Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Bankaların sorunlu kredileri artabilir

Etiketler: |

Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB) ticari bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, dünya ekonomisinde 2008'de daralma beklediklerini belirterek, “Türkiye nispeten bu tablonun içinde iyi gözükmekle birlikte, dünyadaki gelişmeleri yakından izlemek zorundayız” dedi.

Özellikle ABD'de ekonominin daralmasının ardından insanların ödeme kabiliyetini kaybetmesiyle birlikte krizin ortaya çıktığını belirten Boz, krizin gelişmekte olan ülkelere likidite bolluğundan dolayı tahmin edildiği gibi yansımadığını ve bu ülkelere yatırımın devam etmesi eğiliminden Türkiye'nin de bundan nasibini aldığını vurguladı.

Açıklanan son enflasyon rakamlarının beklentilerin biraz üzerinde çıktığını ve reel faizlerin halen yüksek olduğunu anlatan Boz, “Enflasyon beklentilerin üzerinde giderken 'faiz inecek mi inmeyecek mi' tartışması yapılıyor. Eğer enflasyon yukarıya gidecekse faizlerin inmemesi gerekir" dedi. Küçülme beklentisi nedeniyle konut sektöründe de daralma olduğunu ifade eden Boz şunları söyledi: “Araç kredilerinde de geçen yıla göre yüzde 15-20'lik daralma var. Özellikle konut ve taşıt kredilerinde bir küçülme var. İhtiyaç kredilerinde ve kredi kartlarındaki artış yavaşladı.

Bankacılık sektöründe küçülmeden dolayı problemli krediler artabilir. Bu nedenle problemli krediler artabilir dikkat edilmeli.”

Büyüme potansiyeli yüksek
Sanayici ve iş adamlarının kullandıkları kredileri “Biraz daha doğru düzgün projelerde ve önlerini görerek kullanmaları” gerektiğine dikkat çeken Boz, “Genel anlamıyla bakıldığında bankacılık sektörünün Gayri Safi Milli Hasıla'daki kredilerinin payının gelişmiş ülkelere göre çok geri ve yüzde 85'ler civarında. Bu rakamın gelişmiş ülkelerde iki-üç katı fazla olduğunu görüyoruz. Demek daha gidecek yolumuz var. Bankacılık şekil değiştiriyor ve çok farklı uygulamalar reel sektöre destekleyici hizmetler ve krediler sunuluyor. Bunlar güzel ve Türkiye'ye katma değer sağlayacak gelişmeler. Her şeye karşın kötümser olunacak bir durum yok, Türkiye'nin potansiyeli var. Biz umutluyuz hala büyüyoruz. Potansiyeli olan her yere gidiyoruz. Önümüzü iyi görüyoruz” şeklinde konuştu. Boz, 2-2,5 yıldır KOBİ bankacılığına girdiklerini ve bu sürede tahminlerin üzerinde müşteri kazanıp, toplam krediler içerisinde sektöre kullandırılan kredilerin payının yüzde 25'lere ulaştığını da sözlerine ekledi.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: