Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Kredi Geçmişim Geleceğimi Nasıl Etkiliyor?

Etiketler: |

Bir bankanın size kredi verip vermemeye nasıl karar verdiğini hiç merak ettiniz mi? Son beş yıl içinde finansal kurumlar aracılığıyla yaptığınız parasal işlemlerin (ödemeler, alınan borçlar, kayıtlı gelir-gider vs) “Kredi Geçmişinizi” oluşturduğunu biliyor muydunuz? Kredi veren kuruluşlar (banka, finans şirketleri) şahıs veya şirketlerin kredi kartı, araç veya ev kredisi taleplerini değerlendirirken kredi geçmişlerini incelemekte ve çeşitli skorlama sistemleri kullanarak risk analizi yapmaktadırlar. Tüm dünyada uygulanan kredi skorlama sistemi Türkiye’de belirli bankaların ortaklığıyla kurulan Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) faaliyete geçmesiyle resmi bir hüviyet kazanmıştır.

Kredi Skoru Nedir?

Kredi skoru, “geliriniz, gideriniz, geçmiş dönem ödenmiş ve ödenmemiş borçlarınız, kredi kartı ödemeleriniz” gibi kriterler göz önüne alınarak belirlenir. Ayrıca sahip olduğunuz hesapların türü ve sayısı, faturalarınızı zamanında ödemeniz, var olan borcunuz ve mevduatlarınızın süresi kredi raporunuzda yer alan kriterlerdir. Kredi veren kuruluşlar istatistiksel bir program kullanarak bu bilgileri benzer profillerdeki tüketicilerin kredi geri ödemesi geçmişiyle karşılaştırırlar. Kredi skorlama sistemi bir borcu ödeme konusunda olumlu göstergelerin her birine puan verir. Puanların toplamı (kredi skoru) sizin kredibilitenizi belirlerken borcunuzun toplamını geri ödeme ve ödemeleri zamanında yapma konusunda ne kadar yatkın olduğunuzu da ölçer.

Bu skorlama sonucunda tüketiciler genel olarak “Siyah, Beyaz ve Gri” olarak tanımlanan üç alanda toplanmaktadır. Siyah, isminden de anlaşlacağı üzere son beş yıl içinde ödenmemiş borcu (kredi, kredi kartı vs) olan ve/veya yasal takibe uğramış kişilerin yer aldığı ve bankalar tarafından doğrudan reddedilen gruba girer. Beyaz alan kredi geçmişinde leke olmayan, ödemelerini düzenli yapmış kişilerden oluşurken, gri alan ise Türkiye’de birçok kişinin dahil olduğu arada kalan grubu ifade eder: Son beş yıl içinde ödemeleriyle ilgili sıkıntı çekmiş ama borcunu kapatmış, düzenli geliri bir süreliğine kesilmiş ancak yeterli finansal geçmişi bulunan bu kişiler için kredi veren kuruluşlar kendi bünyelerinde belirledikleri kriterler doğrultusunda insiyatif kullanabilmektedirler.

Gelişen sigorta sektörü, çeşitlenen banka kredileri ve özellikle mortgage’ın hayatımıza girmesiyle “Kredi Skoru” büyük önem kazanmıştır: “Siyah, beyaz ve gri’nin” yalın tonlarını taşımakla birlikte uzun vadede kişisel bütçelerimizi düzenleyebilecek, ev, araba ve diğer temel ihtiyaçlarımızı karşılamak adına ihtiyacımız olan finansal güce erişmemizi sağlayarak hayatlarımızı renklendirecektir. Kredi skorlama sistemi yerine oturana ve tüketiciler yeterli bilince ulaşıncaya kadar Türkiye’de kredi kullanmak isteyenler için hala GRİ bir gün.

Kredi Kayıt Bürosu’na ulaşmak için:
http://www.kkb.com.tr/content/_index/index/index.php

Krediniz banka tarafından onaylanmadığı takdirde KKB’ye başvuruda bulunabilirsiniz.
https://itiraz.kkb.com.tr/KKBForms/forms/webItiraz.do?method=itirazGirisi

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: