Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

DD Mortgage faaliyette, bu yıl 150 milyon YTL kredi verecek

Etiketler: |

Deutsche Bank ile Doğan Grubunun ortaklığında kurulan Türkiye'nin "ilk" konut finansmanı şirketi DD Mortgage, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (BDDK) alınan faaliyet izni ile faaliyete başladı.

DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, bu sene 140-150 milyon YTL kredi vereceklerini, bu rakamın 2012 yılında 4,5 milyar YTL'ye ulaşacağını düşündüklerini bildirdi.
Deutsche Bank ile Doğan Grubunun ortaklığında kurulan Türkiye'nin "ilk" konut finansmanı şirketi DD Mortgage, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (BDDK) alınan faaliyet izni ile faaliyete başladı.

DD Mortgage'nin faaliyete başlaması dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Aysan, şirketin yüzde 49 hissesinin Deutsche Bank, yüzde 51'inin de Doğan Grubuna ait olduğunu söyledi.

54,4 milyon YTL ödenmiş sermayeleri olduğunu ifade eden Aysan, "yasal sermaye tutarı 20 milyon YTL idi. BDDK bu tutarı 40 milyon YTL'ye çıkarmak istiyor. Biz bu tutarı da karşılıyoruz" dedi.

DD Mortgage'nin "prime" müşterilerine hizmet vereceğini, yakın gelecekte Alternatif A ve suprime müşterilerine de hizmet vermeye başlayacaklarını anlatan Aysan, "sabit faizli ürün çıkaracağız. Değişken faiz çıkar çıkmaz da değişken faizi işleteceğiz" diye konuştu.
Aysan, işlerinin yüzde 80'e varan önemli bir bölümünü 2009 yılının ortalarından itibaren ipoteğe dayalı menkul kıymetlerle fonluyor olacaklarını kaydetti.

İstanbul'dan başlamak üzere 2015'e kadar 12 ilde faaliyet göstereceklerini söyleyen Aysan, üniversitede çocuğu okuyan ailelerden ve yurt dışında yaşayan Türkler'den büyük talep gördüklerini aktardı.

Murat Aysan, Almanya'da 2,5-3 milyon Türk yaşadığını, 3. jenerasyonun Türkiye'den ev almak istediğini, önemli miktarda talep olduğunu vurguladı.

DD Mortgage'ta ihtiyaca göre 14 günde bir, ayda bir ve 3 ayda bir taksit ödeme, 5 yıl sadece faiz ödeme gibi kişiye özel yeni ürün seçenekleri bulunduğunu ifade eden Aysan, "en ucuz biz olmayacağız ama en iyi hizmeti biz veriyor olacağız" dedi

Gayrimenkul sektörü açısından bu senenin yavaş gideceğini belirten Aysan, "Bu sene 140-150 milyon YTL arasında kredi vereceğiz. Bunun gelecek sene 1 milyar YTL'ye, ondan sonraki sene 2 milyar YTL'ye ve 2012'de 4,5 milyar YTL'ye ulaşacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Aysan, kullandıracakları tutsat adedinin de 2008'de bin 500, 2009'da 10 bin, 2012'de de 40 bin olacağını kaydetti.

30-35 trilyon dolar tutsat stoğu var
Konuşmasında sektöre ilişkin gelişmelere de değinen Aysan, dünyada 30-35 trilyon dolar tutsat stoğu bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de 2008 ile 2015 yılları arasında toplam 5,5 milyon konuta ihtiyaç bulunduğuna dikkat çeken Aysan, "tutsat stoğunun 2010-2011 ve 2012'de önemli miktarda hızlanmasını, faizlerin yüzde 12 seviyelerine bu dönemde gelmesini bekliyoruz. Faizler yüzde 12'nin altına geldiği zaman bu iş patlayacak. 2011-2012'de tutsatta patlama yılı olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de şu andaki tutsat stoğunun 35 milyar YTL'nin biraz üzerinde olduğunu, 2006 ve 2007 yılında 15 milyar YTL yeni konut kredisi verildiğini anlatan Aysan, "Biz bunun 2008 yılında 20 milyar YTL'ye yaklaşacağını görüyoruz. Yıl başından bu yana konut kredilerindeki artış stok üzerinde yüzde 15'e yaklaştı. Bizim tarafta bayağı alışveriş oluyor. Konut finansmanı aslında toplum tarafından biliniyor ve talep ediliyor" dedi.

Yakın gelecekte ipotek teminatlı menkul kıymet çıkaracaklarını ifade eden Aysan, fonlamanın çok büyük ağırlıkta bu şekilde olacağını söyledi.

Murat Aysan, tutsat brokerliği sayısının artacağını, 6-10 yılda tutsat fonlarının geleceğini, ipotek finansman kuruluşlarının ve vergi avantajlarının bu dönemde devreye gireceğini, yabancı yatırımcıların Türkiye'de tutsat ihtiyacı olacağını kaydetti.

TOKİ'nin ilgilendiği her şeyle ilgiliyiz
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Aysan, BDDK'ya izin için geçen sene Temmuz sonu Ağustos başı gibi gittiklerini ve ardından başvurularını yaptıklarını hatırlatarak, "beklediğimizden biraz daha uzun sürdü ama bugün baktığımızda bunların hiç birini hatırlamıyoruz" dedi.

Aysan, hedef kitlelerine ilişkin bir soruyu da, "TOKİ'nin ilgilendiği her şeyle ilgileniyoruz. TOKİ'nin ev satabildiği herkes bizim hedef kitlemiz" şeklinde yanıtladı.
Başka bir soruya karşılık da Aysan, ABD'deki suprime krizinin son derece kafalarını karıştırdığını, ABD'de bazılarının çok büyük yanlışlar yaptığını söyledi.
Bankalardan en önemli farklarının yüzlerce şubelerinin olmamasından dolayı sağladıkları maliyet avantajı olduğuna işaret eden Aysan, bütün ürünlerde yaklaşık yüzde 2 komisyon aldıklarını, başka bir komisyonları bulunmadığını belirtti

Kaynak: Referans Gazetesi

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: