Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Ev Kiralarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Etiketler: , |


Ayşe Yılmaz / Editör

Ekonomik gücünüz ev satın almaya yetmiyorsa, tek seçeneğiniz kiralamak olacaktır. İşte, daha sonra mağdur olmamanız için önceden dikkat etmeniz gerekenler...

Öncelikle işe ev arama aşamasından başlayalım...

Tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak, aradığınız ideal evi bulmak sanıldığı kadar kolay değildir. Hem zaman açısından, hem de birçok alternatif arasından seçim yapmak zorlu bir süreç gerektirir.

Bir eve bakmaya gittiğinizde kiralayacağınız kişiye soracağınız soruları önceden belirleyin. Gerekirse bu konuda deneyimi olan bir yakınınızla birlikte evi görün. Kıyaslama yapmak için evle ilgili bütün bilgileri edinin ve not edin. Ev ilk başta çok hoşunuza gitse bile, aklınıza gelmeyen yerlerden sonra sorun çıkarabilir, tesisatını değiştirmek zorunda kalabilirsiniz veya önemli bir tamirat gerektirebilir.

Evin tesisatıyla ilgili bir sorun, akma vb. durumlar olup olmadığını alt komşudan öğrenebilir ve açıkta bulunan tesisat borularını inceleyerek, tesisat yenilemesi yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ayrıca, evin bulunduğu semtte bir tur atıp, sizin tarzınıza uyup uymadığını, ihtiyaç duyacağınız market, manav, kasap, terzi vb. bulunup bulunmadığını kontrol edin. Beğendiğiniz evi tek başına değil, mahallesiyle birlikte değerlendirmekte fayda vardır. Hatta günün farklı saatlerinde evin bulunduğu mahalleyi ziyaret ederek komşularla veya esnafla görüşebilir ve aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evi kiralamaya karar verdiniz;

Öncelikle, kira sözleşmesini imzalayacak olan kişinin gerçekten evin sahibi olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Bunu, tapu kayıtlarını inceleyerek tespit etmek mümkün. Ancak, gayrimenkul işlemlerinde vekil kullanma söz konusu olabiliyor. Bu durumda, sözleşmeyi imzalayacak kişinin, mal sahibinin yasal vekili olup olmadığını çok iyi araştırmanız gerekiyor.

Kiralanan yer ile görülen yerin aynı olduğunun da mutlaka teyit edilmesi gerekiyor. Zira bu konuda da bazı sahtekarlıklar yapılabiliyor. Bu nedenle, yine tapu kayıtlarına bakarak, kiralayacağınız gayrimenkulün kapı numarası ve adresi ile sözleşmedeki kapı numarası ve adresinin uyuştuğunu tespit etmenizde yarar var.

Apartmanın hidroforu, su deposunun hacmi, evin ısınma probleminin olup olmadığı ve her şeyden önemlisi yakıt ve genel giderler için aylık olarak ödenen meblağların ne tuttuğu konusunda yeterince bilgi alınması, mümkünse bu bilgilerin bir de apartmanın yöneticisi ile konuşulup teyit edilmesi gerekli. Eğer kiralanacak gayrimenkul bir site içerisindeki apartman dairesi veya villa ise, site yönetimi ile ön görüşme yapmak da yararlı olacaktır.

Ayrıca, kiralanan gayrimenkulün içi dikkatle gezilerek, gayrimenkulün hangi koşullarda teslim edildiğini, gayrimenkul ile birlikte teslim edilen muhteviyatın sağlam ve işler durumda olup olmadığını tespit etmek ve sözleşmeye eklemek, daha sonra kiracının zor durumda kalmasını önlüyor.

Kiralanacak gayrimenkul bir apartman dairesi ise ve apartmanın yönetim planında eğer belirlenmiş ise, kiracıya ve mal sahibine düşen gider ve ödemelerinin kira sözleşmesine geçirilmesinde, eğer böyle bir tespit yoksa bir mutabakat sağlanarak bunun da kira sözleşmesine yazılmasında büyük yarar var.

Eğer kiralanacak gayrimenkul için bir depozito veriliyorsa, bu depozito bedelinin mutlaka sözleşmeye yazdırılması gerekiyor. Sözleşmenin ayrıntılı ve hukuki açıdan sağlam olmasına dikkat etmekte fayda var. Kira sözleşmesinin noter huzurunda yapılması ve mümkünse tapu kaydına bu konuyla ilgili şerh konması da çok önemli.

İkinci yıl için uygulanacak kira artış oranının önceden tespit edilerek kontrata yazılması ise kiracıyı mağduriyetten kurtaracaktır.

Bütün bu işlemlerden sonra kiracının, kirayı elden vermek yerine bankaya yatırması da önemli. Elden yollanan ve kira kontratına işletilmeyen kira bedellerinin ciddi sorunlar yaratabildiğini unutmayın. Banka dekontunun kiracıyı koruyan bir belge olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

BUNLARA DİKKAT EDİN!

- Evi görmeden sakın kiralamayın

- Ev sahibiyle mutlaka kira kontratı yapın

- Konratta kira artış oranı net olarak yazın

- Kirayacağınız evle ilgili bir eksiklik varsa bunu sözleşmede mutlaka belirtin

- Şofben, kombi gibi cihazların çalışır vaziyette olup olmadığını kontrol edin, bu tip cihazların çalışır vaziyette olup olmadığını sözleşmede ifade edin

- Verilen dopozito ve yapacağınız masraflara sözleşmede yer verin

- Apartman aidatını net olarak öğrenin ve sözleşmede aita yer vermeyi unutmayın

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: