Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

TOKİ sahillere de açılıyor

Etiketler: |



TOKİ, Çanakkale’den Mersin’e kadar olan sahil kesimi ve kaplıcaların bulunduğu yörelerde villa kentler ve tatil köyleri kuracak


AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, TOKİ, Maliye Bakanı Unakıtan’ın isteğiyle Çanakkale’den Mersin’e kadar olan sahil bandı ve kaplıcaların bulunduğu yörelerde, yabancılar için villa kentler ve tatil köyleri kuracak. Yabancılar için ’hasılat paylaşımı’ yolu ile yaptırılacak bu yerlerin içinde sağlık birimleri, spor alanları, yaşlılar için huzurevi gibi sosyal tesisler de yer alacak. Aynı şekilde golf turizmine yönelik, çevrelerinde golf sahaları bulunan özel villa kentler de inşa edilerek, yabancılara satılacak.


Maliye Bakanlığı ile TOKİ arasında, söz konusu projeye ilişkin bir protokol imzalanacak. Çalışmaları devam eden proje kapsamında Maliye Bakanlığı, Çanakkale, Bursa, Balıkesir, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya ve Mersin gibi sahil kentleriyle Denizli ve Afyonkarahisar gibi kaplıca turizmine uygun bölgelerde yabancılar için ikinci konutların yapılabileceği Hazine arazilerini belirleyecek. Bu araziler daha sonra villa kentler ve tatil köyleri inşa edilmek üzere TOKİ’ye devredilecek.


Yurt dışına pazarlanacak
İspanya modeli ile gerçekleştirilen villa kentler ve tatil köyleri, inşaatı üstlenen ya da bu iş için ayrıca kurulan özel sektör firmalarınca yurt dışında pazarlanacak. Satış, doğrudan mülk satışı ya da devre mülk satışı şeklinde olacak. Villa kentler ve tatil köylerinin işletmesi de özel sektör eliyle yürütülecek.

Yabancılara satılacak villa kent ve tatil köylerinden elde edilecek gelirin bir bölümü TOKİ tarafından Hazine’ye aktarılacak. Maliye Bakanı Unakıtan’ın, satıştan sağlanacak gelirin yüzde 50’ye kadar olan bölümünün Hazine’ye verilmesini istediği ancak orana ilişkin kararın görüşmelerde kesinleşeceği öğrenildi.

‘Az katlı evler yapılacak’
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, oluşturulan model ve projeyi AA muhabirine değerlendirirken, Maliye Bakanı Unakıtan’ın, İzmir’den Mersin’e kadar olan sahil şeridinde yabancılar için konut yapma projesini hayata geçirmeye dönük bir takım adımları olduğunu anımsattı. Konuyla ilgili Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile görüşmelere başlandığını anlatan Bayraktar, şöyle konuştu:

"Görüşmelerimiz belli bir noktaya geldi. Tatil ve dinlenme köyleri, sahil kesimindeki yerleşim birimlerinde 5 yıldızlı otelcilik hizmetlerinin verildiği siteler kurma noktasında çalışmamız var. Bu şekilde hem Türkiye’nin dışa açılmasını sağlamayı, hem turizm gelirlerini artırmayı, hem de sahillerdeki görünümü güzelleştirmeyi amaçlıyoruz. Az yoğunluklu, bahçesi, yeşili bol, az katlı evler yapma çalışmamız var. Bu model zaten İspanya’da var."

Kiralama olmayacak
TOKİ Başkanı Bayraktar, Antalya, Muğla, Aydın, Fethiye ve Mersin’e kadar olan sahilde inşa edilecek villaların, mülk ya da devre mülk şeklinde satılacağını, buralarda kiralama yoluna gidilmeyeceğini de bildirdi. Bayraktar, buralarda ve tatil köylerinde 5 yıldızlı otel hizmeti verileceğini de söyledi. Bu tesisleri devletin yapmayacağını, TOKİ’nin hasılat paylaşımı yoluyla gerçekleştireceğini anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Çanakkale’den Mersin’e, Hatay’a hatta İskenderun Körfezine kadar olan sahilde nerede güzel bir yer bulursak, sahili bozmadan, biraz içerde olmak kaydıyla kıyıyı tahrip etmeden, yeşil dokuyu bozmadan, yapılaşmaya uygun olan yerleri en iyi şekilde değerlendireceğiz. Böylece hem ekonomiye hem turizm sektörüne katkıda bulunacağız. Bunları müteahhitler yapacak, daha sonra bedelini bize ödeyecek. Kazandığı paydan da bize ödeme yapacak. Ancak özel sektör istediği gibi inşa edemeyecek. Bu tesislerin, sahilin yapılaşma rejimine, siluetine, tarihi dokusuna, doğal yapısına ve sahildeki imar şartlarına uygun bir şekilde yapılmasına özen göstereceğiz. TOKİ, projenin her safhasına müdahil olacak. Çok katlı bina pek düşünmüyoruz ama sahilden biraz daha içerilerde olursa az katlı binalar olabilir. Golf sahaları, tenis kortları ve diğer sportif tesisler, yeşil alanlar, yürüyüş parkurları, insanların sağlıklı yaşayabileceği sosyal ve modern yaşamın gerektirdiği donatıları oluşturacağız."

Bayraktar, İspanya modeli kapsamında da Afyonkarahisar ve Denizli’de de yine yabancılara yönelik kaplıcaların bulunduğu bölgelerde, termal tesisler de kurulacağını belirtti.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: