Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Gayrimenkulde yeni hedef yabancılar

Etiketler: |

Konut alım satımında son dönemde yaşanan durgunluk, projelerini tamamlayan inşaat şirketlerini yurtdışında pazarlama yapmaya yöneltti.

Gönen Gayrimenkul Yatırım İnşaat şirketi Genel Müdürü Emre Erdil, iç piyasadan kaynaklanan durgunlukla ABD'de başlayan ve dünyaya yayılan mortgage krizinin kesiştiğini, durgunluğun kriz boyutlarına geldiğini söyledi.

Erdil, sektörün uzun süren bir durgunluktan sonra hükümetin yabancılara da tapu hakkı vermesiyle 2004 yılında birden açıldığını, iç ve dış piyasa birleşince tüm yatırımcıların projelere yüklendiğini, özellikle İzmir'den Alanya'ya kadar olan sahil kesiminde büyük yerleşimlerin yapıldığını kaydetti.

"ABD'de başlayan mortgage krizinin 2006 yılında İngiltere'yi de etkilemesi anında Türk şirketlerine de tesir etti" diyen Erdil, "Özellikle Bodrum bölgesinde birçok proje İngiliz bankalarının vatandaşlarına verdiği konut kredilerini 50 bin poundla sınırlı tutmasıyla ortada kaldı. Yaşanan durgunluk İstanbul, İzmir gibi kentlerden önce Bodrum'da kendisini gösterdi" dedi.

Satışların yavaşlaması nedeniyle yeni projelerin ertelendiğini ifade eden Erdil, sektörün tekrar canlanabilmesi için önce eldeki konut stokunun eritilmesi gerektiğini, bunun da ancak 2009 yılı sonunda mümkün olabileceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

Durgunluğun özellikle orta ve orta üst gelir grubuna yönelik konut projelerinde yaşandığını, daha uygun fiyatlı konutlarda satış sorununun olmadığını kaydeden Erdil, şirketlerin ellerindeki stokları eritebilmek için çeşitli kampanyalar düzenlediğini ifade etti.

Faizlerdeki yükselmeyle birlikte şirketlerin değişik alternatifler üzerinde çalıştığını kaydeden Erdil, önceki yıllarda yurtdışında genelde sahil kesiminde yapılan yazlık tipi projeler pazarlanırken, son dönemde kent içi projelerin de yurtdışında tanıtılmaya başlandığına dikkat çekti.

Gayrimenkule yatırım

Gönen Gayrimenkul'ün geçen yıl tamamladığı Metrokent projesi için Hollanda'da bir çalışma başlattıklarını kaydeden Erdil, şunları söyledi:

"Yaşanan durgunluğa yerli gayrimenkul yatırımcısı da hazırlıksız yakalandı. Önceki yıllardaki durgunluklarda bu dönemde yatırım amaçlı konut alımı artardı. Yabancıların tatil beldeleri kadar şehir içi projelerine de ilgi gösterdiğini gözlemledik.

Bunun üzerine Avrupa pazarında tanıtıma başladık. İlk pazar olan Hollanda'da çok başarılı olduk. Bu ülkeye 10 civarında konut satışımız oldu. Almanya, Avusturya ve İngiltere'ye de gireceğiz. Bu ülkelerde altyapı oluşturmaya başladık.

Türkiye pazarı için yapacağımız yatırımları 2009 yılı sonuna erteledik. Ancak, yurtdışı için özellikle sahil kesimlerinde yeni yatırımlar olabilir."

İç pazarda ise elinde para bulunan yatırımcının faizlerin yükselmesiyle gayrimenkule yatırımdan kaçar hale geldiğini ifade eden Erdil, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir'de bir çok projede maliyetin altında konut satılmasına rağmen yatırımcı uzak duruyor. Aslında yatırımın tam zamanı. 2006 yılında konut fiyatlarının zirve yaptığı dönemden bu yana fiyatlar değişmedi. O dönemde konut alanların bekledikleri geliri elde edememesi nedeniyle yatırımcı fiyatların yüksek olduğunu sanıyor.

Oysa şu anda verilen fiyatlar en düşük seviyede. Son dönemde akaryakıt, demir gibi girdilere gelen zamlar da değerlendirildiğinde bundan sonra başlayacak tüm projelerin daha yüksek fiyatla satılması zorunlu olacak."


Kaynak: CNN Türk

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: