Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Emlak yatırımını daha fazla ertelemeyin

Etiketler: |


Görüştüğümüz emlakçıların hemen hemen hepsi aynı görüşte birleşiyor: "Mayıs 2006’da yaşanan küresel dalgalanma ve son mortgage krizi yüzünden durgunluk var ama, bu durgunluğu ve yer yer yaşanan düşüşleri avantaj olarak değerlendirin." RE/MAX ABC ofisi brokeri Selami Arpacı ise bir adım daha öne geçerek 15 Mart tarihini verdi. Arpacı, "Bu tarihten sonra piyasa açılır, Nisan’da iyice hareketlenir. Alımı daha fazla ertelemeyin, parayı bankada tutmak yerine bu seviyelerden alın" diyor.



Emlak piyasalarında genel seçimlerden sonra oluşan iyimser havanın etkisi kısa sürmüş, beklentilerin aksine durgunluk aşılmamıştı. Nitelikli bazı projelere olan ilgi dikkat çekerken, ikinci el piyasada işler umulduğu gibi gitmiyor. Görüştüğümüz emlakçılar, bir süredir ortak bir görüş etrafında birleşiyor: "Emlak almayı düşünen, hatta bu iş için kıyıda köşede parasını yatırım için bekletenler daha fazla beklemesin. Fırsat bu fırsat..."


Yatırımcı dehası bu
Turyap Yönetim Kurulu üyesi Başak Soner ise şu ifadeleri kullanıyordu: "Yatırımcı dehası denilen şey, böyle kriz sonrası dönemleri avantaja çevirecek adım atmak; bunu öngörebilmektir. Mantıken bir malın çok talibi olursa, fiyatı da çok çabuk artar. Piyasada nicedir bir ivme bekleniyor; beklediğimiz bu ivmeyi 2008’de yakalarız. Bekleyenler ise beklemek için daima bir sebep bulur: Yaz geçsin, kış geçsin, bayram bitsin, faizler düşsün... Bazıları da ’Kervan yolda dizilir’ der. Şu günlerde bize sorulduğunda ise şu yanıtı veriyoruz: ’Erken kalkan yol alır.’ Siyasi ve ekonomik istikrarın pozitif etkileri tüm sektörlere, başta gayrimenkul sektörüne de yansıyacaktır. Her ne kadar gayrimenkul sektörü çabuk tepki vermese de, taşlar yerine oturunca hareketlilikten nasibimizi alırız.
Erken kalkan erken yol alır..."


Anadolu yakasında bambaşka bir konsepte el atarak; 2000 yılından bu yana nitelikli konut projelerinin ikinci eldeki adresi olmayı başaran RE/MAX ABC ofisi brokeri Selami Arpacı ise bir adım öne geçerek, piyasalarda Mayıs 2006’dan beri yaşanan durgunluğun 15 Mart’tan sonra aşılacağını söylüyor. Selami Arpacı, "Benim görüştüğüm emlakçı, gayrimenkul danışmanı arkadaşlar, piyasanın 15 Mart’tan sonra hareketleneceğini düşünüyor. Ben de aynı görüşü paylaşıyorum. Piyasada, bu tarihten sonra hareketlilik başlar, Nisan’da ise iyice hareketlenir" diye konuşuyor.


Emlak sektörünü yatırım için düşünenlerin de bunun farkında olduğunu ve şimdiden alım yapmaya başladığını kaydeden Selami Arpacı, şöyle devam ediyor:


Yenisini alacaksanız satın
"Bence küçük çaplı hareket, şimdiden başladı. Piyasayı harekete geçirmek için değil, gerçekten böyle bir gözlemim olduğu için söylüyorum. Bu öngörüye sahip olanlar alıyor. Müşterilere de tavsiyem, mülklerini şimdi satmamaları yönünde. Satarlarsa bile hemen yeni bir mülk alacaklarsa satsınlar. Nakit paranız varsa da bankada bekletmeyin. Bu fiyatlara mülk alma fırsatını Nisan’da bulamayabilirsiniz. 2006 Mayıs’ındaki küresel dalgalanmadan bu yana inşaat malzemelerine gelen zamlar daire fiyatlarına yansıtılmadı. Müteahhit firmalar kendilerini frenliyor. Piyasa hareketlenmeye başlayınca, aradaki farklar da kapanmaya başlayacak. Fırsat bu fırsat. Şu üç ay... Bugün ne dolar, ne döviz, ne de diğer yatırım araçları gayrimenkulün getirdiğini getirmiyor."


Markalı projelerdeki ikinci el daireler de kolay pazarlanıyor
Anadolu yakasındaki markalı projelerin ikinci el adresi olduklarını söyleyen REMAXABCbrokeri Selami Arpacı, "Bu tip nitelikli projeler ve bir markalı emlakçı olmam, benim bu kadar cabuk büyümemde en büyük etkiye sahip. Bugün 5 franchise ofisimiz ve 6 markalı projede satış ofisimiz var" diyor. Selami Arpacı, markalı konut projelerindeki kiralık ve satılıkların artık kendi rüstünü ispatlamış olduğunu ifade ederek şunları kaydediyor: "İnsanlar zaten bilinen bu marka konut projelerine daha büyük güven duyuyor. Bu projeler hem bina güvenliği hem insan güvenliği sunuyor. İnsanlar zaten son dönemde tedirginlik yaşıyordu. Artan olaylar, deprem korkusu insanları nitelikli projelere yönlendiriyor. Bu kompleksler insanlara hem kişisel güvenlikleri için hem deprem güvenliği açısından cazip geldi. Etiler’de oturan insanların da buralardan daire aldığını gözlemliyorum. Zeten Buradan Etiler’e normal trafik şartlarında 15-16 dakikada gidebilirsiniz. Sitelerin lokasyonu (bulunduğu konum) çok etkili. Ümraniye, Fenerbahçe ile Etiler’in tam ortasına düşen bir bölge. Arazi stoğu vardı. Doğru projeler ve fiyatlar da gelince, bu maya tuttu."


Eltes’te ikinci ele düşen dairelerin çoğu neden kiralık
RE/MAX ABC ofisinin brokeri Selami Arpacı, Çekmeköy-Dudullu bölgesinde son dönemin gözde projelerinden Eltes Güneşi’nde daire teslimlerinin başladığını, teslim edilen 1111 daireden 50’sinin ikinci ele düştüğünü hatırlattı. Projedeki toplam konut sayısının da 1342 olduğunu kaydeden Selami Arpacı, "Piyasadaki beklentiler burada da işliyor. Önceden büyük projelerden daire alanlar ikinci elde daha iyi bir fiyat bulduğunda satıyordu. Ancak, Mart-Nisan aylarına yönelik olumlu beklentilerle, daire sahipleri Eltes’te satmayı değil kiralamayı tercih etti. Bahar aylarındaki hareketlenmede, şu anki fiyatlardan daha iyi rakama satacaklarını umuyorlar" diyor.


Yüzde 70 prim yaptı
Selami Arpacı, şöyle devam etti: "Bu gibi büyük projeleri takip eden bir grup var. Benim bildiğim, en az 15-20 yatırımcı böyle. Özellikle Ağaoğlu’nun projelerini takip ediyorlar. Hatta, diğer bazı projeleri de izleyenler var. Bu projelerde satış başladığı anda onlar da alım için başvuruyor. Nitelikli projelerin getirisinin iyi olduğunu biliyorlar. Bugüne kadar bu işten çok iyi kazançlar elde ettiler. Eltes’te satışların başlamasının üzerinden yaklaşık 1-1.5 yıl geçti. Satışa ilk çıktığında en ucuz daire (1+1) 103 bin YTL idi. Bugün en ucuz 1+1 daire 183 bin YTL. Projedeki daireler ortalama yüzde 70 değer kazandı."


Batı Ataşehir’in dev projesinde ikinci el hareketliliği başladı
Batı Ataşehir’de yükselen My World projesinde net 1 milyon metrekare toplam yaşam alanı var. 8 mahallesi ile toplam 3 bin 636 daireden oluşan Ağaoğlu My World’de 1+1’den 5+1’e kadar 21 farklı daire tipi bulunuyor. Teslimatı yapılan dairelerden yaklaşık 200’ü ikinci ele düştü. Bunlar arasında çoğu 1+1 ve bu dairelerin de çoğu kiracı bekliyor. İşte, bu dev projede yer alan sınırlı sayıda kiralık ve satılığın fiyatları: Moontown etabında 192 metrekarelik 4+1 dairelerden birine 2600 YTL kira isteniyor. 13’üncü kattaki daire doğalgaz-kombili. Dairenin aylık aidatı 241 YTL, depozitosu ise 2500 dolar. Dairede ankastre mutfak, beyaz eşya, çelik kapı, duşakabin, ebeveyn banyosu, görüntülü diafon sistemi, hilton banyo, kablo TV-uydu sistemi, parke-laminant var.


Deniz manzarası sunan dairenin kiracısı basketbol sahası, tenis kortu, açık-kapalı havuz, fitness salonu, sauna, futbol sahası gibi imkanlardan da yararlanacak. Sitedeki 1+1 daireler 1200-1300 YTL aralığında; 2+1’ler 1800 YTL civarında, 3+1’ler ise büyüklüklerine göre 1900-2400 YTL aralığında kiracı bekliyor. Satılıklardan 1+1’lik (67 metrekare) birine 220 bin YTL; 68 metrekareliğe 235 bin YTL; 69 metrekareliğe 240 bin YTL; 68 metrekarelik birine 245 bin YTL istendi. 157 metrekarelik 3+1’e 450 bin YTL; 165 metrekarelik 3+1’e 455 bin YTL; 194 metrekarelik birine 500 bin YTL istendi.


Kiralar ve satılıkların fiyatları üzerinde bulunduğu etap, manzarası, büyüklüğü gibi etkenler var..

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: