Üzerinde haciz bulunan bir taşınmaz sahibi tarafından satılabilir mi? Hacizli konut satın almanın riskleri neler? Tedbir ile haciz aynı hukuki kurumlar mı?
Sitedeki yazılarıma gelen mailler arasında en sık sorulan konulardan biri de bu: Hacizli bir konut satılabilir mi? Sitedeki köşemde hacizli konutlar ile ilgili bir kısım değinmelerim olmasına rağmen, doğrudan doğruya bu konuda bir makale yazmamıştım. Ancak, gelen soru sıklığı ve okuyucuların bir kısım hukuki kavramlardaki eksik bilgisi dikkate alındığında bu konuya özel olarak değinmek istiyorum.
1) İcra-İflas Kanunu çerçevesinde gerçekleştirilen haciz ise taşınmazın satışını engellemez. Kamu haczi ise taşınmazın satışını engeller.
İcra-İflas Kanunu çerçevesinde icra müdürlükleri aracılığı bir taşınmaza haciz konulmuş ise, bu haciz, taşınmazın tapuda devrini-satışını engellemez. Alıcı, taşınmazın haczi koyan alacaklının borcunun ödenmemesi sonucu icra yolu ile satılması riskine katlanmak şartı ile taşınmazı devralabilir. Ancak, “kamu haczi” denilen, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun uyarınca taşınmaza Belediye, SSK; Vergi daireleri tarafından haciz konulmuş ise, bu haciz taşınmazın devir ve satışına engel bir nitelik taşır. Kamu haczinde, haciz kalkmadan veya haczi koyan devlet kurumunun izni olmadan taşınmazın devri mümkün değildir.
2) Tedbir ile haciz farklı hukuki kurumlar olup, üzerinde tedbir bulunan bir taşınmazın bir başkasına satışı mümkün değildir.
“Tedbir” ve “haciz” farklı hukuki düzenlemelerdir. Mailime gelen sorulardan bu iki kurumun kamuoyunda birbirine karıştırıldığı görülmektedir. Tedbir, bir dava esnasında davaya konu veya uyuşmazlığa ilişkin bir taşınmazın el değiştirmesini önlemek amaçlı olarak Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ve bir kısım özel kanunlarda öngörülmüş bir hukuki kurumdur. Tedbir kararları olayına özgü olarak çeşitli türlerde olmaktadır. Ancak, gayrimenkul uyuşmazlıklarında tedbir genellikle taşınmazın dava süresince dava dışı kişilere satılmasının engellenmesi amaçlı olarak mahkemelerce verilmektedir.
Mahkemelerce bu çerçeve içerisinde verilmiş bir tedbir kararı, taşınmazın satışını ve diğer mahiyetteki devirlerini kesin olarak engeller. Mahkemece verilmiş olan tedbir kararı tapu müdürlüklerine bildirilir. Bu bildirim üzerine gelen yazı tapu kütüğünün şerhler hanesine kaydedilir. Şerhler bölümündeki tedbir kaydını gören tapu memuru taşınmazın derini yapmamakla yükümlüdür.
Av. Mehmet Parlak
mehmetparlak @emlakkulisi.com
Benzer Yazılar
- Ev Kiralarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
- 5 soruda kat mülkiyeti
- Ayıplı konut satın alanlar için öneriler
- Hisseli gayrimenkullerle ilgili 4 önemli ince nokta
- Tapu harçlarıyla ilgili 6 önemli nokta
- 5 soruda aile konutu!
- Satış vaadi sözleşmesinde dikkat edilecek 5 püf nokta!
- Konut almak isteyenler için temel hukuk bilgileri!
- Tapu senetlerini doğru anlamak için 5 kritik nokta
- Tapu garantili konut satışı yapılabilir mi?
- Kamulaştırma ve istimlak konusunda bilmeniz gereken 3 önemli nokta!
- Kat Mülkiyetinin Sağladığı Faydalar
- Ofis Kiralamada Yapılan En Büyük Hatalar
- Konut Satarken Sorun Yaşamamak İçin
- Evinizi En Çabuk Nasıl Satarsınız?
- Nitelikli konut nedir?
- Villanın avantajları ve dezavantajları
- Konut satın alınırken yapılan 10 büyük hata!
- Doğru ev seçimini nasıl yapılır?
- İpotekli konut başkasına satılabilir mi?
- Degerleme çalismasi ne tür varlıklar için yapılabilir ?
- Şimdi Konut Alma Zamanı!
- Emlak Terimleri
- Emlakçı Kimdir ?
Gönderen
Linda B. Donahue
zaman:
06:48
0 yorum:
Yorum Gönder