Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

TOKİ,'yap-sat'çıları batma noktasına getirdi

Etiketler: |


Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, devlet imkanlarını kullanarak konut üreten Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) haksız rekabeti nedeniyle ekonominin lokomotifi olan orta ölçekli yap-sat müteahhitlerinin ve müteahhitlik sektörünün krizin eşiğine geldiğini öne sürdü..



Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, TOKİ'nin haksız rekabeti yüzünden çok sayıda inşaat firmasının battığını, pek çoğunun da yurt dışına gittiğini bildirdi. Çok sayıda inşaat şirketinin borç batağına düştüğünü belirten Aygün, "inşaat şirketleri, belediye harçları ve yapı denetim bedeli ödemeyen, ucuz arsa temin eden TOKİ ile rekabet edemiyor ve tefecilerin ve çetelerin tuzağına düştük. Bu bir imdat çığlığıdır.


Sesimizi duyan yok mu" dedi. TOKİ'nin belediyelere vergi harcı ve benzeri ödemeler yapmadığını, yapı denetim bedeli ödemediğini, müteahhitler yüzde 50 ile arsa alırken TOKİ'nin en değerli yerleşim yerlerinde yüzde 20-30 ile veya çok uzun vadeli arsa aldığını, 20 yıl vadeli banka kredisi kullanabildiğini anlatan Aygün, şunları kaydetti: "TOKİ sırtını devlete dayamış, müteahhitlik sektörünü hallaç pamuğu gibi atıyor. TOKİ'ye bütün imkanlar sunuluyor. Devlet güvencesinde olmanın verdiği bu imkanlarla daha ucuza daire yapabiliyor. Devlet eliyle müteahhitlik sektörü çökertiliyor."



Müteahhitler krizde
Müteahhitlerin ise bir yandan belediyeler, diğer yandan Maliye tarafından sıkıştırıldığını anlatan Aygün, sürekli değişen imar uygulamalarının müteahhitleri şaşırttığını, maliye, işçilik ve KDV adı altında cezalar kesildiğini, bazen bu cezaların, müteahhidin sermayesinin büyüklüğüne ulaştığını kaydetti. Belediyelere ödenen yapı denetim bedeli, yol ve ruhsat harçlarının çok yüksek olduğunu vurgulayan Aygün, bu haksız rekabete bir son verilmesini beklediklerini ifade etti.


Aygün, TOKİ'nin lüks konut üretmesini de eleştirerek, TOKİ'nin kuruluş amacına uygun olarak, dar gelirliye konut üretmesi gerektiğini belirtti. TOKİ'nin 2007 yılı sonu itibariyle 285 bin konut ürettiğini kaydeden Aygün, bunun sadece 140 bininin alt ve orta gelir gruplarına yönelik olduğunu iddia etti.



Devlet de riske giriyor
TOKİ'nin önümüzdeki yıllarda devlete büyük yük getireceğini savunan Aygün, şunları kaydetti: "Amerika'da ve Avrupa'da yaşanan mortgage krizi gibi, önümüzdeki yıllarda Türkiye'de de toplu konut krizi çıkacak. Geçmiş yıllarda Emlak Konut vardı. Devletin kasasına büyük bir yük getirerek battı. Emlak Bankası'nı da batırdı. İleride, TOKİ de devlete büyük bir yük getirecek.


Şu anda, TOKİ müteahhitleri mal aldıkları firmalara para ödeyemiyorlar. Devlet sübvanse etmese TOKİ ayakta duramaz. Devlet, TOKİ'yi sübvanse ederek büyük riske giriyor."


Müteahhitlere sahip çıkılmasını isteyen Aygün, TOKİ'ye verilen imkanların verilmesi durumunda orta ölçekli müteahhitlerin TOKİ'den yüzde 10 daha ucuza konut yapacaklarını taahhüt ettiklerini belirtti. Müteahhitlerin önündeki en büyük engelin belediye harçları ve uygulamaları olduğuna da dikkati çeken Aygün, imar mevzuatı ile ilgili sıkıntıların da giderilmesi gerektiğini bildirdi.



"Yapı denetim firmaları evrak takibi yapıyor"
Kontrol mekanizması olarak düşünülen yapı denetim firmalarının belediyeler ile müteahhitler arasında evrak takibi yaptıklarını ifade eden Aygün, yapı denetim firmalarının, müteahhide ek külfet olmaktan öteye bir yarar sağlamadığını belirtti. TOKİ'nin yapı denetim hizmeti olmadan 300-500 daireli inşaatlar yapabildiğini de belirten Aygün, şöyle devam etti: "5 Şubat 2008 tarihinde çıkarılan bir yönetmelik ile inşaatlarda şantiye şefi bulundurulması zorunlu hale getirildi.


Müteahhitler, şantiye şefi denetiminde kanuna ve yönetmeliğe uygun binalar inşa edebilir. Evrak takibi dışında hiçbir işlevi ve mesuliyeti olmayan yapı denetim firmalarının görevinin binanın taşıyıcı sistemi tamamlandığında bitmesi, söz konusu firmaların müteahhitlere külfet olmasını engelleyerek bu yönde yeni bir düzenleme yapılması gerektiği kanaatindeyiz."


Aygün, 29 Haziran 2001 ve 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu'na göre, yapı denetim hizmet bedelinin arsa sahipleri tarafından ödenmesi gerektiğini, ancak uygulamada bu bedelin müteahhitler tarafından karşılandığını da ifade etti. Söz konusu yasa gereği, yapı denetiminin Türkiye genelinde sadece 19 ilde uygulandığını söyleyen Aygün, yapı denetimi uygulamasının gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.


Aygün, açıklamasında, "Ankara'da yapı denetimi uygulanırken, Kuzey Fay Hattında bulunan Çankırı ve Kırıkkale'de neden uygulanmıyor? Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz" dedi. ATO Başkanı, ATO Yönetim Kurulu'nun TOKİ'nin haksız rekabetine karşı dava açma kararı aldığını da kaydetti.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: