Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Amerikan İş Konseyi’nin New York’ta düzenlediği konferansta konuşan Soyak Genel Müdürü Emre Çamlıbel, yıllar bazında gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
Emre Çamlıbel, GYODER’in araştırma raporuna göre nüfus artışı, kırsal alandan kente göç, evi yenileme ihtiyacı gibi sebeplerle her yıl 700 bin civarında konut ihtiyacı oluştuğunu ve ihtiyaç sahiplerinin sadece yüzde 20’lik kesiminin konut sahibi olabilecek maddi yeterliliğe sahip olduğunu belirtti. Yürürlüğe giren mortgage yasasının, ilerleyen dönemlerde yasayı destekleyici yönetmeliklerin tamamlanması, faiz oranlarının istikrarlı bir şekilde düşmesi ve ikincil piyasaların devreye girmesi ile birlikte sektöre ve tüketicilere olan etkisinin görülebileceğini ifade ede Çamlıbel, şunları aktardı:
“Enflasyon oranının yüzde 8’ler civarında seyrettiği Türkiye’de, konut kredi faizleri ise yüzde 17 seviyelerindedir. Bu oran, yüzde 12’ler seviyesine gerilediğinde ve vadeler uzadığında, konut kredilerinde talep artışı yaşanacaktır. Fakat, bu oranlara, ülkemizdeki ekonomik ve politik istikrarın devamı ile en erken, 2009 yılında gelinebileceğini düşünüyoruz” dedi.
‘AVM’lerde büyük potansiyel var’
Türkiye’de genç ve dinamik bir nüfusun olduğunu ve artan gelir düzeyiyle beraber bu nüfusun AVM sektörü için de potansiyel oluşturduğuna değinen Çamlıbel, ULI – PWC raporuna göre AVM sektörü yatırımları açısından İstanbul’un 2’inci sırada tavsiye edildiğini söyledi. Avrupa’da 1000 kişiye düşen AVM metrekaresi ile Türkiye arasında yaklaşık 3 kat fark olduğunu, bu durumun sektör açısından büyük potansiyellere işaret ettiğini belirten Çamlıbel, Türkiye’de, 1000 kişiye düşen AVM metrekaresinin 2004 yılından 2007 yılına kadar yapılan yatırımlarla 10 metrekareden 70 metrekareye yükseldiğini ifade ederek, “Türkiye’de yatırım yapan dünya çapındaki fonlar da bu ilginin göstergesidir” diye konuştu.
‘Ofis talebi İstanbul’da yoğunlaşıyor’
İstanbul’un ULI – PWC raporuna göre ofis yatırımları açısından, Hamburg ve Munih’ten sonra 3’üncü sırada yer aldığını belirten Emre Çamlıbel, ofis yatırımları için, iki temel gösterge olarak kabul edilen, doluluk oranları, metrekare kira getirilerinde İstanbul’un 2007 yılı boyunca artan bir grafik gösterdiğini dile getirdi. Emre çamlıbel, 2004 yılında metrekaresi 10 dolar olan ofis kiralarının, 2007 yılında 45 doların üstüne çıktığını belirtti. Türkiye ofis talebinin daha çok İstanbul’da yoğunlaştığını ve A sınıfı ofislere ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Çamlıbel, globalizasyonun ve AB süreciyle birlikte, ofis yatırımlarının da tüm ülke genelinde artış göstereceğini beklediklerini belirtti.
Benzer Yazılar
- Issiz kaldim ve kredi taksitlerim var eyvaahh
- Konut kredisi bir tus uzaginizda
- Issiz kalani ev sahibi yapicak !
- Kredi Faizleri Daha da Yükselecek mi?
- Yüksek Faize Müteahhit Çözümü
- Türkiye'de mortgage'ın adı var kendi yok
- Konut sektörü mortgage’la büyüyecek
- Konut sektörü mortgage’la büyüyecek
- Konut Kredi Faiz Oranları Yükseliyor
- TOKİ kredi de veriyor
- Konutlara ‘ENVER" kredisi geliyor
- Denizbank, kredi faiz oranlarını yükseltti
- DD Mortgage faaliyette, bu yıl 150 milyon YTL kredi verecek
- Türkiye’nin ilk mortgage şirketi
- Garanti'den "Gurbetçi Mortgage"
- My World'de Faiz Oranı % 0,61
- 'TOKİ olmasaydı Mortgage krizi bizi de vururdu'
- Dünyada kredi krizi hâlâ devam ediyor
- Türkiye faizde yeniden şampiyon
- Bernanke: Konut hacizleri ekonomiye zarar veriyor
- Tutsat mevzuatı hazırlanıyor
- Göstergeler 6 aydır olumsuz
- Göstergeler 6 aydır olumsuz
- Konut kredisi faizi artacak ev fiyatları ise düşmeyecek
- Mortgage alacakları tahville takas edilecek
Gönderen
Linda B. Donahue
zaman:
17:59
0 yorum:
Yorum Gönder