Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Issiz kalani ev sahibi yapicak !

Etiketler: |

Bankaların konut kredilerini çeşitlendirmesi, her kesimden tüketiciyi ev sahibi yapmanın yolunu açtı.

Sektörde tek başına ev almaya bütçesi yetmeyen iki kişinin taksit tutarını aralarında bölüp ödemelerine dayanan krediler olduğu gibi işsizlik ve ferdi kaza sigortası şartlarını kapsayan konut kredileri de çıktı. Hatta artık tüketiciye aylık konut kredisi taksidini ayda bir seferde ödemek yerine 14 günde bir iki eşit taksitte ödeme imkanını getiren alternatifler de var.

2008 yılının ilk 7 ayında yüzde 19 civarında bir büyüme kaydeden ancak Amerika'daki mortgage krizi ve politik konulardaki belirsizlikler ile negatif etkilerin de görüldüğü konut kredisi pazarı, bugünlerde banka ve finans kuruluşlarının farklı kampanya ve kredi alternatifleriyle rekabetine sahne oluyor.

Sektörde balon ödemeli, 3 ya da 6 ayda bir ödemeli ya da sadece faiz ödemeli gibi farklı kredi modelleri birbiriyle rekabet ederken, tüketiciye aylık konut kredisi taksidini ayda bir seferde ödemek yerine 14 günde bir iki eşit taksitte ödeme imkanı veren yeni bir modelde anapara üzerindeki faiz yükü azaldığı için maliyetler ortalama yüzde 20 düşerken, tüketiciler kredi borcunu 5 yıl daha kısa sürede bitirebiliyor.

"Kişiye özel mortgage" kavramı geliştiren bankaların her gelir grubuna hitap eden bu alternatifleri arasında sektörde tek başına ev almaya bütçesi yetmeyen iki kişinin taksit tutarını aralarında diledikleri gibi bölüp, bütçelerine göre ödeme yaparak ortaklaşa ev alabildiği krediler olduğu gibi kredi açılış masrafları, sigortası primleri, ekspertiz ücreti, ipotek masrafı gibi harcamaların da taksitlendirilmesi imkanını sunan seçenekler de yer alıyor.

Sektörde müşterilere ''istem dışı işsiz kalması riskine karşı içerdiği teminat haricinde, kaza sonucu yaşamını kaybetmesi, kaza sonucu sürekli sakat kalması'' durumunda İşsizlik ve Ferdi Kaza Sigortası genel ve özel şartlarını kapsayan konut kredisi de verilmeye başlandı.

ÖDEME PLANINDA ORTA VADELİ GELİR DURUMUNA DİKKAT

Uzmanlar tüketicilerin ödeme alternatiflerinin çokluğunun önemli fırsatları barındırdığına dikkat çekiyor. Oluşan bazı negatif beklentiler sebebiyle konut fiyatlarında belli bir gerileme olduğunu belirten Finansbank Mortgage İş Geliştirme Grup Yöneticisi Erkin Aydın, "Bu gerileme ile konut kredisi faiz oranlarındaki artışın birleşik etkisi düşünüldüğünde, benzer bir konut almak isteyen bir müşterinin, Ocak ayında toplam ödemesi gereken tutar ile şu anda ödemesi gereken tutar arasında çok fazla bir fark yok. Dolayısıyla da tüketicilerin konut ihtiyacını veya yatırım kararlarını ertelemek yerine kendilerine toplam maliyeti düşünerek bu kararı vermelerini öneriyoruz" diyor.

Uzmanlar, "Müşteriler sadece faiz durumu ya da mevcut gelir durumlarını değil, bunun orta vadede nasıl gelişeceğini de düşünmeli" değerlendirmesinde bulunuyor.

Vatan

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: