Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Artık Kapıcı Dairesi de Kiraya Veriliyor

Etiketler: |


İstanbul'da profesyonel apartman yöneticiliği yapan Tayfun Aydeniz, kapıcılık uygulamasının her geçen gün azaldığını belirtiyor.

Büyük şehirlerde hızla yayılan apartman hayatı yeni sorunları da beraberinde getiriyor. Daire sakinleri, en çok aidatların yüksekliğinden şikayetçi.

Kapıcısı olan apartmanlarda 50 yeni liradan başlayan aidatlar, lüks sitelerde 800 yeni liraya kadar çıkıyor. Konut sahiplerinden gelen talepleri dikkate alan siteler, farklı çözüm yolları geliştiriyor. İstanbul Halkalı'daki Avrupa Konutları'nda binalardaki 28 kapıcı dairesinin tamamı kiraya verildi. Elde edilen gelir sayesinde aidat ücretleri yarı yarıya düşürüldü.

İstanbul'da 50 apartmanın yöneticiliğini yapan Tayfun Aydeniz, daire sakinlerinin, kapıcı yerine kendi işini kendilerinin yaptığını ya da haftanın belirli günlerinde dışarıdan hizmet alınarak sorunun çözüldüğünü belirtiyor. Aydeniz, "Bir kapıcının maliyeti 1.000 yeni liraya yaklaşıyor. 30 dairelik bir apartmanda konut sahiplerinin ödeyeceği aidatların 30 yeni lirasını kapıcı masrafı oluşturuyor." diyor.

Kredi faizlerinin düşmesiyle birlikte konut sektörünün canlandığı 2004 ve 2005 yıllarında inşaatına başlanan sitelerin birçoğunda 'hayat' başladı. Birçok aile yıllardır hayalini kurduğu site yaşamına kavuştu. Ancak, içinde havuzdan saunaya her türlü özellik bulunan bu siteler, daire sahiplerine yeni masraf kalemleri çıkardı.

Büyük şehirlerde birbiri ardına yapılan sitelerde aylık aidat ücretleri ortalama 100 yeni liradan başlıyor, 800 yeni liraya kadar çıkıyor. Bu rakamların içinde güvenlik, kapıcı masrafı, ortak alanların bakımı ve aydınlatması gibi kalemlerin yanı sıra sosyal tesis kullanım bedelleri de mevcut. Yüksek aidat ücretleri, konut almak ya da kiralamak isteyenlerin tercihlerini de etkiliyor. Konut kredisi kullanıp kira öder gibi ev sahibi olmak isteyenler 200-300 yeni liralık aidatlar sebebiyle farklı alternatiflere yöneliyor.

Kiralama için de aynı durum söz konusu. Özellikli bir sitede 800 yeni liraya ev kiralayan bir aile 200 yeni lira aidatı gözden çıkarmak zorunda kalıyor. Birçok aile, aidatları düşük sitelere ya da apartmanlara yöneliyor. Bazı sitelerde ise aidat sorununu aşmak için farklı çözüm yolları geliştiriliyor. Özsaya ve Güner İnşaat'ın Halkalı'da ortaklaşa gerçekleştirdiği 1.368 dairelik Avrupa Konutları'nda bina altlarındaki 28 kapıcı dairesi kiraya verildi.

Ortalama 500 yeni liradan kiralanan dairelerden aylık 14 bin yeni lira gelir elde ediliyor. Bunun yanı sıra kafeterya, kreş gibi bağımsız bölümler de site yönetimine devredildi. Çöp toplama, temizlik gibi işlemler kapıcı yerine dışarıdan hizmet alma yöntemiyle gerçekleştiriliyor. Çevredeki muadil sitelerde ortalama 200 yeni lira olan aidatlar, Avrupa Konutları'nda ortalama 90 yeni liraya düşürüldü. Sitede 1+1 dairelerden 50, 4+1 dairelerden ise 110 yeni lira aidat alınıyor. Özsaya İnşaat'ın patronu Süleyman Çetinsaya, müşteri memnuniyetini düşünerek böyle bir uygulamaya gittiklerini belirtiyor.

KAPICILIK İŞLERİ ÖZEL ŞİRKETLERE

Profesyonel apartman yöneticisi Tayfun Aydeniz, sitelerin yanı sıra şehir içindeki apartmanlarda da en çok şikayet edilen konuların başında aidatların geldiğini belirtiyor. Merkezi ısıtma sisteminin olduğu apartmanlarda kapıcılara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Aydeniz, ancak birçok binada merkezi sistem terk edilip doğalgaz kombiye geçildiğini ifade ediyor.

Aydeniz, yöneticiliğini yaptığı Suadiye'deki bir apartmanın emekli olan kapıcısının yerine yenisinin alınmadığını, dairenin 600 YTL'ye kiraya verildiğini ifade ediyor. Yine Suadiye'de bir apartmanın giriş katındaki iki odalı dairenin yönetim kurulu kararıyla bir işyerine kiraya verildiğini söyleyen Aydeniz, şu bilgileri veriyor: "Etiler'de bir binadaki boş alan ticari işletmeye kiraya verildi. Bostancı'da yöneticiliğini yaptığım bir apartmanın bahçe alanını kafeteryaya yıllık yaklaşık 10 bin yeni liraya kiraladık. Daire sahipleri, masrafları düşürmek için kapıcının çıkarılıp çöpünü kendisi atmak istiyor. Kapıcılık işleri için dışarıdan hizmet alınıyor."

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: