Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Ticari Gayrimenkulde Sınır Ötesi Yatırımlar İçin Doğru Zaman

Etiketler: |

Financial Times

İngiltere ve Amerika, gayrimenkul yatırımlarının sadece konutla kısıtlı kalmaması gerektiğini 2007’de yaşanan krizle acı bir şekilde öğrendi. Artık portföylerin konum ve tür olarak çeşitlendirilerek dengeli bir şekilde oluşturulması gerekiyor.

İngiltere ve Amerika’da işlem hacimlerinin azalmakta olduğunu gözlemliyoruz. Bu ülkelerde 2007 yılında ticari binaların fiyatları %10 oranında düşerken gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO) %20 değer kaybetti. 2008 yılının başında İngiltere’de GYO’ların değer kaybı -%38 olarak gerçekleşti.

Bununla birlikte, bu ifadeler büyük resmin sadece bir kısmını tarif ediyor. Genel duruma bakıldığında hisse, tahvil ve özel sermaye piyasalarının gelişmesiyle uluslararası yatırımlarda ticari gayrimenkullerin ön plana çıkmaya başladığı görülüyor. Amerika ve İngiltere düşüşlerle uğraşırken Latin Amerika, Asya ve Doğu Avrupa ülkeleri yükselişe geçti. Bu bölgelerdeki ticari gayrimenkul çeşitliliği ve yükselişler, sub-prime krizinin dünya şehirlerini aynı seviyede etkilemediğini gösteriyor.

Avustralya, Brezilya, Kanada ve Rusya gibi ülkeler zengin emtia ekonomileriyle desteklenen sağlam piyasa temellerinin meyvelerini toplarken; Türkiye, Çin, Hindistan ve Meksika hızlı şehirleşmenin ve orta sınıfın alım gücünün artmasının avantajlarını taşıyor.

Bu ülkelerde, insanlar iş hayatına atılır atılmaz (yeni ofis binalarında), ilk arabalarını edinerek alışveriş yapmaya gidiyor. Alışveriş merkezleri için stoklanacak ürünler modern depolama alanları gerektiriyor. Bu pazarlara seyahat edecek yabancı iş adamları kalacak otel odalarına ihtiyaç duyuyor. Söz konusu işleyiş kapsamındaki talepler yüksek kar sağlayan ticari gayrimenkul pazarlarının oluşmasıyla sonuçlanıyor.

İngiltere ve Amerika gayrimenkul yatırımlarının sadece konutla kısıtlı kalmaması gerektiğini 2007’de yaşanan krizle acı bir şekilde öğrendi. Neyse ki dünyanın en geniş ve en şeffaf bu iki pazarı önlemleri uygulamaya sokup tekrar yola koyulacak kapasiteye sahip.

Sorunlar ve fırsatlar

Uluslararası gayrimenkul yatırımlarının yer ve tür açılarından çeşitlenmesi için halen beklemek gerekebilir. Hindistan ve Çin’in büyük şehirlerinin gelişmesi 5 ila 10 yıl vakit alabilir. Gelişmekte olan pazarlarda ise gayrimenkul yatırımlarının düzenlenmesi için kapsamlı çalışmalar gerçekleştirilmeli.

Yabancı sermayeye kapılarını yeni açan pazarlarda göze çarpan en büyük sorun bu pazarların yeterince şeffaf olmaması. Asya-Pasifik bölgesindeki en “yatırımcı dostu” pazarlar ise şu anda Hong Kong, Singapur, Seul, Sydney ve Tokyo olarak sıralanıyor.

Uluslararası gayrimenkul portföylerinin, tedbirli bir yaklaşımla dengeli şekilde oluşturulması gerekiyor. Portföylerde sadece gelişmekte olan pazarların yanında Avustralya, Almanya, Japonya ve İskandinav ülkeleri gibi olgunluğa erişmiş bölgelere de yer verilmeli.

Uluslararası pazarlar günümüzde çok daha şeffaf ve sınır ötesi sermayeye her zamankinden daha çok açık. 2008 yılı, ticari gayrimenkulle uluslararası bir yaklaşımla yönelmek için doğru bir zaman.
LaSalle Yatırım Yönetimi, Küresel Strateji Uzmanı Jacques Gordon

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: