok önemli gelişme potansiyeline sahip olduğunu kaydetti.

Türkiye AVM’de hala cazip

Konuşmasında "Türkiye’de Perakende Pazarı ve Alışveriş Merkezleri için Öngörüler 2015" raporu hakkında da bilgi veren Gürlesel, Türkiye’deki perakende harcama büyüklüğünün 221,6 milyar dolar olduğunu, bunun 125,6 milyar dolarının gıda, 96 milyar dolarının ise gıda dışı harcamaların oluşturduğunu söyledi.

2007 sonu itibariyle toplam 3,51 milyon metre kare kiralanabilir alana sahip 153 adet alışveriş merkezi bulunduğunu söyleyen Gürlesel, "30 ilde alışveriş merkezleri var. Bin kişi başına düşen kiralanabilir alışveriş merkezi alanı 49,4 metre kare. 2001’de bu 18 metre kare idi. İstanbul’da bin kişi başına kiralanabilir alışveriş merkezi alanı 108 metre kare. Avrupa ülkelerinde bin kişi başına kiralanabilir alan 220 metre kare. Türkiye hala alışveriş merkezleri yatırımlarında cazibesini koruyor" dedi.

2008 sonunda 4,4 milyon metre karelik alışveriş merkezleri kiralanabilir alan büyüklüğüne ulaşılacağını, bunun 2010 yılında 6 milyon metre kare olacağını ifade eden Gürlesel, "Türkiye’de alışveriş merkezleri 2010 sonunda doygunluğa ulaşacak. Biz 2015’e kadar bu rakama ulaşacağımızı düşünüyorduk ancak büyüme kısa süreye sıkıştı" diye konuştu.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: