Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Depreme Dayanıklı İstanbul Projesi Hazır

Etiketler: |

ABD de Perdue Üniversitesinde görev yapan Prof. Mete Sözen, 7 şehircilik uzmanıyla birlikte İstanbul için depreme dayanıklı Cybercity projesi hazırladı. Uydu kentte 4-6 milyon kişi yaşayabilecek. Sözen, "Bu kenti Türk işçisi 6 yılda yapabilir" diyor.






2 AYDA HAZIRLANDI


ABD'nin Indiana eyaletindeki Purdue Üniversitesi'nde İstanbul için depreme dayanıklı yeni bir uydu şehir planı hazırlandı. Üniversitede dersler veren deprem konusunda dünyadaki en tanınmış uzmanlardan Prof.Dr. Mete Sözen başkanlığında, 8 uzmanın 2 ayda hazırladığı uydu şehirde 4 ile 6 milyon arasında insan yaşayacak. Mete Sözen bir an önce İstanbul'a yakın dayanıklı bir uydu kent kurmak zorunda olduklarını vurgulayarak projenin detaylarını anlattı.

Depremin ne zaman ve ne kuvvette olacağını bilmediklerini, fakat iyi bir tahmin yapıp hazırlıklı olmak gerektiğini söyleyen Sözen, daha önce CHP eski Milletvekili Ersin Arılıoğlu'nun yardımıyla, Amerikalı, Japon ve Türk bilimadamlarının katılımıyla İstanbul için bir "tamir planı" yapıp Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunduklarını anlattı. Sözen, ancak bir süre sonra bu planın politik kaygılardan dolayı uykuya yatırıldığını gördüklerini, bunun üzerine ikinci bir planı devreye soktuğunu belirtti.

Mete Sözen ikinci planı şöyle anlattı: "Bu proje İstanbul'a yakın yeni bir uydu şehir projesi. Altyapısı ve çevresi depreme dayanıklı olarak inşaa edilecek bu şehri "Cybercity" olarak üniversitede görevli şehircilik uzmanlarından oluşan 7 kişilik bir ekibe 2 ayda hazırlattım. Bu şehirde 4 ile 6 milyon arasında insan yaşayacak. İstanbul'a hızlı tren ile 30 dakika mesafede olmalı.

İlk aşamada böyle bir şehre maddi durumu iyi insanların yerleşeceğini bekliyoruz. İstanbul'da bu sayede pek çok bina boşalacak. Böylece bu binaların tamir edilmeleri ya da yıkılmaları mümkün olacak. Olası bir deprem sonrasında da açıkta kalacak yüzbinlerce istanbullu hemen uydu şehre transfer edilebilecek." İstanbul'daki binaların zaaflarını Bakırköy ve Zeytinburnu'nda yaptıkları çalışmalar ile belirlediklerini de söyleyen Sözen, şu bilgileri verdi:

EKONOMİYE KATKISI

"17 ağustos depremi sonucunda Düzce'de olan olayları İstanbul'a aksettirirsek, hem insanlara, hem de ekonomiye dayanılmaz zararlar vereceğini görüyoruz. Bu uydu şehir banka merkezlerini, holding binalarını, hastaneleri, kamu binalarını, ve tabii yaşanılacak binaları ihtiva edecek. Hem Türkiye ekonomisini çökmekten koruyacak, hem de İstanbul'da kalan insanlar için bir sığınak olacak. Bu şehrin yapımında en önemli koz Türkiye'nin gelişmiş ve dirayetli bir inşaat sektorüne malik olması. Bu şehri Türk işçisi 6 yıl içinde yapabilir. Para önemli değil çünkü şehri yapmaya başlandığı zaman para kendiliğinden oraya akacak.

Üstelik inşaat işlerinde harcanan her YTL Türk ekonomisini 6 YTL daha genişletecek. Ben ekonomist değilim ama benim görüşümle UYDU şehire başlanır başlanmaz hem Türkiye'nin içinden hem dışından yatırım parası gelecek. Bu para mühendislerin, mimarların, işçilerin elinden bakkal, malzemeciye, doktora her türlü servise harcanacak. Ekonomiyi genişletecek."

SELÇUKLU VE OSMANLI MİMARİSİ KULLANILDI

Yeni uydu şehirde modern mimarinin yanısıra eski Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin de kullanılabileceğini belirten Sözen, bilgisayar ortamında yarattıkları yeni istanbul'da geniş meydanlar, caddeler ve birbirinden mesafeli yüksek binalar kullanıldığını belirtti. Böylece alışılagelmiş Türk şehircilik anlayışının dışına çıkılarak güvenlik üst seviyeye getirilmiş.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: