Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Ev alım-satımına kısıtlama geliyor

Etiketler: |

ATO Başkanı Sinan Aygün, özellikle vergi borcu olan mükelleflerin ev alıp satma işlemlerinin kısıtlanmak istenmesine tepki gösterdi
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Meclis Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nun Amme Alacaklarının Tahsili Yasası çerçevesinde vergi borçlularının yapamayacağı işlemleri genişleten düzenlemelerini kabul edilemez bulduklarını söyledi. Aygün, "Bir yanda kayıtdışılık almış başını gidiyor, diğer yanda kayıtlı mükellef hırsız gibi takip ediliyor" dedi.

Konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ev alıp satmak isteyen vatandaştan, tekel bayi açmak isteyen girişimciye, marka tescili yaptırmak isteyen firma sahibinden, avcılık belgesi almak isteyen avcıya, maden arama izni almak isteyen madenciden, sigorta şirketi açmak isteyen sigortacıya kadar "vergi borcu yoktur" belgesi isteneceğini hatırlattı. Bunlara ek olarak vergi borcu olanların müteahhitlik karnesi alma, özel radyo televizyon kurma, avukatlık bürosu açmak gibi çok geniş bir alanı içine alan "yasaklar" listesinin muhatabı konumuna getirildiğini kaydeden
Aygün, "Vergi tahsilatı, kayıtlı mükellefler üzerinde sürekavına dönüştürülüyor" dedi.

İnşaatın temeline dinamit

Özellikle vergi borcu olan mükelleflerin ev alıp satma işlemlerinin kısıtlanmasının yanı sıra, intikal vergisinin gelir vergisi kapsamına alınması sonucu, eş ve çocuklar üzerine alınan gayrimenkuller üzerinden yüzde 35 vergi alınması uygulamasının inşaat sektörünün temeline dinamit koyacağını ifade eden Aygün, "Vatandaş krize rağmen 3 ayda 3 milyar YTL’lik konut kredisi aldı. Krizin derinleşmeye başladığı şu sıralar, bu tür düzenleme getirilirse devlet kendi bacağına kurşun sıkar. Zaten devlet imkanlarını kullanarak konut üreten TOKİ’nin haksız rekabeti nedeniyle müteahhitlik sektörü zorda. Bu sektör 276 sektörü besliyor. Bu düzenlemenin ne içeriği ne de zamanı doğrudur" dedi.

Vergi tahsilatına etkinlik sağlamak için, amme alacaklarının kapsamını genişletmeden önce, bir vergi barışının devreye sokulmasının şart olduğunu dile getiren Aygün, Maliye’nin tahakkuk etmiş ancak tahsil edilmemiş vergi, resim ve harç alacaklarının 16,7 milyar YTL’yi, bunlara ilişkin gecikme faizlerinin 5 milyar YTL’yi, henüz tahsil edilemeyen vergi cezalarının da 7,6 milyar YTL’yi bulduğunu hatırlattı. Aygün, "Bu kambur esnafın üzerinden alınmadan getirilecek kısıtlamalar olsa olsa piyasayı kilitler" şeklinde konuştu.

Kayıt dışılıkla mücadele nerede?

Hükümetin ne yapacağını şaşırmış bir şekilde akıl almaz vergi tahsil yöntemleri üretmek yerine kayıt dışılıkla, kaçakçılıkla mücadele etmesi gerektiğini kaydeden Aygün, "Bu ülke ekonomisinin yarısı kaçak. Kayıt altındaki mükelleflerin tamamı da Maliye Bakanlığı’nın elinden kaçacak yer alıyor. Kayıt dışı olanlar elini kolunu sallayarak her türlü işlemi yapacak, kayıtlı mükelleften ’borcu yoktur’ belgesi aranacak. Böyle şey olmaz" dedi.

Kaynak: Milliyet

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: