Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Tapu Harçları Vatandaşı Vuracak!

Etiketler: |


Gayrimenkullerin satışında gerçek değerlerin esas alınmasıyla ilgili olarak çıkartılan yasa emlakçıları harekete geçirdi. ATEM Başkanı Ali Taylan, tapu harçlarının yüksekliği nedeniyle tüketicilerin mağdur olacağını ve konut fiyatlarının yükselebileceğini söyledi.

Ankara Tüm Emlakçılar (ATEM) Meslek Odası Başkanı Ali Taylan, 6 Haziran 2008 tarihli Mükerrer Resmi Gazete'de yayınlanan 5766 sayılı yasa ile gayrimenkullerin satışında gerçek değerlerin esas alındığını bunun da piyasaya olumsuz etkide bulunacağını belirterek, tapu harçlarının mutlaka düşürülmesi gerektiğini vurguladı.

Ali Taylan, şimdiye kadar 2 Temmuz 1964 Harçlar Kanunu'na göre belediyelerin belirlediği emlak vergisi asgari değerlerine göre satışların yapıldığını hatırlatarak, şu açıklamayı yaptı:

“Ancak yeni düzenlemeye göre bundan sonra gayrimenkul satışları gerçek değerinden yapılacak. Tapu işlemlerinde gösterilecek değer normal değer olacak. Örneğin 200 bin YTL'ye satılan gayrimenkulün, emlak vergisi asgari değeri 70 bin YTL olsa bile satış 200 bin YTL dikkate alınarak yapılacak ve tapu harcı da bu oran üzerinden ödenecek. Gayrimenkulün gerçek değerinin altında satışının yapıldığının belirlenmesi durumunda ise aradaki farkın harcı alınacak ve yüzde 25 oranında da ceza uygulanacak.”

‘KONUT FİYATLARINI ARTIRIR'

Tapu harçlarının yüksekliği nedeniyle yeni oluşan durumda tüketicilerin mağdur olacağını ve zaten durgun olan emlak piyasasının daha da tıkanabileceğine işaret eden Taylan, şöyle devam etti:

“Türkiye'de tapu harçları çok yüksek. Binde 15 alıcı, binde 15 de satıcıdan alınıyor. Fakat gayrimenkul alımında şimdiye kadar emlak vergisi değerleri baz alındığı için ödenen harç miktarları çok yüksek değildi. Yeni uygulamayla gerçek değerlerin baz alınmasıyla ödenen harçlarda 3-4 kat artış yaşanacak. Emlak vergisi asgari değeri 70 bin YTL olan bir gayrimenkul için yaklaşık 2 bin YTL harç ödenirken, aynı gayrimenkün gerçek değerinin yaklaşık 200 bin YTL olması nedeniyle ödenecek harç miktarı da 6 bin YTL'ye çıkıyor.

Gayrimenkul alım-satımında diğer masrafları da düşündüğümüzde yüzde 7 ile 10 arasında bir maliyet ortaya çıkıyor. Gayrimenkuller gerçek değerinden gösterilsin ama harçlar çok yüksek. Binde 15 olan oranın yüzde 0,5'e kadar düşürülmesi gerekiyor. Aksi durumda artan maliyetler konut fiyatlarına yansıyacak ve fiyatlarda artış yaşanacak.”

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: