Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Konut almanın tam zamanı!

Etiketler: |


Artan maliyetlere rağmen hala yerinde sayan konut fiyatlarıyla satış kampanyalarının konut almak isteyenler için tam bir fırsat anlamına geldiğini söyleyen konut üreticileri, vatandaşı her kampanyanın fırsat olmadığı konusunda da uyarıyor

Global krizin gölgesi altında uzun süredir artmayan konut fiyatları, bu günlerde konut almak isteyenler için bulunmaz bir fırsat oluşturuyor. Artan konut maliyetlerine rağmen, piyasadaki satış sıkıntısının etkisiyle konut fiyatları yerinde sayıyor. Siyasi ve ekonomik krizlerin gündeme oturduğu bu dönemde önünü görmekte zorlanan konut üreticileri ise satış sıkıntısını aşmak için çeşitli kampanyalar düzenliyor.

Düşük konut fiyatlarına ek olarak, düşük peşinat ve düşük faizle taksit, taksit erteleme, peşin alımlarda fiyat indirimi gibi cazip ödeme kolaylıklarıyla tüketicinin karşısına çıkan konut üreticilerinin artan maliyetler karşısında daha ne kadar dayanabileceği ise bilinmiyor. Konut üreticisi firmaların üst düzey yöneticileri, artan konut maliyetlerine parelel olarak haziran ayından itibaren armaya başlaması beklenen kont fiyatlarının eylül ayında tepe noktaya ulaşacağını belirtiyor.

Önce zam, sonra indirim yapıyorlar

Konut üreticileri, son günlerde ardı ardına düzenlenen kampanyaların değerlendirilmesi gerektiği konusunda hemfikir olmakla birlikte tüketiciyi uyarıyor. Bir çok firmanın alıcı lehine, gerçekten avantajlı kampanyalar düzenlediğini belirten yetkikiler, bazı kampanyaların ise aldatmacadan ibaret olduğunu söylüyor. Yetkililere göre, bazı firmalar mevcut fiyatlarını önce artırıp sonra indirimli fiyat açıklıyor, aslında eski fiyatları indirimli fiyatlarmış gibi göstermeye çalışıyorlar. Bazıları da faiz oranlarında yaptıkları indirimi fiyata zam olarak yansıtıyor, ya da tam tersi bir politikaya giderek fiyat indirimini, yüksek taksitlerle süvbanse etmeye çalıyor.

'Bugün alan karlı çıkar'

Erdoğan Bayraktar - Toplu Konut İdaresi Başkanı

"2003 yılıdan itibaren inşaat sektöründe çok ciddi bir canlanma yaşandı. Tabii bu durumdan büyük oranda inşaat malzemesi üretenler istifade etmeye kalktılar. İnşaat malzemelerini enflasyonun 2-3 misli artırdılar. Enflasyon yüzde 9-10 oranında iken inşaat malzemeleri yüzde 50-60 oranında arttı. Orta ve alt gelir grubu yani zaten alım gücü olmayan grup iyice konut alma sıkıntısına girdi. Lüks konut alıcısı ise beklemeye geçti. Ayrıca konut kredi faizleri 0.95'lere kadar düşmüştü şimdi 1.50'ye çıktı. Bir de meslekle ilgisi olmayanlar da inşaat işine soyundu. Böylece bir lüks konut stoğu oluştu. Bu da bir statiklik getirdi.

Biz bu artışları alt ve orta gelir grubu konutlarından satın alan vatandaşlara yansıtmayacağız. Artışlarımızı TEFE, ÜFE ve memur maaşı katsayısına göre yapmaya devam edeceğiz. Ama fiyat artışları, bundan sonra yapılacak olan projelere yansıyacak. Bu gün alan karlı yani. Konut almanın tam sırası aslında. Sıkışan müteahhitler, malzeme fiyatları ne kadar artarsa artsın konutlarını mecburen ucuza verecek. Yeni yapılanlarda maliyetler artıyor, ama satılacak konutların da fiyatları düşüyor. En akıllıcası yeni bitmiş konutlardan almak."

'Hepimiz fiyat artışı bekliyoruz'

Feyzullah Yetgin - Emlak Konut GYO Genel Müdürü

"Maliyetlerdeki artışla birlikte konut fiyatlarının artması beklentisi hepimizde var. Bu nedenle açıkçası konut almanın tam zamanı. Fakat seçici olmakta fayda var. Yani fiyat uygun olduğu için herhangi bir projeye girmektense, vatandaşların uzun vadeli düşünüp, seçici olmalarında fayda var. Amerikada yaşanan mortgagğe krizinin bütün dünyaya ve bize olan yansımaları yavaş yavaş hissedilmeye başladı. Ama Türkiye'deki konut ihtiyacı ve talebi bitmedi. Artarak devam ediyor. Ama insanlar faizlerin ve fiyatların düşmesini bekliyor. Talep tarafı bu kadar yoğunken fiyatların düşmesimümkün değil. O nedenle vatandaşlarımız kendi beklentilerini karşılayan bir projeden beklemeden, doğru hesap yaparak kararlarını versinler. Tabii konut alınacak firmayı iyi seçmek ve kendi ödeme gücünü de iyi tartmak çok önemli. Belki çok idealize ettiğimiz bir konutu değil de biraz az klasmanda, ödemesinde sıkıntı çekmeyeceğimiz bir konutu seçmek daha mantıklı olur."

'Konutun getirisi daha iyi'

'Umut Durbakayım - Teknik Yapı Başkan Yardımcısı'

"Konut fiyatlarının gerek yaşamak, gerekse yatırım için alınan konutlar açısından çok uygun bir seviyede olduğunu düşünüyorum. Çünkü uzun süredir aynı seviyesinde giden konut fiyatları, özellikle son bir yıldır önemli bir yükseliş veya düşüş göstermedi. Artan maliyetlerin fiyatlarda oluşturduğu baskı giderek artıyor. Taleplerdeki durgunluk, fiyatları iyice germeye başladı. Gayrimenkulün tükenen bir kaynak olduğunu da bunlara eklersek; bu gerilim ortamının fazla uzun süreceğini sanmıyorum. Fiyatların 2008 sonunda eski ivmesini tekrar kazanacağını ve yükseleceğini düşünüyorum.

Konut almanın uygun olduğunu gösteren bir diğer parametre ise alternatif yatırım araçlara göre getirisinin daha iyi olması. Konut alacaklara tavsiyem, doğru yerde, doğru fiyatla, doğru projeyi doğru firmadan almayı hedef edinmeleri. Konutun alınacağı yer gelişme potansiyeli olan, ulaşımı kolay bir yer olmalıdır. Projenin otoparkı, sosyal donatısı, güvenliği düşünülmüş, lüks olmasa bile kaliteli malzemelerin kullanılıyor olmalı."

'Konut, yatırımcısını sevindirecek'

Elif Pehlivanlı - Han Yapı Pazarlama Müdürü

"Son dönemde yurtiçi ve yurtdışında yaşanan olumsuz gelişmelerle beraber, konut alımı, konutun doğru yatırım olup olmadığı tartışılmaya başlandı. Nominal faizlerdeki düşme beklentisi, yurtdışında yaşanan global kriz nedeni ile borsa, döviz, faiz gibi diğer yatırım araçları şu anda cazip değil. Bu nedenle, birikimlerin konuta yönleneceğini ve konutların daha önceki yıllarda yapmış oldukları primlerle yatırımcılarını sevindirdikleri gibi, uzun vadede bunu devam ettireceğini düşünüyoruz.

Bununla beraber, şu anda geliştirici firmaların yapmış olduğu fiyat ve ödeme

avantajları da göz önüne alınırsa konut alımı için uygun bir zamandır. Ancak bu satın alım, oturmak için de olsa, yatırım amaçlı da olsa, konutunu yeri, konumu, ulaşılabilirliği, farklılığı, proje geliştirici firmanın ve inşaat firmasının güvenilir olması, can güvenliği sağlaması, teslim tarihi gibi bir çok acıdan değerlendirilmelidir."

'Kampanyalar herkes için fırsattır'

Ali Dumankaya - Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi

"İnşaat sektöründe bu tür mini dalgalanmalar her zaman olur, bu da şirketlerin satış kampanyalarına yansır. Şirketler, düşük peşinatlarla, peşin alımlarda indirimli, taksitli alımlarda düşük faizli, taksit ertelemeli kampanyalar yaparlar. Bu günlerde sıkça rastladığımız bu tür kampanyalar, herkes için bir fırsattır, ihtiyacı olan herkes yararlanabilir. İnşaat işi bir maratondur. Bu uzun koşu içinde nadiren oluşan bu tür dalgalanmalar ciddiye alınmamalıdır."

'2009 sonuna kadar kar beklemeyin'

Serdar İnan - İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

"2007 yılı karşılaştırdığımızda 2008 yılı içinde YTL karşılığında İstanbul’un dış semtlerinde fiyatların ya aynı kaldığını, ya da yüzde 10 düşüş yaşandığını gözlüyoruz. Yıllık enflasyonu da hesaplarsak yaklaşık yüzde 20’lere varan bir düşüşün söz konusu. Ancak şehir merkezinde, doların artışına rağmen fiyatlarda bir geriye gidiş olmadı. İnşaat sektörünün her zaman 7 senelik bir periyotla hareket ettiğini görüyoruz. Bu nedenle 2005 yılında sektörde yaşanan patlamanın bir benzerini 2012 yılında yaşayacağımızı düşünüyoruz. Daralma en çok 2008 ve 2009 yılları arasında hissedilece, 2009’dan sonra piyasada bir rahatlama olacak.

İhtiyacı olanlar gayrimenkul alımı yapabilir. Ancak yatırım maksadı ile alımları 2009 içinde yaparlarsa daha kazançlı olurlar. Eğer çok beğendikleri bir yer varsa, fiyatları düşecek diye beklemesinler, az bulunanların değeri her zaman artacaktır. Öte yandan önü açık, az bulunur gayrimenkullerin fiyatları artmaya devam edecek. Ancak çok inşaatın olduğu alternatifleri bol bölgelerdeki gayrimenkullerin fiyatlarında durağanlık oluşacak. Yatırım amaçlı yatırımlardan 2009 sonuna kadar bir kar etmek mümkün gözükmüyor."

'Ben olsam hazirana kadar alırdım'

Murat Hamzaoğlu - Mutlu İnşaat Genel Koordinatörü

"İçinde bulunduğumuz günler konut almak için çok iyi bir dönem. Çünkü son günlerde artan inşaat maliyetleri henüz konut fiyatlarına yansımadı. Haziran ayından itibaren yansımaya başlayacağını, eylülde fiyatların üst noktaya çıkacağını tahmin ediyorum. Yani ben ihtiyacım ya da yatırım için param olsa hazirana kadar alırdım.

Bu yatırımlarda dikkat edilmesi gereken nokta, talebin yoğun olduğu yerlerde konut fiyatlarının artık prim yapmayacak kadar yükselmiş olduğudur. Özellikle şehir içindeki projelerin artık prim yapması zor görünüyor. Bu yüzden şehir dışında ama kaliteli, nitelikli konutların alım için uygun olduğunu düşünüyorum.

Bu dönem olan kampanyalar da alıcı için bir fırsat. Ancak kampanyalar iyi incelenmeli, gerçekten fırsat olup olmadığı araştırılmalı. Çünkü bir çok firma gerçekten avantajlı kampanyalar yaparken bazıları da önce fiyatlarını artırıp sonra indirim yaptığını söyleyerek eski fiyatlarıyla konut satmaya çalışıyor."

'Her kampanya fırsat değil'

Seba Gacemer - Sinpaş GYO Genel Müdür Yardımcısı

"Bütçe uygunsa aslında her dönem konut almak için uygundur. Çünkü gayrimenkulde fiyatların geri gittiği hiç görülmemiştir. İçinde bulunduğumuz günlerin de çok uygun bir zaman olduğunu düşünüyorum. Özellikle kampanyalar iyi bir fırsat. Örneğin biz yıllık tüfe+3 faizle, satış bedelini artırmadan bir kampanya düzenledik. Ottomanors ve Lagün'de 150'ye yakın daire sattık, bunun üç katı da ziyaret aldık. Yani iyi kampanyalar çok dikkat çekiyor. Ancak, tüketicilere uyarım, bu kampanyaların konut fiyatı veya faiz oranıyla süvbanse edilmediğinden, en iyi koşulları bulduklarından emin olmaları. Çünkü şu an piyasada fırsat gibi görünen bir çok kampanya aslında fırsat değil. Bir de imkansız gibi görünen fırsatlar var, TOKİ'nin alt gelir grubu için ürettiği konutlar gibi... Bence özellikleri bu konutları almak için uygun olanlar da bu fırsatı kaçırmasınlar."

'Bitmiş projelerden ev alın'

Süleyman Varlıbaş - Vapyap Yönetim Kurulu Başkanı

"İçinde bulunduğumuz günlerin konut almak için en uygun zaman olduğunu düşünüyorum. Konut kredi faizlerinin kısa sürede düşmesi beklenmiyor ama konut maliyetleri de her geçen gün artıyor. Bankalar finansman bulmakta zorlanıyor. Bu yüzden firmalar, kendi oluşturdukları uygun ödeme seçenekleriyle daha fazla satış yapacaklar.

Bitmiş projelerde maliyetler artık sabit olduğu için fiyatlar da sabit. Ama yeni projelerde maliyetlerle birlikte fiyatlar yükselecek. Bu yüzden ev almak isteyenlere bitmiş projeleri araştırmalarını öneriyorum. Hatta bazı yeni projelerin akıbetinin meçhul olduğunu da belirtmek istiyorum. İçinde bulunduğumuz durgunluk dönemide müteahhitler, projelerini bitirmek için çareler arıyor. Bu da çeşitli kampanyaların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu durum hem tüketici, hem de üretici için bir avantaj."

'Piyasa beklentileri iyi, konut almak akıllıca'

Mehmet Hürbaş - Kayı GM Genel Müdürü

"Bence konut almak için en uygun zamandayız. Çünkü piyasa genelinde yeni projeler açıklanıyor. Yürüyen projeler de var. Buna karşılık, global kriz henüz Türkiye'yi vurmamış olsa da konut alıcısı temkinli alım sürecine girdi. Piyasadaki yeni trend bu. Satışlar durmadı ama daha seçici alımlar yapılıyor. Bu gayrimenkul piyasasını derinden etkileyecek bir kriz olmasa da firmaların satış politikalarına yansıyor. Firmaların yaptıkları satış kampanyaları da alıcı için bir fırsat oluşturuyor. Piyasa beklentileri de kötü olmadığına göre, bu dönemde konut yatırımı yapmak için uygun zaman."

'Nakitte durmak yerine konut almak dahi iyi'

Hüseyin Altaş - Coldwell Banker Proje Geliştirme Direktörü

"Konut her zaman alınır ama özellikle artışları durma noktasına geldiği, satış kampanyalarının fiyat indirimi üzerine odaklandığı bu dönem konut almak için çok uygun bir zaman diye düşünüyorum. Beklentiler, fiyatların yıl sonuna doğru artacağı yönünde. Bu yüzden insanların birikimlerini nakitte tutmak yerine konut almaları uygun olur."

'Faizin bir kısmını biz karşılıyoruz'

Emrah Büyük - Büyük Uzunlar İnşaat'ın ortağı

"Biz müteahhitler, piyasadaki darlıktan dolayı önümüzü iyi göremiyor ve önümüzü iyi görebilmek için elimizdeki mülkü nakite çevirmeye çalışıyoruz. Amacımız krizle karşılaşırsak hazırlıklı olmak... Bu nedenle konut almak için gelenlere mutlaka satmaya çalışıyoruz. Bunun için indirimler uyguluyor, taksitli satışlarda faizin bir kısmını biz karşılıyoruz. Bu yüzden içinde bulunduğumuz günler konut almak için en iyi zamandır. Müteahhitleri daha zor zamanların beklediğini düşünüyorum."

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: