Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Mortgage yastık altı parayı çıkaracak

Etiketler: |

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar 'İpoteğe dayalı konut finansmanı mortgage yastık altında bulunan varlıkları likidite edecektir' dedi

Tarih: 04-12-07 , Kaynak: Radikal

RADİKAL - İSTANBUL - TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, dünyada 1.5 milyon insanın barınmak için uygun ev bulamadığını, 25 yıl içinde bu sayının 2.5 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti.
Türkiye'de ise konut ihtiyacının göçle birlikte arttığını ifade eden Bayraktar, Türkiye'de şehirlerin etrafını 'yağ lekesi' gibi saran gecekonduların, konut ihtiyacını, sunumunu ve finansmanını içinden çıkılmaz hale getirdiğini söyledi.


'Türkiye krizden etkilenmedi'
Dünya Bankası Grubu üyesi Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile Dünya gazetesinin düzenlediği 'Konut Finansmanı Konferansı 2007: Türkiye'de Konuta Erişimi Artırmak' konulu konferansta konuşan Bayraktar, Türkiye'nin dünyada 1-1.5 yıldır ipoteğe dayalı konut finansmanında yaşanan krizden olumsuz etkilenmediğini vurgulayarak, "Türkiye'de insanlar barınmayı ve evi kutsal sayar, ihtiyaçlarının en üstünde tutar. Ne yapar ne eder bu borcunu öder. İpoteğe dayalı konut finansmanı yastık altında bulunan varlıkları likidite edecek ve piyasaya çekecektir" diye konuştu. Bayraktar, Türkiye'de 16 milyon konutun yarısının zaman içinde yenilenmesi gerektiğini söyleyerek 2003 yılından bu yana 300 bine yakın konut inşa ettiklerini aktardı. Yabancıları önemli fırsatlar sunan konut sektörüne yatırım yapmaya çağıran Bayraktar, "İstanbul'da 3 milyon konutun yüzde 60'ının yenilenmesi gerekiyor. Bu yapılırsa 500 milyar dolarlık hacimli piyasa canlanacaktır" diye konuştu.
Konferansta konuşan Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Turan Erol, ipotekli tahviller üzerinde çalışmalara devam ettiklerini, dört ürünün piyasaya çıkarılması üzerinde çalıştıklarını belirterek, hiçbir şekilde devlet garantili bir sistem oluşturmayı düşünmediklerini anlattı. Erol, Türkiye'de bankaların konut kredisi faizlerini düşük tutmasının, gayrimenkule olan ilgiyi artıracağını ifade etti.


IFC: Türkiye'ye 7 milyon ev gerek
Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Güney Avrupa ve Orta Asya Direktörü Shahbaz Mavaddat, Türkiye'nin mortgage konusunda yol kavşağında bulunduğunu, mülk fonları ve alternatif yatırım araçları konusunda büyük potansiyele sahip olduğunu belirterek, "Türkiye'de 2015 yılına kadar 7 milyon konuta ihtiyaç olacak" dedi. Konuşmasında Türk ekonomisi ve konut piyasasına övgüler yağdıran Mavaddat, Türkiye'nin özellikle mortgage konusunda yol kavşağında olduğuna dikkat çekti. Mavaddat, "Sektör büyüme hızı açısından mayıs dalgalanmasından beri hız kaybetmiş olsa da, önü çok açık. Türkiye'nin son üç yıldır gösterdiği yüksek performans dikkat çekiyor" dedi. Mortgage krizinin gelişmiş piyasalara özgü bir durum olduğunu belirten Mavaddat "Yerel finansal kurumlar bu krizden çok etkilenmedi. Ancak, borç alma maliyetleri yükseldi" dedi.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: