Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Konut alacaklara kötü haber!

Etiketler: |

Yeni çıkarılan bir yasayla konut alım-satımında ödenen harç oranları 3-4 kat arttı

Gayrimenkul piyasasının üzerindeki kara bulutlar bir türlü dağılmıyor. Bir de devletin her alanda olduğu gibi gayrimenkulde de vatandaşının malvarlığına gözünü dikmesi işleri iyice zorlaştırıyor. Dünyanın en pahalı benzinini kullanıyoruz. Neden? Vergiden. Diğer özel tüketim ürünlerini pahalıya alıyoruz. Neden? Vergiden. Kapımızın önüne park ettiğimiz araba için, üstünde yürüdüğümüz kaldırım taşları için vergi ödüyoruz. Yakında soluduğumuz hava için de vergi isterlerse şaşırmayız artık...

Neredeyse tüm malvarlığını bir çırpıda satarak tatlı para kazanan devletin diğer kazanç kapısı da vergiler oldu. Bir şey üretmekten ziyade hazır olanla kendini ikame eden bir ülkede 'hazıra dağ dayanmaz' sözünü hatırlatmak gerek.

Gelelim vergilerle ilgili kendi konumuza. Biliyorsunuz konut alıp satarken hiç de az olmayan tapu harçları ödeniyor. Yeni çıkarılan bir yasayla harç oranları yükseltilmedi ama ödenecek harç miktarı 3-4 kat arttı. Nasıl mı oldu?

Önceden gayrimenkullerin satış bedeli belediyelerin en düşük emlak vergisi oranına göre belirleniyordu. Yani siz konutu 250 bin YTL’ye alıp, satsanız bile belediyenin belirlediği bedel bundan çok daha düşük oluyordu ve alıcı ile satıcı ayrı olarak bu oranın binde 15’i kadar harç ödüyordu.

6 Haziran 2008 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 5766 sayılı yasa ile bundan sonra gayrimenkullerin satışında gerçek değerler esas alınacak. Yani konutu 250 bin YTL’ye alıp ya da satıyorsanız bu oran üzerinden harç ödeyeceksiniz. Bu durumda harç miktarları da bir anda 3-4 kat artacak. mesela, eskiden 1500 YTL ödenirken, şimdi 5 bin YTL harç verilecek!

Gerçek satış değerini göstermeyenlere ise ceza verilecek.

Olan yine vatandaşa olacak! Zaten zar zor bir ev alan vatandaş önemli bir miktarda harç vermek zorunda kalacak.

Satış olmayınca devlet harcını alamayacak

Yeni uygulamayla konut alım satım maliyeti çok fazla artacak. Diğer masraflar da düşünüldüğünde konut fiyatının neredeyse yüzde 10’u genel masraflara gidecek. Öncelikle bu masraflardan kurtulmak isteyen satıcılar konutları daha yüksek fiyattan satmak isteyecek. Yani devletin istediği yüksek harcı alıcıya yıkacak. Böylece konut fiyatlarının artma ihtimali gündeme gelecek. Fiyatlar artınca da ne ihtiyacı olanlar konut alacak ne de satmak isteyenler satacak. Piyasada oturup herkes birbirine bakacak. Satış olmayacak. Satış olmayınca da devlet harcını alamayacak.

Konut temel insani bir haktır!

Diğer ülkelerin devletleri vatandaşları konut alsın diye birçok kolaylık yaparken, bizim devletimiz neredeyse konut almayalım diye uğraşıyor. Konutun öncelikle temel bir insani hak olduğunun unutulduğu bu ülkede daha insani uygulamaların yapılabileceğini hatırlatmakta yarar var.

Tamam, konut alım-satımında gerçek fiyatlar temel alınsın ama tapu harçları da mümkünse düşürülsün. Bu şekilde kimse de devleti dolandırmaya kalkmasın. Herkes vergisini versin. ‘Herkes karşısındakini kendi gibi bilir’ mantığından hareketle devlet vatandaşını, vatandaş da devleti kandırmanın yollarını aramasın.


Yavuz Karaman

Milliyet Emlak Internet Editörü

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: