Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Emlaktan kazanan vergisini verecek

Etiketler: |

Maliye Bakanlığı gayrimenkul alım satımıyla meydana gelen kazancı vergilendirmek için çalışma başlatmış

Bugüne kadar durduğu kabahat. İğneden ipliğe bütün malların satış kazancını vergilendiren Maliye'nin emlak ticaretinden doğan kazancı vergilendirmemesi zaten büyük kayıp yaratıyor.

Fırından aldığınız ekmeğin, manavdan aldığınız domatesin, beyaz eşyanın, otomobilin, artık aklınıza ne gelirse her şeyin vergisi var, gayrimenkul kazancının vergisi yok. Her emlak alım satımında bir servet el değiştiriyor ama bu ticaretin kazancından devlet üçbeş kuruşluk tapu harcı dışında hiçbir şey almıyor.

Zaten varolan uygulamada da bir sürü muafiyet var. Örneğin bir kişi bir ev alır da 4 yıl içinde bunu satarsa zaten vergi vermiyor. İkinci bir ev alır da bunu da 4 yıl içinde satarsa o zaman vergisini veriyor. Onun da ne kadar verildiği şüpheli ama biz verildiğini farzedelim.

Bu kişi aldığı evi, dört yıl sonra satarsa yine vergi mergi uygulanmıyor. İşte Maliye bu noktada bu dört yıllık süre sınırını kaldırmak istiyor. Kaldırsın, kaldırılmalı. Konuttan doğan kazançta olduğu gibi, dükkan, arsa gibi diğer gayrimenkul kazançları da vergilendirilmiyor.

100 bin YTL'ye bir ev alacaksın ve dört yıl bekleyip farzımahal 160 bin YTL'ye satacaksın. Kazandığın 60 bin YTL için de tek kuruş vergi vermeyeceksin. Nerede o bolluk?

½imdi birileri de çıkıp, Maliye'nin bu kararla zaten durgun olan emlak piyasasını iyice çökerteceğini ileri sürecek. Gayrimenkulden kazanç elde edenlerin, kazancı vergilendirilen diğer kişilerden bir farkı mı var?

Orman yağmasına dur demek için:

http://www.tema.org.tr/2B

Orman arazilerine inşa edilen gecekondu, apartman ve villaların affedilerek bu arazilerin işgalcilerine satılmasına karşı çıkan TEMA Vakfı, bu arazilerin satışını engellemek için imza kampanyası başlattı.

Orman yağmasına karşı internet üzerinde bir sayfa açan TEMA Vakfı, kanunda 2/b olarak tanımlanan arazilerin satışına karşı çıkanların http://www.tema.org.tr/2B adresine girerek, kampanyaya destek vermelerini istiyor. TEMA'nın açtığı sitede kampanyaya imza verenlerin sayısının, 29 Kasım 2007 itibariyle 562 bin 514 kişiye ulaştığı görülüyor. TEMA Vakfı, sitede şu görüşlere yer veriyor:

"Hepimizin geleceğini etkileyen orman doğal varlığımızın tehlikede olduğunu görüyor ve bunun önlenmesinde bizlerin kararına da ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. TEMA Vakfı, 2/B arazilerinin satışıyla ilgili uygulamanın kesinlikle karşısındadır. Giderek ekolojik, ekonomik ve toplumsal bir soruna dönüşen konunun çözülmesi zorunludur, ancak 'satış' doğru yöntem değildir."

Toprak’ın villalarını alan Göçen, Durucan ve Güngörü kim?

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Halis Toprak’ın borçlarının tasfiyesi kapsamında devralınan Balmumcu'daki Toprak Villaları'nın satışından 5 milyon 650 bin YTL gelir elde etti.

Boğaz manzaralı villalardan birini 1 milyon 950 bin YTL’ye Göçay İnşaat Taahhüt ve Ticaret satın aldı. Göçay İnşaat'ın sahibi Mustafa Göçen. Göçen, daha önce de Sait Halim Paşa Yalısı'nı 49 yıllığına kiralamıştı. İkinci villayı 1 milyon 750 bin YTL’ye alan Tarık Durucan, Goldmen Deri'nin sahibi. Üçüncü villayı satın alan Seda Güngörü ise Metrocity'nin ortaklarından Muammer Ağım'ın kızı...

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: