Emlak Broker - Mortgage Broker


Konut Kredisi Mortgage Kredi Faizi Emlak Piyasası Gayrimenkul Sektörü Haberler Makaleler Tavsiyeler Barındıran Kaynak Platform.Artık sitemize www.emlakbroker.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Colliers Resco: İstanbul‘da ofis sıkıntısı had safhada

Etiketler: |

En yüksek aylık ofis kiralarının 38 dolara dayandığı İstanbul'da ofis sıkıntısı had safhaya ulaştı. konuyla ilgili rapor hazırlayan uluslararası emlak danışmanlık şirketi Colliers Resco'ya göre bu sıkıntı 2008'de de devam edecek.
Uluslarası ticari gayrimenkul uzmanı Colliers International'ın Türkiye ofisi hazırladığı raporda İstanbul'da ofis sıkıntısının had safhaya ulaştığına dikkat çekti.

A sınıfı ofislerde doluluk oranı kent genelinde yüzde 7 düzeyinde kalırken B sınıfında Asya yakasında bu oran yüzde 15 düzeyinde. Merkezi lokasyon olan Taksim-Maslak hattında ise boş yer yok.

2007'nin sonlarına yaklaşılmasıyla birlikte ofis piyasası yetersiz arzdan kaynaklanan bir durgunluğa girdi. Yılın ortasında ofis aramaya başlayan firmaların bir çoğu ihtiyaçlarını çözemedi. Ofis taşıma işlemlerini bir sonraki yıla, 2008'e kaydırdı.

Henüz inşaat aşamasında olan bir kaç binanın geçtiğimiz dönem tamamen kiralanarak piyasadan çıkması gelecek talepler için büyük zorluklar yaşanmasına neden oldu. Sıkıntılı bir dönem yaşayan ofis piyasasında aynı zamanda inşaat aşamasında olan ofis projelerinden bir kaçının konuta çevrilmiş olması sıkıntıyı kat kat artıracak.

2007 yılının hızlı yaşayan ancak arzın yetersizliği nedeniyle durağan bir döneme giren ofis piyasası, 2008 yılının ortalaırna doğru piyasada stok oluşmadığı sürece durağanlığını devam ettirecek.

Ofis arayışlarını devam ettiren firmalar ağırlıklı olarak yabancı kurumsal şirketler olduğu için piyasadaki A sınıfı ofis binası ihtiyacı ağırlıklı olarak kendini hissettiriyor.

Ofis arayışı olan firmalar arayışlarıı ertelemeye devam edecek. Piyasa stok açısından doygunluğa ulaşmadan 2008 yılında büyük bir işlem gerçekleşmeyecek.

İstanbul genelinde ofis stoku erimeye devam ediyor. Boşluk oranı Levent bölgesinde yüzde 0.1 oranına dayanırken, Avrupa Yakası'ndaki bir çok bölgede boşluk oranı yüzde 7'nin altına indi.
En çok talep gören bölgeler olan Levent, Etiler, Esentepe ve Taksim lokasyonlarında hemen hemen hiç boşluk yokken Maslak bölgesinde süregelen boş binalar piyasadaki son durumu oluşturuyor.

B sınıfı ofis binalarında ise Levent, Taksim, Maslak ve havaalanı bölgeleri hariç diğer lokasyonlarda A sınıfı ofis binalarıyla aynı hız ve oranda erime edvam ediyor.

Havaalanı bölgesi hariç, tüm ofis bölgelerinde A sınıfı ofislerin metrekare ortalama aylık kirası minimum 16.5 dolar.

B sınıfı binaların ortalama kira rakamları da artmaya devam ediyor. Özellikle Levent, Etiler, Taksim, Gayrettepe, Şişli, Esentepe ve Altunizade bölgelerinin B sınıfı ofis binaları kiraları 2 yıl önceki en yüksek İstanbul A sıınfı ofis binaları kiralarına den geliyor. Bu bölgelerdeki aylık kira rakamı metrekaresi 1.5 dolar. Etiler bölgesinde ise bu rakam 18.5 dolara kadar çıkıyor.
Piyasadaki talep nitelikli ofis binasını ve özellikle Zincirlikuyu-Maslak koridorundaki merkezi iş aksı alanını tercih etmeye edvam edecek.

Bu alanda boş arsaların olmaması ve mevcut A sınıfı binaraldaki doluluk oranının yüzde 100 seviyesinde olması sebebiyle ofis piyasasının geleceğe yönelik sıtıntılı bir dönem yaşamaya devam edeecği bir gerçek.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum: