Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Konut satın alınırken yapılan 10 büyük hata!

Etiketler: |

Bu hafta konut satın alanların en çok yaptığı 10 hatayı sıralıyorum. Konut satın alacaklar lütfen bu hataları yapmayın.

1) Konutun fiyatına göre alım yapılması: Konut fiyatı bir çok etmene bağlıdır. Kalitesi, yeri, alanı, sunduğu imkanlar gibi... Genelde ucuz olan tercih edilmektedir. Fiyata göre alım yapan halkımız içinden bir kısmı, 1999 depreminde bunu pahalıya ödemişlerdir. Fiyat ilk öncelik değil; son kriter olmalıdır.

2) Örnek evin dekorasyonuna göre alım yapılması: Örnek evlerin dekorasyonu, son derece albenilidir (alımlıdır) ve konutun ölçülerine göre yapılmaktadır. Alıcı konutu mobilyası ile almamaktadır, eve taşındığında kendi mobilyalarını sığdıramamakta veya örnek ev gibi olmadığı için hayal kırıklığı yaşamaktadır.

3 )Reklamlar aracılığı ile alım yapılması: Günümüzde reklamların albenisine kapılıp konut alımı yapanlar bulunmaktadır. Reklamın bir araç olduğunu unutmamak gerekir. Yapımcı firma mutlaka araştırılmalı, proje, sunulan imkanlar tam olarak incelenmelidir.

4) Brüt metrekare üzerinden alım yapılması: Konutun brüt alanı değil net alanı yani yaşanacak alan önemlidir. Konut bittikten sonra yerleşemeyip hayal kırıklığına uğramak istenmiyorsa mutlaka, alınacak konutun iç ölçüleri alınıp yerleşim düzenine ve eşyalarının boyutlarına göre kontrolü yapılmalıdır.

5) Yapımcı firmanın araştırılmaması: Yapımcı firmanın tecrübe, mali yapı, insan kaynakları(?) üçlemesi konutun kalitesi, güvenirliği ve zamanında teslimi için çok önemlidir. Bilinmedik (rüşdü bilinmeyen) veya geçmişi olmayan yapımcıdan alım yapan binlerce mağdur bulunmaktadır.

6) Aidatların sorgulanmaması: Bir çok konut alıcısı, konutuna taşındıktan sonra aidatlar nedeni ile ödeme güçlüğüne düşüp konutunu satmak zorunda kalmaktadır. Bu duruma düşmemek için mevcut aidatı veya olabilecek aidatı sorgulamalıdır.

7) Sözleşmenin okunmaması: Tamamlanmamış konut alacak olanlar mutlaka yaptıkları sözleşmeyi bir uzmana inceletmelidirler. Kısaca neyi imzaladıklarını bilmelidirler.

8) Alınan tapunun cinsinin bilinmemesi: Konut tapuları ortak, kat irtifaklı ve kat mülkiyetli olmak üzere üç çeşittir. Kat mülkiyetli tapu, satışı kolaylaştırdığı için daha avantajlıdır.

9) Ulaşım hatası: Bazı konutlar ne zaman biteceği, nereden geçeceği hatta yapılıp yapılmayacağı belli olmayan metro veya yol argümanları kullanılarak satılmaktadır. Böyle durumlarda yetkili idarelerden bu durum araştırılmalıdır. Yoksa, ulaşımı belli araçlar dışında mümkün olmayan veya yıllar sonra kolaylıkla sağlanabilecek olan bir konut alınmış durumuna düşülür. İş, okul, hastane gibi yerlere ulaşımı göz önüne alınmalıdır.

10) Amaç hatası: Konut satın alınırken oturmak için mi yoksa yatırım için mi alındığına karar verilmelidir. Örnekleyecek olursak, yatırım için alınıyorsa merkezi konumdaki konutlar fazla prim yapmaz.

E-mail: ismete@akturk.com.tr

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: