Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Kredide kısa vadeyi seviyoruz

Etiketler: |

Türkiye’de 583 bin kişi konut kredisi kullanırken, bunların yaklaşık yarısı en fazla 5 yıl vadeyi tercih etti

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kurumunun bütçe sunuşunu gerçekleştirdiği konuşmasında Haziran 2007 itibariyle Türkiye’de toplam konut müşterisi sayısının 583 bin 251 kişi olduğunu belirtti. Bilgin, bu kredilerin yüzde 48’inin 0-5 yıl, yüzde 46’sının 5-10 yıl ve yüzde 6’sının da 10 yıl ve üzeri vadelerde olduğunu bildirdi. Halkın 10 yıl üzerindeki vadelere ilgi göstermediğini ifade eden Bilgin, Batı Avrupa ve ABD’den farklı olarak sistemde değişken faizli konut kredisi tercihinin oldukça düşük seviyelerde olduğunu söyledi. Bilgin, şunları söyledi:

"Batı ülkelerinde GSMH’nin yüzde 40’la yüzde 60’ı arasında bir büyüklüğe ulaşan konut kredilerinin Türkiye’de henüz GSMH’nin yüzde 5’i düzeyinde olması bu alandaki potansiyelin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne sermektedir. Ancak, yurtdışı deneyimler de dikkate alınarak ilgili kurumlar olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, SPK ve BDDK’nın bu kredi türünün istikrarlı bir şekilde büyümesinde oldukça dikkatli ve ihtiyatlı olmaları gerekmektedir."

Bireysel kredilerin özellikle 2004 ve 2005 yıllarında hızla arttığını vurgulayan Bilgin, 2 Kasım 2007 itibariyle 89 milyar YTL’ye ulaşan bireysel kredilerde; konut kredilerinin 31 milyar YTL ile ilk sırada, kredi kartlarının ise 25 milyar YTL ile ikinci sırada olduğunu kaydetti. Eylül 2006 ile Eylül 2007 arasındaki bir yıllık dönemde bireysel kredilerdeki değişimi de anlatan Bilgin, bu dönemde taşıt kredilerinin yüzde 17 azaldığını, konut kredilerinin yüzde 27, ihtiyaç kredilerinin yüzde 62, kredi kartlarının ise yüzde 20 oranında arttığını ifade etti.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: